Семінарія
Блок 6: День 2, 2 Нефій 6--8


Блок 6: День 2

2 Нефій 6–8

Вступ

У 2 Нефій 6–8 Нефій подає запис першої частини проповіді, виголошеної його молодшим братом Яковом. (Друга частина проповіді Якова знаходиться в 2 Нефій 9–10). Яків пророкував, що з того часу, як Легій залишив Єрусалим, юдеї через свою злочестивість були забрані в полон і розсіяні. Однак Господь милостиво знову збере юдеїв у Єрусалимі. Яків також пророкував, що юдеї будуть розсіяні вдруге після того, як вони зречуться Спасителя під час Його земного служіння; і знову Господь виявить милість і збере їх в останні дні, коли вони прийдуть до пізнання Спасителя. Крім того, Яків процитував пророцтва Ісаї, які вказують на відданість Спасителя Його завітному народу, Його милість і велич Його обіцянь вірним.

2 Нефій 6

Яків пророкує про розсіяння і збирання Ізраїля

Як би ви повели себе, якщо б люди, яких ви любите, вчинили з вами недобре? А якщо б вони показали своєю поведінкою або ставленням, що ваші стосунки для них більше не важливі? Поміркуйте, чи діяли ви колись схожим чином по відношенню до Господа. У 2 Нефій 6–8 Яків навчав, як Господь відповідає тим, хто своєю поведінкою і ставленням відвернувся від Нього.

Прочитайте 2 Нефій 6:3–5; 9:1, 3 і знайдіть причини того, чому Яків виголосив цю проповідь.

Під час сьогоднішнього вивчення зверніть увагу на те, як учення Якова можуть допомогти вам “навчатися й уславляти ім’я вашого Бога” (2 Нефій 6:4), краще розуміти завіти, які ви уклали з Господом (див. 2 Нефій 9:1), і дають вам привід “радіти, і підняти ваші голови назавжди” (2 Нефій 9:3).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Яків починає свою проповідь, пророкуючи про те, що сталося з юдеями після того, як Легій залишив Єрусалим, через те, що вони зреклися Господа. Як він описав це у 2 Нефій 6:8?

    2. Легій, Єремія та інші пророки провіщали це знищення. Коли вавилоняни підкорили юдеїв близько 587 р. до Р.Х., багато людей було вбито, а інші були забрані в полон до Вавилона. Зрештою, юдеї пом’якшилися серцями по відношенню до Господа. Що, як пророкував Яків, станеться з ними згідно з написаним у першому реченні 2 Нефій 6:9?

    3. Яків пророкував, що Спаситель проживе Своє земне життя серед юдеїв після того, як вони повернуться з неволі. Як юдеї будуть діяти і що відчуватимуть по відношенню до Спасителя, згідно з 2 Нефій 6:9–10?

    4. Що станеться з юдеями, які зреклися Спасителя, згідно з 2 Нефій 6:10–11?

Прочитайте 2 Нефій 6:11, 14 і знайдіть фрази, якими описується, як Господь ставиться до дому Ізраїля, незважаючи на те, що вони зреклися Його. У ваших примірниках Писань ви можете обвести фрази “милосердним до них” та “повертати їх”.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть відповіді на такі запитання:

    1. Що означає “повертати” когось або щось?

    2. Як Господнє бажання повернути Ізраїль другий раз свідчить про Його милість?

У цих самих віршах Яків навчав того, що юдеї повинні робити, аби отримати ці благословення від Господа. Знову прочитайте 2 Нефій 6:11, 14 і знайдіть фрази “коли вони” (вірш 11) та “що вони” (вірш 14). Позначте слова, якими завершуються ці фрази. Як, згідно з цими словами, Ізраїль заслужить милість Господа? З цих віршів можна навчитися такого принципу: Господь милостивий до тих, хто повертається до Нього.

  1. Обміркуйте бачені вами прояви Господньої милості і готовності пробачити тих, хто повертається до Нього. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть: Я знаю, що Господь милосердний, тому що … Потім завершіть це твердження, висловивши свої думки і почуття. Ви можете повторювати цю вправу, згадуючи різні способи того, як Господь виявляв Свою милість.

У 2 Нефій 6 дано велике обіцяння надії для Ізраїля, яке стосується всіх нас. Прочитайте 2 Нефій 6:17–18 і завершіть наведені нижче обіцяння, дані Спасителем:

“Могутній Бог ” (2 Нефій 6:17).

“Пізнає тоді всяка плоть, що ” (2 Нефій 6:18).

2 Нефій 7–8

Яків цитує пророцтва Ісаї про відданість Спасителя завітному народу і Його спроможність нас викупити

Як записано в 2 Нефій 7–8, Яків процитував пророцтва Ісаї щодо бажання і здатності Господа викупити Ізраїль від страждань, спричинених їхніми гріхами. Прочитайте 2 Нефій 7:1–2 і знайдіть запитання, поставлені Господом Ізраїлю, які вказують на те, що Він усе ще любить їх і бажає їх викупити.

Можливо, буде корисним розуміти, що Господь використав мову символів стосовно розлучення і рабства, а також Він говорив про суспільні звичаї, знайомі людям того часу, аби навчати їх ефективним і незабутнім способом. Фрази “покинув тебе”, “вашої матері лист розлучний” та “продав вас” стосуються поняття порушення або припинення дії завіту. Запитання можна перефразувати таким чином: “Чи відвернувся Я від вас? Чи скасував Я укладений нами завіт?” Відповідь на ці запитання—“Ні”. Господь ніколи не відвернеться від нас і не забуде укладені Ним завіти. Своїми запитаннями Він наголошує, що ніколи не порушить Свого завіту з Ізраїлем.

Наприкінці 2 Нефій 7:1 підкресліть пояснення Господа стосовно того, чому Ізраїль був відокремлений від Бога і страждав у неволі.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на такі запитання:

    1. Чому важливо розуміти, що наші думки, рішення і вчинки можуть відокремлювати нас від Бога?

    2. Чому для вас важливо знати, що Господь ніколи не забуде і не залишить нас, навіть якщо ми можемо забути і залишити Його?

У 2 Нефій 7:2 Господь поставив Ізраїлю дуже важливе запитання, яке стосується кожного з нас. Знайдіть і позначте це запитання.

Що, на вашу думку, мав на увазі Господь, коли запитав: “Чи рука Моя зовсім короткою стала, що вона не може викупити”? Щоб допомогти вам представити це, уявіть, що ви простягаєте руку, намагаючись дотягнутися до того, хто має якусь потребу. Якби ви спробували дотягнутися, то що б ви цим намагалися зробити для людини, яка чогось потребує? Якщо натомість ви б не простягали руку якомога далі або забрали її назад, що це говорить про ваше бажання допомогти людині? Завдяки такій уяві можна по-іншому поставити запитання Господа Ізраїлю: “Чи утримуюся я і не прагну викупити вас?”

Фраза “чи немає в Мене сили рятувати?” запрошувала Ізраїль поміркувати про їхню віру в те, що Господь мав силу визволити їх від страждань, спричинених їхніми гріхами.

Далі в розділах 2 Нефій 7–8 Ісая навів кілька прикладів того, як Спаситель бажає і має силу викупити Його завітний народ.

Прочитайте 2 Нефій 7:5–7 і зверніть увагу на фрази у цьому пророцтві, в яких говориться, що робитиме Месія і через що Він пройде, здійснюючи Свою спокутну жертву для нашого викуплення. У 2 Нефій 7:6, виносці а, знаходяться перехресні посилання на уривки з Писань, в яких пояснюється це пророцтво і вказується на його здійснення. Ви можете позначити у виносці Матвій 27:26; потім прочитайте Матвій 27:26–31, звертаючи увагу на те, яким чином пророцтво Ісаї було здійснено.

  1. У ваших щоденниках для вивчення Писань дайте відповідь на таке запитання: Що говориться у віршах 2 Нефій 7:2, 5–7 про бажання і готовність Спасителя викупити нас?

Щоб допомогти вам знайти подальші докази милості і сили Господа в решті пророцтв Ісаї, уявіть, що вас попросили виступити в церкві і розкрити такий принцип: Спаситель бажає викупити Свій завітний народ і має для цього всю силу. Щоб підготуватися до вашого виступу, прочитайте 2 Нефій 8:3, 11–13, 16, 22 і виберіть фрази, які, на вашу думку, запевняють у бажанні і силі Господа нас викупити.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань складіть план вашого виступу таким чином:

    1. Випишіть дві-три фрази, які справили на вас найбільше враження, і поясніть, як кожна фраза є прикладом бажання Спасителя викупити нас або Його сили це зробити.

    2. Виберіть одну з цих фраз і опишіть, як ви відчули на власному досвіді або хотіли б відчути це благословення у вашому житті.

Наближаючись до завершення цього уроку, пам’ятайте, що Яків навчав істинам, які ви вивчали сьогодні, “щоб ви могли навчатися й уславляти ім’я вашого Бога” (2 Нефій 6:4), “щоб ви могли знати про завіти Господа” (2 Нефій 9:1) і “щоб ви могли радіти, і підняти ваші голови назавжди” (2 Нефій 9:3). Шукайте можливості поділитися сьогодні з якоюсь людиною вашою вдячністю до Господа і вдячністю за Його любов до вас.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 2 Нефій 6–8 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати