Семінарія
2 Нефій 2:1–16: “Бог дозволив людині діяти самостійно”


“2 Нефій 2:1–16: “Бог дозволив людині діяти самостійно”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“2 Нефій 2:1–16: “Бог дозволив людині діяти самостійно”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

2 Нефій 2:1–16

“Бог дозволив людині діяти самостійно”

Зображення
Легій навчає Якова

Яким би було ваше життя, якби у вас не було вибору. Свобода волі, або можливість вибирати, є одним із найвеличніших дарів Бога. Син Легія, Яків, уже в юному віці мав багато випробувань, тому Легій навчив його цінних істин про Спасителя та свободу вибору. Цей урок може допомогти вам краще зрозуміти та відчути роль свободи волі в плані Небесного Батька.

Можливі навчальні завдання

Важливий вибір

Протягом наступних двох хвилин запишіть деякі важливі рішення, які ви прийняли за останні кілька днів.

  • Чому, на вашу думку, вибір такий важливий для нашого земного життя й плану спасіння Небесного Батька?

Подумайте, чого ви навчилися з прийнятих рішень, якими ви пишаєтеся, а також із тих, про які ви шкодуєте. Вивчаючи цей урок, шукайте проводу Святого Духа, щоб дізнатися, що може допомогти вам краще зрозуміти й застосовувати вашу здатність вибирати. Якщо у вас є запитання про свободу волі, моліться й шукайте відповіді під час навчання.

Основні аспекти свободи волі

Син Легія, Яків, народився в пустині після того, як його сім’я покинула Єрусалим. Незадовго до смерті Легій навчив Якова важливих істин про свободу волі.

Прочитайте 2 Нефій 2:1–4, щоб побачити, як Легій почав своє послання Якову. Може бути корисно знати, що слово “освятити” означає присвячувати або робити святим (див. “Посвячувати, Закон посвячення” у Путівнику по Писаннях [scriptures.ChurchofJesusChrist.org]).

  • Чому для людини, перед якою постало багато випробувань, необхідно зрозуміти важливість сили вибору?

  • Які істини з цих віршів є найбільш значущими для вас? Чому?

Легій навчив Якова багатьох важливих аспектів свободи волі. Прочитайте наведені далі варіанти. Виберіть два, які, на вашу думку, мало б сенс вивчити, а потім вивчіть надану інформацію.

Наша сила вибирати

Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024) — “2 Нефій 2:1–16”

Варіант А. Чого навчає про Бога наша сила вибирати?

Прочитайте 2 Нефій 2:14, 16 і знайдіть, чого навчав Легій про Бога й нашу свободу волі.

  • Що ви дізналися?

  • Чому так важливо розуміти, що Бог дає нам силу діяти самостійно?

  • Як ви почуваєтеся, знаючи, що Небесний Батько довіряє вам робити ваш власний вибір?

Подумайте про приклад, коли ви використовували свободу волі таким чином, яким Небесний Батько був задоволений.

  • Чому ви вважаєте, що ваш вибір приємний Богу?

Також може бути корисно подумати про будь-який зроблений вами вибір, який, можливо, не був приємний Богові, і про те, що ви з цього засвоїли.

Варіант Б. Що дав нам Бог, щоб допомогти вибирати мудро?

Прочитайте 2 Нефій 2:5, 13 і Мороній 7:16 і знайдіть наведені далі істини. Зверніть увагу, що під “законом” маються на увазі Божі заповіді.

  • Ми маємо відрізняти добро від зла, щоб повною мірою використовувати свободу волі.

  • У нас має бути закон, щоб мати свободу волі.

  • Що ви дізналися про Небесного Батька й Ісуса Христа з істини про те, що Вони дають кожному достатньо знань про добро й зло, аби ми могли вибирати, якими бути—праведними чи злочестивими?

  • Що сталося б, якби не було закону або заповідей?

Варіант В. Чому ми відчуваємо протидію нашому правильному вибору?

Прочитайте 2 Нефій 2:11, 16 і знайдіть додаткові істини, яких навчав Легій про свободу волі.

  • Що ви знайшли?

  • Чому, на вашу думку, в плані Небесного Батька протидія є необхідним аспектом свободи волі?

  • Яким чином нас спонукають робити правильний і неправильний вибір?

Щоб зрозуміти цю істину, прочитайте наведене далі висловлювання старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Доземні діти Бога не могли б стати подібними до Нього … якби не отримали … досвіду на арені, де присутні як добро, так і зло. …

… Ми хотіли отримати можливість … порівняти добро і зло й бути досить сильними, щоб вибрати добро” (Jeffrey R. Holland, Christ and the New Covenant: The Messianic Message of the Book of Mormon [1997], 200, 204).

Подумайте про те, як ви вчитеся вибирати добро, навіть коли вас спокушає зло. Ви можете записати свої думки в щоденнику для навчання. Ви також можете подумати про те, як могли б звернутися по допомогу в прийнятті будь-яких рішень, які ви, можливо, захочете змінити.

Наша потреба в Спасителі

Ніхто, крім Спасителя, не виявив свободи волі в земному житті досконало. Ми всі грішимо, і без сторонньої допомоги ми всі “загинемо … і станемо нещасними навіки” (2 Нефій 2:5).

Пам’ятаючи про це, прочитайте 2 Нефій 2:6–8, щоб побачити, що Ісус Христос зробив для всіх нас.

Якщо ви хочете краще зрозуміти, чого навчає 2 Нефій 2:6–8, пошукайте інформацію до цих віршів у розділі “Додатково. Бажаєте дізнатися більше?”.

  • Як Спаситель вирішив допомогти вам?

  • Як розуміння цього впливає на ваші почуття до Ісуса Христа?

  • Чого ви навчилися з прикладу Спасителя про вибір?

Подумайте про той час, коли з допомогою Ісуса Христа ви покаялися в гріху. Як на вас вплинуло каяття?

Роздрукувати