Семінарія
Блок 23: День 4, Геламан 15--16


Блок 23: День 4

Геламан 15–16

Вступ

Коли Самуїл Ламанієць звертався до нефійців, стоячи на стіні в Зарагемлі, він пророкував про те, що якщо вони не покаються, Бог “повністю знищить їх” (див. Геламан 15:17). Він проголосив, що ламанійці стали більш праведними, ніж нефійці і що Господь продовжить дні ламанійців. Деякі нефійці повірили вченням Самуїла і були охрищені Нефієм. Інші, які не повірили Самуїлу, намагалися його вбити. Його було захищено силою Бога, і він повернувся до своєї власної країни.

Геламан 15

Самуїл застерігає нефійців і пояснює, чому ламанійці стали обіцяним народом

Нижче наведені уявні ситуації, у які потрапили два різні юнаки:

Одного юнака виростили батьки, які не були членами Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів і не наголошували на вченнях Ісуса Христа. Вони дозволяли своєму сину-підлітку вживати алкогольні напої, і він продовжував це робити в коледжі. Пізніше він зустрів місіонерів-святих останніх днів. Після кількох зустрічей з місіонерами, він зобовʼязався відмовитися від алкоголю. Через кілька днів він опинився в компанії друзів. Вони запропонували йому алкогольний напій.

Інший юнак виріс у сімʼї святих останніх днів. Його батьки регулярно проводили домашній сімейний вечір і сімейне вивчення Писань. Він розвинув звичку щоденно вивчати Писання і особисто молитися. Він відвідував Початкове товариство, служив у кворумах Ааронового священства і закінчив семінарію. Він знав і розумів євангелію Ісуса Христа і Божі заповіді. Під час навчання в коледжі у нього зʼявилися нові друзі. Одного вечора кілька друзів запропонували йому алкогольний напій.

Поміркуйте про рівень духовної сили, яка може вимагатися від кожного з цих двох юнаків у їхніх ситуаціях, і як це можна порівняти з ламанійцями і нефійцями, про яких ви вивчаєте в Геламан 15.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Яким, згідно з Геламан 15:3, 17, був духовний стан нефійців?

    2. Яким, згідно з Геламан 15:4–8, був духовний стан ламанійців? (Слово обачно в Геламан 15:5 означає “уважно” або “обережно”).

Хоча ламанійці мали довгу історію перебування у злочестивості “через беззаконня традиції їхніх батьків”, коли вони прийшли до пізнання істини, вони покаялися і стали “стійкими і непохитними у вірі” (Геламан 15:4, 8). Нефійці, навпаки, сповнилися гордовитості і відкинули істини євангелії.

Уважно прочитайте Геламан 15:7–8 і заповніть пробіли в такому висловлюванні: Пізнання істини і віра у святі Писання ведуть до і , які приносять ; отже, всі ті з них, які прийшли до цього, є .

Коли ламанійці пізнали істину через вивчення Писань і увірування в них, вони розвинули віру в Ісуса Христа і були приведені до покаяння. Вони пережили переміну серця і стали стійкими і непохитними у вірі.

Зображення
young man writing in journal
  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на одне або два таких запитання:

    1. Коли ваше вивчення Писань допомогло вам зробити необхідні зміни у вашому житті?

    2. Як, на вашу думку, звичка сумлінно вивчати Писання може допомогти людині викликати зміну серця?

Учення Самуїла допомагають нам зрозуміти важливість того, щоб залишатися відданими отриманим нам знанню і вірі. Прочитайте Геламан 15:14–17 і знайдіть фрази, які вказують на такий євангельський принцип: Якщо люди стають невіруючими після того як отримали повноту євангелії, вони отримають більше засудження. Ви можете написати цю істину у вашому примірнику Писань поруч з цими віршами. Також на полях ваших примірників Писань ви можете зазначити, як перехресне посилання, УЗ 82:3.

Як ви можете застосовувати цей принцип у своєму житті? Чи було колись так, що ви свідомо діяли проти того, що, як ви знали, було істинним? Що вам потрібно робити, аби зміцнити свою віру в Спасителя, покаятися і бути стійкими і непохитними в істинах євангелії?

Геламан 16

Тих, хто повірив Самуїлу, охрищено; інші камʼяніють серцями

Поміркуйте про те, як ви зазвичай реагуєте на слова сучасних пророків і апостолів. Нефійцям був даний шанс дослухатися до слів ламанійського пророка Самуїла. За допомогою того, що ви дізналися з Геламан 16:1–7, заповніть наведену нижче таблицю, щоб зʼясувати, які люди повірили і якою була реакція нефійців.

Геламан 16

Чи повірила ця група нефійців?

Як ці люди відреагували на слова пророка Самуїла?

Так

Ні

Вірш 1

Вірш 2

Вірші 3–5

Вірші 6–7

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Чому, на вашу думку, деякі молоді люди можуть починати гніватися і відкидати поради сучасних пророків?

    2. Коли ви бачили, як хтось приймав рішення виконувати пораду пророка, незважаючи на те, що інші її відкинули?

    3. Коли було так, що ви прийняли рішення виконувати пораду пророка, незважаючи на те, що інші навколо вас відкинули її?

    4. Що ви дізналися про слова пророків у Геламан 16:13–14?

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

Поміркуйте над таким висловлюванням Президента Езри Тефта Бенсона стосовно того, як люди світу сприймають сучасних пророків: “Для пророка не обов’язково бути визнаним у світі чи серед мирських людей. Коли пророк відкриває істину, вона розділює людей. Чесні серцем дослухаються до його слів, але нечестиві або ігнорують пророка, або борються проти нього. Коли пророк вказує на гріхи, мирські люди, замість того, щоб покаятися у своїх гріхах, або прагнуть закрити вуста пророку, або ж діють так, ніби пророка не існує. Популярність ніколи не є мірилом істини. Багато пророків були вбиті або вигнані. Чим більше ми наближаємося до Другого пришестя Господа, ви можете очікувати, що через зростаючу злочестивість людей світу пророк матиме серед них усе меншу популярність” (The Teachings of Ezra Taft Benson [1988], 133).

Прочитайте Геламан 16:16–21, щоб дізнатися, як невіруючі виправдовували своє неприйняття тих пророцтв і ознак з небес, які були виповнені. Ви могли б позначити у вашому примірнику Писань, які з цих виправдань або аргументів проти пророків, на вашу думку, є найбільш поширеними в наші дні.

Прочитайте Геламан 16:23 і напишіть у вашому примірнику Писань або вашому щоденнику для вивчення Писань, який наслідок спіткає тих, хто відкидає Господні свідчення. Написане вами може бути схожим на такий принцип: Коли ми відкидаємо Господні свідчення, ми дозволяємо Сатані заволодіти нашими серцями.

Зображення
Президент Генрі Б. Айрінг

Прочитайте таке висловлювання президента Генрі Б. Айрінга, з Першого Президентства, і позначте його слова, які підтверджують те, про що ви дізналися з Геламан 16: “Коли ми відкидаємо пораду, яка приходить від Бога, ми не робимо вибір стати незалежними від зовнішнього впливу. Ми вибираємо інший вплив. Ми відкидаємо захист досконало люблячого, всемогутнього, всезнаючого Батька на Небесах, Чия єдина мета, як і мета Його Улюбленого Сина—дати нам вічне життя, дати нам усе, що має Він, і привести нас знову додому з сімʼями, у руки Його любові. Відкидаючи Його пораду, ми вибираємо вплив іншої сили, чия мета—зробити нас нещасними і чий мотив—ненависть. Ми маємо моральну свободу вибору як дар від Бога. Це не право вибрати бути вільними від впливу, а, скоріше, невідʼємне право підкоритися одній з тих сил, яку ми вибираємо” (“Finding Safety in Counsel”, Ensign, May 1997, 25).

Що, як сказав президент Айрінг, відбувається, коли ми відкидаємо вплив Бога в нашому житті? Чому важливо зрозуміти, що коли ми відкидаємо вплив Бога, то підпадаємо під вплив Сатани?

Поміркуйте, чи не закамʼяніли ви своїм серцем у чомусь проти порад, даних пророками і апостолами. Можливо, коли ви згадуєте про те, чого вони навчають і як ви приймаєте їхні поради, буде корисним переглянути брошуру Заради зміцнення молоді. Прийміть рішення, що ви будете робити сьогодні, аби залишатися стійкими і непохитними в житті за євангелією і в прийнятті порад пророків Господа.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Геламан 15–16 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати