Ліягона
Взірець єдності в Ісусі Христі
Жовтень 2024


“Взірець єдності в Ісусі Христі”, Ліягона, жовт. 2024.

Взірець єдності в Ісусі Христі

Якщо ми об’єднаємося в Ісусі Христі так, як люди, описані в книзі 4 Нефій, наше бажання бути в єдності подолає наші відмінності й приведе до щастя.

Зображення
Статуя “Кристус”

Ми живемо в епоху, коли хвиля розбрату і суперечок поширюється по всьому світу. Існує загроза, що за допомогою технологій та за підтримки людей, чиї серця охололи, ці сили розділення наповнять наші серця презирством і спотворять наше спілкування суперечками. Суспільні зв’язки рвуться. Вирують війни.

У такій атмосфері справжні послідовники Ісуса Христа прагнуть миру і активно намагаються будувати інше суспільство — таке, про яке йдеться в ученні Ісуса Христа. Саме тому Господь наказує нам: “Будьте єдиними; а якщо ви не єдині, ви не Мої” [Учення і Завіти 38:27]. Дійсно, єдність — це риса істинної Церкви Ісуса Христа.

Як нам опиратися силам поділення і розбрату? Як нам досягнути єдності?

На щастя, в книзі 4 Нефій у Книзі Мормона ми знаходимо приклад цього. У цьому розділі коротко описується життя людей після того, як Спаситель їх відвідав, навчав і встановив серед них Свою Церкву. З цієї розповіді ми бачимо, як ці люди досягли надзвичайної єдності та миру і стали для нас взірцем, наслідуючи який ми зможемо досягнути такої ж єдності.

Навернення

У книзі 4 Нефій 1:1 читаємо: “Учні Ісуса організували церкву Христа на всіх землях навкруги. І [люди]… приходи[ли] до них і щиро кая[лися] у своїх гріхах”.

Ми об’єднуємося навколо нашого Господа і Спасителя Ісуса Христа. Кожна людина, яка дізнається про Ісуса Христа, Його євангелію і Його Церкву, отримує в своєму серці свідчення про істину від Святого Духа. Кожен з нас після цього може прийняти Спасителеве запрошення — мати в Нього віру і, покаявшись, іти за Ним.

Так починається наш шлях навернення — ми віддаляємося від егоїстичних гріховних бажань і наближаємося до Спасителя. Він є фундаментом нашої віри. І якщо кожен з нас звертається до Нього в кожній думці (див. Учення і Завіти 6:36), Він стає об’єднуючою силою в нашому житті.

Завіти

У літописі, вміщеному в книзі 4 Нефій, далі йдеться про те, що людей, які прийшли до Церкви і покаялися у гріхах, “було хрищено в імʼя Ісуса; і вони також отримували Святого Духа” (4 Нефій 1:1). Вони уклали з Богом завіт — особливі стосунки, які встановлюють зв’язок.

Коли ми укладаємо завіти і дотримуємося їх, то кожен з нас тим самим бере на себе ім’я Господа. Крім того, ми також беремо на себе Його ім’я як народ. Усі, хто укладає завіти і намагається їх дотримуватися, стають Господнім народом, Його особливою власністю (див. Вихід 19:5). Отже, у Церкві ми йдемо шляхом завітів як кожен окремо, так і всі разом. Наші завітні стосунки з Богом поєднують нас у справі та в нашій сутності. Коли ми пов’язуємо себе з Господом, Він допомагає нам “скріпи[ти] свої серця у єдності і в любові один до одного”(Moсія 18:21).

Чесність, рівність та допомога бідним

Далі в 4 Нефії читаємо: “Не було суперечок і сперечань серед них, і всі люди справедливо вели справи один з одним.

І в них усе було спільним між собою; отже, не було багатих і бідних, залежних і свободних, але всі вони були свободними і причасниками небесного дару” (4 Нефій 1:2–3).

Господь хоче, аби у наших земних справах ми були чесними і справедливими одне з одним, не обманювали і не мали зиску над ближніми (див. 1 Солунянам 4:6). Коли ми наближаємося до Господа, то не матимемо “бажання образити один одного, але жити мирно і віддавати кожному належне” (Moсія 4:13).

Господь також заповідав нам піклуватися про бідних і нужденних. Нам слід “переда[вати] від [нашого] майна”, аби допомагати їм, відповідно до нашої можливості це робити, і не засуджувати їх (див. Мосія 4:21–27).

Кожен з нас повинен “поважа[ти] свого брата, як самого себе” (Учення і Завіти 38:24). Якщо ми хочемо бути Господнім народом і мати єдність, нам не лише потрібно ставитися до інших, як до рівних, але ми також повинні по-справжньому бачити в інших людях рівних собі й серцем відчувати, що ми — рівні; рівні перед Богом, маємо однакову цінність і однаковий потенціал.

Послух

Ще один урок з 4 Нефія міститься в цій простій фразі: “Вони жили за заповідями, які вони отримали від їхнього Господа і їхнього Бога” (4 Нефій 1:12).

Господь навчав цих людей своєї доктрини, дав їм заповіді і покликав служителів, які служили їм. Його мета полягала в тому, аби зробити все можливе, щоб не було сперечань між ними (див. 3 Нефій 11:28–29; 18:34).

Наш послух Господнім вченням і Його служителям є важливим аспектом встановлення єдності. Це включає наше зобов’язання дотримуватися заповіді каятися, коли ми щось робимо не так, і допомагати одне одному в щоденних намаганнях чинити краще і бути кращими.

Зображення
люди дивляться в Писання під час зборів

Спільні зібрання

Далі ми дізнаємося з книги 4 Нефій, що люди “продовжу[вали] піст і молитву, часто збираючись разом, щоб молитися і чути слово Господа” (4 Нефій 1:12).

Нам необхідно збиратися разом. Наші щотижневі збори поклоніння є для нас важливою можливістю знаходити силу — як кожному окремо, так і всім разом. Ми разом приймаємо причастя, навчаємося, молимося, співаємо і підтримуємо одне одного. Наші зібрання також допомагають сильніше відчути свою приналежність, дружбу та спільну мету.

Любити

Потім з книги 4 Нефій дізнаємося про те, що, можливо, є вирішальним в усьому цьому, — те, без чого неможливо досягнути справжньої єдності: “Не було суперечок на цій землі через любов Бога, яка жила в серцях людей” (4 Нефій 1:15).

Особистий мир здобувається, коли людина зі смиренною покірливістю насправді любить Бога. Це найбільша й найперша заповідь. Люблячий Бог, більше ніж будь-хто або будь-що, є джерелом справжніх миру, втішення, впевненості й радості. Якщо ми сильніше любитимемо Бога та Ісуса Христа, то природним чином поглибиться наша любов до сім’ї та до ближніх.

Найбільша радість, яку ми будь-коли відчуємо, настане тоді, коли нас буде поглинуто любов’ю до Бога і до всіх Його дітей.

Милосердя, чиста любов Христа, є протиотрутою від суперечок. Воно є визначальною рисою справжнього послідовника Ісуса Христа. Якщо ми упокорюємося перед Богом і молимося з усією енергією наших сердець, то Він даруватиме нам милосердя (див. Мороній 7:48).

Якщо ми хочемо, аби Божа любов перебувала в наших серцях, диво єдності здаватиметься нам абсолютно природним.

Божественна сутність

Крім того, люди, описані в книзі 4 Нефій, виявляли ознаку єдності, яка заслуговує нашої уваги: “Не було ані розбійників, ані вбивць, не було також Ламанійців, і ніяких інших -ійців; але були вони всі як один дітьми Христа і спадкоємцями царства Бога” (4 Нефій 1:17).

Коли люди усвідомили свою споконвічну благородну сутність, ярлики, які сотні років розділяли їх, зникли. Вони дивилися на себе — і на інших — у світлі своїх стосунків з Небесним Батьком та Ісусом Христом.

Розбіжності й відмінності можуть бути для нас хорошими й важливими. Але наша найважливіша сутність стосується нашого божественного походження і мети.

Перше і найголовніше, кожен з нас є дитиною Бога. Друге, як член Церкви кожен з нас є дитям завіту. І третє, кожен з нас є учнем або ученицею Ісуса Христа. Я закликаю всіх нас не дозволяти, аби жоден інший ідентифікатор не “замінюва[в] або змінюва[в] ці три незмінні визначення… чи става[в] пріоритетнішим за них”.

Зображення
сім’я сидить на підлозі

Будьте єдині

Бог запрошує нас усіх прийти до Нього. Місце є для кожного. Ми можемо походити з різних культур, мати відмінності в політичних поглядах, належати до різних етносів, мати різні смаки й багато інших відмінностей. Але якщо ми поєднані в Ісусі Христі, важливість таких розбіжностей тьмяніє і їх переважає наше всепоглинаюче бажання бути в єдності, аби ми могли належати до Нього.

Усім своїм серцем сприйміть уроки з книги 4 Нефій. Якщо кожен з нас намагатиметься застосовувати ці важливі складові єдності в своєму житті, тоді про нас скажуть, як і про них: “Певно не могло бути щасливішого народу серед усіх людей, яких було створено рукою Бога” (4 Нефій 1:16).

Посилання

  1. Більше про значення і благословення від укладання завітів з Богом читайте: Рассел М. Нельсон, “Вічний завіт”, Ліягона, жовт. 2022, сс. 4–11.

  2. Рассел M. Нельсон, “Рішення для вічності” (всесвітній духовний вечір для дорослої молоді, 15 трав. 2022 р.), додаток “Євангельська бібліотека”.

Роздрукувати