Семінарія
Геламан 5:14–52: “Хмара темряви буде усунута”


“Геламан 5:14–52: “Хмара темряви буде усунута”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів (2024)

“Геламан 5:14–52”, Посібник з вивчення Книги Мормона для студентів

Геламан 5:14–52

“Хмара темряви буде усунута”

Зображення
Нефій і Легій у в’язниці, оточені вогнем

Перебуваючи в темній кімнаті, ми можемо увімкнути світло. А що ж робити, коли ця темрява знаходиться в душі? Коли темрява затьмарила групу злочестивих ламанійців, їх було навчено, як покаятися й мати віру в Ісуса Христа. Цей урок може допомогти вам покладатися на Ісуса Христа, щоб позбуватися почуття страху й темряви та замінити їх Його радістю, миром і світлом.

Темрява і світло

Згадайте момент, коли ви перебували в темному місці зі слабким освітленням або без нього. Ви можете згадати, з якими складнощами ви стикнулися через те, що не мали змоги добре бачити?

  • Як ще, крім перебування в темній кімнаті, ми можемо відчувати темряву у своєму житті? Які почуття у вас можуть бути пов’язані з темрявою?

Подумайте про своє життя та якусь темряву, яку ви можете відчувати. Навчаючись сьогодні, вирішіть, що ви можете зробити, аби наповнити своє життя світлом і допомогти усунути темряву.

Служіння Нефія і Легія

Сини Геламана, Нефій і Легій, проповідували євангелію Ісуса Христа. Вони навчали багатьох нефійців, які відкололися й приєдналися до ламанійців. Ці нефійці покаялися й намагалися виправити будь-яку завдану ними шкоду. Нефій і Легій проповідували з великою силою, і 8 тисяч ламанійців вирішили покаятися й охриститися (див. Геламан 4:4; 5:14–19).

Прочитайте Геламан 5:20–22 і знайдіть, що завадило їхньому успіху.

Ми можемо вважати, що кожна протидія або кожне випробування є темними часами в нашому житті. У нас навіть може з’явитися запитання, чому Бог допускає таке. Однак, якщо ми придивимося пильніше, то помітимо, що Бог завжди діє в нашому житті й хоче нас благословити.

Прочитайте Геламан 5:23–33 і знайдіть, що робив та казав Бог. Якщо є аудіозапис Геламан 5, можете слухати та читати разом. Обов’язково ставте аудіозапис на паузу та перемотуйте за потреби.

  • Що ви дізнаєтеся про Бога з цих віршів? Що ви відчули до Нього, дізнавшись про це?

  • Як Боже запрошення у віршах 29 і 32 може допомогти вам побачити Його любов до кожного?

Можете підкреслити слова в Геламан 5:29, 32, які містять запрошення від Бога.

Тих, хто був у в’язниці, огорнула темрява. Вони не знали, що робити, і від страху не могли поворухнутися (див. Геламан 5:34, 40).

Прочитайте Геламан 5:35–41, щоб побачити, як чоловік на ім’я Амінадав допоміг їм зрозуміти, як усунути темряву.

  • Які істини ми можемо дізнатися з того, що сказав Амінадав у вірші 41?

Один з принципів, які ми можемо засвоїти, полягає в тому, що Ісус Христос може усунути темряву з нашого життя, коли ми виявляємо віру в Нього і каємося.

  • Як, на вашу думку, віра в Ісуса Христа і покаяння можуть допомогти усунути темряву?

Старійшина Роберт Д. Хейлз (1932–2017), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, назвав конкретні способи, як ми можемо запросити Господнє світло в наше життя.

“Світло [Ісуса Христа] створить захисний щит між вами і темрявою ворога, якщо ви гідні цього. Вам потрібне це світло. Нам потрібне це світло. Уважно вивчайте Писання, брошуру Заради зміцнення молоді та слухайтеся того, чого навчають ваші батьки та провідники. Тоді, завдяки слухняності мудрій пораді, вчіться претендувати на захисне світло євангелії як на ваше власне.

Ви можете подумати: “Як мені це робити?” Існує лише один шлях: ви маєте і навчитися випромінювати це світло кожного дня, виявляючи віру в Ісуса Христа і виконуючи Його заповіді”. (Роберт Д. Хейлз, “З темряви до Його дивовижного світла”, Ліягона, трав. 2002, с. 70)

  • Що з того, що ви знаєте про Ісуса Христа, допомагає вам зрозуміти, що Він може захистити нас від темряви або усунути її з нашого життя?

Напишіть цю фразу як заголовок у своєму щоденнику для навчання:

  • Благословення від виявлення віри в Ісуса Христа і покаяння

Прочитайте Геламан 5:42–49 і складіть список благословень, які люди отримали, коли каялися та виявляли віру в Ісуса Христа. Позначте благословення, які, на вашу думку, потрібні людям сьогодні найбільше.

  1. Напишіть закінчення до щонайменше одного з наведених далі речень:

    Виберіть одне благословення, яке, на вашу думку, є важливим, і використайте його, щоб коротко пояснити, чому ви заохочували б когось виявляти віру в Ісуса Христа.

    Виберіть одне благословення, яке, на вашу думку, прийшло до вас завдяки виявленню віри в Ісуса Христа. Коротко поясніть, чому це для вас важливо.

    На основі того, що ви дізналися й відчули сьогодні, обдумайте, що ви могли б зробити, аби покладатися на Ісуса Христа й отримувати Його благословення. Щоб досягнути цього, візьміть на себе зобов’язання і поставте собі мету або пристосуйте її.

Роздрукувати