Семінарія
Блок 32: День 3, Мороній 10:1–7, 27–29


Блок 32: День 3

Мороній 10:1–7, 27–29

Вступ

Мороній закликав ламанійців та всіх інших людей, які будуть читати його свідчення, самим дізнатися про істинність його слів, запитавши Бога. Він навчав, що свідчення про Книгу Мормона та Ісуса Христа приходитиме силою Святого Духа. Мороній сміливо проголосив, що він зустрінеться зі своїми читачами перед місцем суду Бога, де Бог підтвердить істинність його слів.

Мороній 10:1–7

Мороній закликає нас отримати свідчення про Книгу Мормона і Ісуса Христа

Прогляньте вступні уроки про Книгу Мормона у блоці 1 цього посібника. Чи памʼятаєте ви, яким є призначення ключового каменя в арці і в якому розумінні ключовий камінь стосується Книги Мормона? Поверніться до вступу до Книги Мормона (знаходиться на початку книги) і прочитайте твердження пророка Джозефа Сміта у шостому абзаці.

Зображення
арка з ключовим каменем

Пророк Джозеф Сміт назвав Книгу Мормона “ключовим каменем” нашої релігії, маючи на увазі, що наше свідчення про Книгу Мормона тримає і зміцнює наше свідчення про всі істини відновленої євангелії. Прочитайте останній абзац вступу до Книги Мормона і знайдіть істини, які людина може пізнати, отримавши свідчення про Книгу Мормона. Як ваше свідчення тримається разом і зміцнюється завдяки Книзі Мормона подібно до того, як ключовий камінь тримає разом всю арку?

Приблизно за 1400 років до того як Джозеф Сміт отримав золоті пластини, Мороній дописав літопис свого батька, вмістивши в нього свій завершальний заклик до тих, хто отримає Книгу Мормона в останні дні (див. Мороній 10:1–2). Слово заклик означає сильне заохочення когось до чогось. Мороній вжив це слово в останньому розділі Книги Мормона девʼять разів. Він закликав усіх, хто отримає Книгу Мормона, прагнути свідчення про її істинність та божественність.

Прочитайте Мороній 10:3–4, знайдіть, що, за словами Моронія, ми повинні зробити, аби отримати свідчення про Книгу Мормона. Ви можете позначити це у своїх примірниках Писань. Уважно прочитайте наведену далі інформацію про все те, що, за словами Моронія, ми повинні зробити:

“Читат[и] їх”

Перший крок для набуття свідчення про те, що Книга Мормона є істинною,—читати її. Старійшина Тед Р. Каллістер, з президентства сімдесятників, розповів, яку користь мала одна молода жінка, прочитавши всю Книгу Мормона:

“14-річна дівчина … розказала, що розмовляла про релігію зі своєю подругою в школі. Ця подруга спитала її: “До якої релігії ти належиш?”

Вона відповіла: “До Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, або мормонів”.

Подруга на це сказала: “Я знаю цю Церкву, вона не істинна”.

“Звідки ти знаєш?”—сказала дівчина у відповідь.

“А я дізнавалась про неї”,—відповіла подруга.

“Ти читала Книгу Мормона?”

“Ні,—у відповідь,— я не читала”.

І ця мила дівчина відповіла: “Тоді ти не досліджувала мою Церкву, бо я прочитала кожну сторінку Книги Мормона і знаю, що вона—істинна” (“Книга Мормона—книга від Бога”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, с. 76).

Чому, на вашу думку, необхідно читати Книгу Мормона, щоб отримати свідчення про її істинність?

“Пам’ята[ти], наскільки милостивим був Господь”

Наступний крок у цьому процесі—“пам’ята[ти], наскільки милостивим був Господь”. Те, що ми памʼятаємо про Господні милості в нашому житті, може помʼякшити наше серце і підготувати нас до отримання Святого Духа. Згадайте часи, коли ви відчували Господню милість у своєму житті.

На початку Книги Мормона Нефій проголосив, що через свої писання він покаже нам приклади лагідної милості Господа (див. 1 Нефій 1:20). У кінці Книги Мормона Мороній попросив нас памʼятати про милості Господа до нас (див. Мороній 10:3). Ви можете написати перехресне посилання 1 Нефій 1:20 біля Мороній 10:3.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на такі запитання:

    1. Який доказ Господньої милості ви мали у своєму житті?

    2. Як, на вашу думку, памʼятання про Господню милість допомагає людині отримати свідчення про Книгу Мормона?

Памʼятання про милість Господа до інших та нас самих може підготувати нас до роздумів над посланням Книги Мормона до нас.

“Обдум[увати] це в серцях своїх”

Наступний крок, про який навчав Мороній,—“обдум[увати] це в серцях своїх”. Старійшина Марвін Дж. Ештон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював, як роздумування може допомогти нам отримати Святого Духа в нашому житті:

Зображення
Старійшина Марвін Дж. Ештон

“Вивчаючи Писання, я звернув увагу на слово обдумувати, яке так часто зустрічається в Книзі Мормона, і воно зворушує мене. У словнику сказано, що обдумувати означає зважувати в розумі, глибоко задумуватися над чимось, обмірковувати щось, замислюватися над чимось. … Мороній вжив це слово, закінчуючи свій літопис [див. Мороній 10:3].

Коли ми розмірковуємо, то даємо Духу можливість вплинути на нас і спрямувати нас. Розмірковування—це дивовижна нитка між серцем і розумом. Коли ми читаємо Писання, це зворушує наше серце і розум. Якщо ми користуємося даром розмірковування, то можемо прийняти ці вічні істини й усвідомити, як втілити їх у наших щоденних справах. …

Розмірковування—це поступальні розумові пошуки. Це великий дар тим, хто навчився користуватися ним. Ми матимемо розуміння, проникливість, і здатність практично застосувати це, якщо будемо використовувати дар розмірковування” (“There Are Many Gifts,” Ensign, Nov. 1987, 20).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на одне чи обидва наступні запитання:

    1. Як розмірковування під час вивчення Книги Мормона допомагало вам відчувати Святого Духа?

    2. Що могли б ви робити, аби більш послідовно та ефективно розмірковувати, вивчаючи Писання?

Зображення
young man reading

“Питати[] з щирим серцем, із справжнім наміром, маючи віру в Христа”

Коли люди “щиро молят[ься] і ма[ють] справжні наміри”, це означає, що вони “готові діяти відповідно до того, що скаже їм Бог” (Проповідуйте Мою євангелію [2005], с. 111).

Чоловік на імʼя Родольфо Армандо Перес Бонілла дізнався, якою важливою є молитва зі щирими намірами. Він був охрищений у віці девʼяти років, однак його сімʼя не була активною в Церкві. У підлітковому віці він почав замислюватися над євангелію і мав такий досвід:

“Час від часу я молився, щоб дізнатися, що було правильним, але це скоріше було поривом, аніж щирим запитанням. Потім одного вечора я вирішив помолитися зі “справжнім наміром”.

Я сказав Небесному Батькові, що бажав пізнати Його і стати членом Його істинної Церкви. Я пообіцяв: “Якщо Ти даси мені знати, чи був Джозеф Сміт справжнім пророком і чи істинна Книга Мормона, я зроблю все, чого Ти захочеш від мене. Якщо Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є істинною Церквою, я буду її активним членом і ніколи не відступлю”.

Не сталося нічого вражаючого, але я відчув спокій і ліг у ліжко. Через кілька годин я прокинувся з чіткою думкою: “Джозеф Сміт є істинним пророком, і Книга Мормона—істинна”. Ця думка супроводжувалася невимовним спокоєм. Я знову заснув, але згодом прокинувся з точно такою ж думкою і відчуттям.

Відтоді я ніколи не сумнівався, що Джозеф Сміт є істинним пророком. Я знаю, що це робота Спасителя і що Небесний Батько відповість на наші щирі благання” (“Звідки я знаю” Ліягона, жовт. 2011, с. 64).

  1. Подумайте, наскільки сильно ви хочете мати міцне свідчення про істинність Книги Мормона. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань дещо з того, що ви вже зробили для отримання свідчення про Книгу Мормона. Потім напишіть, що ви могли б зробити для отримання міцнішого свідчення про Книгу Мормона.

Зображення
молода жінка за молитвою

Дослідіть Мороній 10:4, визначіть, що, як свідчив Мороній, Бог зробить для тих, хто йде цим шляхом: читати, памʼятати, розмірковувати і запитувати. Ви можете позначити це обіцяння у своєму примірнику Писань. (Моронійi 10:4–5 є віршем для опанування).

Прочитайте Мороній 10:5–7, знайдіть, що ще, як пообіцяв Мороній, ми можемо дізнатися через Святого Духа.

З Мороній 10:3–7 ми можемо дізнатися про такий принцип: Якщо ми шукаємо з вірою, то можемо отримати свідчення про Книгу Мормона та Ісуса Христа через Святого Духа. Ви можете написати це у своєму примірнику Писань біля цих віршів.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань зробіть наступне:

    1. Напишіть, як читання, памʼятання, розмірковування та молитви в цьому році зміцнили ваше свідчення про Книгу Мормона та істини, яких вона навчає, або допомогли вам здобути свідчення про неї.

    2. Подумайте про час, коли ви відчули, що Святий Дух свідчить вам про істинність Книги Мормона або якусь іншу євангельську істину. Важливо памʼятати, що у своїй більшості одкровення не приходять в якийсь вражаючий спосіб. Більшість людей відчуватимуть тихі й ледь відчутні підказки від Святого Духа, наприклад, тепле, спокійне почуття або запевнення стосовно якоїсь істини. Дух також може свідчити про євангельські істини рядок за рядком, допомагаючи нам дізнаватися про істини з часом, поступово. Напишіть про час, коли ви відчували підтверджуюче свідчення Святого Духа.

Мороній 10:27–29

Мороній свідчив, що він зустріне нас біля місця суду Бога.

Прочитайте Мороній 10:27–29, поміркуйте, чого навчають ці вірші про вказаний далі принцип: Ті, хто отримав Книгу Мормона, будуть відповідати перед Богом за своє ставлення до неї. Уявіть, що ви маєте нагоду зустрітися з Моронієм на місці суду Бога. Подумайте, що б ви сказали йому про Книгу Мормона і те, як вона вплинула на ваше життя.

Зображення
позначка “Вірш для опанування”
Вірш для опанування—Мороній 10:4–5

Якщо вивчити напам’ять Мороній 10:4–5, то це дуже допомагатиме вам ділитися з іншими посланнями Книги Мормона. Виберіть час зараз, щоб вивчити напамʼять цей вірш слово в слово. Один із способів зробити це—прочитати цей уривок вголос кілька разів. Потім напишіть його слово в слово три рази на аркушику або у своєму щоденнику для вивчення Писань. Коли закінчите, спробуйте розказати цей вірш напамʼять.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Мороній 10:1–7, 27–29 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати