За Мною йдіть
15--21 червня. Алма 13--16: “Увійти у покій Господа”


“15--21 червня. Алма 13--16: “Увійти у покій Господа”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“15--21 червня. Алма 13--16”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Алма й Амулек виходять із в’язниці

Ілюстрація: Алма й Амулек, коли вони звільняються із в’язниці, художник Ендрю Бослі

15--21 червня

Алма 13–16

“Увійти у покій Господа”

Ви знаходитеся з дітьми у вашому класі лише короткий проміжок часу кожної неділі. Ви неодмінно благословите їхні життя, якщо зможете надихнути їх продовжувати вивчати Книгу Мормона поза межами класу---особливо з їхніми сім’ями.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Дайте дітям можливість розповісти, що вони вже знають про історії з Алма 13–16. Аби допомогти їм, покажіть такі ілюстрації, як у За Мною йдіть—для окремих осіб та сімей або “Розділ 22: Місія Алми до землі Аммонійга” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 58--63).

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей молодшого віку

Aлма 13:1--2, 6, 16

Священство допомагає мені прийти до Христа.

З молитвою обміркуйте, що потрібно дітям у вашому класі розуміти з того, чого навчав Алма про священство у цих віршах.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей повторити з вами просте визначення священства, наприклад, “священство---це сила Бога”.

  • Відкрийте Писання на Алма 13:2 та скажіть дітям, що Бог покликає носіїв священства, “щоб з допомогою цього люди могли … чекати на Його Сина”. Аби показати, як носії священства роблять це, покажіть фотографії, де показано як служать носії священства (див. альбом “Євангелія в мистецтві”, № 38--41, 103--109), і потім розкажіть історії про те, як служив Ісус (див. Матвій 26: 26--28; Марк 5: 22--24, 35--43).

  • Зверніться до Алма 13:6 та поясніть, що носії священства “уч[ать Божим] заповідям дітей людських”. Допоможіть дітям подумати про носіїв священства, яких вони знають. Як вони навчають заповідей? Запропонуйте дітям намалювати носія священства, який, як їм відомо, навчає когось Божим заповідям.

Зображення
молоді чоловіки за причасним столом

Обряди священства допомагають нам звертатися до Ісуса Христа за викупленням.

Алма 14:18--29

Небесний Батько зміцнює мене відповідно до моєї віри.

Історія про те, як Алму й Амулека було визволено з в’язниці, може надихнути дітей звернутися до Господа, коли їм буде потрібна допомога.

Вправи на вибір

  • Розповідаючи історію з Алма 14:18--29, покажіть дітям фігури Алми й Амулека, що знаходяться на творчій сторінці для цього тижня. Ви також можете використовувати “Розділ 22: Місія Алми до землі Аммонійга” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 58--63 або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org). Нехай діти по черзі, використовуючи фігури, розкажуть цю історію. Підкресліть, що Алмі й Амулеку була надана сила вийти з в’язниці “згідно з [їхньою] вірою, яка є вірою в Христа” (Алма 14:26).

  • Допоможіть дітям уявити, що могли відчувати Алма й Амулек у в’язниці, та попросіть їх показати рухами ці почуття (див. вірш 22). Поясніть, що Алма попросив Господа про допомогу (див. вірш 26). Свідчіть, що Бог буде зміцнювати нас, коли ми молимося з вірою.

  • За допомогою творчої сторінки для цього тижня навчіть дітей кількох способів, як Бог зміцнює тих, хто має віру. Поки діти розмальовують творчу сторінку, розкажіть про те, коли Бог зміцнив вас.

Aлма 16:1--8

Я отримую благословення, коли йду за пророком.

Зорам, головний полководець нефійської армії, знав, що Алма був пророком, отже він прагнув отримати його провід. Завдяки цьому, Зорам досяг успіху.

Вправи на вибір

  • Своїми словами розкажіть історію з Алми 16:1--8. Підкресліть, що через те, що Зорам та армія нефійців слухалися пророка Алму, нефійці змогли врятувати своїх друзів, яких було взято ламанійцями у полон. Розкажіть про те, коли ви були благословенні тим, що йшли за пророком.

  • Покажіть фотографію Президента Церкви і розкажіть про дещо з того, чого він навчав нас робити. Попросіть дітей поміркувати про те, яким чином вони можуть йти за Ісусом, виконуючи те, чого нас вчить Його пророк.

  • Покажіть фотографії пророків (див. альбом “Євангелія в мистецтві”, № 6--9, 14, 18, 26--27), коли ви співатимете з дітьми пісню про пророків, зокрема “Йди за пророком” (Збірник дитячих пісень, сс. 58--59). Зверніть увагу на фрази у пісні, де сказано, чому ми повинні йти за пророком.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вченню: для дітей старшого віку

Aлма 13:1--19

Священство допомагає мені прийти до Христа.

Коли ви читаєте Алма 13: 1--19, що ви знаходите у цих віршах, що попосилює вашу глибоку повагу до священства? Чим, за відчутим вами натхненням, вам слід поділитися з дітьми, яких ви навчаєте? Наступні ідеї можуть стати у нагоді.

Вправи на вибір

  • Прочитайте з дітьми Алма 13:10 та 13, знаходячи риси, які повинні мати носії священства. Попросіть їх поміркувати, хто із знайомих їм людей має ці риси.

  • Допоможіть дітям скласти перелік обрядів, які ми отримуємо завдяки священству (див. “Обряди” у буклеті Стійкі у вірі, сс. 79--80). Попросіть когось прочитати Алма 13:16. Як ці обряди допомагають нам “чекати на [Ісуса Христа] для прощення [наших] гріхів”?

  • Запитайте дітей, чи знають вони, чому Мелхиседекове священство так називається. Допоможіть їм знайти відповідь в Алма 13:14--19 та Учення і Завіти 107:1--4. Що ми дізнаємося від Мелхиседека про те, як має використовуватися священство?

Алма 14:18--29

Небесний Батько зміцнює мене відповідно до моєї віри.

До того, як Господь звільнив Алму й Амулека, вони були у в’язниці протягом багатьох днів. Ця історія може допомогти дітям дізнатися, що вирішення їхніх проблем, можливо, прийде не так швидко і легко, але Господь зміцнить їх “згідно з [їхньою] вірою” (Алма 14:26).

Вправи на вибір

  • Напишіть на дошці запитання, аби допомогти дітям знайти деталі в Алма 14:18--29, наприклад, Що судді робили у в’язниці Алми та Амулека? або Як вони проявили свою віру в Ісуса Христа? Призначте кожній дитині прочитати по віршу або по два і знайти відповіді на запитання.

  • Запросіть дітей зробити малюнки подій з Алма 14:18–29, і за їх допомогою розповісти цю історію. Як ми можемо бути схожими на Алму й Амулека?

  • Розкажіть про випадок, коли ви проявили віру у Господа, і Він зміцнив вас, щоб подолати випробування або витерпіти його. Запропонуйте дітям розповісти про схожі випадки з вашого життя.

Aлма 15:3--12

Євангелія може змінювати серця.

Зизром спочатку завзято протистояв Алмі й Амулеку, але їхні свідчення торкнулися його серця і надихнули його на покаяння. Вивчаючи ці вірші, обміркуйте, як досвід Зизрома може надихнути дітей, яких ви навчаєте.

Вправи на вибір

  • Згадайте з дітьми, що вони дізналися про Зизрома на минулому тижні. Щоб з’ясувати, як він змінився, прочитайте разом Алма 15:3--12.

  • Попросіть дітей уявити, що вони зустріли Зизрома до того, як він покаявся. Що б вони сказали аби допомогти йому вірити у євангелію? Вони можуть порівняти те, що сказали б вони, з тим, чого навчали Зизрома Алма й Амулек (див. Алма 11:40--46; 15:6--11). Чому знання цих істин, може допомогти комусь захотіти змінитися?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Запропонуйте дітям подумати над тим, що вони можуть робити, аби виявити свою віру в Бога. Спонукайте їх розповісти своїм сім’ям про свої плани та досвід.

Як вдосконалити наше навчання

Учіться розпізнавати одкровення. “Одкровення часто приходить “рядок за рядком” (2 Нефій 28:30), а не все відразу. … Розмірковуючи над тим, як принципи євангелії, яким ви навчаєте, благословлять членів вашого класу, ідеї та враження прийдуть з вашого повсякденного життя---по дорозі на роботу, під час виконання домашніх обов’язків або спілкування з сім’єю і друзями” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 12).

Роздрукувати