2022
Сила, яку ми називаємо благодать
Липень 2022


“Сила, яку ми називаємо благодать”, Заради зміцнення молоді, лип. 2022.

Допомога для життя

Сила, яку ми називаємо благодать

Божа благодать може допомогти нам, якими б не були наші випробування.

Зображення
молода жінка

Фотографія від Getty Images

Я відвідав похорон колишньої членкині приходу, яка померла, вчинивши самогубство після тривалої боротьби з депресією. Я відчув глибокий сум, оплакуючи цю втрату з її друзями і сім’єю.

Депресія та інші випробування, пов’язані із психічним здоров’ям, можуть бути складними і важкими для людей, які їх мають, і їхніх близьких. Хороша новина євангелії полягає у тому, що Христос пропонує надію і допомогу через Його дар благодаті.

Дослідження, проведене на 600 представниках дорослої молоді в Університеті Бригама Янга, виявило, що ті, хто розумів, що таке благодать Ісуса Христа, мали нижчий рівень депресії, тривожності, перфекціонізму і відчуття сорому1. Що ж розуміла ця молодь стосовно благодаті такого, що настільки сильно вплинуло на їхнє життя?

Бог безкінечно любить нас

Дослідження виявило переконання деяких людей, що Бог та Ісус Христос любитимуть їх і допомагатимуть їм лише тоді, коли ці люди досягнуть досконалості. Цим людям було набагато важче, ніж тим, хто розумів, що Бог та Ісус Христос люблять їх безмежно і завжди готові їм допомагати.

Англійський еквівалент слова благодать, grace, має багато значень. Це слово може означати граціозність, доброту або вихованість. Єврейською це слово означає прихильність або доброзичливість, яка супроводжується співчуттям. Мабуть це пояснює, чому християни протягом століть використовували слово благодать, щоб описати прихильність, доброзичливість і любов Бога.

Бог бажає допомогти нам

Святі останніх днів розуміють, що благодать—це щось більше, ніж просто риса Бога. Благодать також описує, як Він допомагає нам, коли ми намагаємося стати такими, як Він (див. Moроній 10:32). Президент Дітер Ф. Ухтдорф, на той момент другий радник у Першому Президентстві, пояснив, що благодать—це “божественна допомога і обдарування силою, завдяки якій ми перетворюємося зі слабких і обмежених істот, якими ми є зараз, на піднесених істот”2.

У згаданому вище дослідженні молодь, яка бачила Бога та Христа як Тих, Хто були готові, Хто бажав і мав змогу допомогти їм, мали менше проблем із психічним здоров’ям, ніж ті, кому здавалося, що їм ніхто не допоможе.

Бог сприймає нас такими, якими ми є

Надто багато людей відчувають, що допомога Бога недоступна їм, оскільки вони поки що її не заслужили. Насправді благодать—це подарунок. Вам не треба робити щось, аби заслужити подарунок. Вам просто потрібно вирішити прийняти його.

Згідно з дослідженням, менше проблем із психічним здоров’ям мали ті люди, які розуміли, що Бог допомагає нам, незалежно від того, де ми і що ми зробили. Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “І нам не потрібно досягати якогось мінімального рівня здатності чи доброчесності, щоб тоді Бог допоміг—божественна допомога може прийти до нас у кожну годину дня, незалежно від того, де ми знаходимося на шляху слухняності”3.

На похороні моєї подруги я був вдячний за принесені переконливі свідчення про надію і зцілення, доступні всім завдяки Спокуті Ісуса Христа. Дійсно, Христос—це джерело вирішення кожної проблеми та істинної радості.

Посилання

  1. Див. Daniel K. Judd, W. Justin Dyer, and Justin B. Top, “Grace, Legalism, and Mental Health: Examining Direct and Mediating Relationships”, Psychology of Religion and Spirituality, vol. 12, no. 1, Feb. 2020, 26–35; див. також Daniel K. Judd and W. Justin Dyer, “Grace, Legalism, and Mental Health among the Latter-day Saints”, BYU Studies, vol. 59, no. 1 (2020), 5–23.

  2. Дітер Ф. Ухтдорф, “Дар благодаті”, квітнева генеральна конференція 2015 року (Ensign або Ліягона, трав. 2015, с. 107).

  3. Д. Тодд Крістофферсон, жовтнева генеральна конференція 2014 року (Ensign або Ліягона, лист. 2014, с. 19).

Роздрукувати