Семінарії та інститути
Урок 15: Стати знаряддями в Божих руках


Урок 15

Стати знаряддями в Божих руках

Вступ

Євангелія Ісуса Христа є посланням миру в неспокійному світі. Люди, які стають знаряддями в Божих руках, можуть ділитися євангелією і допомагати іншим стати наверненими. На цьому уроці студенти будуть вивчати і застосовувати принципи з наведених у Книзі Мормона розповідей про місіонерів, які стали знаряддями у Божих руках і допомогли іншим отримати вічне життя.

Ознайомлення з матеріалом

Рекомендації для навчання

1 Нефій 13:37; Мосія 15:14–19, 26–28

Людям, які діляться євангелією, обіцяні благословення

Напишіть на дошці наведене далі висловлювання пророка Джозефа Сміта (1805–1844) з Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 333:

“Після всього, що було сказано, найвеличніший і найважливіший обов’язок---це проповідувати євангелію”. (Пророк Джозеф Сміт)

Попросіть студентів подумки прочитати це висловлювання. Потім запитайте:

  • Чому наш найважливіший обов’язок---це ділитися євангелією з іншими?

  • Які благословення ви отримали, прийнявши і виконуючи цей обов’язок?

Поясніть, що Нефій передбачив відновлення євангелії та появу Книги Мормона (див. 1 Нефій 13:34–36). Він також описав благословення, доступні для тих, хто буде проповідувати євангелію і допомагати іншим приходити до Христа.

Запропонуйте студентам подумки прочитати 1 Нефій 13:37 і попросіть їх позначити або виділити кольором благословення, обіцяні тим, хто прагне ділитися євангелією в останні дні.

  • Які благословення приходять до тих, хто прагне повернути Сіон і звіщати про мир? (Студенти повинні розуміти такий принцип: Коли ми прагнемо ділитися євангелією, ми благословенні Святим Духом і можемо бути спасенні у Божому царстві).

Скажіть студентам, що Авінадій цитував Ісаю і пояснив, що означає звіщати про мир і чому нам слід прагнути ділитися євангелією (див. Ісая 52:7). Запропонуйте кільком студентам прочитати вголос Мосія 15:14–19, 26–28, а класу знайти, чого навчав Авінадій.

  • Що означає проголошувати мир і спасіння? (див. вірш 14).

  • Чому слід проголошувати спасіння кожному народу, коліну, язику і всім людям?

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти слова Авінадія, попросіть когось зі студентів прочитати наведене далі висловлювання старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“Мир і радісна звістка; радісна звістка і мир. Вони є серед основних благословень, які євангелія Ісуса Христа приносить неспокійному світу і стурбованим людям, які живуть у ньому; це шлях до вирішення особистих проблем і проблеми людської гріховності, джерело зміцнення у дні виснаженості та години справжнього розпачу. … Це Сам Єдинонароджений Син Бога, Який надає нам цю допомогу і дає цю надію. …

Пошук миру є одним з найважливіших пошуків людської душі. … У житті кожного з нас є часи, коли глибокий смуток чи страждання, страх або самотність змушують нас благати про мир, який може нам дати лише Сам Бог. Це часи пронизливого духовного голоду, коли нам не в змозі повною мірою допомогти навіть найближчі друзі” (“The Peaceable Things of the Kingdom”, Ensign, Nov. 1996, 82).

  • Чому євангелія Ісуса Христа є посланням миру?

Щоб допомогти відповісти на це запитання, обговоріть наведене далі висловлювання президента Меріона Дж. Ромні (1897–1988), з Першого Президентства.

Зображення
Президент Меріон Дж. Ромні

“Щоб принести мир, потрібно усунути вплив Сатани. Там, де є він, ніколи не може бути миру. Більш того, мирне співіснування з ним неможливе. … Він не спонукає ні до чого, окрім як до діянь плоті. …

У такому разі прелюдією до миру повинно бути взяття впливу Сатани під повний контроль. …

Подібно до того, як діяння плоті мають повсюдне застосування, так само і євангелія миру. Якщо один чоловік живе за нею, він має мир у собі. Якщо два чоловіки живуть за нею, кожен з них має мир у собі та одне з одним. Якщо громадяни живуть за нею, народ у такій країні перебуває в мирі. Коли є достатньо народів, які користуються плодом Духа, щоб контролювати світові справи, тоді й тільки тоді більше не буде чутно гуркоту барабанів війни” (“The Price of Peace”, Ensign, Oct. 1983, 4, 6).

  • Коли ви бачили, як євангелія приносить мир у чиєсь життя?

  • Якими способами ми можемо ефективно ділитися євангелією?

Нехай студенти обміркують, чи знають вони когось, кому вони могли б допомогти відчути мир, який приносить євангелія. Закличте їх почати розробляти план того, як поділитися євангелією з цією людиною, і запропонуйте їм подумати протягом уроку, як вони можуть застосувати принципи, які вивчають.

Мосія 28:3; Алма 17:2–3, 6, 9–12, 16, 25; 18:10; 21:16; 22:1, 12–14; 26:11–12, 26–29; 31:30–34

Стати знаряддями у Божих руках

Зображення
жінка грає на скрипці
Зображення
набір гайкових ключів
Зображення
медичні інструменти для огляду

Покажіть студентам одне чи кілька з наведених вище зображень (скрипка, робочі інструменти, медичні інструменти) або подібні зображення. Потім запитайте:

  • Що можна робити за допомогою цих предметів, якщо вони в руках людини, яка вміє ними користуватися?

  • Що означає бути знаряддям в Божих руках?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Алма 17:2–3, 9–11. Запропонуйте студентам знайти, що робили сини Мосії, щоб стати знаряддями в Божих руках.

  • Чого ми можемо навчитися на прикладі синів Мосії щодо того, як стати знаряддями в руках Бога? (Коли студенти відповідатимуть, напишіть на дошці такий принцип: Якщо ми молимося, постимося, досліджуємо Писання і показуємо гарний приклад іншим, ми можемо стати знаряддями у Божих руках).

Поясніть, що Книга Мормона містить багато інших прикладів того, що робили Алма та сини Мосії, щоб стати ефективними знаряддями в руках Бога. Напишіть на дошці такі посилання на Писання (без супровідних висновків у дужках). Призначте кожному зі студентів один або кілька уривків. Попросіть студентів знайти, що з того, що робили Господні слуги, допомогло їм успішно ділитися євангелією.

Мосія 28:3 (Бажали проголошувати спасіння, щоб жодна душа не загинула).

Алма 17:6 (Були ладні полишити визнання в очах світу заради того, щоб проповідувати євангелію).

Алма 17:11–12 (Були терпеливими, мужніми і були гарним прикладом).

Алма 17:16 (Прагнули допомогти іншим покаятися і пізнати план викуплення).

Алма 17:2518:10 (Бажав бути слугою).

Алма 21:1622:1 (Були скеровувані Духом).

Алма 22:12–14 (Навчав з Писань про Христа і план викуплення).

Алма 26:11–12 (Були покірними, визнаючи Бога, як джерело своєї сили).

Алма 26:26–29 (Не здавалися, коли були розчаровані. Були ладні терпеливо страждати за Христову справу. Навчали євангелії у різних місцях).

Алма 31:30–34 (Молилися про допомогу, щоб привести інших до Христа).

Коли пройде достатньо часу, попросіть студентів поділитися тим, що вони дізналися. Підсумуйте відповіді студентів, написавши на дошці стислі підсумки уривків. Ви можете рекомендувати студентам записати ці посилання на Писання, а потім, після уроку, створити ланцюжок з уривків з Писань, який назвете “Важливі складові того, як ділитися євангелією”.

  • Якщо ви мали нагоду ділитися євангелією з іншими, ви можете поділитися досвідом або свідчити про те, як ці складові сприяли вашому успіху.

  • Як принципи, записані у цих уривках, стосуються інших покликань або того, як бути хорошим другом чи сусідом?

  • Коли ви мали можливість допомагати іншим як знаряддя у Божих руках?

Алма 18:33–35; 23:5–6; 26:2–5, 15; 29:9–10

Допомогти іншим стати наверненими

Нагадайте студентам, що Книга Мормона не лише навчає нас тому, як ми можемо стати знаряддями в руках Бога, але також і навчає про вплив, який ми, як такі знаряддя, можемо мати на інших.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Алма 18:33–35, а клас знайти, що мав здійснити Аммон як знаряддя в руках Бога. Запропонуйте студентам сформулювати те, що вони знайшли, у вигляді принципу. (Допоможіть студентам визначити наступне: Коли ми стаємо знаряддями в Божих руках, Він дарує нам силу допомагати іншим приходити до пізнання істини).

Щоб допомогти студентам побачити вплив, який приносить допомога іншим приходити до пізнання істини, попросіть клас подумки прочитати Алма 23:5–6. Запропонуйте студентам знайти, що сталося з ламанійцями, коли вони прийшли до пізнання істини.

  • Якими словами або фразами описано вплив, який проповідування євангелії мало на ламанійців?

  • Якого принципу ми можемо навчитися щодо того, що може статися, коли ми приводимо інших до пізнання істини? (Студенти повинні визначити таку істину: Коли ми приводимо інших до пізнання істини, ми допомагаємо їм стати наверненими до Господа).

Поясніть, що і Аммон, і Алма свідчили про ці істини. Запропонуйте кільком студентам прочитати вголос Алма 26:2–5, 15 та Алма 29:9–10, а класу знайти, який вплив ми можемо мати на інших, коли ми, як знаряддя у Божих руках, ділимося євангелією.

  • Чим вас вразило те, що сказали про свої почуття Аммон і Алма?

Попросіть студентів розповісти про почуття, які вони мали, коли ділилися євангелією з іншими.

Запропонуйте студентам обміркувати можливості, які у них є, щоб допомогти іншим пізнати євангелію і стати наверненими. Закличте їх подумати про те, як застосовувати принципи і навички, опановані на цьому уроці, у своїх щоденних зусиллях, щоб ділитися євангелією.

Матеріали для прочитання студентами

Роздрукувати