Семінарія
Блок 14: День 2, Мосія 27


Блок 14: День 2

Мосія 27

Вступ

У Мосія 27 розповідається про навернення Алми (сина Алми) і синів царя Мосії. Там розповідається про їхні бунтівні спроби знищити Церкву Бога, відвідування ангела, дивовижну зміну Алми, а також зусилля цих молодих чоловіків виправити заподіяну ними шкоду. Розповіддю про навернення Алми наголошується потреба для всіх людей народитися знову і жити в праведності. У цьому розділі також показані благословення, які приходять завдяки молитві за тих, хто вибрав не йти за євангелією Ісуса Христа.

Зображення
Alma Arise

Мосія 27:1–23

Ангел закликає Алму молодшого і синів Мосії до покаяння

Поміркуйте про тих ваших знайомих, які не мають свідчення про євангелію або відійшли від Церкви. Що б ви зробили, якби хтось із них відмовлявся від усіх ваших зусиль йому допомогти? Під час сьогоднішнього вивчення шукайте відповіді на це запитання.

Прочитайте Мосія 27:8–10 і дізнайтеся, як ці вірші описують Алму і синів Мосії. Що Алма і сини Мосії намагалися робити по відношенню до Церкви і її членів?

Що в описанні Алми і синів Мосії вражає вас найбільше? Чому?

Іноді ми можемо відчути спокусу повірити, що деякі люди ніколи не зміняться і не прийдуть до Господа. Поміркуйте про таке ставлення, продовжуючи вивчення Мосія 27.

Прочитайте Мосія 27:11–14 і підкресліть, чому ангел явився Алмі і синам Мосії.

У Мосія 27:14 розкривається такий принцип: Господь відповідає на наші щирі молитви за інших людей. Ви можете написати цей принцип у ваших примірниках Писань поруч з Мосія 27:14. Не кожного, хто потребує покаяння, і не кожного, за кого ми молимося, відвідає ангел. Господь відповідає на наші щирі молитви за інших людей згідно зі Своєю власною мудрістю.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на одне чи обидва таких запитання:

    1. Коли було так, що ваші молитви вплинули на якісь зміни в чиємусь житті?

    2. Як може віра в те, що Господь відповідає на наші щирі молитви заради інших людей, вплинути на те, як ви молитеся?

Поміркуйте, як ви можете застосувати розповідь Алми і синів Мосії до свого життя. Ви можете продовжувати молитися за тих, кого ви знаєте і любите, і хто вибрав діяти всупереч ученням Господа. Ви можете пам’ятати, що Господь чує ваші молитви і відповідає у Свій власний спосіб і час, однак дозволяє кожній людині використовувати свою свободу волі. Також уважно поміркуйте над такими запитаннями: хто може молитися за ваше благополуччя? Яких змін може бажати від вас Господь? Що вам потрібно робити для того, аби ці зміни сталися?

Прочитайте решту слів ангела Алмі, як записано в Мосія 27:15–16. Пам’ятайте, що ангел говорив “голосом грому, що аж земля затряслася” (Мосія 27:11). Уявіть, як цей випадок міг би вплинути на вас, якби ви були з Алмою і синами Мосії.

Як би ви підсумували послання ангела?

Зображення
His Father Rejoiced

Після послання ангела Алма не міг говорити. Він ослабнув і його безпорадного принесли (див. Мосія 27:19) до його батька. Коли батько Алми почув, що сталося, він “втішився, бо він знав, що це була сила Бога” (Мосія 27:20). Він зібрав народ, “щоб вони могли бути свідками того, що Господь зробив з Його сином” (Мосія 27:21). Батько Алми попросив священиків поститися і молитися, щоб його син міг отримати свою силу і здатність говорити (див. Мосія 27:22). Господь відповів на їхні молитви.

Мосія 27:24–31

Алма молодший і сини Мосії каються і народжуються знову

Прочитайте Мосія 27:23–24, 28–30 і дізнайтеся, як Алма молодший змінився внаслідок відвідування ангела. У наведену нижче таблицю запишіть слова або фрази з цих віршів, якими описується духовний стан Алми до і після зміни його серця.

До

Після

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть одну фразу, яку ви записали в колонці Після і яка, як ви сподіваєтеся, буде описанням того, якими ви будете все своє життя. Поясніть, чому.

Продивіться Мосія 27:24, 28 і позначте, що зробив Алма і що зробив Господь, аби серце Алми змінилося.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть, чому важливо розуміти, що ми повинні робити, прагнучи змінити наші життя, а також, що буде робити для нас Господь.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Як може написане в Мосія 27 допомогти людям, які відчувають безнадію, і вважають, що не можуть покаятися і прийти до Господа?

    2. Як може написане в Мосія 27 допомогти людям, які вірять, що певна людина ніколи не покається і не прийде до Господа?

Прочитайте Мосія 27:25–26 і з’ясуйте, хто повинен змінитися завдяки Спокуті, або, іншими словами, хто повинен народитися від Бога.

У цих віршах є такий принцип: кожен із нас повинен народитися знову завдяки Спокуті Ісуса Христа. Народитися від Бога означає, що Дух Господа спричинює могутню зміну в серці людини, що вона більше не має бажання чинити зло, а натомість прагне шукати того, що від Бога (див. Мосія 5:2). Алма і сини Мосії швидко відчули могутню зміну серця, але більшість із нас змінюються завдяки Спокуті більш поступово. Народження від Бога—це скоріше процес, ніж подія.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Які зміни відбулися в вас завдяки Спокуті, завдяки тому, що ви покаялися і намагалися кожного дня йти за Спасителем?

    2. Що ще ви можете робити, аби прийти ближче до Господа і дозволити Спокуті змінювати ваше життя? (Наведіть один приклад).

Moсія 27:32–37

Алма молодший і сини Мосії мандрують по землі, сповідуючи свої гріхи і зміцнюючи Церкву

Зображення
Alma preaching

У наступних віршах, які ви будете вивчати в Мосія 27, висвітлюється такий принцип: Для того, щоб щиро покаятися, людина повинна робити все від неї залежне, аби виправити завдану нею шкоду. Відшкодування означає робити все, що ми можемо, аби виправити наслідки наших неправильних рішень і відновити те, що ми пошкодили своїми вчинкими. Наприклад, якщо хтось вкрав у сусіда якусь річ, то відшкодування означатиме повернення вкраденого. Прочитайте Мосія 27:32–37 і з’ясуйте, що робили Алма і сини Мосії, аби відшкодувати свої гріхи.

Напишіть, як людина може відшкодувати такі гріхи:

  • Обман батьків:

  • Поширення пліток про іншу людину:

  • Списування на контрольній у школі:

Обдумуючи те, як ви можете змінитися завдяки Спокуті, поміркуйте, як ви можете покаятися і відшкодувати заподіяне своїми гріхами.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Мосія 27 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем:

Роздрукувати