Семінарія
Блок 28: День 2: Мормон 1–2


Блок 28: День 2

Мормон 1–2

Вступ

Хоч Мормон і зростав у час великої злочестивості, усе ж він вибрав бути вірним. Завдяки своїй вірності він був покликаний дбати про літописи нефійців. Коли Мормону було 15 років, його “відвідав Господь, і [він] відчув смак великодушності Ісуса і пізнав її” (Мормон 1:15). Того ж року нефійці призначили його керувати їхнім військом (див. Мормон 2:1). Він бажав допомогти нефійцям покаятися, однак через їхню свідому непокору, йому було заборонено Господом проповідувати їм. Нефійці втратили дар Святого Духа та інші Божі дари і були залишені на їхню власну силу, коли вони воювали з ламанійцями.

Мормон 1:1–5

На Моронія було покладено відповідальність за священні літописи

Якими б словами ви хотіли, щоб вас описали люди?

Чи описували вас коли-небудь так, як Мормона? Що для вас означало б, якби хтось описав вас, як Мормона?

Президент Гордон Б. Хінклі розказав про прізвисько мормон, яким деякі люди називають членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів:

Зображення
Президент Гордон Б. Хінклі

“Хоч я іноді й шкодую, що люди не називають цю церкву так, як її належить називати, усе ж я щасливий, що імʼя, яке вони використовують, є надзвичайно шанованим імʼям, і пошана ця заслужена дивовижним чоловіком та книгою, яка дає неперевершене свідчення про Викупителя світу.

Кожний, хто дізнається, хто такий Мормон завдяки читанню та обдумуванню його слів, кожний, хто читає цей дорогоцінний скарб історії, який був зібраний і збережений великою мірою завдяки йому, дізнається, що у слові Мормон немає нічого поганого, але що воно представляє найбільше добро,—те добро, що від Бога” (“Mormon Should Mean ‘More Good,’” Ensign, Nov. 1990, 52–53).

Мормон, пророк, народився в час, коли майже всі на тій землі жили у злочестивості. У той час пророку, якого звали Аммарон, було наказано сховати всі священні літописи (див. 4 Нефій 1:47–49). Аммарон відвідав хлопчика Мормона, якому на той час було 10 років, і дав йому настанови стосовно його майбутньої відповідальності щодо цих літописів. Прочитайте Мормон 1:2 і знайдіть слова чи фрази, якими Аммарон описує юного Мормона.

Одним із слів, яким Аммарон описує Мормона, було розсудливий. Слово розсудливий означає серйозний, праведний або благочестивий. Ви можете написати це визначення на полях свого примірника Писань. Як ви вважаєте, до яких питань або ситуацій в житті ви повинні ставитися розсудливо? Важливо розуміти, що розсудливі люди можуть і розважатися, і сміятися, однак вони знають, коли належить бути безтурботними, а коли належить бути більш серйозними.

Аммарон також описав Мормона як людину “зі швидким сприйняттям” (Мормон 1:2). Що, на вашу думку, означає мати здатність до швидкого сприйняття? Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював, що слово сприйняття вживається у Писаннях у два способи:

“На перший погляд простий духовний дар, який, можливо, недооцінюють,—це здатність швидко сприймати (Мормон 1:2)—що є важливим для вас і для мене у світі, де ми зараз живемо й будемо жити. …

Будь ласка, подумайте про значущість цього важливого духовного дару. Слово сприймати вживається у Писаннях у двох основних значеннях. Одне з них—“дивитися”, “бачити” або “помічати”—як ми знаходимо в книзі Ісаї 42:20. …

В іншому значенні слово сприймати означає “виконувати” або “дотримуватися”—як це видно в [Учення і Завіти 54:6]. …

Отже, маючи швидке сприйняття, ми швидко бачимо або помічаємо і того дотримуємося. Обидві ці основні складові—дивитися і дотримуватися—є важливими для швидкого сприйняття. І пророк Мормон є вражаючим прикладом цього дару в дії” (“Швидке сприйняття”, Ліягона, груд. 2006, сс. 31–32).

  1. У щоденнику для вивчення Писань напишіть свої думки про те, як ця риса характеру людини—швидко сприймати—може допомогти вам у вашому повсякденному житті.

Прочитайте Мормон 1:3–5 і визначіть, які настанови дав Аммарон Мормону. Як ці риси характеру Мормона—бути розсудливим та швидко сприймати—могли допомогти йому у виконанні цих обовʼязків?

Мормон 1:6–19

Господь заборонив Мормону проповідувати, оскільки народ навмисно повстав проти свого Бога

Зображення
Мормон

Чи доводилося вам колись губити щось дуже цінне? Ще у своїй юності Мормон побачив багато битв між нефійцями і ламанійцями, а також поширення великої злочестивості на тій землі (див. Мормон 1:6–13). Через те, що злочестивість нефійців стала такою великою, Мормон записав, що вони втратили багато безцінних дарів від Господа.

  1. У щоденнику для вивчення Писань зробіть два стовпчики. Перший стовпчик позначте так: “Дари, втрачені нефійцями”. Прочитайте Мормон 1:13–14, 18, знайдіть, які дари Господь забрав від нефійців. Напишіть те, що ви зʼясували, у перший стовпчик. Другий стовпчик позначте так: “Чому Господь забрав Свої дари”. Прочитайте Мормон 1:14, 16–17, 19 і знайдіть причини, з яких Господь забрав Свої дари від нефійців. Напишіть те, що ви зʼясували, у другий стовпчик.

З цих віршів ми можемо дізнатися, що через злочестивість і зневіру забираються дари Господа та вплив Святого Духа. І хоч непокора нефійців була надзвичайною, однак цей принцип також стосується і нас особисто, коли ми не виконуємо будь-яку з Божих заповідей.

Якби ви жили в часи Мормона, то через втрату якого зі згаданих в Мормон 1:13–14, 18 дарів Бога ви шкодували б найбільше?

Прочитайте Мормон 1:15 та зʼясуйте, що відбулося з Мормоном у той час, коли решта нефійців втратила дар Святого Духа та інші дари Бога. Як, на вашу думку, вдалося Мормону отримувати духовний досвід навіть незважаючи на те, що він знаходився серед великої злочестивості?

Мормон 2:1–15

Мормон веде нефійське військо і сумує через злочестивість нефійців

Поміркуйте над такою ситуацією: 30-річний молодий чоловік живе разом з батьками в їхньому домі і вирішує не шукати собі роботу. Натомість він живе за рахунок своїх батьків і марнує свій час на непродуктивні заняття, наприклад, більшість свого часу він проводить за відеоіграми. Порівняйте цю ситуацію з описом хлопчика Мормона, коли будете вивчати Мормон 2.

Прочитайте Мормон 2:1–2, знайдіть, яку відповідальність було покладено на Мормона і скільки років тоді йому було.

Невдовзі після призначення Мормона бути полководцем нефійського війська, ламанійське військо напало на нефійців з такою силою, що ті злякалися й відступили. Ламанійці гнали їх від міста до міста, аж поки нефійці не зібралися в одному місці. Урешті-решт військо Мормона виступило на бій з ламанійцями і змусило їх тікати (див. Мормон 2:3–9).

  1. Прочитайте Мормон 2:10–15, зʼясуйте, в якому духовному стані перебували нефійці після цих битв. Потім у своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Чому сумували нефійці?

    2. Відповідно до Мормон 2:14, чому Мормон знав, що їхній сум не був виявом справжнього покаяння?

    3. Яку різницю ви можете бачити в Мормон 2:13–14 між тими, хто сумує на покаяння, і тими, чий сум веде до проклинання (що стає на заваді їхньому розвитку)?

Ці вірші навчають, що якщо наш сум, спричинений гріхом, веде нас до покаяння, то це приведе нас з упокореним серцем до Христа . Вони також ілюструють такий принцип: сум тільки через наслідки гріха призводить до прокляття (або зупинки в нашому розвитку в напрямку вічного життя).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Як може людина, що згрішила, виявляти свій смуток по-мирському—той сум, що призводить до проклинання?

    2. Як може людина, що згрішила, виявити той сум, що веде до покаяння?

Подумайте над тим, як ви реагуєте, усвідомивши, що допустилися помилок або згрішили? Якщо ви приходите до Спасителя з покірним серцем і каєтеся, то можете відчути спокій і примирення з Богом.

Мормон 2:16–29

Мормон отримує пластини і записує розповідь про злочестивість свого народу

Битви з ламанійцями тривали й далі, і Мормон опинився неподалік пагорбу, де Аммарон сховав літописи нефійців. Він дістав пластини Нефія і почав записувати те, що бачив серед народу з часу свого дитинства (див. Мормон 2:16–18). Прочитайте Мормон 2:18–19, позначте деякі фрази, що описують духовні умови, в яких зростав Мормон.

З огляду на те, що ви дізналися про Мормона, чому, на вашу думку, він був впевнений, що його “буде піднесено в останній день”? (Мормон 2:19). (У цьому контексті бути “піднесеним в останній день” означає бути—воскрешеним у целестіальному тілі і приведеним у присутність Бога, щоб перебувати з Ним вічно).

Життя Мормона є свідченням того, що ми можемо вибрати жити праведно навіть у злочестивому суспільстві.

Поміркуйте над наведеною далі порадою: “Ви відповідальні за вибір, який робите. Бог дбає про вас і буде допомагати робити правильний вибір, навіть якщо ваша сім’я і друзі використовують свою свободу вибору неправильним чином. Майте моральну сміливість, аби бути непохитними у виконанні Божої волі, навіть якщо ви змушені робити це наодинці. Цим ви встановлюєте для інших взірець для наслідування” (Заради зміцнення молоді [брошура, 2011], с. 2).

  1. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань про випадок, коли ви бачили, як хтось із друзів або членів сімʼї був неухильним у виконанні Божої волі, навіть якщо інші цього не робили. Також запишіть свої думки про те, як приклад цієї людини і приклад Мормона допомагають вам.

Гасло Товариства молодих жінок: “Стійте за істину й праведність”. Молодий ви чоловік чи молода ви жінка, подумайте про конкретну сферу свого життя, де ви можете більш рішуче відстоювати те, що є правильним. Господь допомагатиме вам, якщо ви стараєтеся відстоювати те, що є правильним, навіть коли інші навколо вас можуть цього й не робити.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Мормон 1–2 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати