За Мною йдіть
Додаток А: Як Дух засвідчує мені, що Книга Мормона істинна?


“Додаток А: Як Дух засвідчує мені, що Книга Мормона істинна?” За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“Додаток А”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. 2020

Додаток А

Як Дух засвідчує мені, що Книга Мормона істинна?

Ви, мабуть, чули про обіцяння Моронія всім, хто читає Книгу Мормона: “якщо ви питатимете з щирим серцем, із справжнім наміром, маючи віру в Христа, Він явить вам правду про [Книгу Мормона] силою Святого Духа” (Moроній 10:4). Що, на ваш погляд, означає пізнавати істину “силою Святого Духа”? Як ви можете зрозуміти, коли до вас промовляє Святий Дух?

Може бути корисним пам’ятати, що Святий Дух спілкується з нами у способи, які дуже відрізняються від тих, якими ми звикли спілкуватися одне з одним? Але ваш Небесний Батько бажає допомогти вам навчитися розпізнавати Духа. Він дав вам Книгу Мормона, де кілька вірних слуг описують свій досвід із голосом Господа.

Наприклад, Нефій сказав своїм братам, що Господь промовляв до них “тихим, лагідним голосом”, хоча це, можливо, не був такий голос, який вони могли почути своїми вухами. Насправді, Нефій сказав, що його брати були “поза почуттям” і були нездатні “сприйма[ти] Його слова” (1 Нефій 17:45, курсив додано). Енош описав, що відповідь на його молитви прийшла як “голос Господа”, який дійшов “до [його] свідомості” (Eнош 1:10). Також подумайте над цими словами, які описують голос, що дійшов з небес, коли воскреслий Спаситель явився в землі Щедрій: “цей голос не був ані грубим, ані гучним; проте, … він проникав у саму душу і запалював їхні серця” (3 Нефій 11:3).

Мабуть, у вас був подібний досвід або ваш досвід відрізнявся. Святий Дух спілкується різними способами. І одкровення можуть приходити до кожного з нас по-різному. І коли у нашому житті є Дух, ми побачимо, як Він впливає на нас різними способами. Апостол Павло говорив про “плід духа”—такі почуття, як “любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість” разом з багатьма іншими (Галатам 5:22–23).

Ось деякі інші вчення та приклади з Книги Мормона про Святого Духа. Коли ви будете їх читати, ви можете побачити, що Святий Дух промовляє до вас частіше, ніж ви усвідомлюєте, засвідчуючи вам, що Книга Мормона дійсно є словом Бога.

Вдячність і радість

Книга Мормона починається з того, що пророк Легій бачить дивовижне видіння. У цьому видінні йому була дана книга і запрошення читати її. “Читаючи, він,---сказано в літописі,---сповнився Духом Господа”. Це привело Легія до прославляння Бога за Його “владу, благодать і милість” і “раділо єство його, і все серце його було сповнене” (див. 1 Нефій 1:12, 14–15).

Чи були у вас коли-небудь подібні переживання? Чи сповнювало вас коли-небудь читання Книги Мормона вдячністю за благодать і милість Бога? Чи викликали уривки з Книги Мормона радість у вашій душі? Ці почуття---це вплив Духа, Який свідчить вам, що слова, які ви читаєте, приходять від Бога і навчають Його істині.

Змінене серце

Після проголошення дивовижної проповіді про Спокуту Ісуса Христа (див. Moсія 2–4) цар Веніямин хотів дізнатися у свого народу, чи “вірять вони словам, з якими він звернувся до них”. Вони відповіли, що вірили його посланню. Чому? “Через Духа Господа Вседержителя, Який звершив сильну зміну в нас, або в наших серцях, що ми вже не маємо бажання чинити зло, але постійно чинити добро” (Moсія 5:1–2).

Мабуть, ви помічали щось подібне у своєму серці, коли читали Книгу Мормона. Наприклад, ви могли відчувати натхнення стати кращою людиною, відвернутися від гріха або зробити для когось добрий вчинок. Це духовне підтвердження, якого ви шукаєте, що цю книгу надихнув Бог. Бо, як навчав Мормон, “все, що запрошує і принаджує творити добро, і любити Бога, і служити Йому, надихнуто Богом” (Moроній 7:13, див. також 2 Нефій 33:4, 10, Aлма 19:33, Eтер 4:11–12).

Просвітлений розум

Коли Алма хотів допомогти зорамійцям “зробити дослід над [його] словами” і дізнатися для себе, чи було його свідчення істинним, він порівняв слово Бога з насінням: “якщо ви знайдете місце, щоб насіння могло бути посіяне у вашому серці,---сказав він,---воно почне розбухати у вашій душі; і коли ви відчуєте ці рухи розбухання, ви почнете говорити собі—Певно, що це є добре насіння, тобто що Слово є добрим, бо воно починає збільшувати мою душу; так, воно починає освітлювати моє розуміння, так, воно стає приємним для мене” (Aлма 32:27–28).

Ви “даєте місце” у вашому серці словам Книги Мормона, коли ви дозволяєте їм впливати на ваше життя і на ваш вибір. І як ці слова будуть “збільш[увати] [вашу] душу та освітл[ювати] [ваше] розуміння”? Ви можете відчувати, що стаєте духовно сильнішими. Ви можете відчувати більше любові та відкритості до інших людей. Ви також можете помітити, що розумієте все краще, особливо духовні істини---майже так, наче у вашому розумі сяє світло. І ви можете погодитися, що вчення, якого навчають у Книзі Мормона, є “приємним”. Такі почуття можуть допомогти вам зрозуміти, що ви дійсно отримали духовне свідчення про істину, як проголосив Алма: “О, тоді хіба це не є істинним? Я кажу вам: Так, тому що це світло; а все, що є світло, є добрим, тому що його помітно, отже, ви повинні знати, що воно є добрим” (Aлма 32:35).

Вам не треба дивуватися

Це лише деякі із способів, якими спілкується Дух. Є й багато інших. Продовжуйте шукати можливості прислухатися до голосу Духа, і ви отримаєте Його постійне, підтверджуюче свідчення про істинність Книги Мормона.

Президент Рассел М. Нельсон пообіцяв: “Вам немає потреби гадати, що є істинним. Вам не потрібно гадати, кому можна без ризику довіритися. Через особисте одкровення ви можете отримати власне свідчення про те, що Книга Мормона є словом Бога, що Джозеф Сміт є пророком і що це Церква Господа. Незалежно від того, що можуть казати або робити інші люди, ніхто й ніколи не може забрати свідчення, яке народилося у вашому серці й розумі про те, що є істинним” (“Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, с. 95).

Роздрукувати