Семінарія
Блок 31: День 4, Мороній 7:1–19


Блок 31: День 4

Мороній 7:1–19

Вступ

Мороній записав проповідь свого батька, Мормона, яку той виголосив своїм “улюбленим браттям” за багато років до цього (Мороній 7:2). На цьому уроці буде розглянута перша частина проповіді Мормона, що знаходиться в Мороній 7. У ній він навчає про те, що праведні справи слід робити зі щирими намірами, і пояснює, як ми можемо розрізняти між добром і злом. На наступному уроці ви будете вивчати решту проповіді Мормона в розділі Мороній 7.

Мороній 7:1–10

Мормон навчає послідовників Ісуса Христа про діла і наміри

Зображення
яблуко

Чи доводилося вам колись виявляти, що щось всередині не таке хороше, як здається ззовні? Одним з прикладів цього може бути шматочок якогось фрукта, наприклад, яблука, яке є кислим або перезрілим. Назвіть два чи три інші приклади, які ви можете придумати:

Поміркуйте, як приклади цих речей, які здаються хорошими ззовні, але не є такими в реальності, можна порівняти із зовнішністю та внутрішніми мотивами людей. Мороній записав слова свого батька, Мормона, турбуючись про те, яким є стан наших сердець, коли ми робимо праведні справи. Прочитайте Мороній 7:2–3 і знайдіть, до кого звертався Мормон.

Мормон назвав своїх братів, до яких він говорив, “миролюбними послідовниками Христа” (Мороній 7:3). Опрацюйте Мороній 7:4–5 і зʼясуйте, завдяки чому Мормон знав, що ці нефійці були справжніми послідовниками Спасителя.

Як ви вважаєте, чи може людина просто вдавати, що вона праведна? Чому так або чому ні?

Мормон досліджує це питання в Мороній 7:6. Вивчаючи ці вірші, можете позначити слова “з щирими намірами”. Наступне пояснення від старійшини Далліна Х. Оукса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, допоможе вам зрозуміти, що означає мати щирі наміри. Підкресліть ті частини пояснення, на які ви звернете увагу.

“Ми повинні не тільки робити те, що вірно. Ми повинні виходити у своїх діях з вірних підстав. Сучасний термін—правильний мотив. У Писаннях цей належний настрій часто описується словами з усім серцем або зі щирими намірами.

Писання чітко пояснюють, що Бог знає наші наміри і відповідно до них судитиме наші вчинки” (Pure in Heart [1988], 15).

Мормон описав наслідки, до яких приводить прагнення людини робити добрі справи без щирих намірів. Опрацюйте Мороній 7:7–10, аби визначити, що відбувається, коли ми робимо добрі справи без щирих намірів. З цих віршів ми дізнаємося: щоби бути благословенними за добрі справи, ми повинні робити їх зі щирими намірами серця. Справжніми намірами є ті, з якими ми робимо добрі справи через любов до Бога та інших людей.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на таке запитання: Яку ви помітили різницю між тим, коли робите добрі справи з правильними намірами і коли робите щось добре з егоїстичних міркувань?

  2. Аби краще зрозуміти принцип: щоб бути благословенними за добрі справи, ми повинні робити їх зі щирими намірами серця, поміркуйте над такими ситуаціями: Хтось із друзів, який читав Книгу Мормона, просить вас допомогти зрозуміти написане в Мороній 7:9 і каже: “Я прочитав, що якщо хтось молиться без щирих намірів, то “це не піде йому на користь, бо Бог не приймає нікого з таких”. Я часто відчуваю, що не молюся зі щирими намірами. Чи повинен я просто перестати молитися?” Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань, як би ви відповіли на те запитання, і поясніть, чому ви відповіли б саме так.

Президент Бригам Янг дав корисну пораду стосовно того, як нам захотіти молитися зі щирими намірами: “Не має значення, чи хочеться вам або мені молитися; коли прийшов час молитися—моліться! Якщо нам не хочеться молитися, ми маємо молитися, доки це бажання не з’явиться” (Teachings of Presidents of the Church: Brigham Young [1997], 45).

Подумайте, як порада Президента Янга могла б стосуватися виконання інших заповідей, крім заповіді молитися. Часто, роблячи те, що є правильним, ми можемо відчути бажання продовжувати й далі виконувати ту заповідь з правильною мотивацією.

  1. Аби застосувати вчення Мормона стосовно того, як важливо робити добрі справи зі щирими намірами, виберіть одну з вказаних далі заповідей: поститися, сплачувати десятину, служити іншим, вивчати Писання, шанувати батьків залишатися морально чистими. (Залишатися морально чистими означає, в тому числі, і бути цнотливими у використанні Інтернету чи соціальних медіа. Також це означає не робити нічого, що могло б призвести до морального гріха). Потім у своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Які благословення ви отримали за те, що прагнули виконувати ту заповідь зі щирими намірами?

    2. Яку пораду дали б ви своїм ровесникам стосовно того, як виконувати ту заповідь зі щирими намірами?

Мороній 7:11–19

Мормон навчає, як відрізнити добро від зла

Як ми можемо сказати про щось, що воно погане, не спробувавши його? Мормон дає пораду, щоб допомогти нам, коли ми опиняємося в подібній ситуації.

  1. Прочитайте Мороній 7:11–13, зʼясуйте, як відрізнити добро від зла. Ви можете позначити фрази, які є важливими для вас. Підсумуйте вивчене з цих віршів, закінчивши вказані далі твердження у своєму щоденнику для вивчення Писань:

    1. Те, що від Бога …

    2. Те, що йде від диявола …

Мормон підтверджує, що Бог запрошує і принаджує нас робити добро постійно. Зверніть увагу, як написано в Мороній 7:12, диявол також запрошує і принаджує нас. Подумайте про деякі способи, якими диявол запрошує і спокушає нас грішити.

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, так розповів про мотиви Сатани в його намаганнях принадити нас постійно чинити зло: “Сатана, або Люцифер, або батько брехні—називайте його, як забажаєте,—є реальним і є уособленням самого зла. Його наміри в кожному випадку є злими. … Він є вічним противником Божої любові, Спокути Ісуса Христа й справи миру та спасіння. Він буде боротися проти цього завжди і всюди, як тільки зможе. Він знає, що в кінці зазнає поразки і буде вигнаний, але він сповнений рішучості забрати з собою, по можливості, якомога більше інших” (“Ми усі на службі”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, с. 44).

  1. Щоб краще підготуватися до застосування вчень про те, як відрізняти добро від зла, складіть у своєму щоденнику для вивчення Писань список зі своїх улюблених телепередач, пісень, музичних груп, інтернет сайтів, застосунків, відеоігор або особистих речей. (Ви можете модифікувати цей список відповідно до своїх інтересів). Ви повернетеся до цього списку на цьому уроці пізніше.

Прочитайте Мороній 7:15–17, визначіть істини, які допоможуть вам дізнатися, як розрізняти те, що від Бога, і те, що від диявола.

Дух Христа також називається і Світлом Христа (див. Мороній 7:18). Президент Бойд К. Пекер, президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, дав пояснення, яке може допомогти вам краще зрозуміти, що таке Світло Христа:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Святий Дух і Світло Христа відрізняються одне від одного. Хоча іноді в Писаннях вони описуються однаковими словами, вони є двома різними і окремими сутностями. …

Чим більше ми знаємо про Світло Христа, тим більше ми будемо розуміти життя і тим глибшою буде наша любов до всіх людей. …

Незалежно від того, як називається це внутрішнє світло, це знання про правильне і неправильне є Світлом Христа, почуттям моралі або совістю,—воно може спрямовувати нас у стриманні наших дій—якщо, звичайно, ми не придушуємо або не заглушаємо його. …

Кожен чоловік, жінка і дитина будь-якої національності, віросповідання чи кольору шкіри—кожен, незалежно від місця проживання, вірувань чи виду діяльності—має в собі Світло Христа. У цьому відношенні всі люди створені однаково. Світло Христа, яке є в кожному,—це свідчення того, що Бог не зважає на особу” (“Світло Христа”, Ліягона, квіт. 2005, сс. 8–10).

Охрищені члени Церкви також мають дар Святого Духа, щоб Він допомагав їм розрізняти між добром і злом. Президент Пекер навчав: “Святий Дух може діяти через Світло Христа” (“Світло Христа”, с. 13).

Опрацюйте Мороній 7:18–19, щоб знайти пораду Мормона стосовно того, як нам реагувати на Світло Христа, яке є в нас. Ви можете позначити в цих віршах слова або фрази, які вказують, що коли ми прагнемо старанно йти за Світлом Христа, то зможемо відрізняти добро від зла.

Прогляньте список, який ви склали у своєму щоденнику для вивчення Писань в завданні 5. Уважно розгляньте те, що є у вашому списку, і “старанно [шукайте] у Світлі Христа” (Мороній 7:19), щоб визначити, від Бога воно чи ні. Корисно буде поміркувати над такими запитаннями:

  • Наскільки добре все це запрошує вас робити добро, вірити в Христа, любити Бога і служити Йому?

  • Чи переконує вас щось з цього “чинити зло, … не вірити в Христа, … заперечувати Його, [або] не служити Богові”? (Мороній 7:17).

  • Чи відчуваєте ви, що вам треба чогось з цього позбутися у своєму житті? Якщо так, то як ви це зробите?

Мормон дає таке обіцяння: якщо ви вибираєте позбутися чогось у своєму житті, що не є добрим, і прагнете “сприйм[ати] все добре”, то ви станете “дитям Христа” (Мороній 7:19).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Мороній 7:1–19 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати