Семінарія
Блок 5: День 2, 2 Нефій 1


Блок 5: День 2

2 Нефій 1

Вступ

Під час вивчення 2 Нефій 1 зауважте, що в цьому розділі містяться слова люблячого батька і провідника священства, який мав невдовзі померти. Батько Легій благав свою сім’ю дотримуватися заповідей Бога (див. 2 Нефій 1:16). Він пророкував: якщо вони будуть дотримуватися заповідей Бога, вони процвітатимуть на обіцяній землі. Він також закликав своїх дітей і тих, хто прийшов з ними з Єрусалима, дослухатися до Нефія як пророка і провідника. Під час вивчення цього розділу оцініть вашу власну слухняність заповідям Господа. Наскільки старанно ви прислухаєтеся до поради церковних провідників?

2 Нефій 1:1–23

Легій закликає свій народ жити праведно

Уявіть, що вам раптово потрібно залишити свою сім’ю і ви ніколи їх не побачите. У вас є єдина остання можливість звернутися до них. Що ви могли б сказати їм у цій ситуації?

У 2 Нефій 1–4 Нефій записав останню пораду, яку його батько дав своїй сім’ї. Під час вивчення цих розділів поміркуйте над тим, як стосуються вас останні записані вчення Легія.

Прочитайте 2 Нефій 1:1–4 і дізнайтеся, які “великі справи звершив … Господь” для сім’ї Легія.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть короткі відповіді на такі запитання:

    1. Яким чином Господь виявив милість до сім’ї Легія?

    2. Які “великі справи” звершив Господь для вас і вашої сім’ї? Що ви відчуваєте по відношенню до Господа, коли думаєте про те, яким милостивим Він був до вас і вашої сім’ї?

Легій навчав свою сім’ю, що вибір дотримуватися Божих заповідей визначатиме, чи будуть вони продовжувати бачити “великі справи” і “милості Бога” в їхньому житті.

  1. Щоб допомогти вам побачити, що Господь благословляє нас, коли ми дотримуємося Його заповідей, і Він утримує благословення, коли ми не дотримуємося Його заповідей, перемалюйте у ваші щоденники для вивчення Писань наведену нижче таблицю. Прочитайте 2 Нефій 1:7–11 і визначте, які саме дії (“якщо”), за словами Легія, приведуть до певних наслідків (“тоді”). Напишіть знайдені вами відповіді у відповідних колонках таблиці у ваших щоденниках для вивчення.

Якщо (дії)

Тоді (наслідки)

Зображення
Навчання Легія

Легій був особливо стурбований через духовний стан Ламана і Лемуїла і розумів, що їм потрібно покаятися. У своєму заклику до них він використав кілька символів, щоб допомогти їм зрозуміти гріх і покаяння. У 2 Нефій 1:13–14 знайдіть символи, використані Легієм для того, щоб заохотити своїх синів покаятися, і напишіть ваші відповіді в проміжках нижче:

від глибокого

б ті

з

  1. Напишіть у свої щоденники для вивчення Писань відповідь на таке запитання: Чим покаяння схоже на кожну з фраз із попередньої вправи?

Прочитайте 2 Нефій 1:15 і позначте у своїх примірниках Писань три фрази, використані Легієм для описання благословень, які він отримав завдяки своїй слухняності Божим заповідям. Протиставте ці благословення негативним наслідкам з 2 Нефій 1:17–18, 22, які, за словами Легія, зійдуть на тих, хто не дотримується заповідей Бога.

Позначте пораду Легія в 2 Нефій 1:23 і поміркуйте, що вам потрібно робити у вашому житті для того, аби “пробудитися” або “встати”, щоб ви могли отримати благословення, про які говорив Легій у цьому розділі.

2 Нефій 1:24–32

Легій закликає своїх синів прислухатися до Нефія як пророка і провідника

Потім Легій нагадав своїй сім’ї та іншим про ще одне джерело спрямування і натхнення, яким вони були благословенні, адже це допомагало їм приймати праведні рішення в їхньому житті. Прочитайте 2 Нефій 1:24 і визначте це джерело.

Коли ви будете читати 2 Нефій 1:24–27, зверніть увагу на те, як Легій заохочував свій народ іти за Нефієм. Поміркуйте про ваші відповіді на такі запитання:

  • На яких якостях наголошував Легій, і які б допомогли вам довіряти Нефію як провіднику?

  • Чому б ви довіряли провіднику з такими якостями?

  • Наведіть бачені вами приклади того, як провідники Церкви сьогодні виявляють ці самі якості?

Прочитайте 2 Нефій 1:28–32 і позначте у ваших примірниках Писань обіцяння, які Легій дав тим, хто дослухатиметься до Нефія як провідника. Ці обіцяння показують: якщо ми дослухаємося до тих, кого Бог покликав нас вести, ми благословенні духовним процвітанням і безпекою. Поміркуйте: чого навчали вас недавно церковні провідники про те, як слухняність натхненним порадам може привести вас до духовного процвітання і безпеки.

Зображення
Президент Уілфорд Вудрафф

Прочитайте таку цитату Президента Уілфорда Вудраффа і підкресліть обіцяння, які він дав нам, якщо ми будемо дослухатися до поради Господніх слуг: “Я сподіваюся, ми всі можемо слідувати тим курсом, що його викладено перед нами слугами Господніми, бо якщо ми робимо це, то я знаю, що ми будемо в безпеці у цьому світі і здобудемо щастя і піднесення у світі прийдешньому. … Якщо ми вірні, вони поведуть нас шляхом життя, і якщо ми маємо достатньо довіри до їхніх повчань, до повчань Святого Духа, що передається через них, то ми завжди на безпечному шляху, і ми можемо бути певними в тому, що отримаємо свою нагороду” (Учення Президентів Церкви: Уілфорд Вудрафф [2005], с. 203).

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, чому, на вашу думку, бути слухняним Господнім заповідям, а також пораді Його слуг важливо протягом усього вашого життя.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 2 Нефій 1 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати