Семінарія
Блок 23: День 1, Геламан 10


Блок 23: День 1

Геламан 10

Вступ

Після того як було завершено суд над вбивцею головного судді (див. Геламан 7–9), Нефій пішов, щоб повернутися до власного дому. Він обдумував те, що показав йому Господь, а також журився через злочестивість народу. У той момент, коли Нефій відчував пригнічення, Господь говорив до нього і назавжди благословив його силою запечатування. Господь наказав Нефію продовжувати проповідувати покаяння людям. Нефій одразу виконав цей наказ.

Геламан 10:1–11

Нефій отримує силу запечатування

Поміркуйте про той час, коли ви з усіх сил намагалися робити те, що правильно, але реакція, яку ви отримали від інших, або досягнені вами результати були не такими, як ви очікували. У Геламан 10 ви прочитаєте про те, як Господь благословив Нефія, коли він продовжував бути вірним у складних обставинах.

Коли з Нефія були зняті підозри у вбивстві головного судді, він дізнався, що люди не виявили віри й покаяння після того, як стали свідками драматичних подій, які описуються в Геламан 9. Нефій пішов, щоб повернутися додому. Він був пригніченим. Прочитайте Геламан 10:1–3 і зверніть увагу на те, про що роздумував Нефій, коли йшов додому. Ви можете позначати слово обдумувати (роздумувати) кожного разу, коли воно згадується у цих віршах. Обдумувати означає розмірковувати і мати глибокі думки, часто стосовно Писань або інших справ Бога. Коли обдумування справ Бога поєднується з молитвою, це може принести одкровення і глибше розуміння.

Подумайте над такими запитаннями:

  • Про що розмірковував Нефій?

  • Чому він почувався “пригніченим”, або сумним?

  • Що сталося під час його роздумів?

У Геламан 10:1–3 поданий такий принцип: Обдумування справ Господа готує нас до отримання одкровення. Інші приклади в Писаннях також ілюструють цей принцип: Нефій обмірковував те, чого навчав його батько Легій, і дізнався про істинність цього (див. 1 Нефій 10:17; 11:1); юний Джозеф Сміт “знову і знову вдумувався” у слова з Якова 1:5, і йому було відкрито істину (див. Джозеф Сміт—Історія 1:11–19); а також Президент Джозеф Ф. Сміт обмірковував Писання і замислився над уривками, які стосувалися викуплення померлих, і йому було відкрито істину (див. УЗ 138:1–6, 11).

Більшість одкровень люди отримують, коли обмірковують справи Господа, однак вони не приходять через почуті голоси, побачені видіння або інші такі надзвичайні прояви. Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив:

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“Одкровення надходять різними шляхами, зокрема, наприклад, через сни, видіння, спілкування з небесними посланцями та натхнення. Деякі одкровення отримуються миттєво і сильно; деякі отримуються поступово і ледь відчутно. …

… Найчастіше одкровення приходить поступово, з часом, і дається нам відповідно до наших прагнень, гідності і підготовки. Такі послання від Небесного Батька поступово і лагідно зрошують нашу “душу, як роса з неба” (УЗ 121:45). Отримання одкровень у цей спосіб відбувається значно частіше. Саме так їх отримував Нефій, коли намагався кількома різними шляхами здобути пластини з латуні в Лавана, перш, ніж це йому вдалося (див. 1 Нефій 3–4). …

… Наприклад, фундаментальні істини відновленої євангелії не були явлені пророку Джозефу Сміту всі водночас у Священному гаю. Ці безцінні скарби давалися через одкровення за відповідних обставин і в належний час.

Президент Джозеф Ф. Сміт пояснив, як цей спосіб отримання одкровення появився в його житті: “Ще хлопцем … я часто … звертався до Господа з проханням явити мені якесь чудо, аби здобути свідчення. Проте Господь не давав мені чудес, але являв істину—рядок за рядком … доки не відкрив мені її в повноті, від тімені до п’ят, допоки я повністю не очистився від сумнівів і побоювань. …” (in Conference Report, Apr. 1900, 40–41).

Як члени Церкви, ми настільки схильні приділяти увагу дивовижним і яскравим духовним проявам, що можемо недооцінювати і не помічати, як Святий Дух у свій звичайний спосіб виконує Його роботу” (“Дух одкровення”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, с. 88).

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань про момент, коли, на вашу думку, ви отримали особисте одкровення. Якими були обставини, що сприяли отриманню одкровення? Як обдумування допомагає вам отримати одкровення? (Памʼятайте, що одкровення може приходити багатьма способами. Воно може проявлятися в раптових або поступових моментах просвітлення і розуміння або почутті спокою і впевненості).

Зображення
girl in forest

Регулярно у вашому житті виділяйте час для обдумування, зокрема, під час церковних зборів, до і після особистих молитов і вивчення Писань, після перегляду або прослуховування генеральної конференції, під час посту або шанування Суботи.

Уявіть, що маєте щось дуже великої цінності і вам потрібно залишити це під нагляд якоїсь людини. Кому ви довірите попіклуватися про це? Чому б ви обрали саме цю людину? Що ця людина зробила, аби завоювати вашу довіру?

Прочитайте Геламан 10:4–5 і зверніть увагу на те, чому Господь довіряв Нефію. Невтомно означає “докладаючи усіх сил”. Пригадайте приклади знайомих вам людей, які, на ваш погляд, невтомно служать Господу, незважаючи на те, якими можуть бути обставини.

Відповідь, яку Господь дав Нефію в Геламан 10:4, навчає такого принципу: Господь довіряє нам благословення і обовʼязки, коли ми ставимо Його волю вище за власну.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на одне або кілька таких запитань:

    1. Яким чином ви можете дізнатися, якою є воля Господа стосовно вашого життя?

    2. Що нещодавно ви зробили у вашому житті, аби показати Господу, що Його воля більш важлива, ніж ваша власна воля і що саме Його волю ви бажаєте виконувати завжди?

    3. В якій сфері вашого життя ви могли б краще шукати Господньої волі замість власної і виконувати її?

Прочитайте Геламан 10:5–7 і зʼясуйте, які благословення і обіцяння Господь дав Нефію за те, що він був гідним довіри. Напишіть благословення і обіцяння поруч з відповідним віршем:

Вірш 5:

Вірш 6:

Вірш 7:

Благословення, визначені в Геламан 10:7, є основним вченням євангелії Ісуса Христа: Влада запечатування зв’язує і розв’язує на землі і на небесах. Чи знаєте ви про інших людей з Писань, яким була дана ця влада запечатування? Ви можете зробити перехресні посилання між Геламан 10:7 і такими уривками з Писань: 1 Царів 17 (Ілля); Матвій 16:15–19 (Петро); Учення і Завіти 132:46 (Джозеф Сміт).

Зображення
Бернський храм, Швейцарія

Прочитайте Учення і Завіти 128:9 і дізнайтеся, чого навчав пророк Джозеф Сміт стосовно влади запечатування.

Ті ж самі ключі влади запечатування тримає сьогодні Президент Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Так само, як Господь міг довіряти Нефію, Господь також знає, що Президент Церкви не використає цю владу жодним чином всупереч Його волі. Це повноваження запечатування делегується іншим гідним носіям священства по всьому світу і завдяки йому через обряди священства відбувається звʼязування на землі і на небесах.

Поміркуйте над таким висловлюванням старійшини Брюса Р. Мак-Конкі, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, стосовно важливості цієї влади запечатування:

Зображення
Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі

“Усе те, що не запечатано цією владою, має кінець, коли люди помирають. Якщо хрищення не має цієї вічної печатки, воно не допустить людину в целестіальне царство; якщо завіт вічного шлюбу не запечатаний цим повноваженням, він не приведе сторони, що уклали його, до піднесення в найвищому небі целестіального світу.

Усе отримує вічну силу і чинність завдяки владі запечатування ” (Mormon Doctrine, 2nd ed. [1966], 683).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Що відбувається, за словами старійшини Мак-Конкі, якщо обряд не був запечатаний належним повноваженням?

    2. Як влада запечатування вплинула на ваше життя і як би ви хотіли, аби вона благословила ваше життя в майбутньому?

Прочитайте таке запевнення старійшини Рассела М. Нельсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, про те, що Божа влада запечатування була відновлена: “Храми, обряди, завіти, ендаумент та запечатування були відновлені точно так, як про це пророкувалося. Обряди храму символізують наше примирення з Господом і запечатують сім’ї разом навіки. Вірність священним завітам, укладеним у храмі, готує нас до вічного життя—найбільшого дару Бога людині” (“Підготуватися до благословень храму”, Ліягона, жовт. 2010, с. 42).

Що готує нас, згідно зі словами старійшини Нельсона, до отримання обіцяних благословень влади запечатування?

Геламан 10:12–19

Нефій послухався Господньої заповіді проповідувати покаяння людям

Чи бувало так, що хтось із батьків, роботодавець або провідник попросили вас щось зробити, а ви зволікали з цим або не зробили того, про що вас просили? Подумайте, про що каже ваша поведінка, коли ви зволікаєте діяти згідно з тим, про що вас попросили.

Прочитайте Геламан 10:11–12 і знайдіть, як Нефій відреагував на дану йому заповідь Господа проповідувати покаяння народу. Що ми показуємо Господу, коли негайно і швидко реагуємо на Його пораду і заповіді?

  1. Прочитайте Геламан 10:13–18. Потім у вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть кілька речень стосовно того, що ви дізналися з прикладу Нефія про те, як потрібно реагувати на заповіді Господа. Напишіть один із способів того, як ви можете застосувати це у вашому житті.

Нефій своєю вірністю показав, що Господь міг довіряти йому, і його було благословенно великою силою і захистом.

Зображення
позначка “Вірш для опанування”
Повторення “Віршів для опанування”

Щоб повторити вірші для опанування, прочитайте 1 Нефій 3:7; 2 Нефій 2:27; 2 Нефій 31:19–20 та Мосія 2:17. Подумайте про те, як ці вірші для опанування стосуються Нефія і його служіння, описаного в Геламан 10.

Прагніть знайти способи того, як ставити волю Господа вище за власну і швидко виявляти слухняність. Якщо ви будете вірно служити Господу, як робив це Нефій, Він довірятиме вам і благословлятиме вас.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Геламан 10 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати