Семінарія
Блок 6: День 3, 2 Нефій 9


Блок 6: День 3

2 Нефій 9

Вступ

Ваше вивчення проповіді Якова, яка почалася з 2 Нефій 6–8, продовжується у 2 Нефій 9. У 2 Нефій 6–8 ви знайомилися з ученнями Якова про милість Спасителя і Його силу визволити дім Ізраїля з їхнього загубленого і розсіяного стану. У розділі 9 ви будете вивчати свідчення Якова про силу Спасителевої Спокути визволити нас від наслідків Падіння—як фізичної і духовної смерті, так і наслідків наших гріхів. Президент Джозеф Філдінг Сміт навчав, що розділ 2 Нефій 9 є “однією з найбільш важливих промов, які колись виголошувалися стосовно Спокути. … Цей розділ слід уважно читати кожній людині, яка прагне спасіння” (Answers to Gospel Questions, comp. Joseph Fielding Smith Jr., 5 vols. [1957–1966], 4:57).

2 Нефій 9:1–9

Яків навчає, що Падіння принесло фізичну і духовну смерть усьому людству

Що приходить на думку, коли ви чуєте слово потвора?

Слово потвора зазвичай має значення чогось жахаючого і здатного завдати великої шкоди. Хоча багато людей думають про потвор лише як про уявних істот, поміркуйте, чи є щось, що дійсно здатне завдати вам великої шкоди і по-справжньому налякати. Яків використав образ потвори як символ жахливого стану, в якому ми всі перебуваємо у земному житті. Прочитайте 2 Нефій 9:10 і визначте два прояви потвори, описані Яковом. Потім заповніть пробіли в таблиці нижче.

Жахлива потвора

С

П

“с т

“с д

Важливо розуміти, що коли Яків навчав про “смерть духа”, він не мав на увазі те, що наші духи в буквальному сенсі помруть, а скоріш те, що ми духовно відокремлені або відділені від присутності Бога (див. 2 Нефій 9:6). У Писаннях це відокремлення часто називається духовною смертю. У своїх примірниках Писань поруч з фразою “смерть духа” з 2 Нефій 9:10 ви можете написати фразу відокремленість від присутності Бога.

Прочитайте 2 Нефій 9:6 і зверніть увагу на те, що Яків почав з того, що говорив про смерть тіла, а завершив, обговорюючи відокремленість від присутності Бога. Уважно ознайомтеся з цим віршем. Яка подія принесла людству як фізичну, так і духовну смерть?

Прочитайте 2 Нефій 9:7–9 і визначте, що, як навчав Яків, сталося б з нашими тілами і нашими духами, якби не було Спокути і фізична й духовна смерть залишалися б навіки. До того, як ви почнете читати, буде корисним знати значення деяких понять, використаних Яковом у вірші 7: фраза “перше покарання, яке зійшло на людину” (2 Нефій 9:7) стосується наслідків Падіння Адама і Єви. Поняття тління стосується смертного тіла, тому що воно є недосконалим і зрештою помре. Поняття нетління стосується воскреслого тіла, яке житиме вічно.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть кілька вибраних вами фраз з 2 Нефій 9:7–9, які описують те, що сталося б з нашими тілами і духами, якби не було Спокути.

Зображення
Ісус молиться в Гефсиманії

Прочитайте наступне висловлювання старійшини Д. Тодда Крістофферсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, щоб прояснити, якою була б наша доля без Спокути Ісуса Христа: “Якби наше відокремлення від Бога і наша фізична смерть були постійними, моральна свобода волі не мала б ніякого значення. Так, ми були б вільними у прийнятті рішень, але що з цього? Кінцевий результат завжди був би однаковим, незалежно від наших вчинків: смерть без надії на воскресіння і без надії [повернутися] на небеса. Якими б ми не вибрали бути—добрими або поганими, ми всі, зрештою, б стали “ангелами диявола” (“Moral Agency”, Ensign, June 2009, 50).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть одне речення як пояснення своїми словами того, що, на вашу думку, говорив старійшина Крістофферсон стосовно нашого занепалого стану. Додайте коротке пояснення, чому, на вашу думку, Яків порівняв фізичну смерть і відокремленість від Бога з “жахливою потворою”.

2 Нефій 9:10–27

Яків навчає, як страждання Спасителя визволяє нас від наслідків Падіння і наслідків гріха

Бог не залишив нас страждати від повноти наслідків “цієї жахливої потвори, смерті і пекла”. Прочитайте 2 Нефій 9:10 і позначте, що Бог підготував для нас.

Прочитайте наступну аналогію, зроблену Президентом Джозефом Філдінгом Смітом, яка ілюструє нашу потребу у Спасителі:

“Чоловік, ідучи дорогою, раптом падає у таку глибоку і темну прірву, що не може звідти вилізти на поверхню і знову бути вільним. Як він може врятувати себе в такому скрутному становищі? Жодні зусилля з його боку не допоможуть, бо немає ніяких засобів, щоб вибратися з цієї прірви. Він кличе на допомогу, і якась добра і мила душа, почувши його крики про допомогу, поспішає йому на порятунок і, опустивши драбину, дає йому знаряддя, по якому він може вилізти на поверхню.

Саме таким був стан, в який Адам помістив себе і своїх нащадків, коли скуштував від забороненого плоду. Усі разом опинилися в прірві, ніхто не міг вибратися назовні і врятувати інших. Ця прірва була вигнанням з присутності Господа і тимчасовою смертю, тобто смертю тіла. І через те, що всі підвладні смерті, ніхто не міг надати засобів для порятунку.

Отже, у Своїй безмежній милості Батько почув благання Його дітей і послав Свого Єдинонародженого Сина, Який не був підвладним ні смерті, ні гріху, щоб надати засоби для порятунку. Це Він зробив завдяки Своїй нескінченній Спокуті і вічній євангелії” (Doctrines of Salvation, ed. Bruce R. McConkie, 3{nb}vols. [1954–1956], 1:126–127).

Більшість послання Якова у розділі 9 зосереджена на тому шляху, який підготував для нас Господь, щоб уникнути полону фізичної і духовної смерті, і це є запевненням для нас у тому, що ми можемо бути визволені.

  1. Опрацюйте 2 Нефій 9:5, 19–21 і дайте відповідь у вашому щоденнику для вивчення Писань на такі запитання:

    1. Через що, згідно з 2 Нефій 9:5, 21, пройшов Спаситель, аби ми могли бути звільнені від смерті і пекла?

    2. Заради кого Спаситель страджав, згідно з 2 Нефій 9:21?

Подумайте про те, як багато людей “належать до сім’ї Адама” (2 Нефій 9:21). До неї належать усі, хто жив, хто зараз живе і ще буде жити на землі—включаючи вас. Ви можете написати своє ім’я поруч з 2 Нефій 9:21, аби пам’ятати, що жертва Спасителя була зроблена, зокрема, для вас.

Зображення
Розп’яття

Яків навчав, що страждання Спасителя допоможе нам уникнути жахливої потвори—фізичної смерті і відокремлення від присутності Бога назавжди. Прочитайте 2 Нефій 9:22 і знайдіть фразу, в якій говориться, що ми зможемо здолати фізичну смерть, а також фразу, яка вказує на те, що ми знову будемо в присутності Бога. Напишіть те, що ви знайшли, у наведених нижче реченнях:

Внаслідок Падіння наші тіла помруть, але завдяки стражданням Христа наші тіла .

Внаслідок Падіння ми відокремлені від присутності Бога, але завдяки стражданням Христа всі знову постануть .

З учень Якова ми пізнаємо таку доктрину: Спокута Ісуса Христа визволяє все людство від фізичної і духовної смерті, спричинених Падінням.

Окрім цього послання надії Яків навчав, що страждання Спасителя також можуть звільнити нас від духовної смерті, спричиненої нашими власними гріхами. Прочитайте 2 Нефій 9:27 і дізнайтеся, як Яків описав стан тих, хто чинить провину або гріх. Прочитайте 2 Нефій 9:15–16 і позначте фразу про духовні муки або страждання, які ми накличемо на себе своїми гріхами, якщо не покаємося.

Окрім опису страждань, зверніть увагу на фразу “вони підуть геть” у 2 Нефій 9:16. Завдяки Спокуті все людство повернеться в присутність Бога, щоб бути судимими. Однак, якщо ми не покаялися в наших гріхах, нас знову буде відділено від присутності Бога. Визволення від Падіння—це дар усьому людству, але визволення від наслідків наших особистих гріхів залежить від наших бажань і вчинків. Прочитайте 2 Нефій 9:21, 23–24. Що, завдяки Спокуті, ми можемо робити, аби бути спасенними від вічних наслідків наших гріхів?

Прочитавши слова Якова, завершіть фразу, що містить такий принцип: Завдяки Спокуті Ісуса Христа ми можемо здолати наслідки наших гріхів, якщо.

Виділіть якийсь час і поміркуйте над тим, що ви можете робити, аби більш повно відчути очищувальну силу Спокути Спасителя. Чи є щось таке, в чому Господь хотів би, щоб ви покаялися? Поміркуйте, як би ви могли в цьому покаятися. Як ви можете краще прислухатися до Його голосу?

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть кілька речень як висловлення своїх почуттів стосовно спокутної жертви Спасителя заради вас.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 2 Нефій 9 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати