Семінарія
Блок 26: День 1, 3 Нефій 17


Блок 26: День 1

3 Нефій 17

Вступ

Коли перший день перебування Ісуса Христа з нефійцями підійшов до кінця, Він відчув, що багато людей не повністю зрозуміли те, чого Він їх навчав. Тому, Він навчив їх, як отримати краще розуміння. Люди заплакали, коли Він сказав, що йде. Сповнений співчуття, Спаситель залишився з ними ще на деякий час. Він зцілив їхніх хворих, благословив їхніх дітей і молився за них. Натовп відчув велику радість і любов Спасителя під час спілкування з Ним.

3 Нефій 17:1–3

Ісус наказує людям обдумувати Його слова і молитися про розуміння

Що ви робите, коли не можете зрозуміти певного вчення, про яке дізналися з Писань або почули від провідника Церкви? Обведіть усе, що є для вас прийнятним:

  • Я просто ігнорую це вчення.

  • Я прошу іншу людину допомогти мені зрозуміти.

  • Я старанно обдумую це вчення.

  • Я прошу Небесного Батька допомогти мені зрозуміти.

Події, записані в 3 Нефій 17, сталися наприкінці першого дня перебування Ісуса Христа з натовпом нефійців. Прочитайте 3 Нефій 17:1–3 і позначте, що Спаситель сказав нефійцям робити для того, аби краще зрозуміти те, чого Він їх навчав. Подумайте про те, як повернення до своєї домівки для розмірковування і молитви може допомогти вам краще зрозуміти євангельські істини.

Зображення
Президент Генрі Б. Айрінг

Президент Генрі Б. Айрінг, з Першого Президентства, пояснив, що означає розмірковування. Прочитайте подане далі висловлювання і позначте слова або фрази, якими описується значення слова “розмірковувати”: “Читання, вивчення і розмірковування—це не одне й те саме. Ми читаємо слова, і до нас можуть прийти ідеї. Ми вивчаємо й можемо відкривати для себе певні закономірності та звʼязки у Писаннях. Але коли ми розмірковуємо, то запрошуємо одкровення від Духа. Як на мене, розмірковування—це обдумування і молитва після уважного прочитання і вивчення Писань” (“Служіть з Духом”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, с. 60).

Уважно продивіться 3 Нефій 17:3 і зверніть увагу на те, що Спаситель дав людям настанову “підготувати свій розум” до наступної зустрічі з Ним. До того, як продовжити вивчення, поміркуйте над тим, як би ви відповіли на такі запитання: Що б ви могли зробити, аби підготувати свій розум до відвідування церкви? До відвідування семінарії? До перегляду генеральної конференції? До вивчення Писань? Як вплине те, що ви підготували свій розум, на те, що ви отримаєте від таких навчальних нагод?

З цих віршів ми можемо навчитися одного з таких принципів: Завдяки розмірковуванню і молитві до Батька, ми можемо отримати більше розуміння. (Ви можете записати це у вашому примірнику Писань на полях поруч з 3 Нефій 17:1–3).

  1. Щоб допомогти вам застосувати цей принцип, оберіть один чи обидва наведені нижче пункти і застосуйте це у своєму житті протягом наступного тижня. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть, що ви зробили. Також напишіть, як це зусилля підсилило те, що ви дізналися в церкві, в семінарії, з генеральної конференції або з Писань. Підготуйтеся показати свій щоденник з цією вправою вашому вчителю. Також складіть план, щоб продовжувати вдосконалюватися в одній з цих сфер протягом наступних тижнів.

    1. Я підготую свій розум до відвідування церкви або семінарії.

    2. Я буду розмірковувати і молитися про те, що чую в церкві або семінарії.

3 Нефій 17:4–25

Спаситель зцілює хворих серед нефійців і благословляє їхніх дітей

Зображення
Христос благословляє нефійських дітей

Пригадайте, коли ви відчували настільки великий душевний підйом і повноту радості, що вам не хотілося, аби це закінчувалося. Прочитайте 3 Нефій 17:4–5 і дізнайтеся, як відреагували нефійці, коли Спаситель сказав, що Він йде до Свого Батька.

У відповідь на праведне бажання нефійців Спаситель виявив велике співчуття. Наведена далі вправа може допомогти вам повніше зрозуміти любов, яку має до всіх нас Ісус Христос. Також вона може допомогти вам дізнатися істини з Писань стосовно характеру і сутності Ісуса Христа.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть наведені далі посилання на Писання: Під кожним посиланням залиште місце для записів: 3 Нефій 17:6–10; 3 Нефій 17:11–18; 3 Нефій 17:19–25. Опрацюйте кожен із цих уривків з Писань і знайдіть істини щодо характеру Спасителя—який Він. Знайдіть принаймні три істини, по одній істині на кожне посилання, і запишіть їх під відповідним посиланням.

Однією з найбільш ніжних і зворушливих подій, описаних у Книзі Мормона, є та, коли Ісус благословляє малих дітей, які були присутні під час тієї події. Цей епізод допомагає нам зрозуміти сутність і характер Ісуса Христа. Президент Бойд К. Пекер, перед тим, як процитувати розповідь з 3 Нефій 17:11–12, 21–25 про Спасителя і дітей, зазначив: “У розповіді про священнослужіння Спасителя серед нефійців ми можемо глибше поглянути в Його душу, ніж, можливо, в будь-якому іншому місці [Писань]” (“Teach the Children”, Ensign, Feb. 2000, 16–17).

Зверніть увагу на те, що багато людей принесли до Спасителя хворих і стражденних, зокрема тих, хто “страждав від чогось” (3 Нефій 17:9). Ці страждання могли бути фізичними, емоційними або розумовими. Поміркуйте про те, від чого можете “страждати” ви. Як Спаситель міг би допомогти вам у ваших стражданнях, якби Він особисто благословив вас?

  1. Перегляньте принцип стосовно розмірковування, про який ви дізналися на початку цього уроку. Один із способів розмірковувати—це уявляти себе в тій самій ситуації, яка описана в Писаннях. Приділіть трохи часу і уявіть, як би це було, якщо б ви були учасником подій, записаних у 3 Нефій 17. У вашому щоденнику для вивчення Писань опишіть, що, на вашу думку, ви б почули, побачили і відчули під час тієї події і чого ви могли б навчитися від Спасителя. Ви також можете описати благословення, яке ви могли бажати отримати від Спасителя.

Поміркуйте про речення, в якому було б описано істину, про яку ви дізналися з 3 Нефій 17:6–25. Напишіть це речення на полях вашого примірника Писань поруч з цими віршами або у вашому щоденнику для вивчення Писань. У цьому уривку з Писань відображено таку істину: Спаситель має до нас велике співчуття. Чому для вас важливо знати про ті істини, які ви дізналися з цих віршів про характер Спасителя?

Прочитайте таке твердження про віру: “Щоб ваша віра вела вас до спасіння, вона повинна бути зосередженою на Господі Ісусі Христі. … Ви можете виявляти віру в Христа, якщо маєте впевненість, що Він існує, правильне уявлення щодо Його характеру і знання, що ви намагаєтесь жити за Його волею” (Стійкі у вірі: довідник з євангелії [2004], с. 29).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на таке запитання: Як розуміння співчутливої сутності Спасителя допомагає вам виявляти віру в Нього?

  2. Розкажіть іншій людині про те, що ви дізналися про Спасителя з 3 Нефій 17. У вашому щоденнику для вивчення Писань запишіть імʼя цієї людини і коротко напишіть про те, що ви їй сказали.

Незважаючи на те, що у нас не було досвіду спілкування з Ісусом Христом, який мали нефійці, для кожного з нас настане день, коли ми побачимо і почуємо Його. Протягом наступного дня або двох днів розмірковуйте над цим уроком. Думайте про співчуття Спасителя, коли ви будете молитися про ваші бажання, слабкості, душевний біль і випробування.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 3 Нефій 17 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати