Семінарія
Блок 2: День 3, 1 Нефій 3–4


Блок 2: День 3

1 Нефій 3–4

Вступ

Господь наказав Легію відрядити синів назад до Єрусалима, щоб узяти в Лавана пластини з латуні. Ламан і Лемуїл не уявляли, як їм вдасться виконати цей наказ, але Нефій вірив, що Господь підготує шлях для них, щоб їм виконати те, чого Він вимагав. Незважаючи на труднощі, що виникали знову й знову, Нефій наполегливо і з вірою робив те, що Господь попросив його зробити. Завдяки цьому його спрямовував Святий Дух і він таки здобув пластини. Досвід Нефія показує, що постійна послушність робить нас гідними Господньої допомоги у важких ситуаціях.

1 Нефій 3:1–9, 19–20

Сини Легія повертаються в Єрусалим

Чи траплялося вам опинятись у складній ситуації та роздумувати, як з неї вийти? Сьогоднішній урок допоможе вам зміцнити свою віру й рішучість бути слухняними, потрапивши у важкі ситуації. Почніть з того, що прочитайте 1 Нефій 3:1–6 і позначте у своїх примірниках Писань повеління, дане Господом Легію, яке мали виконати його сини. Також зверніть увагу на те, яким протилежним було ставлення до Господньої заповіді Ламана та Лемуїла і Нефія.

Щоб зрозуміти, наскільки важко було виконати той наказ Господа, слід сказати, що відстань від Єрусалима до Червоного моря (Акабської затоки)—290 кілометрів і їхній шлях пролягав спекотною, пустинною місцевістю, де було повно злодіїв. Легій зі своєю сім’єю йшли три дні, щоб дістатися цього місця (див. 1 Нефій 2:5–6), і ось тепер Господь каже, що його сини мають повернутися назад в Єрусалим. Прочитайте 1 Нефій 3:7–8 і визначіть, як Нефій пояснює свою готовність виконати Господній наказ.

Нефій свідчив про такий принцип: якщо ми будемо виконувати повеління Господа, то Він підготує шлях для нас, щоб ми могли виконати його. Продовжуючи вивчати 1 Нефій 3, думайте про те, як приклад Нефієвої сміливості й рішучості може надихнути вас бути більш слухняними і виявляти сильнішу віру в Господа. Особливо зверніть увагу на те, як Нефій реагував на труднощі. Навіть коли йому з братами не вдалося отримати пластини з латуні, він вирішив не ремствувати (див. 1 Нефій 3:6).

На пластинах з латуні був “літопис Юдеїв” (1 Нефій 3:3), які були їхніми Писаннями. Вони містили дещо з писань та інформації, що тепер знаходиться у Старому Завіті, а також інші писання пророків. Прочитайте 1 Нефій 3:19–20 і підкресліть, що із написаного на цих пластинах було таким важливим для сім’ї Легія та його нащадків.

Зображення
позначка “Вірші для опанування”
Вірші для опанування—1 Нефій 3:7

Прочитайте 1 Нефій 3:7 тричі (ви самі виберіть, як саме читати цей вірш: вголос чи подумки). Закрийте свій примірник Писань і спробуйте написати відповіді на вказані далі запитання, не дивлячись на цей вірш:

  • Кому говорив це Нефій?

  • Що зобов’язався зробити Нефій?

  • Що, як знав Нефій, зробить Господь?

Відкрийте свої примірники Писань і прогляньте 1 Нефій 3:7 та ваші відповіді.

Пророк Джозеф Сміт сказав: “Я взяв собі за правило: Якщо Господь повеліває—роби!” (в History of the Church, 2:170). Ви можете написати цей вислів у своєму примірнику Писань на полях біля 1 Нефій 3:7.

1 Нефій 3:10–31

Лаван заволодіває багатством Легія і намагається позбавити життя Нефія та його братів

Бог благословляє нас у різний спосіб, якщо ми виконуємо Його заповіді. Досвід Нефія у здобутті пластин з латуні посилює його свідчення про те, що Бог справді готує шлях для Своїх дітей, щоб вони виконували Його заповіді (див. 1 Нефій 3:7). Скористайтеся наведеною далі таблицею, щоб дізнатися про перші дві спроби синів Легія здобути пластини з латуні. Напишіть відповіді на запитання у стовпчиках для кожної спроби або можете виконати це завдання у своєму щоденнику для вивчення Писань.

Примітка: У дні Нефія кидання жереба (див. 1 Нефій 3:11) було традиційним способом робити вибір. Кинувши жереб, Нефій та його брати шукали Господнього проводу у виконанні наказу отримати пластини з латуні (див. Приповісті 16:33; Путівник по Писаннях, “Жереб”).

Запитання

Перша спроба
(1 Нефій 3:10–18)

Друга спроба
(1 Нефій 3:21–31)

  1. Хто пішов?

  1. Що вони зробили?

  1. Як брати відреагували на невдалу спробу?

  1. Після невдалої першої спроби здобути пластини Нефій та його брати “дуже засмутилися” (1 Нефій 3:14). Прогляньте 1 Нефій 3:15–16 і у своєму щоденнику для вивчення Писань опишіть, чим реакція Нефія на першу невдачу відрізнялася від реакції його братів.

  2. Поміркувавши над другою спробою (див. 1 Нефій 3:21–31), у своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на таке запитання: Як саме гнів, нарікання і невіра заважають нам чути Бога?

1 Нефій 4:1–26

Нефій отримує пластини з латуні

Визначіть, які запитання поставили Ламан і Лемуїл в 1 Нефій 3:31. Якщо б ви були Нефієм, то як би ви відповіли на їхні запитання? Прочитайте 1 Нефій 4:1–3 і знайдіть, як Нефій відповів на запитання своїх братів. Як ви вважаєте, чому Нефій навів приклад Мойсея і говорив про Червоне море, відповідаючи на їхні запитання? Напишіть фразу з Нефієвої відповіді братам, яка видається вам надихаючою:

У Мойсея також було, здавалось би, неможливе для виконання завдання, коли йому було сказано вивести дітей Ізраїля з Єгипту. Незважаючи на багаторазові спроби, йому так і не вдалося переконати фараона відпустити ізраїльтян. Але Мойсей наполегливо робив те, що Господь наказав йому, і Господь відкрив перед ним шлях, щоб звільнити дітей Ізраїля.

Зображення
Перехід через Червоне море

Нефій застосував приклад Мойсея у своїх обставинах, і він був впевнений, що Бог приготує шлях також і для нього, щоб здобути пластини з латуні. Вивчаючи цю розповідь до кінця, знайдіть, які результати дали наполегливість Нефія і його рішучість бути слухняним, незважаючи на попередні невдачі.

Чи було так, що вам потрібно було щось зробити або ви відчували натхнення щось зробити, проте не знали одразу, навіщо це робити, коли і як? Президент Гарольд Б. Лі зауважив, що часто в таких ситуаціях ми “хочемо побачити кінець від початку” до того, як дослухатися до Господнього скерування, і він дав таку пораду: “Ви повинні навчитись доходити до краю світла, а потім зробити кілька кроків у темноту; тоді з’явиться світло й покаже вам дорогу перед вами” (процитовано в Boyd K. Packer, “The Edge of the Light,” BYU Today, Mar. 1991, 23).

Прочитайте 1 Нефій 4:4–7 і визначіть, як Нефій ступив з вірою в темноту (у невідоме).

У чому полягає важливість фрази: “Однак я йшов уперед” (1 Нефій 4:7)?

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань опишіть ситуацію, в якій молодого чоловіка або молоду жінку могли б попросити щось зробити або Святий Дух направляв би їх щось зробити, але заздалегідь вони не знали б, яким буде наслідок. Можливо, у вас були такі ситуації, коли ви йшли вперед з вірою, навіть ще не знаючи, як або коли Бог збирається допомогти вам. Якщо таке було, напишіть про це у своєму щоденнику. Також ви можете розказати про це у класі.

Нефій дізнався, для чого, коли і як Господь допомагатиме йому виконати наказ отримати пластини, тільки після того, як він дозволив Святому Духу направляти його, і після того, як він вирішив йти вперед з вірою. Прочитайте 1 Нефій 4:8–26 і зверніть увагу на те, як Господь допоміг йому отримати пластини з латуні.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань складіть список причин, чому Дух дав Нефію вбити Лавана (див. 1 Нефій 4:8–13).

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на таке запитання: Як знання про те, що Нефій таки отримав пластини з латуні, може допомогти вам успішно пройти випробування, які ви маєте або матимете в житті?

Якщо у вашому житті настають моменти, коли ви не знаєте, як, чому і коли, згадуйте про принцип, який проілюстрований досвідом Нефія: Коли ми виявляємо віру в Бога і прагнемо робити те, що Він просить, навіть якщо не знаємо про результати, Він буде вести нас через вплив Святого Духа.

Зображення
Нефій і Лаван

Коментарі та довідковий матеріал

Наказ вбити Лавана

Пророк Джозеф Сміт навчав, що це Господь встановлює, що є правильним, а що хибним: “Бог сказав: “Не вбивай!” [Вихід 20:13]; а іншим разом Він сказав: “Ти повбиваєш”[Повторення Закону 20:13]. Це принцип, за яким ведеться небесне управління—через одкровення, пристосоване до обставин, в яких опиняються діти царства. Усе, чого вимагає Бог, є правильним, яким би воно не було, хоч ми можемо й не розуміти причини ще довгий час після того, як закінчаться події. Якщо ми перш за все прагнемо царства Божого, то все хороше буде додано” (в History of the Church, 5:135).

Ми зможемо зрозуміти, чому Господь дав Нефію повеління вбити Лавана, взявши до уваги наступне: Господь дав Лавану щонайменше дві можливості добровільно віддати пластини з латуні, але Лаван “не виконував заповіді Господа”(1 Нефій 4:11). Лаван був брехуном і злодієм, він намагався вбити Ламана, що за законом Мойсея каралося смертю (див. Вихід 21:14). Господь знав, що Легію та його нащадкам було вкрай необхідно мати записані Писання, навіть ціною того, що “одна людина загине” (1 Нефій 4:13).

Завдяки пластинам з латуні не лише були благословенні люди і народи з Книги Мормона, але були також збережені й передані вчення давніх пророків для наших днів, коли деякі вчення були переписані на золоті пластини, з яких і було перекладено Книгу Мормона (наприклад, цитати з писань Ісаї та алегорія Зиноса). Через Книгу Мормона ті вчення з пластин з латуні благословили і продовжують благословляти життя мільйонів людей і багато народів світу. Зрештою, усе це вирішилося в той момент, коли Нефій стояв над Лаваном і послухався голосу Духа.

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

Президент Езра Тефт Бенсон запропонував “три прості мірила”, щоб допомогти нам уникнути обману у складних ситуаціях:

“1.Що про це сказано у Головних трудах? “До Закону й свідоцтва! Як вони не так кажуть, як це, то немає для них зорі ранньої”,—сказав Ісая. (Ісая 8:20). …

Ми повинні старанно вивчати Писання. Особливо важливими є для нас Книга Мормона та Учення і Завіти. …

“2.Другим дороговказом є такий: що кажуть з цього питання сучасні Президенти Церкви, особливо нинішній Президент? …

Сьогодні на землі є лише один чоловік, який говорить від імені Церкви. (Див. УЗ 132:7; 21:4). Чоловік цей—Президент [Церкви]. Оскільки він передає сьогодні для нас слово Господа, його слова мають навіть більшу важливість на даний час, ніж слова вже померлих пророків. Коли він говорить щось під впливом Святого Духа, його слова є Писаннями. (Див. УЗ 68:4). …

Президент може говорити про будь-що, що, як він відчуває, є необхідним для святих. …

“3.Третім і останнім мірилом є Святий Дух—перевірка Духом. Завдяки Тому Духу ми “… можемо пізнати правду про все”. (Mороній 10:5). … Ця перевірка може бути цілком ефективною лише тоді, коли канал спілкування людини з Богом є чистим і діючим, незабрудненим гріхом” (в Conference Report, Oct. 1963, 16–17).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 1 Нефій 3–4 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати