Семінарія
Блок 11: День 4, Мосія 5--6


Блок 11: День 4

Moсія 5–6

Вступ

Мосія 5—це завершення звертання царя Веніямина до його народу, яке почалося в Мосія 2. Внаслідок своєї віри в слова царя Веніямина, люди відчули могутню зміну серця. Вони увійшли в завіт з Богом і взяли на себе ім’я Ісуса Христа. Як записано в Мосія 6, цар Веніямин передав владу свого правління над царством сину Мосії. Мосія правив у праведності, наслідуючи приклад свого батька.

Moсія 5:1–4

Народ царя Веніямина переживає могутню зміну

Поміркуйте над такими запитаннями: Чи мріяли ви колись щось у собі змінити? Якими були ваші дії?

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, так описав потребу кожного з нас у тому, щоб відчути могутню зміну в нашому житті: “Євангелія Ісуса Христа тягне за собою фундаментальні й навічні зміни в самому нашому єстві, якщо ми покладаємося на заслуги, “і милість, і благодать Святого Месії” (2 Нефій 2:8). Приймаючи рішення йти за Господарем, ми приймаємо рішення змінитися—переродитися духовно” (“Вам необхідно родитись згори”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 20).

Ви можете написати таку фразу у ваших примірниках Писань поруч з Мосія 5:2: “Коли ми вибираємо наслідувати Господаря, ми вибираємо змінитися”.

Яким чином, на вашу думку, ми вибираємо змінюватися, коли робимо вибір наслідувати Ісуса Христа?

Продивіться короткий зміст розділів Мосія 3 та Мосія 4, щоб пригадати головну думку звертання царя Веніямина. На завершення своєї проповіді цар Веніямин запитав народ, чи повірили вони у слова, яких він навчав їх щодо Спокути Ісуса Христа (див. Мосія 5:1). Прочитайте Мосія 5:2–4 і зверніть увагу на те, що змінилося в серцях людей після того, як вони почули слова свого царя. Коли ви будете читати, корисним буде знати, що “бажання”, про яке говориться в (Мосія 5:2), стосується намірів людини, її бажань або характеру.

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

Прочитайте таке висловлювання старійшини Девіда А. Беднара: “Євангелія Ісуса Христа містить в собі набагато більше, ніж уникнення і подолання гріхів та поганого впливу у нашому житті й очищення від них; вона також суттєво вимагає чинити добро, бути добрими і ставати кращими. … Зазнати такої зміни у серцях через Святого Духа, щоб “ми вже не ма[ли] бажання чинити зло, але постійно чинити добро” (Мосія 5:2), як сталося з народом царя Веніямина, є взятим нами на себе завітним обов’язком. Така могутня зміна—це не просто наслідок наполегливої праці чи розвитку більшої самодисципліни. Скоріше вона є наслідком фундаментальної зміни наших бажань, мотивів і самої природи, уможливленим завдяки Спокуті Христа Господа. Наша духовна мета полягає в подоланні як гріха, так і бажання грішити” (“Чисті руки та щиреє серце”, Ліягона, лист. 2007, сс. 81–82).

  1. Дайте відповідь у вашому щоденнику для вивчення Писань на такі запитання:

    1. Що, на вашу думку, означає пережити “сильну зміну” в наших серцях? (Мосія 5:2).

    2. Коли ми вибираємо наслідувати Ісуса Христа, чому нам потрібно змінити наші бажання, а не лише нашу поведінку?

    3. Чому, на вашу думку, Спокута Ісуса Христа необхідна для зміни, яка відбувається всередині нас?

Уважно вивчіть Мосія 5:2, 4 і зверніть увагу на те, що зробив народ і що дозволило сильній зміні серця статися в них. Ви можете позначити ці дії у ваших примірниках Писань. Пам’ятайте, що слова царя Веніямина стосувалися Спокути Ісуса Христа і люди мали велику віру в ці слова.

З цих віршів ми пізнаємо один з таких принципів: Коли ми виявляємо віру в Ісуса Христа і отримуємо Святого Духа, то можемо відчути сильну зміну серця.

  1. На основі вивченого в Мосія 5:1–4, а також наведеного вище принципу напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, що ви можете робити, аби виявляти більшу віру в Спасителя. Що конкретно ви можете робити, починаючи з сьогоднішнього дня, аби виявляти більшу віру і сприяти сильній зміні серця у вашому житті та зберігати її?

Мосія 5:5–15

Народ царя Веніямина входить у завіт з Богом і отримує нове ім’я

Після того як народ царя Веніямина пережив сильну зміну серця, вони бажали увійти в завіт з Господом. Знайдіть слова або фрази в Мосія 5:5, які вказують на рівень відданості, з яким народ царя Веніямина був готовий укласти цей завіт і дотримуватися його.

Коли ми укладаємо завіти з Богом, Він визначає умови для цих завітів, а ми погоджуємося з цими умовами. Тоді Бог обіцяє нам певні благословення за нашу слухняність (див. УЗ 82:10). Укладання завітів є одним із способів, у які ми показуємо Господу, що є щирими у наших бажаннях служити Йому.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Які фрази з Мосія 5:5 нагадують вам про обіцяння, які ми поновлюємо кожного разу, коли приймаємо причастя?

    2. Як, на вашу думку, укладання і дотримання завітів допомагає вам підтримувати сильну “зміну серця”?

Поверніться до Мосія 1:11–12. Однією з цілей царя Веніямина щодо збирання його народу було дати їм ім’я. Прочитайте Мосія 5:6–7 і позначте ім’я, яке цар Веніямин дав своєму народу після того як вони уклали завіт з Господом.

У цих віршах викладено такий принцип: Ми беремо на себе ім’я Ісуса Христа, коли укладаємо священні завіти. Прочитайте Мосія 5:8–14 і зверніть увагу на те, чому нам необхідно взяти на себе ім’я Ісуса Христа.

Які благословення приходять, коли ім’я Ісуса Христа написане в наших серцях?

З якої причини це ім’я може бути “викреслено” з вашого серця або серця іншої людини?

Прочитайте Мосія 5:15 і зверніть увагу на обіцяння, які Господь дає тим, хто дотримується своїх завітів.

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, які почуття викликає у вас думка про те, щоб мати ім’я Ісуса Христа записаним у вашому серці. Напишіть одну або кілька причин, чому ви бажаєте зберігати це ім’я і ніколи його не втрачати.

Мосія 6:1–7

Мосія починає своє царювання

Прочитайте Мосія 6:3 і дізнайтеся, що зробив цар Веніямин перед тим, як відпустити натовп.

Що зробив цар Веніямин для того, аби допомогти своєму народу пам’ятати укладені ними завіти?

  1. Запишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, як провідники священства і вчителі допомагають вам дотримуватися ваших завітів.

Цар Веніямин помер через три роки після того, як виголосив свою проповідь. Прочитайте Мосія 6:6–7 і зверніть увагу, як цар Мосія наслідував приклад свого батька як праведного правителя.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Мосія 5–6 і закінчила цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати