Семінарія
Блок 8: День 4, 2 Нефій 31


Блок 8: День 4

2 Нефій 31

Вступ

Нефій навчав ученню Христа: ми повинні виявляти віру в Ісуса Христа, каятися в наших гріхах, охриститися, прийняти Святого Духа і витерпіти до кінця. Він також свідчив: якщо ми застосовуємо ці вчення, Бог благословить нас напарництвом Святого Духа і вестиме нас до вічного життя.

2 Нефій 31:1–21

Нефій навчає про досконалий приклад Спасителя, який Він нам подав

Зображення
Іван Христитель христить Ісуса

Ісус прийшов до Івана Христителя, щоб охриститися. Оскільки Ісус не скоїв жодного гріха, чому, на вашу думку, Він христився? Чому христилися ви? Обмірковування цих запитань допоможе вам підготуватися до цього уроку.

Прочитайте 2 Нефій 31:2, 21 і позначте фразу “вчення Христа”. Зверніть увагу на те, що у 2-му вірші Нефій зазначив, що він “має сказати про вчення Христа”. Потім у вірші 21 він сказав, що промовляв “вчення Христа”. У 2 Нефій 31:3–20 ми дізнаємося про ті істини, які Нефій назвав “вченням Христа”. Ми пізнаємо такі дві істини: Ісус Христос виповнив усю праведність, дотримуючись усіх заповідей Батька, а також, що ми повинні наслідувати приклад слухняності Ісуса Христа, охристившись та отримавши Святого Духа.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть такі заголовки в паралельних колонках: Для чого христився Ісус та Для чого христимося ми. Потім прочитайте 2 Нефій 31:4–12 і запишіть те, що ви дізналися, під кожним із цих заголовків.

Що, згідно з 2 Нефій 31:11, повинно передувати хрищенню?

Щоб краще пояснити, чому необхідно христитися водою, прочитайте таке висловлювання пророка Джозефа Сміта: “Хрищення є символом Богові, ангелам і небесам, що ми виконуємо волю Бога, і не існує жодного іншого шляху під небесами, яким Бог призначив людині прийти до Нього за спасінням і увійти в царство Боже, окрім віри в Ісуса Христа, покаяння і хрищення на відпущення гріхів, а будь-який інший путь—марний. Тоді вам дано обіцяння дару Святого Духа” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 93).

  1. Уявіть, що друг, який не є членом Церкви, запитав вас, чому хрищення є важливим. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть, як би ви відповіли.

  2. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, як ваше хрищення, яке є наслідуванням прикладу Ісуса Христа, вплинуло на ваше життя і благословило його.

Після хрищення нам ще дещо треба зробити. Прочитайте 2 Нефій 31:13 і позначте фрази, якими описується ставлення, яке повинні мати ті люди, які наслідують приклад Спасителя.

Коли, згідно з 2 Нефій 31:13, ми виконуємо наш завіт з щирими намірами в серці і зі справжнім бажанням, то що обіцяє нам взамін Небесний Батько? (Ви можете позначити це у ваших примірниках Писань). Прочитайте останню фразу в 2 Нефій 31:17 і з’ясуйте, навіщо нам потрібно отримати Святого Духа. У порожніх рядках напишіть доктринальне визначення або принцип, який оснований на вірші з Писань, де пояснюється, що робитиме для нас Святий Дух.

Вогонь використовується для очищення таких речовин, як метали. Він спалює домішки і бруд, залишаючи після себе більш чисту речовину. Це схоже на те, що відбувається з нами духовно, коли ми отримуємо дар Святого Духа. Це також відомо як “хрищення вогнем” (див. 2 Нефій 31:13). Святий Дух свідчить про Батька і Сина і приносить відпущення гріхів. Президент Меріон Дж. Ромні, з Першого Президентства, навчав: “Це хрищення вогнем і Святим Духом … очищує, зцілює і освітлює душу” (Learning for the Eternities, comp. George J. Romney [1977], 133).

Щоб знайти іншу складову “вчення Христа”, прочитайте 2 Нефій 31:15–16 та позначте те, що ви знайшли. Співставте фрази, які ви визначили у 2 Нефій 31:13, з настановою, даною в 2 Нефій 31:15–16, та поміркуйте про те, як ви можете витерпіти до кінця зі “справжнім бажанням” та “щирими намірами в серці”.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Як такі вирази, як “з щирими намірами в серці”, “не чинячи лицемірства” та “із справжнім бажанням”, стосуються таких справ, як щоденне вивчення Писань або відвідування Церкви?

    2. Яка різниця між людиною, що “проказує свої молитви”, і людиною, яка молиться “з щирими намірами в серці”?

    3. Яка різниця між людиною, що “приймає причастя”, і людиною, яка приймає причастя “із справжнім бажанням”?

Прочитайте 2 Нефій 31:18 і зверніть увагу на те, де ми опиняємося, коли входимо через ворота покаяння і хрищення. Коли ми виявляємо віру, каємося, христимося й отримуємо Святого Духа, ми ступаємо на “тісну і вузьку путь”. Тісна означає вузька, пряма, важка, і яка не передбачає ніяких відхилень. Як, згідно з 2 Нефій 31:18, ми можемо знати, чи знаходимося на тісній і вузькій путі?

Відчувати дар Святого Духа—це не просто гарне відчуття, яке ми отримуємо час від часу. Напарництво Святого Духа є свідченням від Бога, що ми на шляху, який веде до вічного життя.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Як напарництво Святого Духа допомогло вам залишатися на тісній і вузькій путі?

    2. Як ще Святий Дух благословив ваше життя?

Прочитайте 2 Нефій 31:19–21 і складіть перелік, нумеруючи у ваших примірниках Писань інші справи, які ми повинні робити для того, аби залишатися на путі. (Зверніть увагу, що 2 Нефій 31:19–20 є віршами для опанування. Ви можете позначити їх так, щоб потім їх можна було легко знайти).

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть одне речення, яким описується, що для вас означає “просуватися вперед з непохитною вірою в Христа” (2 Нефій 31:20).

Заповнюючи проміжки, підсумуйте одним реченням принцип з 2 Нефій 31:19–20:

Якщо ми , тоді ми . (Ви можете записати його у ваших примірниках Писань).

Старійшина Рассел М. Нельсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, висловив таку обнадійливу пораду тим, хто відчуває, що вони збилися з тісної і вузької путі: “Протягом вашої життєвої подорожі ви зустрічаєте багато перешкод і робите деякі помилки. Використання Писань як путівника допомагає вам розпізнати помилку і зробити необхідні виправлення. Ви більше не йдете в невірному напрямі. Ви старанно вивчаєте дорожню карту Писань. Тоді ви знову починаєте процес покаяння і повернення, що є необхідним для того, аби залишатися на “тісній і вузькій путі, яка веде до вічного життя” [2 Нефій 31:18]” (“Життя, скероване Писаннями”, Ліягона, січ. 2001, с. 20).

Поміркуйте над тим, як це висловлювання і уривки з Писань, які ви вивчали сьогодні, приносять вам “яскравість надії” (2 Нефій 31:20).

Зображення
позначка “Вірші для опанування”
Уривок для опанування—2 Нефій 31:19–20

  1. Приділіть п’ять хвилин вивченню напам’ять 2 Нефій 31:20. Попросіть члена сім’ї або друга перевірити, як ви вивчили цей вірш з Писань, або ж ви можете прикрити цей вірш долонею і спробувати розповісти його напам’ять, не дивлячись у текст. Спробуйте написати цей вірш по пам’яті у вашому щоденнику для вивчення Писань.

  2. Виберіть з 2 Нефій 31:20 щось одне з того, що ми повинні виконувати, аби залишатися на вірному шляху, і що ви добре виконуєте. Потім напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, як саме ви це виконуєте. Після цього виберіть один із напрямків, у якому ви б хотіли вдосконалитися, і напишіть, як ви це будете робити.

Коментарі та довідковий матеріал

Як ми можемо уникати лицемірства?

Нефій застерігав від лицемірства у 2 Нефій 31:13. Лицемірство означає удавати з себе іншу людину або грати на публіку, що не відображає нашої істинної сутності. Старійшина Джозеф Б. Віртлін, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, говорив, що діяти слід без лицемірства:

Зображення
Старійшина Джозеф Б. Віртлін

“Чи насправді ми дійсно живемо за євангелією, чи лише удаємо праведність, аби ті, хто навколо нас, вважали, що ми вірні, тоді як в дійсності наші серця і приховані дії не відповідають вченням Господа?

Чи не стається так, що ми беремо на себе лише “вигляд божественності”, водночас заперечуючи “саму силу її” [див. Джозеф Сміт—Історія 1:19]?

Ми дійсно праведні чи тільки прикидаємося слухняними лише тоді, коли думаємо, що на нас дивляться інші?

Господь ясно сказав, що Його не обдуриш зовнішнім виглядом, і застеріг нас не обманювати Його або інших людей. Він попередив нас остерігатися тих, хто удає з себе іншу людину, хто одягається в яскравий обман, який приховує темну реальність. Ми знаємо, що Господь “дивиться на серце”, а не “на лице” [див. 1 Самуїлова 16:7]” (“True to the Truth”, Ensign, May 1997, 15–16).

Як ми “[терпимо] до кінця”?

Термін “витерпіти до кінця” (2 Нефій 31:16) часто використовується для описання потреби з терпінням переносити страждання протягом нашого життя. Старійшина Джозеф Б. Віртлін пояснив, що витерпіти до кінця також означає залишатися вірними Христу до кінця нашого життя:

“Витерпіти до кінця означає, що людині необхідно продовжувати йти шляхом, який веде до вічного життя, якщо вона ступила на цей шлях через віру, покаяння, хрищення і дарування Святого Духа. Щоб витерпіти до кінця, людина має прагнути цього всім своїм серцем. …

Витерпіти до кінця означає, що ми вже надійно посадили своє життя в євангельський ґрунт і залишаємося в руслі Церкви, смиренно служачи ближнім, живучи відповідно до вимог Христа і дотримуючись наших завітів. Ті, хто витерпить до кінця,—урівноважені, послідовні, покірні, постійно вдосконалюються, у них немає підступності. Їхнє свідчення основується не на уподобаннях світу, а на істині, знанні, досвіді і Духові (“Будем труд вершить”, Ліягона, лист. 2004, с. 101).

  1. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями:

    Я вивчив(ла) 2 Нефій 31 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати