Семінарії та інститути
Урок 26: Відповідальні перед Богом


Урок 26

Відповідальні перед Богом

Вступ

Пророки і апостоли застерігали, що “особи, які порушують завіти цнотливості, які жорстоко поводяться зі своїм подружжям або дітьми, які не виконують своїх сімейних обов’язків, одного дня будуть відповідати за це перед Богом” (“Сім’я: Проголошення світові”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, 3-тя сторінка обкладинки). У цьому уроці досліджується те, які наслідки матимуть ці тяжкі порушення Божого закону в цьому житті і в наступному. У ньому також наголошується, що Спокута Ісуса Христа дає надію і зцілення тому, хто кається.

Ознайомлення з матеріалом

Рекомендації для навчання

Матвій 18:1–6; Учення і Завіти 42:22–25; 93:39–44

Порушення завітів цнотливості, насильство та невиконання сімейних обов’язків

Нагадайте студентам, що під час попередніх уроків вони дізналися про важливі сімейні обов’язки, серед яких такі: (1) чоловіки й дружини мають любити одне одного і піклуватися одне про одного, (2) дітей потрібно виховувати в любові й праведності та (3) батьки мають забезпечувати потреби своєї сім’ї.

  • Що може статися в сім’ї, якщо подружжя і батьки нехтують цими обов’язками?

Щоб допомогти студентам дізнатися, що сучасні пророки сказали про важливість виконання сімейних обов’язків, попросіть одного зі студентів прочитати вголос 8 абзац документа “Сім’я: Проголошення світові”. Наголосіть на такому принципі: “Особи, які порушують завіти цнотливості, які жорстоко поводяться зі своїм подружжям або дітьми, які не виконують своїх сімейних обов’язків, одного дня будуть відповідати за це перед Богом”.

  • Що це означає, що особи, які чинять ці злочини, будуть відповідати за це перед Богом? (В Судний день ми стоятимемо перед Богом і будемо відповідати Йому за гріхи, в яких ми не покаялися; див. Об’явлення 20:11–15; 2 Нефій 9:15–16).

Поділіться наступним висловлюванням старійшини Денніса Б. Ноеншвандера, сімдесятника:

Зображення
Старійшина Денніс Б. Ноеншвандер

“Наша відповідальність перед Богом, як нашим Батьком і Творцем,---це один з найфундаментальніших уроків євангелії” (“The Path of Growth”, Ensign, Dec. 1999, 15).

  • Як принцип відповідальності перед Богом за наші вчинки допомагає нам зростати духовно?

Напишіть на дошці такі слова, які будуть заголовками в трьох колонках:

Порушення завітів цнотливості

Жорстоке поводження з подружжям або дітьми

Невиконання сімейних обов’язків

Поділіть клас на три групи. Запросіть одну третину класу прочитати Учення і Завіти 42:22–25, ще одну третину---прочитати Матвій 18:1–6, а останню третину---прочитати Учення і Завіти 93:39–44. Нехай студенти визначать, якому заголовку на дошці відповідає їхній уривок з Писань. Попросіть їх також знайти слова і фрази, які навчають про те, наскільки тяжкими є ці злочини. Коли пройде достатньо часу, попросіть студентів поділитися засвоєним. (Коли студенти відповідатимуть, записуйте посилання на Писання під відповідними заголовками).

  • Які слова і фрази в цих уривках навчають про тяжку природу цих злочинів?

Ви можете вказати на кожен заголовок на дошці і поставити наступні запитання, пов’язані з кожним злочином. Коли студенти відповідатимуть, записуйте їхні відповіді під кожним заголовком.

  • Назвіть приклади ставлення або поведінку, які, якщо їх не контролювати, можуть призвести до того, що людина вчинить цей злочин? (Наприклад, серед відповідей стосовно жорстокого поводження з подружжям або дитиною, можуть бути: дратівливість щодо інших, схильність критикувати інших та схильність керуватися невірними стереотипами щодо чоловіків або жінок).

  • Яку б ви дали пораду людині, яка демонструє подібне ставлення або поведінку?

  • Як член Церкви може подолати таке ставлення або поведінку? (Коли студенти відповідатимуть, допоможіть їм зрозуміти, що коли ми практикуємо такі євангельські принципи, як покаяння, служіння, подібне до Христового, співчуття, терпіння та прощення, ми можемо користуватися уможливлюючою силою Спокути).

2 Коринтянам 5:17–21

Надія на покаяння, прощення і зміну

Свідчіть, що євангелія Ісуса Христа надає засоби окремим людям і сім’ям, щоб процвітати й насолоджуватися повним життям. Однак усі ми робимо невірний вибір і деякі рішення можуть мати далекосяжні наслідки для нас або інших людей. На щастя, надія є.

Поясніть, що деякі члени Церкви стають жертвами інших людей—наприклад: невірного подружжя або жорстокого подружжя чи одного з батьків—і жертви прагнуть знати, що вони можуть зробити, щоб змінити їхні обставини. Попросіть одного зі студентів прочитати наступне висловлювання старійшини Річарда Г. Скотта, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Якщо ви зазнали насильства, Сатана намагатиметься переконати вас, що виходу немає. Хоча сам він досконало знає, що вихід є. Сатана визнає, що зцілення надходить через незмінну любов Небесного Батька до кожного з Його дітей. Він також розуміє, що сила зцілення є невід’ємною складовою Спокути Ісуса Христа. Тож його стратегія полягає в тому, щоб зробити усе можливе аби відділити вас від вашого Батька та Його Сина. Не дозвольте Сатані переконати вас у безнадійності вашого становища” (“Зцілити руйнівні наслідки насильства”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, с. 41).

  • Чому Сатана намагається переконати тих, хто зазнав насильства, повірите, що вирішення їхніх проблем не існує?

  • Якими можуть бути наслідки, якщо люди повірять, що надії немає, або що рішення їхніх проблем не існує?

Поділіться наступним свідченням і порадою старійшини Річарда Г. Скотта:

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

“Я свідчу, що мені відомі жертви страшної жорстокості, які успішно пройшли важкий шлях до повного зцілення через силу Спокути. Після того як особисті занепокоєння були розв’язані через віру у цілющу силу Спокути, одна молода жінка, що зазнала жорстокого ставлення від свого батька, попросила ще раз записати її на співбесіду зі мною. Вона повернулася з подружньою парою старшого віку. Я відчував, що вона дуже глибоко любить цих двох людей. Її обличчя світилося щастям. Вона почала словами: “Старійшина Скотт, це мій батько. Я люблю його. Його непокоять деякі речі, які сталися під час перших років мого дитинства. Вони більше не становлять для мене проблеми. Чи не могли б Ви допомогти йому?” Яке могутнє підтвердження здатності Спасителя зцілювати! Вона більше не страждала від наслідків насильства, оскільки мала належне розуміння Його Спокути, достатньо віри і була послушною Його закону. Ретельно вивчаючи Спокуту і вірячи в те, що Ісус Христос має силу зцілювати, ви можете отримати таке саме благословенне полегшення. …

Зцілення може розпочатись за допомогою чуйного єпископа або президента колу, або мудрого професійного консультанта. Якщо ви зламали ногу, вам і в голову не спаде лікувати її самостійно. Для подолання серйозних наслідків насильства також не обійтися без професійної допомоги” (“Зцілити руйнівні наслідки насильства”, сс. 40–42).

  • Як натхненна порада старійшини Скотта може допомогти людині, яка постраждала від насильства?

Покажіть наступне висловлювання президента Бойда К. Пекера, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросіть одного зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Милість і благодать Ісуса Христа розповсюджуються не лише на тих, хто чинить гріхи чи то своїми діями, чи то через бездію, але й містять обіцяння вічного миру всім тим, хто прийме й наслідуватиме Його і Його вчення. Його милість має велику силу зцілювати, навіть невинно поранених” (“Причина нашої надії”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, с. 7).

  • Як Спокута Ісуса Христа дає надію і зцілює? (Коли студенти ділитимуться своїми відповідями, допоможіть їм зрозуміти наступний принцип: Всі, хто наслідує Ісуса Христа і Його вчення, можуть отримати зцілення і тривалий мир завдяки Його милості й благодаті).

Щоб навчити студентів про те, як Спокута Ісуса Христа може допомогти людям, які жорстоко ставляться до інших або шкодять їм у будь-який спосіб, прочитайте разом з класом 2 Коринтянам 5:17–21.

  • Що означає стати “новим створінням” у Христі? (Серед можливих відповідей може бути думка, що у відповідь на наше старанне виконання заповідей Господа, Він благословляє нас дарами Духа, які є божественними якостями. Ці дари викликають фундаментальні зміни в нас і ми стаємо новими створіннями, які більше подібні до Бога).

  • Відповідно до вірша 21, як саме це відбувається? (Ісус був абсолютно без гріха, однак Він узяв на Себе наші гріхи, щоб, за умови нашого покаяння, ми могли стати праведними через Нього. Він постраждав замість нас. Коли ми каємося і прагнемо наслідувати Його приклад, ми можемо користуватися Його силою, яка допоможе нам стати новими створіннями).

  • Що означає слово примирення у вірші 18? (“Примирення---це процес викуплення людини з її стану гріха й духовної темряви та її відновлення до стану гармонії та єдності з Божеством. Завдяки йому Бог і людина вже не є ворогами” [Bruce R. McConkie, Doctrinal New Testament Commentary, 3 vols. (1965–1973), 2:422]).

Спитайте студентів, чи знають вони когось, хто відчував надію і зцілення, які стали можливими завдяки Спокуті Ісуса Христа. Попросіть кількох студентів поділитися своїми прикладами, якщо їм зручно і якщо ці приклади не є надто особистими.

Прочитайте такий вислів старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

“Я не знаю, кому в цій численній аудиторії сьогодні може бути потрібним послання про прощення, яке є невід’ємною частиною цієї [притчі про робітників у винограднику; див. Матвій 20:1–15], але наскільки б ви, на вашу думку, не запізнилися, скільки б, як ви думаєте, нагод не втратили, скількох би помилок, як ви відчуваєте, не припустилися, або скількох талантів, ви думаєте, що не маєте, чи як далеко від дому, від сім’ї та від Бога ви не віддалилися б, я свідчу, що ви не зайшли далі тієї відстані, куди сягає божественна любов. Ви не можете зійти нижче тієї глибини, до якої сяє нескінченне світло Спокути Христа. …

Тож якщо ви уклали завіти, дотримуйтеся їх. Якщо ви ще не уклали їх---укладіть. Якщо ви уклали їх і порушили, покайтеся і поновіть їх. Ніколи не запізно зробити це, поки Господар виноградника каже, що час є. Будь ласка, дослухайтеся до спонукань Святого Духа, Який каже вам прямо зараз, у цей момент, що ви маєте прийняти спокутний дар Господа Ісуса Христа і здобути радість у виконанні Його роботи” (“Робітники у винограднику”, Ensign або Ліягона, трав. 2012, с. 33).

Запросіть студентів записати, що Святий Дух підтвердив їм сьогодні.

Матеріали для прочитання студентами

Роздрукувати