Семінарії та інститути
Урок 3: Послух приносить благословення


Урок 3

Послух приносить благословення

Вступ

Наш послух Божим заповідям---це один зі способів, у які ми виявляємо свою вдячність за Його чудові благословення. Спаситель є досконалим взірцем послуху. Наше прагнення бути слухняними зростає у міру поглиблення нашої любові до Бога. Послух заповідям дає Богу можливість надавати нам ту допомогу, якої ми потребуємо, коли намагаємося виконати складні завдання.

Ознайомлення з матеріалом

Рекомендації для навчання

1 Нефій 2:2–4, 9–13, 16, 19–20; Мосія 2:20–24, 41

Своїм послухом ми виявляємо нашу вдячність Богові та отримуємо Його найвеличніші благословення

Покажіть наведене далі висловлювання старійшини Джозефа Б. Віртліна, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Старійшина Джозеф Б. Віртлін

“Чи зможемо ми коли-небудь повернути борг Спасителю? Він сплатив за борг, якого не мав, щоб звільнити нас від боргу, який ми ніколи не зможемо сплатити. Завдяки Йому ми житимемо вічно. Завдяки Його безкінечній Спокуті наші гріхи можуть бути змиті, й це дозволить нам насолоджуватися одним з найбільших дарів Бога—вічним життям.

Чи може такий дар мати ціну? Чи зможемо ми коли-небудь відплатити за такий дар?” (“Земні борги, небесні борги”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 43).

Дайте студентам деякий час на обговорення можливих відповідей на останнє запитання, поставлене старійшиною Віртліном. Запропонуйте студентам шукати протягом уроку принципи і вчення, які допоможуть відповісти на це запитання.

Попросіть студентів подумки прочитати Мосія 2:20–24. Запропонуйте їм знайти вчення царя Веніямина про те, як нам слід бачити себе по відношенню до Бога.

  • Чому, на вашу думку, цар Веніямин навчав, що незалежно від того, що ми робимо, ми все одно є для Бога “нічого не вартими служителями”?

  • Хоча ми ніколи не зможемо відплатити Богові наш борг, що, відповідно до цих віршів, ми можемо робити, щоб виявити нашу вдячність за все, що Він зробив для нас? (Допоможіть студентам визначити такий принцип: Коли ми усвідомлюємо наш вічний борг перед Богом, ми прагнемо служити Йому і дотримуватися Його заповідей).

Скажіть студентам, що одна з чудових розповідей у Писаннях про послух Богові міститься на початку Книги Мормона. В ній описано, як відреагували пророк Легій і його сім’я, коли Бог наказав їм виконати дещо дуже складне. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос 1 Нефій 2:2–4.

  • Чому сім’ї Легія було важко виконати повеління Бога залишити Єрусалим?

Запропонуйте студентам опрацювати 1 Нефій 2:9–13, 16, щоб знайти різницю між ставленням та поведінкою Ламана і Лемуїла та ставленням і поведінкою Нефія у відповідь на це повеління. (Примітка: Ця вправа заохотить студентів напрацьовувати важливу навичку вивчення Писань---порівняння та протиставлення).

  • Якими словами і фразами описано реакцію Ламана та Лемуїла? (Вони були твердошиїми, вони ремствували і не розуміли діянь Бога).

  • Як Нефій відреагував на повеління залишити Єрусалим? (Він був покірним; він прагнув знати те, що від Бога; він вірив словам свого батька, який був пророком; і він молився).

  • Чому Нефій відреагував на слова батька не так, як брати?

Дайте студентам трохи часу, щоб обміркувати, чи схожі вони більше на Ламана і Лемуїла, чи на Нефія, коли Господь або провідники Його Церкви просять їх робити щось важке.

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос 1 Нефій 2:19–20. Запропонуйте класу прослідкувати і визначити, що Господь пообіцяв Нефію.

  • В якому твердженні у цих віршах підсумовано те, що Господь пообіцяв Нефію? (Пересвідчіться в тому, що студенти розуміють такий принцип: Якщо ми дотримуємося заповідей, то будемо процвітати на землі. Ви можете зазначити, що це одна з найбільш повторюваних тем у Книзі Мормона. Ви можете запропонувати студентам, щоб вони під час вивчення Книги Мормона звертали увагу на багато способів, у які повторюється ця тема).

  • Які якості Нефія хвалить Господь? Чому, на ваш погляд, кожному з нас важливо мати ці якості у наших стосунках з Господом?

  • Хоча послух не завжди веде до процвітання у мирських справах, яких благословень ми можемо очікувати завдяки слухняності Господу? (Щоб допомогти відповісти на це запитання, можна прочитати Мосія 2:41).

2 Нефій 31:6–10, 15–16; Мосія 15:7; 3 Нефій 11:11; 12:19–20, 48

Наслідування прикладу послуху, виявленого Спасителем, допомагає нам прийти до Нього й до Батька

Покажіть наведене далі висловлювання старійшини Роберта Д. Хейлза, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Роберт Д. Хейлз

“З усіх вивчених нами уроків з життя Спасителя, немає більш чіткого і яскравого, ніж урок послуху” (“Якщо ви Мене любите,—Мої заповіді зберігайте”, Ensign або Ліягона, трав. 2014, с. 35).

  • Які приклади з життя Спасителя ілюструють Його послух?

Щоб допомогти студентам докладніше обговорити це запитання, запропонуйте їм прочитати Мосія 15:7 та 3 Нефій 11:11 і знайти, що Ісус був готовий робити, щоб виявити послух Своєму Батькові.

Попросіть студентів по черзі прочитати вголос 2 Нефій 31:6–10, 15–16, а членів класу знайти, чого ми можемо навчитися про важливість послуху та благословення, які приходять завдяки послуху, з прикладу Спасителя.

  • Чого ми можемо навчитися про важливість послуху з прикладу Спасителя? Чого ми можемо навчитися про благословення, які приходять завдяки послуху, з Його прикладу? (Пересвідчіться в тому, що студенти визначили такий принцип: Якщо ми наслідуємо приклад послуху Спасителя Його Батькові, ми залишимося на вузькій путі, що веде до спасіння).

Покажіть наведене далі висловлювання старійшини Роберта Д. Хейлза і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Старійшина Роберт Д. Хейлз

“Духовно зрілий послух—це “послух Спасителя”. Його мотивом є щира любов до Небесного Батька і Його Сина. … Наша любов до Спасителя є ключем до послуху, подібного до того, який виявляв Спаситель” (“Якщо ви Мене любите,—Мої заповіді зберігайте”, сс. 36–37).

  • Чому любов до Небесного Батька та Ісуса Христа є ключем до послуху заповідям?

Зазначте, що воскреслий Ісус Христос навчав нефійців про цілі послуху заповідям. Попросіть студентів подумки прочитати 3 Нефій 12:19–20, 48, щоб з’ясувати, які це цілі.

  • Відповідно до цих віршів, для чого, за словами Спасителя, нам були дані заповіді? (Студенти мають визначити такий принцип: Якщо ми приходимо до Христа і виконуємо заповіді, то станемо більш подібними до Нього та нашого Небесного Батька і будемо спасенні).

  • Як ваш послух допоміг вам прийти до Спасителя?

Дайте студентам трохи часу на обмірковування того, що вони можуть робити, аби виявляти більший послух заповідям Небесного Батька, щоб стати більш схожими на Нього і Його Сина.

1 Нефій 3:4–7, 15–16; 4:1–2; 7:12; 17:1–31; 18:1–4

Господь допомагає слухняним

Запропонуйте студентам пригадати час, коли їм здавалось важким виконувати певну заповідь Бога або видавалось складним виконувати якесь церковне покликання чи доручення. Нагадайте студентам, що коли Господь повелів Нефію і його братам повернутися в Єрусалим, щоб здобути пластини з латуні, вони наразилися на небезпеку і могли померти. Запропонуйте студентам прочитати 1 Нефій 3:4–7 та визначити принцип, якого вони навчилися з прикладу Нефія і який може допомогти їм бути більш слухняними.

  • Якого принципу ми можемо навчитися з відповіді Нефія на важку заповідь від Бога? (Напишіть на дошці такий принцип, коли студенти відкриють його для себе: Якщо ми прагнемо робити те, що наказує Господь, Він приготує шлях, аби ми могли це виконати).

Щоб допомогти студентам зрозуміти цей принцип, напишіть на дошці наведені далі посилання і дайте студентам час на їх опрацювання, щоб знайти, якою була відповідь Нефія, коли він прагнув виконати ті важкі завдання, які йому було наказано виконати: 1 Нефій 3:15–16; 4:1–2; 7:12. Після того як студенти поділяться знайденим, поясніть, що Нефій потім описав кілька способів, у які Господь допомагає тим, хто дотримується Його заповідей. Попросіть студентів прочитати 1 Нефій 17:1–4 і визначити способи, у які Господь допомагає нам. Також попросіть студентів позначити фразу Нефія “і так ми бачимо”, яка використовується у Книзі Мормона, щоб попередити читача про те, що слід приділити особливу увагу словам, написаним після неї.

Коли студенти ділитимуться своїми відповідями, напишіть на дошці такі слова:

Живити

Зміцнювати

Надавати засоби

Запропонуйте студентам приділити кілька хвилин, щоб проглянути розповідь в 1 Нефій 17:5–31; 18:1–4 і знайти приклади того, як Господь живив сім’ю Легія, зміцнював її або надавав їм засоби.

  • Як Господь живив або зміцнював сім’ю Легія? Як Він надавав засоби, щоб допомогти їм?

  • Які благословення, дані Господом сім’ї Легія, подібні до благословень, яких ми потребуємо сьогодні?

  • Коли ви отримували допомогу від Господа в один з цих способів, доклавши зусиль, щоб слухатися Його?

Нагадайте студентам, що Господь просить нас виявляти послух, аби Він міг дарувати нам рясні благословення у наших зусиллях стати схожими на Нього. Поділіться наведеним далі висловлюванням Президента Гарольда Б. Лі (1899–1973):

Зображення
Президент Гарольд Б. Лі

“Найважливішою серед усіх заповідей Бога є та, яку найважче виконувати сьогодні. … Виправте це і тоді беріться за наступне, що буде для вас тоді найважчим. Таким шляхом ви зможете освятити себе дотриманням заповідей Божих” (Учення Президентів Церкви: Гарольд Б. Лі [2000], с. 30).

Запропонуйте студентам подумати про заповідь, яку їм важко виконувати. Закличте їх розробити план того, як стати більш слухняними, щоб набути більшої гідності для отримання допомоги від Господа.

Матеріали для прочитання студентами

Роздрукувати