Семінарія
Блок 11: День 2, Мосія 3


Блок 11: День 2

Мосія 3

Вступ

Продовжуючи звертання до свого народу, цар Веніямин сказав їм, що з ним говорив ангел про священнослужіння Ісуса Христа. Цар Веніямин свідчив, що завдяки вірі в Ісуса Христа і покаянню, ті люди, які згрішили, можуть отримати спасіння. Він також навчав, що завдяки Спокуті Ісуса Христа особа може здолати в собі тілесну людину, піддаючись натхненню Святого Духа.

Мосія 3:1–10

Цар Веніямин передає слова ангела щодо Спокути

Зображення
Cups

Під час вивчення Мосія 3 зверніть увагу на привід для “приємн[ої] новин[и] великої радості” (Мосія 3:3).

Прочитайте Мосія 3:1–5 і зверніть увагу на те, що ангел сказав царю Веніямину. Ангел проголосив, що народ царя Веніямина мав причину втішитися і бути сповненим радості.

Що такого було в посланні ангела, що могло сповнити нефійців радістю?

Щоб допомогти вам бути більш вдячними за земне священнослужіння Спасителя, прочитайте Мосія 3:5–10 і позначте слова або фрази, які стосуються Спасителя і Його священнослужіння.

  1. Виберіть дві позначені вами фрази і напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань про те, чого ви можете з них навчитися і як вони допомагають вам краще зрозуміти священнослужіння Спасителя і бути більш вдячними за нього.

У Мосія 3:5–10 подано багато вчень і принципів. Одне з найважливіших вчень таке: Ісус Христос зазнав страждань, щоб ми могли бути спасенні від наших гріхів. Ви можете записати це вчення у ваших примірниках Писань поруч з Мосія 3:7–9.

Прочитавши Мосія 3:7–9, прочитайте Лука 22:44 і Учення і Завіти 19:16–18. Які ще знання розкриваються в Мосія 3? Як написане в Мосія 3 допомагає нам бути вдячними за те, що пережив Спаситель?

Прочитайте таке висловлювання старійшини Джеймса Е. Талмейджа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, про страждання Спасителя в Гефсиманському саду:

Зображення
Старійшина Джеймс Е. Талмейдж

“Неможливо осягнути обмеженим розумінням ні біль, пережитий Христом у саду, ні його силу, ні причину. … Він страждав і стогнав під тягарем, який жодна істота, яка жила на землі, не може навіть уявити. Це був не просто фізичний біль чи душевні муки; цей біль змусив його знести такі страждання, що з кожної пори виступила кров; це були духовні страждання душі настільки сильні, що лише Бог міг їх знести. … У ту годину страждань Христос відчув і подолав усі жахи, які Сатана, “князь цього світу” [Іван 14:30], міг спричинити. …

Якимось чином, дієвим і неймовірно реальним, хоча недосяжним для людського розуміння, Спаситель узяв на Себе тягар гріхів людства від Адама до кінця світу” (Jesus the Christ, 3rd ed. [1916], 613).

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань особистий урок, завдяки якому ви дізналися, що Ісус Христос є Спасителем. Як спогади про цей духовний досвід додають радості у ваше життя?

Moсія 3:11–27

Цар Веніямин описує, як подолати в собі тілесну людину

Цар Веніямин продовжує навчати свій народ і навчає їх того, як Спокута благословляє Божих дітей. Він також навчав, як ми можемо подолати тілесну людину і стати святими завдяки Спокуті Спасителя.

Зображення
Ісус благословляє дочку Яіра

Щоб краще зрозуміти, як Спокута благословляє Божих дітей, прочитайте наведені далі уривки з Писань і письмово опишіть групу людей, які, відповідно до свідчення в цьому вірші, будуть благословенні завдяки Спокуті Ісуса Христа:

Важливо знати, що хоча Ісус Христос спокутав гріхи тих, хто не знає євангелії—тих, які помирають у невігластві—все одно для того, щоб бути спасенними, вони повинні покаятися і виявляти віру в Ісуса Христа в духовному світі (див. УЗ 131:6; 138:31–34). Також Господь відкрив, що діти народжуються невинними в очах Бога і що Сатана не має влади їх спокушати. Доки малі діти не стануть підзвітними у віці восьми років, вони спасенні завдяки Спокуті Ісуса Христа, не маючи потреби каятися або бути охрищеними (див. Мороній 8:8–15; УЗ 29:46–47; 137:10).

Ми повинні діяти згідно з нашим знанням євангелії Ісуса Христа. Прочитайте Мосія 3:12–13 і підкресліть слова і фрази, в яких говориться, що ми можемо бути спасенні від наших гріхів і радіти, якщо виявляємо віру в Ісуса Христа і каємося.

Пригадайте зображення склянки, яка була наповнена “щастям”. Згадайте слова ангела, який проголошує, що радість приходить від розуміння місії і Спокути Спасителя (див. Мосія 3:4–5). Щоб зрозуміти протилежність цього образу, прочитайте Мосія 3:24–27. Підкресліть, що в день суду вип’ють ті, хто вибрав не каятися у своїх гріхах.

Що станеться з тими, хто вибрав не виявляти віру в Ісуса Христа і не каятися?

Після того як цар Веніямин навчав свій народ про Спокуту Спасителя і потребу в покаянні і вірі в Спасителя, він навчав їх про те, як скинути з себе грішну частку їхнього єства і стати святими завдяки Спокуті.

Прочитайте Мосія 3:19 і визначте будь-які незрозумілі вам слова або фрази. Можливо, буде корисним написати у ваших примірниках Писань поруч з цим віршем три визначення. “Тілесна людина”—це людина, яка прагне керуватися пристрастями, бажаннями і потребами плоті, а не підказками Святого Духа. “Піддаватися” означає підкорятися комусь або чомусь. “Натхнення”—це переконливе або приємне запрошення. Мосія 3:19 є уривком для опанування. Ви можете позначити його так, щоб потім його можна було легко знайти.

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань заголовок “Скинути з себе оболонку тілесної людини”. Під цим заголовком складіть список того, що, згідно з Мосія 3:19, ми повинні робити, аби здолати в собі “тілесну людину”. Обведіть один пункт, над яким, на вашу думку, ви маєте найбільше працювати в даний час. Складіть план для розвитку цієї якості.

В одному з принципів Мосія 3:19 говориться: якщо ми піддамося натхненню Духа Святого, то завдяки Спокуті Христа зможемо подолати в собі тілесну людину.

Як своїми словами ви можете дати визначення фрази “підда[тися] натхненню Духа Святого”?

Прочитайте таке висловлювання старійшини Ніла А. Максвелла, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, про те, що означає скинути з себе оболонку тілесної людини: “Особиста праведність, поклоніння Богові, молитва і вивчення Писань—ось що є критично необхідним, щоб “скинути з себе оболонку тілесної людини” (Мосія 3:19)” (“Петлі й багри цього світу”, Ліягона, січ. 2001, с. 44).

  1. Дайте відповідь на таке запитання у вашому щоденнику для вивчення Писань: Яким чином ви прагнете піддаватися натхненню Духа Святого у вашому житті?

  2. Що ви можете робити для того, аби більш легко “підда[ватися] натхненню Духа Святого” у вашому житті? Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань мету, яка допоможе вам на цьому тижні краще розвинути цю здібність. Ви можете вирішити працювати над однією з якостей, яка допоможе вам стати, як дитина. Ці якості наведені в Мосія 3:19. Наприклад, ставати більш смиренними, лагідними, покірними, терпеливими, сповненими любові або бажаючими підкоритися усьому, що Господь “вважає за належне заподіяти” вам.

  3. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань деякі перешкоди у вашому житті, які заважають вам підкорятися натхненню Духа.

Зображення
позначка “Вірші для опанування”
Вірш для опанування—Мосія 3:19

  1. Щоб допомогти вам запам’ятати або вивчити напам’ять Мосія 3:19, ви можете перечитати його три рази. Повторення допоможе вам добре зрозуміти зміст вірша. Після цього намагайтеся якомога повніше записати цей вірш, або основні думки цього вірша, у вашому щоденнику для вивчення Писань, не дивлячись у текст Писань. Намагайтеся повторювати цей вірш вголос протягом дня, наприклад, коли ви кудись ідете, займаєтеся спортом або готуєтеся до сну. Якщо ви будете так робити протягом кількох днів поспіль, це може допомогти вам вивчити і зберегти в пам’яті важливі принципи цього вірша.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Мосія 3 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати