Семінарія
Блок 26: День 4, 3 Нефій 20–22


Блок 26: День 4

3 Нефій 20–22

Вступ

Під час другого дня Свого священнослужіння серед нефійців Ісус Христос знову прислуговував людям причастя. Він свідчив, що в останні дні Батько виконає Свій завіт зібрати Ізраїль і благословити всі народи на землі. Він також пояснив, що поява Книги Мормона в останні дні буде ознакою того, що Батько розпочав виконувати цей завіт.

3 Нефій 20:1–9

Спаситель знову прислуговує людям причастя

Якщо ви—молодий чоловік і маєте Ааронове священство, поміркуйте над такими запитаннями: Яке значення має для вас можливість допомагати в прислуговуванні причастя? Як ви показуєте Господу, що розумієте священну природу цього обряду?

Якщо ви—молода жінка або молодий чоловік, який ще не має священства, поміркуйте над такими запитаннями: Що ви відчуваєте, коли бачите гідного юнака, який прислуговує причастя? Що ви робите під час обряду причастя і що вказує на те, що ви розумієте його священну природу?

Як записано в 3 Нефій 20:3–5, на початку другого дня священнослужіння Спасителя серед нефійців Він чудодійно забезпечив наявність хліба і вина, аби знову прислуговувати причастя. Прочитайте 3 Нефій 20:1 і зʼясуйте, що Він попросив людей робити безпосередньо перед тим, як Він готував і розносив причастя. Як, на вашу думку, молитва в серці може вплинути на ваш щотижневий духовний досвід прийняття причастя?

Прочитайте 3 Нефій 20:8. Зверніть увагу на те, що нефійці в той час користувалися вином, але зараз у Церкві використовується вода (див. УЗ 27:2). Також зверніть увагу на те, що символізують собою хліб і вода. Якщо ми регулярно приймаємо причастя, то демонструємо наше бажання зробити Спокуту Спасителя складовою нашого життя.

Згідно з 3 Нефій 20:8, що Ісус Христос пообіцяв тим, хто приймає причастя? Подумайте про розмір шматочка хліба і кількість води, якими ми причащаємося. Якби ви відчували фізичний голод і спрагу, чи задовольнили б ваші потреби причасний хліб і вода? Щоб краще зрозуміти, як ми можемо сповнитися [або насититися], коли приймаємо причастя, прочитайте 3 Нефій 20:9 і завершіть формулювання такого принципу: Якщо ми гідно приймаємо причастя, то можемо бути сповнені .

Прочитайте наведене далі висловлювання старійшини Далліна Х. Оукса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і підкресліть способи того, як ви можете бути благословенні, коли сповнені Духом:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“Давайте станемо гідними обіцяння нашого Спасителя про те, що приймаючи причастя, ми “сповнимося” (3 Неф. 20:8; див. також 3 Неф. 18:9), що означає, що ми будемо сповнені Духом (див. 3 Неф. 20:9). Цей Дух—Святий Дух—є нашим утішителем, нашим компасом, нашим засобом спілкування, нашим перекладачем, нашим свідком і нашим очищувачем—тим, хто надійно скеровує і освячує нас у нашій земній подорожі до вічного життя.

… Завдяки, здавалося б, незначній справі свідомого і шанобливого поновлення наших завітів хрищення, приходять благословення хрищення водою і Духом, аби Його Дух міг завжди бути з нами. Таким чином усіх нас буде скеровано, і таким чином усіх нас може бути очищено” (“Always Have His Spirit”, Ensign, Nov. 1996, 61).

  1. Пригадайте момент, коли ви відчували Святого Духа під час прийняття причастя. Прочитайте причасні молитви у Мороній 4:3 та 5:2. Як саме прийняття причастя кожного тижня допомагає вам бути сповненими Святого Духа? Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань детальну відповідь.

3 Нефій 20:10–46

Спаситель навчає нефійців про завіти, які будуть виповнені в останні дні

Поміркуйте про ваші найважливіші якості. На якому типу якостей ви зосередили свою увагу? Це були фізичні якості, особисті риси або духовні якості?

Прочитайте такий вислів старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і позначте, яке він дав визначення тому, ким ми є: “Ви можете полюбляти музику, спорт або мати схильність до техніки, і одного дня ви, можливо, будете працювати в торгівлі, або на виробництві або у сфері мистецтва. Якими б важливими не були ці справи і професії, не вони визначають, хто ми є. Перш за все і важливіше за все, ми є духовними істотами. Ми є синами [і дочками] Божими і сіменем Авраамовим” (“Стаючи місіонерами”, Ensign або Ліягона, лист. 2005, с. 47).

Бути сіменем Авраамовим означає, що ми в буквальному розумінні є нащадками Авраама або маємо стати його синами і дочками через слухняність законам і обрядам євангелії Ісуса Христа. Усі отримують однакові обіцяння і завіти, які Бог уклав з Авраамом.

Як написано в 3 Нефій 20:11–13, Спаситель навчав нефійців про завіти і обіцяння, укладені з Авраамом і його нащадками, які є домом Ізраїля. Він навчав, що Батько виповнить Свої завіти і збере дім Ізраїля в останні дні. Прочитайте 3 Нефій 20:13 і зверніть увагу на те, яке знання—невід’ємну складову цього збирання—отримає дім Ізраїля. Чому, на вашу думку, це знання є важливим?

Прочитайте 3 Нефій 20:25–26 і зʼясуйте, чого навчав Спаситель про те, як нащадки Легія були благословенні завдяки завіту, укладеному Батьком з Авраамом. Спаситель наголосив на тому, що Батько послав Його відвідати нефійців і спасти їх від гріха “через те, що [вони були]—діти завіту” (3 Нефій 20:26).

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань про те, як ви були благословенні завдяки завіту з Небесним Батьком, укладеному вами під час хрищення. Оскільки ви є охрищеним членом Церкви, ви є сіменем Авраама і маєте відповідальність допомагати виповнити завіт, який Бог уклав з Авраамом.

Прочитайте 3 Нефій 20:27 і позначте фрази, в яких висвітлюється такий принцип: Ми, як сімʼя Авраама, згідно з завітом, маємо відповідальність благословляти всіх людей на землі.

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

Читаючи наведене далі висловлювання старійшини Девіда А. Беднара, зверніть увагу на те, як саме ми, сімʼя Авраама, повинні благословляти всіх людей на землі: “Ви і я, сьогодні і завжди маємо благословляти всіх людей в усіх народах землі. Ви і я, сьогодні і завжди маємо свідчити про Ісуса Христа і проголошувати послання Відновлення. Ви і я, сьогодні і завжди маємо запрошувати всіх прийняти обряди спасіння. Проголошення євангелії не є обов’язком священства, який потрібно виконувати час від часу. Це не просто програма, яку ми виконуємо протягом обмеженого часу, або доручення, яке ми мусимо виконувати як члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Натомість, місіонерська робота—це прояв нашої духовної особистості і спадщини. Нас було передвисвячено у доземному існуванні і народжено в смертному житті, щоб виконати завіт і обіцяння, дані Богом Авраамові. Ми тут на землі в цей час, щоб звеличувати священство і проповідувати євангелію. Ось хто ми, і ось чому ми тут—сьогодні і завжди” (“Стаючи місіонерами”, с. 47).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Що ви можете робити зараз як молодь, аби благословити інших людей у світі?

    2. Чому, на вашу думку, важливо розуміти, що ви є сіменем Авраамовим?

3 Нефій 21–22

Ісус Христос провіщає ознаки збирання дому Ізраїля в останні дні

Як записано в 3 Нефій 21–22, Спаситель навчав нефійців багато чого стосовно останніх днів—часу, коли на землі буде відновлено євангелію і святі готуватимуться до Його Другого пришестя.

  1. Щоб допомогти вам дізнатися, чого Спаситель навчав стосовно збирання Ізраїля в останні дні, як це записано в 3 Нефій 21–22, прочитайте всі уривки з Писань у лівій колонці наведеної нижче таблиці. Потім виберіть два запитання з правої колонки і дайте на них відповіді у вашому щоденнику для вивчення Писань.

Вірші

Запитання

Прочитайте 3 Нефій 21:1–2, 7. Коли Книга Мормона зʼявиться в останні дні, це буде ознакою, що Батько розпочав збирання дому Ізраїля.

  1. Коли було так, що ви бачили, як Книга Мормона веде (або збирає) когось, включаючи вас, до Ісуса Христа і завітів євангелії?

Прочитайте 3 Нефій 21:9. Фраза “велика і дивовижна робота” стосується Відновлення євангелії Ісуса Христа.

  1. Що, на вашу думку, є такого великого і дивовижного у Відновленні євангелії Ісуса Христа?

Прочитайте 3 Нефій 21:10–11 і поміркуйте про те, наскільки написане тут відповідає описанню пророка Джозефа Сміта.

  1. Чому необхідно вірити словам Господа, які були принесені через пророка Джозефа Сміта?

Прочитайте 3 Нефій 21:22. Якщо люди каються і не камʼяніють своїми серцями, вони будуть причислені до дому Ізраїля.

  1. Чому, на вашу думку, покаяння необхідне людині для того, аби бути причисленою до завітного народу Божого?

Прочитайте 3 Нефій 22:7–10 і зʼясуйте, які обіцяння дав Спаситель Своєму завітному народу, який повернеться до Нього після забуття укладених з Ним завітів.

  1. Чому, на вашу думку, важливо розуміти, що Господь виявляє вічну доброту і милість до тих, хто відійшов від Нього?

Подумайте про людину, з якою ви можете поділитися вашим свідченням про Ісуса Христа, Книгу Мормона, Відновлення євангелії і місію пророка Джозефа Сміта, аби допомогти цій людині отримати благословення відновленої євангелії. Також поміркуйте про те, як ви можете заохочувати інших людей прийти до Господа, включаючи тих, хто раніше був вірний євангелії, а тепер—ні. Якщо ви подумали про конкретну людину, поставте ціль діяти згідно з отриманими вами підказками.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 3 Нефій 20–22 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати