Семінарії та інститути
Урок 19: Будувати життя й домівки, зосереджені на Христі


Урок 19

Будувати життя й домівки, зосереджені на Христі

Вступ

Пророк Геламан навчав своїх синів про те, що якщо вони будуватимуть своє життя на надійному фундаменті Ісуса Христа, Сатана не матиме влади знищити їх (див. Геламан 5:12). На цьому уроці студенти обговорять, як будувати свої сім’ї на фундаменті Ісуса Христа. Коли члени сім’ї зосереджують своє життя на вченнях Ісуса Христа, вони можуть зцілити і зміцнити стосунки і знайти більше щастя.

Ознайомлення з матеріалом

  • Генрі Б. Айрінг, “Наш досконалий приклад”, Ensign або Ліягона, лист. 2009, сс. 70–73.

  • Річард Г. Скотт, “Заради миру в домі”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, сс. 29–31.

Рекомендації для навчання

Іван 15:1–5, 10–11; Геламан 5:12

Будувати життя й домівки, зосереджені на Христі

Розпочніть урок, намалювавши на дошці простий будиночок або іншу споруду. Обговоріть зі студентами наступні питання:

  • Наскільки важливим для будинку або іншої споруди є фундамент?

  • Чому з деяких будівельних матеріалів виходить міцніший фундамент, ніж з інших?

Нагадайте студентам, що всі сім’ї стикаються з труднощами різного ступеня, і Сатана прагне знищити всі сім’ї. З Книги Мормона ми дізнаємося про вірний спосіб, як мінімізувати вплив Сатани на наші сім’ї.

Попросіть студентів опрацювати Геламан 5:12 і знайти, чого цей вірш навчає про фундамент.

  • Що, на вашу думку, означає будувати наш фундамент на Ісусі Христі?

  • Що може робити сім’я, щоб будувати на фундаменті Ісуса Христа? (Відповіді можуть бути такими: вивчати євангелію Ісуса Христа і жити за нею, прагнути наслідувати приклад Ісуса Христа, дотримуватися заповідей Бога і покладатися на силу Спокути Христа).

  • Як обіцяння в Геламан 5:12 можуть стосуватися сімей, які прагнуть побудувати фундамент на камені Ісуса Христа? (Відповіді мають свідчити про розуміння наступного принципу: Якщо сімʼї будуватимуть свій фундамент на Ісусі Христі, Сатана не матиме сили знищити їх).

Поясніть, що незадовго до Своєї смерті, Спаситель дав аналогію, яка може допомогти сімʼям зрозуміти, як будувати їхні фундаменти на Ньому. Попросіть кількох студентів прочитати вголос Іван 15:1–5, 10–11. Попросіть клас стежити і подумати, як метафора Спасителя в цих уривках може стосуватися сімей, які намагаються побудувати свій фундамент на Ісусі Христі.

  • Якщо Ісус Христос виноградина, а ми---галуззя, то що може являти собою плід? (Плодом можуть бути добрі справи і вчинки учнів Ісуса Христа).

Допоможіть студентам зрозуміти, що Спаситель кілька разів використовував слово “перебувати” в Іван 15:4–10. Поясніть, що слово перебувати у цьому контексті означає залишатися, “але залишатися назавжди”, у тому значенні, що ми маємо залишатися тими, хто міцно й завжди прикипають до Ісуса Христа і до Його Церкви (див. Джеффрі Р. Холланд, “Перебувайте в Мені”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 32). Ви можете коротко пояснити студентам, що виявлення повторень слів---це навичка з вивчення Писань, яку вони можуть використовувати під час особистого навчання. Повторення слова в Писаннях часто означає, що автор наголошує на важливій ідеї.

  • Якими є благословення перебування в Спасителі, відповідно до віршів 5 та 11? (Якщо ми перебуваємо в Спасителі, ми можемо принести багато плодів і здобути повноту радості).

  • Які благословення, на вашу думку, прийдуть до сімей, коли члени сім’ї прагнутимуть перебувати в Спасителі?

Прочитайте наведені далі слова старійшини Річарда Г. Скотта, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Незалежно від ваших обставин ви можете зосереджувати свою домівку і своє життя на Господі Ісусі Христі, бо Він є джерелом істинного миру в цьому житті” (“Заради миру в домі”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, с. 29).

  • Як би ви описали дім, де зосереджуються на Ісусі Христі? З яких ознак стає зрозумілим, що у домівці зосереджуються на Христі?

Запропонуйте студентам поміркувати, що вони можуть робити, аби більш повно перебувати в Спасителі, у такий спосіб запрошуючи більший вплив Спасителя в їхні домівки. Заохотьте їх подумати, що вони можуть змінити у своїх стосунках з членами сім’ї.

Геламан 14:30–31; 3 Нефій 11:29–30

Управління нашими емоціями через праведне використання нашої свободи волі

Перейдіть до наступної частини уроку, нагадавши, що всі сім’ї зустрічаються з випробуваннями. Навіть коли члени сім’ї намагаються зосередити своє життя на Ісусі Христі, вони можуть стикатися з обставинами, які кидають виклик їхнім праведним бажанням. Напишіть на дошці наступне:

“Ти розізлив мене!”

“Ти змусила мене вийти з себе!”

Попросіть студентів обміркувати, чи правильні ці висловлювання.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Геламан 14:30–31. Попросіть клас подумати, як ці вірші стосуються фраз, написаних на дошці.

  • Яка важлива істина, що міститься в цих віршах, стосується наших стосунків з іншими людьми? (Наголосіть на наступній істині: Оскільки Небесний Батько дав нам свободу вибору, ми можемо вибирати---гніватися чи ні. Поясніть, що старійшина Лінн Г. Роббінс, сімдесятник, навчав: “Розгніватися---це свідомий вибір, рішення; саме тому ми можемо вибирати не гніватися. Вибираємо ми!” [“Agency and Anger”, Ensign, May 1998, 80]).

  • Які проблеми виникають з переконання, що гнів у нас “викликають” вчинки або слова інших людей?

Попросіть студентів прочитати подумки 3 Нефій 11:29–30. Зазначте, що за вченням Спасителя, з суперечками має бути “покінчено” (3 Нефій 11:30). Нагадайте студентам, що грубі слова та інша неправедна поведінка, як-от: емоційні образи та фізичне застосування сили, ніколи не є виправданими.

Запропонуйте студентам подумати про те, що вони можуть робити з того, що допомагатиме їм пам’ятати приймати рішення не гніватися. Попросіть їх поділитися своїми думками. Попросіть студентів узяти на себе зобов’язання використовувати свою свободу волі праведно, приймаючи рішення не гніватися, особливо в лоні сім’ї.

3 Нефій 12:22–24; Мороній 7:45, 48; Учення і Завіти 64:9–11; 88:119, 123–125

Покаяння і прощення можуть зцілити зруйновані сімейні стосунки

Напишіть на дошці наступний принцип:

“Щастя в сімейному житті найпевніше досягають, коли воно засновано на вченнях Господа Ісуса Христа”.

Скажіть студентам, що ця фраза узята з документа “Сімʼя: Проголошення світові” ( Ensign або Ліягона, лист. 2010, 3-тя сторінка обкладинки).

Щоб допомогти студентам виявити деякі вчення Ісуса Христа, які можуть принести сім’ям більше щастя, попросіть їх подумки прочитати Учення і Завіти 88:119, 123–125. Запропонуйте їм позначити або виділити ключові вчення. Потім попросіть студентів обговорити, як сім’ї можуть зміцнитися, живучи за вченнями, які знаходяться в цих віршах.

Нагадайте студентам, що проблеми і труднощі часто мають місце в тих сім’ях, де нехтують вченнями Ісуса Христа. Покажіть наступне висловлювання президента Дітера Ф. Ухтдорфа, з Першого Президентства, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

“Напружені і зруйновані стосунки настільки ж давня річ, як і саме людство. … Я вважаю, що кожну людину на цій землі якось зачепив руйнівний дух суперечок, образи та помсти. Мабуть навіть були часи, коли ми впізнавали цей дух в собі” (“Милостиві отримають милість”, Ensign або Ліягона, трав. 2012, с. 70).

  • Які вчення Господа Ісуса Христа можуть допомогти зцілити напружені або навіть зруйновані стосунки між членами сім’ї?

Напишіть на дошці наведені далі посилання на Писання. Поясніть, що в кожному з цих віршів містяться істини, яким навчав Спаситель і які можуть зміцнити сімейні стосунки.

3 Нефій 12:22–24

Мороній 7:45, 48

Учення і Завіти 64:9–11

Попросіть студентів прочитати ці уривки з Писань і обговорити наступні запитання:

  • Які вчення з цих віршів можуть допомогти зцілити сімейні стосунки, зіпсовані через суперечки, недобре ставлення або інші вчинки?

  • Чи бачили ви, як прощення покращує сімейні стосунки?

  • Чому іноді важче простити членів сім’ї, які образили нас, ніж інших людей?

Покажіть наступні висловлювання президента Дітера Ф. Ухтдорфа і Президента Говарда В. Хантера (1907–1995) і попросіть когось зі студентів прочитати їх вголос:

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

“Ніхто з нас не без гріха. Кожен робить помилки, як ви, так і я. Усім нам завдавали болю. Усі ми завдавали болю.

Завдяки жертві Спасителя ми можемо здобути піднесення і вічне життя. Коли ми йдемо Його шляхами і долаємо гордовитість, пом’якшуючи своє серце, то можемо принести примирення і прощення у свої сім’ї та в особисте життя” (Дітер Ф. Ухтдорф, “Один секрет сімейного щастя”, Ліягона, жовт. 2012, с. 6).

Зображення
Президент Говард В. Хантер

“Все, на що Ісус покладає руки, живе. Якщо Ісус покладає Свої руки на шлюб, той живе. Якщо Він покладає Свої руки на сімʼю, та живе” (Учення Президентів Церкви: Говард В. Хантер [2015], с. 156).

  • Як виконання принципів, які обговорювалися сьогодні, може дозволити Спасителю покласти Свої руки на сімʼю?

Запросіть студентів подумати, як принципи покаяння і прощення можуть допомогти налагодити або зміцнити стосунки в їхній власній сімʼї. Заохотьте їх не відкладати на потім застосування цих принципів в їхніх сімейних стосунках.

Матеріали для прочитання студентами

Роздрукувати