Семінарія
Блок 32: День 2, Мороній 8–9


Блок 32: День 2

Мороній 8–9

Вступ

Мороній 8 є посланням (листом), яке Мормон написав своєму сину Моронію про те, чому малі діти не потребують хрищення. У цьому посланні Мормон також навчав, як нам підготуватися, щоб жити з Богом. Завершує він своє послання, висловлюючи занепокоєння через злочестивість і неминуче знищення нефійців. Мороній 9 містить останнє записане послання Мормона своєму сину Моронію. Він сумує через злочестивий стан нефійців і переконує Моронія старанно трудитися, аби допомогти нефійцям покаятися. Незважаючи на зіпсованість свого народу, він закликає свого сина бути вірним у Христі й старатися завжди памʼятати про обіцяння вічного життя.

Мороній 8:1–24

Мормон написав своєму сину Моронію про тих, хто потребує хрищення

Чи замислювалися ви коли-небудь над тим, чому в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів дітей не христять, доки їм не виповниться вісім років? Мормон у листі, який він написав своєму сину Моронію, навчав про кілька важливих істин стосовно спасіння малих дітей та хрищення, у т.ч. й чому не христять дітей, поки їм не виповниться вісім років. Мормон почав свій лист до Моронія, написавши про існуюче між нефійцями сперечання (незгоду). Прочитайте Мороній 8:4–6, зʼясуйте, з приводу якого вчення сперечалися нефійці. (Коли ви будете читати, то корисно знати, що велика у цьому контексті означає надзвичайно серйозна).

Прочитайте Мороній 8:7, визначіть, що зробив Мормон, почувши про цю проблему. Спаситель відповів на молитву Мормона, пояснивши, чому маленьких дітей не потрібно христити, доки вони не доростуть до віку підзвітності. Прочитайте Мороній 8:8–9, знайдіть, що сказав Спаситель стосовно того, чому немовлят і маленьких дітей не слід христити.

В Мороній 8:8, під “прокляттям Адама” розуміється відділення від Божої присутності, яке сталося внаслідок Падіння. Очевидно, нефійці не розуміли вчення, що стосувалося хрищення. Тому вони помилково вважали, що маленькі діти були не гідними перебувати у Божій присутності без обряду хрищення, і хотіли христити дітей, коли ті були ще дуже маленькими. Для розуміння цього вірша варто було б зауважити, що гріх—це “свідомий непослух Божим заповідям” (Путівник по Писаннях, “Гріх”, scriptures.lds.org). Аби глибше зрозуміти це вчення в даному вірші, ви можете зробити перехресне посилання для Мороній 8:8 з другим уложенням віри.

Прочитайте Мороній 8:10, знайдіть слова, якими можна закінчити вказану далі істину: Покаяння і хрищення необхідні для всіх, хто .

Оскільки покаяння і хрищення необхідні тільки для тих, хто є підзвітними і здатними чинити гріх, то Мормон навчав, що помилкою є христити маленьких дітей до того, як вони стануть підзвітними. Прочитайте Мороній 8:11–13, 18–22, знайдіть пояснення Мормона стосовно того, чому христити маленьких дітей є помилкою. Ці вірші відображають таке вчення: Маленькі діти є спасенними завдяки Спокуті Ісуса Христа.

Господь встановив вік, з якого людина стає підзвітною—вісім років (див. УЗ 68:25–27; Переклад Джозефа Сміта, Буття 17:11 [Вибране з перекдаду Біблії, зробленого Джозефом Смітом]). Діти, поки вони не досягнуть восьми років, не можуть грішити, бо Сатані не дано сили спокушати малих дітей (див. УЗ 29:46–47). Будь-які помилки, які роблять діти до вісьми років, не вважаються гріхами.

Зображення
Хрищення дівчинки
Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

Старійшина Даллін Х. Оукс, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив, чому малі діти не можуть вчиняти гріхи: “Ми розуміємо завдяки нашому вченню, що до віку підзвітності дитина “не здатн[а] чинити гріх” (Мороній 8:8). У цей час діти можуть робити помилки, навіть дуже серйозні й небезпечні, які обовʼязково мають бути виправлені, але ці їхні вчинки не вважаються гріхами” (“Sins and Mistakes,” Ensign, Oct. 1996, 65).

Частину свого послання Мормон присвятив також свідченню про те, що малі діти “живуть у Христі” і що коли вони помирають до восьмирічного віку, то вони викупляються завдяки Спокуті Ісуса Христа (див. Мороній 8:12–15, 22).

Пояснюючи, чому немовлята і малі діти не потребують хрищення, Мормон свідчив про такий принцип: Бог абсолютно справедливо поводиться зі Своїми дітьми. Це означає, що Бог забезпечить, аби кожний мав справедливий і законний шанс отримати спасіння.

  1. Наведена далі вправа допоможе вам навчитися, як пояснювати вчення, уміщені в першій частині Мороній 8. Виберіть одну чи обидві ситуації, вказані далі, і вкажіть у своєму щоденнику для вивчення Писань один чи два вірші з Мороній 8:8–24, які допоможуть відповісти на занепокоєння людини з приводу цієї ситуації. Потім напишіть один чи два абзаци як відповідь на цю ситуацію. У своїй відповіді використайте вірші з Писань

    1. Ви—місіонер і зустрічаєте чоловіка, який щиро шукає істину. Він пояснює, що впродовж всього життя його навчали, що маленькі діти вже від народження є грішними через гріх Адама. Він впевнений, що коли немовлята помирають нехрищеними, вони є грішними і не можуть бути спасенними.

    2. Нещодавно навернена людина погоджується, що хрищення восьмирічної дитини є хорошою ідеєю, однак запитує: “А хіба для людей справді важливо, коли їх христять—у вісім місяців чи у вісім років?”

Мороній 8:25–30

Мормон навчає, що ми повинні робити, аби жити з Богом

Після повчань стосовно того, чому не потрібно христити малих дітей, Мормон навчав, що люди, які досягли віку підзвітності, повинні бути охрищені. Він також пояснив, що ми повинні робити після свого хрищення, щоб жити з Богом.

Прочитайте Мороній 8:25–26, зʼясуйте, що ми повинні робити і які риси в собі розвинути, аби жити з Богом. Ви можете позначити це у своїх примірниках Писань. Корисно зрозуміти, що “лагідність” означає підкорення Божій волі, а “невибагливість серця” означає справжнє смирення.

Ви можете написати вказаний далі принцип у своєму примірнику Писань біля Мороній 8:25–26: Завдяки відданому виконанню заповідей ми можемо отримати Святого Духа, Який готує нас жити з Богом.

  1. Наступні запитання допоможуть вам краще зрозуміти Мороній 8:25–26. Поміркуйте над всіма цими запитаннями, а потім виберіть два чи більше з них, щоб відповісти на них у своєму щоденнику для вивчення Писань:

    1. Як ви вважаєте, чому отримання відпущення ваших гріхів може привести до лагідності і невибагливості серця?

    2. Як може лагідність і невибагливість серця запрошувати Святого Духа у ваше життя?

    3. Як присутність Святого Духа з вами допоможе вам підготуватися, щоб жити з Богом?

    4. Мормон навчав: якщо ми хочемо сповнитися любовʼю, яка витерпить до кінця, то повинні про це старанно молитися. Чому, на вашу думку, необхідна старанна молитва, якщо ми хочемо сповнитися любовʼю?

Як написано в Мороній 8:27, Мормон засуджував гріх гордовитості серед нефійців. Прочитайте Мороній 8:27, знайдіть, до якого результату призвела гордовитість нефійців. Потім порівняйте цей результат з результатами, до яких приводить лагідність і невибагливість серця, як про це сказано в Мороній 8:26.

Мормон закликає Моронія молитися про нефійців, щоб вони могли покаятися й отримати благословення, описані в його листі (див. Мороній 8:28–30). Взявши до уваги пораду Мормона своєму сину, поміркуйте над тим, щоб помолитися про якихось конкретних знайомих вам людей, кому потрібно отримати благословення євангелії, та постарайтеся знайти, як допомогти цим людям.

Мороній 9:1–20

Мормон описує злочестивість нефійців і ламанійців

Згадайте час, коли ви намагалися допомогти комусь, а ця людина відмовилася від вашої допомоги. Як можуть реагувати люди, коли їхні хороші наміри неодноразово ігноруються тими, кому вони намагаються допомогти? Вивчаючи друге послання Мормона до свого сина Моронія, що знаходиться в Мороній 9, знайдіть, що сказав Мормон, аби закликати свого сина не втрачати надії в нефійців.

Прочитайте Мороній 9:1, знайдіть якими словами Мормон описує ситуацію, про яку пише у своєму листі. Зауважте, що слово сумне в цьому контексті означає те, що надзвичайно непокоїть. Як сказано в Мороній 9:2–19, Мормон описав дещо з того, що мало місце серед того народу і непокоїло його, показуючи, яким злочестивим став цей народ. Подібно до Етера, який був пророком серед яредійців, Мормон свідчив про гнів і злочестивість, які запанували серед його народу. Він боявся, щоб Дух Господа не припинив боротися з ними (див. Мороній 9:4).

Подумайте, чому Мормон продовжував трудитися серед нефійців навіть не зважаючи на те, що вони закамʼяніли своїми серцями по відношенню до Бога та ігнорували зусилля пророків допомогти їм.

Мормон дав Моронію переконливу пораду стосовно того, як він повинен служити людям, чиї серця не були відкритими. Прочитайте Мороній 9:3–6, позначте слова або фрази, що навчають такого принципу: Ми маємо старанно трудитися в Божому служінні, навіть якщо ті, кому ми служимо, на реагують на це позитивно. Вірш 6 особливо допомагає у навчанні цьому принципу.

Мороній 9:21–26

Мормон закликає Моронія бути вірним

Подумайте про нещодавні події у вашому населеному пункті, країні або світі, через які люди могли занепасти духом. Прочитайте Мороній 9:25–26 і зʼясуйте, яку пораду дав Мормон Моронію стосовно того, що робити в обставинах, які бентежать.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання: Що, як сказав Мормон Моронію, повиннно “покоїться у свідомості [його] завжди”? (Мороній 9:25). Як може те, що ви памʼятаєте Спасителя і Його Спокуту, допомогти вам, коли у вас труднощі або коли ви оточені злочестивістю?

З поради Мормона Моронію ми можемо дізнатися про такий принцип: Якщо ми вірні в Ісусі Христі, то Він може підтримати нас, навіть коли у нас труднощі або коли ми оточені злочестивістю. Бути “вірним у Христі” може означати старатися в усі часи діяти як справжній послідовник Спасителя, памʼятаючи Спасителя і Його Спокуту, і віддано виконуючи Його заповіді.

  1. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань про досвід з вашого життя або когось із ваших близьких, який підтверджує, що вказаний вище принцип є істинним.

Подумайте про щось одне, що могло б допомогти вам бути більш вірними в Христі, коли вас оточує злочестивість або ви перебуваєте у важких обставинах.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Мороній 8–9 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати