Семінарія
Блок 3: День 3, 1 Нефій 10–11


Блок 3: День 3

1 Нефій 10–11

Вступ

Вчення Легія про дерево життя та його пророцтва про юдеїв збільшили бажання Нефія самому побачити, почути і знати те, що бачив його батько. Коли Нефій обдумував розказане батьком, його “віднесло … Духом Господнім” (1 Нефій 11:1) і він сам побачив видіння про дерево життя. У своєму видінні він також бачив життя Спасителя, Його священнослужіння і смерть—Нефій побачив Спасителеву любов до нас. Вивчаючи цей урок, подумайте, чого ви можете навчитися з Нефієвого прагнення отримати особисте одкровення. Також подумайте про життя і місію Спасителя і Його велику любов до всіх нас.

1 Нефій 10:1–16

Легій пророкує

Після того, як Легій розповів про своє видіння, що стосувалося дерева життя, він пророкував про майбутні події. Його пророцтва записані в 1 Нефій 10:1–16. Прочитайте 1 Нефій 10:4–6 і позначте у своїх примірниках Писань відповіді на такі запитання:

  • Коли, за пророцвом Легія, прийде Месія, тобто Спаситель?

  • Що, за словами Легія, станеться з тими, хто не “покладал[и]ся на Цього Викупителя”?

1 Нефій 10:17–11:6

Нефій прагне побачити, почути і пізнати ті ж істини, що були відкриті його батьку

Поміркуйте над наведеним далі сценарієм і подумайте про те, як люди, що опиняються в однаковій ситуації, можуть набути з неї такий різний досвід: Троє молодих людей відвідали ті ж самі церковні збори. Один з них подумав, що збори були нудними і він просто згаяв час. Другий подумав, що збори були хорошими, але він нічому не навчився на них. Третій, крім того, чого був навчений на цих зборах, ще й отримав для себе натхнення й скерування від Святого Духа.

Вивчаючи досвід Нефія в 1 Нефій 10:17–11:6, зверніть увагу, що Нефій зробив, аби, крім того, чого навчав його батько, отримати ще й додаткове одкровення.

Прочитайте 1 Нефій 10:17 і підкресліть у тексті, що відчув Нефій, почувши про видіння Легія.

Прочитайте 1 Нефій 10:19 і знайдіть фразу про те, як нам відкриваються таємниці Бога.

Відповідно до 1 Нефій 10:19, тим, хто старанно шукає, відкриваються таємниці Бога. Напишіть, що, на вашу думку, означає старанно шукати?

Нефій подав прекрасний приклад того, як треба старанно шукати одкровення. Прочитайте 1 Нефій 10:17–19 і 11:1–6; виберіть два з трьох пунктів, вказаних у наведеній далі таблиці,—бажання, віра і обмірковування; напишіть свої відповіді на відповідні запитання у цій таблиці.

Бажання

Що Нефій захотів знати?

Як, на вашу думку, наші бажання позначаються на нашій здатності отримувати одкровення?

Що ви бажаєте дізнатися від Господа?

Віра

Що з того, у що вірив Нефій, вело до одкровення?

Як на вашу думку, віра в це могла б позначитися на вашій здатності отримати одкровення сьогодні?

Чи ви вірите в те, що Господь відкрив вам?

Обдумування (глибокі роздуми про щось; стан, коли розум і серце відкриті для Святого Духа)

Що сталося, коли Нефій сидів, обдумуючи почуте? (Див. 1 Нефій 11:1).

Як, на вашу думку, обдумування може привести до одкровення?

Що саме ви можете робити, щоб більше обдумувати євангелію у своєму житті?

Узагальніть євангельський принцип, про який ви дізналися із досвіду Нефія, закінчивши таке речення: Бог відкриває істину всім, хто .

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на одне або обидва такі запитання:

    1. Коли ви відчували, що Бог відповів на ваші молитви, або відчували підказки від Духа, старанно шукаючи допомоги чи проводу від Господа?

    2. Яким є один із шляхів, яким ви можете старанно шукати натхнення від Господа?

1 Нефій 11:7–36

Нефій свідчить про поблажливість Ісуса Христа

Нефій продовжував обдумувати і шукати божественного проводу під час даного йому видіння. Прочитайте наведене далі твердження президента Бойда К. Пекера, президента Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і визначіть, на чому, за його словами, було зосереджене видіння Нефія:

“Пророцтва про Месію з’являються у Старому Завіті. Але в Книзі Мормона записано видіння події, рівної якій немає у Старому Завіті.

Після того, як люди Легія [залишили Єрусалим], Легій мав видіння про дерево життя. Його син Нефій молився, щоб знати, що воно означає. У відповідь йому було дано у дивовижному видінні побачити Христа.

У тому видінні він побачив:

  • Діву, яка несла на руках дитя,

  • того, хто підготував шлях,—Івана Христителя,

  • священнослужіння Сина Бога,

  • дванадцять інших, що пішли за Месією,

  • відкриті небеса і ангелів, що служили їм,

  • безліч тих, кого було благословенно і зцілено,

  • розпинання Христа,

  • мудрість і гордість світу, що противиться Його роботі. (Див. 1 Неф. 11:14–36).

Це видіння є основним посланням Книги Мормона” (“The Things of My Soul,” Ensign, May 1986, 60–61).

Ангел допоміг Нефію зрозуміти, що означає дерево життя, а потім спитав: “Чи відоме тобі значення того дерева, що його бачив твій батько?” ( 1 Нефій 11:21). Розгляньте, що означає те дерево, підкреслюючи фрази, які вжили Нефій і ангел, щоб описати дерево в 1 Нефій 11:21–24.

Прочитайте 1 Нефій 11:16 і підкресліть попереднє запитання, яке ангел поставив Нефію. Ви можете написати у своїх примірниках Писань, що слово поблажливість означає з готовністю зійти зі свого високого становища, щоб допомогти або благословити інших.

У 1 Нефій 11:17 знайдіть, що відповів Нефій на запитання ангела. Що знав Нефій? Чого Він не знав? Після того, як Нефій відповів, ангел показав йому, що поблажливість Ісуса Христа вказує на Божу любов до нас.

Дізнавшись про значення слова поблажливість, прочитайте 1 Нефій 11:13–21, а потім прочитайте наведені далі слова старійшини Джеральда Н. Ланда, який тоді служив сімдесятником, і подумайте, як народження Спасителя виявляє Його поблажливість і любов до нас: “І ось Ісус—член Божества, Першонароджений від Батька, Творець, Єгова Старого Завіту—тепер залишає Своє божественне і святе місце перебування; позбавляє Себе всієї тієї слави й величі і входить в тіло крихітного немовляти; стає безпомічним, цілковито залежним від Своєї матері й земного батька. Те, що Він мав народитися не в найкращому із земних палаців і не був сповитий у багряницю [ознаку належності до царів] посеред безлічі коштовностей, а у звичайному хліві, є вражаючим. Тому-то не дивно, що ангел мав сказати Нефію: “Визнай поблажливість Бога!” (Jesus Christ, Key to the Plan of Salvation [1991], 16).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть, що для вас означає, що Ісус Христос “зійшов … до мене з престолу небесного” (“О, як осягнути Ісусові милості!” Гімни, № 110) і з Його величного становища у передземному світі, щоб народитися крихітним немовлям.

Прочитайте 1 Нефій 11:27 і поміркуйте, як хрищення Спасителя також показує Його поблажливість. Незважаючи на те, що Він був безгрішним, Він охристився, аби показати Свою слухняність законам Бога. Він також показує Свою любов до нас, подаючи приклад для наслідування.

Зображення
Іван Христитель христить Ісуса

Прочитайте 1 Нефій 11:28–31 і подумайте про те, як життя Христа, яке він провів у служінні іншим, показує Його поблажливість. Зверніть увагу, кому священнослужив Спаситель і кого Він зцілював.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть, як те, що ви прочитали в 1 Нефій 11:28–31, показує Спасителеву любов до Своїх дітей. Як, на ваше відчуття, це стосується Його любові до вас сьогодні?

Прочитайте 1 Нефій 11:32–33 і поміркуйте, як розпинання Ісуса Христа вказує на Його поблажливість. Прочитайте наведене далі твердження старійшини Ерла С. Тінджі, який тоді служив членом президентства сімдесятників, і знайдіть, що він сказав стосовно того, що Спокута Спасителя показує Його любов, виявлену до нас, і Його благословення, дані нам:

“Як Той, Кого було обрано виконати умови Спокути, Ісус Христос у Своїй поблажливості зійшов на землю … Він дозволив, щоб Його спокушали, випробували, висміювали, судили і розіп’яли, хоча Він мав владу і повноваження запобігти усьому цьому.

Зображення
Президент Джон Тейлор

Президент Джон Тейлор описав поблажливість Христа такими прекрасними словами: “У подальшому було необхідно, щоб Він зійшов нижче всього для того, щоб піднятися над усім…” [The Mediation and Atonement (1882), 144].

Христові страждання у Гефсиманському саду є досконалим взірцем найвеличніших якостей Христа, Його досконалої любові. З цього видно, що Він дійсно любить нас усіх. …

Спокута—це подія, яка дає нам можливість примиритися з Богом. … У рамках сім’ї це означає знову об’єднатися одне з одним і з Богом та Його Сином Ісусом Христом. Це означає, що сум розлуки обернеться на радість возз’єднання” (“Великий план щастя”, Ensign або Ліягона, трав. 2006, сс. 73–74).

Спокута Ісуса Христа була необхідною складовою Його поблажливості і найвеличнішим виявом Його любові до нас.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть, як знання про поблажливість Ісуса Христа позначається на ваших почуттях і любові до Нього.

Завершіть сьогоднішнє вивчення Писань співом, слуханням або читанням слів гімну “О, як осягнути Ісусові милості!” (Гімни, № 110). Зверніть увагу на слова, які свідчать про вивчене вами сьогодні. Подумайте, чому благословення Спокути Ісуса Христа є “бажаніш[ими] за все” і “найрадісніш[ими] для” вас (див. 1 Нефій 11:22–23). Подібно до Нефія, ви, старанно шукаючи розуміння через одкровення, будете більше наближатися до Господа і відчуватимете силу Його жертви у своєму житті і радість, яку вона приносить.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 1 Нефій 10–11 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати