Вечір з генеральним авторитетом
“Спрямувати своє серце на розуміння”


“Спрямувати своє серце на розуміння”

Вечір з генеральним авторитетом • 8 лютого, 2019 р. • Скинія у Солт-Лейк -Сіті

Мої дорогі брати й сестри, як радісно служити з вами, беручи участь у цій великій роботі. Я висловлюю вам мою любов та вдячність за всю надзвичайну роботу, яку ви виконуєте, щоб допомогти зростаючому поколінню молоді та молодих дорослих поглиблено вивчати євангелію Ісуса Христа.

При поглибленому вивченні євангелії у наших студентів збільшуються (1) знання і розуміння, (2) здібність до ефективних праведних дій та (3) можливість ставати все більше і більше схожими на Спасителя.

Розуміння євангелії---це важлива ланка між знанням євангелії та ефективними праведними діями. Сьогодні я хочу поділитися з вами кількома думками про те, що ми можемо робити, аби допомагати нашим студентам поглиблювати розуміння євангелії Ісуса Христа.

Я почну з цієї чудової фрази, якою Авінадій докорив священикам царя Ноя: “Ви не спрямували свої серця на розуміння; отже, ви не були мудрими”1.

Священики мали Писання, і вони знали про закон та пророків, але вони не спрямували свої серця на розуміння. Серце---це символічний центр нашої волі, наших бажань, зобов’язань, цінностей та пріоритетів, почуттів та нашого свідчення про істину2.

Розуміння євангелії---це щось набагато більше, ніж розумовий досвід3. Це духовний досвід, коли Святий Дух свідчить про істину та просвітлює наш розум і змінює наші серця4. Розуміння серцем---це дар Духа.

Коли один з ваших студентів має бажання спрямувати своє серце на розуміння євангельського принципу, наприклад, віри в Ісуса Христа, такий студент має скористатися своєю свободою волі, щоб вибрати Ісуса Христа і жити за цим принципом. Його досвід, отриманий під час опанування цього принципу, буде впливати на його серце. Коли він діє, це дає можливість Святому Духу свідчити, просвітлювати та змінювати те, як його серце приймає Господа та цей принцип5. Коли він продовжує жити за цим принципом, обмірковує свій досвід та свідчить про те, що, як він знає, є істинним, його розуміння віри зростатиме і його серце зміниться:

  • Його воля, бажання та пріоритети---те, що стосується дій з вірою у Спасителя,--- стануть більше збігатися з волею Господа.

  • Його завіти з Господом сформулюють більш глибокі зобов’язання у його серці діяти з вірою у Нього.

  • Його почуття любові, посвячення, радості та віри у Господа стануть глибшими та сильнішими.

  • Зросте його особисте свідчення про істинність віри в Ісуса Христа та силу Господа і Його любов6.

Що ви і я можемо робити як вчителі євангелії, аби допомагати нашим студентам спрямувати свої серця на розуміння вчення Ісуса Христа? Дозвольте мені поділитися з вами історією, у якій, на мою думку, є для нас важливі послання.

Учитель зібрав групу учнів 4-го класу і за кілька хвилин розказав їм про Мартіна Лютера, німецького католицького священика, який був важливою фігурою у протестантській Реформації в Європі7. Потім він роздав дітям короткий тест. Однак учні відповіли на запитання так, неначе їх навчали про Мартіна Лютера Кінга мол., американського борця за громадянські права; вони не відповіли вірно на жодне запитання.

Потім учитель зібрав другу групу учнів 4-го класу. Однак, цього разу він почав із запитання: “Хто з вас знає, ким був Мартін Лютер Кінг мол.?” Усі стрімко підняли руки. Ці діти знали багато про Мартіна Лютера Кінга мол. Тоді учитель запитав: “Ви знаєте, чому батьки Мартіна Лютера Кінга мол. назвали його Мартіном Лютером Кінгом?” Ніхто не знав. Тоді він сказав: “Я збираюся вам розповісти, чому”. Потім він навчив їх про Мартіна Лютера, використовуючи таку саму інформацію, яку він надав першій групі. Коли він роздав їм такий самий тест, друга група правильно відповіла на всі запитання.

Перша група абсолютно нічого не вивчила про Мартіна Лютера8. Однак, працюючи з другою групою, вчитель розповів про зв’язок між Мартіном Лютером і Мартіном Лютером Кінгом мол., про якого учні знали дуже добре і до кого мали сильні почуття.

Запитання вчителя та обговорення, яке він провів з ними, відкрили розум та серця учнів до нової інформації та нових почуттів. Вони не лише дізналися про Мартіна Лютера, але це навчання також поглибило їхнє розуміння про Мартіна Лютера Кінга мол.

Ця історія показує необхідність створення досвіду, який допоможе нашим студентам спрямувати свої серця на розуміння євангельських принципів. Для мене тут важливі два уроки:

  1. Є велика сила у поєднанні принципу з їхнім власним досвідом і з тим, що вони вже знають та розуміють. Особистий досвід і є насправді тим, що впливає на їхні серця.

  2. Дуже важливо використовувати запитання---як ті, щомиставимо, так і ті, що ставлятьстуденти. Запитання розкривають їхній розум та їхні серця.

Ці ідеї дуже потужні. Я запрошую вас використовувати їх разом з двома іншими:

  1. Цілеспрямовано навчайте процесу. Спрямувати серця до розуміння---це духовний процес; розуміння серцем---це духовний дар. Будь ласка, навчайте студентів, як цей процес відбувається. Допомагайте їм відчувати свою відповідальність у використанні їхньої свободи волі, аби вибирати Господа та жити за принципами. Навчайте їх обмірковувати свій досвід, ділитися тим, що вони дізналися, та свідчити про істину. З ними буде благодать Ісуса Христа, коли вони навчатимуть інших9.

  2. Зосередьтеся на Спасителі. Це Його вчення і Його світло, любов та сила, які їм потрібні; у Ньому все поєднується. Коли ми свідчимо про Нього та пов’язуємо принципи з Ним, Святий Дух буде свідчити про істину, навчати і просвітлювати.

Коли ви робитимете це та багато іншого, Святий Дух свідчитиме про істину, особливо, що Ісус---це Христос. Він навчатиме ваших студентів кожного особисто. Він змінить їхні серця, і вони зростатимуть у своєму розумінні євангелії Ісуса Христа. Я знаю, що це істина. Я залишаю з вами свою любов та моє свідчення, в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Мосія 12:27.

  2. Див. Merriam-Webster.com Dictionary, “Heart”,merriam-webster.com.

  3. Для отримання більшої інформації про відносини між серцем та розумінням євангелії див.: David A. Bednar,Increase in Learning[2011], 66–70.

  4. Зрозуміло, що наш розум є важливою частиною цього процесу. Але, якщо лише використовувати наш розум та “[наше] серце [не] прихил[яти] до розуму” (Приповісті 2:2), ми не зрозуміємо по-справжньому цей принцип. Ми знатимемо його, але ми не зрозуміємо його насправді, так, як розуміє його Господь. Більше того, коли ми говоримо про збільшення розуміння у наших серцях, ми говоримо про зміну наших сердець.

  5. Старійшина Річард Г. Скотт (1928–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав цього принципу: “Господь не змусить вас навчатися. Ви повинні застосувати свою свободу волі, щоб дозволити Духу навчати вас. Коли ви почнете застосовувати це у своєму житті, ви будете більш сприйнятливими до почуттів, що приходять від духовного проводу” (“Щоб отримати духовний провід”,EnsignабоЛіягона,лист. 2009, с. 8, див. також сс. 6--9).

  6. Тут застосований дуже важливий та потужний принцип. Тому що у всьому Спаситель показав нам шлях. Ісус мав досконале знання про наші слабкості та наші немочі, і все ж таки Він вибрав страждати за них у плоті (див.Алма 7:11). Він робив це, щоб Він міг опуститися нижче всього та зрозуміти все у Своєму серці, щоб Він міг сповнитися милістю та мати досконале співчуття та силу викупити, зміцнити та підтримувати нас. Ця ідея, що взявши за Своїм вибором на себе наші слабкості у Своїй плоті, Ісус збільшив своє розуміння за межі того, що Він знав інтелектуально, чудово викладена старійшиною Нілом А. Максвеллом у виступі “Willing to Submit”, (Ensign, May 1985, 70–73).

    Пізніше у Гефсиманії через Своє страждання Ісус почав “сумувати і тужити” (Марк 14:33) або грецькою став “сповнений благоговіння” та “вражений”. Уявіть, що Єгова, Творець цього та інших світів, був “враженим”! Ісус розумом осягав, що Він має виконати, але на досвіді не знав. Він особисто ніколи не знав перед тим особливості процесу викуплення та його точні деталі. Тому, коли страждання сягнуло своєї повноти, воно було набагато, набагато гіршим, ніж навіть Він зі Своїм унікальним інтелектом міг колись собі уявити! Не дивно, що ангел з’явився та зміцнював Його (див. Лука 22:43)!

    Є багато уривків з Писань, які пояснюють, що ми отримуємо благословення (зокрема, духовний дар розуміння євангельських принципів) лише після того, як ми почнемо діяти жити за принципом (див.Іван 7:17;Іван 8:31–32;Єфесянам 1:17–21;Мосія 12:27;Алма 32:28;Етер 12:6;Учення і Завіти 88:4;Учення і Завіти 130:10–11.

  7. Ця історія взята з James E. Zull,The Art of Changing the Brain: Enriching the Practice of Teaching by Exploring the Biology of Learning(2002), 124–125.

  8. Учні у першій групі пропустили все, що вони чули через фільтр їхнього знанням про Мартіна Лютера Кінга мол. Коли вони почули слова “Мартін Лютер”, вони поєднали ці слова зі словом “Кінг”, і почало працювати їхнє вже надбане знання. Вони у буквальному сенсі не зрозуміли нічого про Мартина Лютера.

  9. Див. Учення і Завіти 88:77--78.

Роздрукувати