Довідники та покликання
1. План Бога і ваша роль в Його роботі зі спасіння і піднесення


“1. Божий план і ваша роль у Його роботі зі спасіння і піднесення”, Вибране із Загального довідника (2023).

“1. Робота зі спасіння і піднесення”, Вибране із Загального довідника

Зображення
чоловіки будують дім

1.

План Бога і ваша роль в Його роботі зі спасіння і піднесення

1.0

Вступ

Вас було покликано служити в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Дякуємо вам за ваше служіння. Віддано служачи, ви будете благословляти життя людей і відчувати радість.

Цей довідник допомагатиме вам дізнатися про принципи служіння, подібного до Христового, і зрозуміти ваші обовʼязки. Ви будете найбільш ефективними, якщо зробите так, щоб ваше служіння в Церкві відбувалося злагоджено з роботою Бога Батька та Його Сина, Ісуса Христа.

1.1

Божий план щастя

Небесний Батько дав план щастя, аби ми могли насолоджуватися всіма Його благословеннями. Його робота і слава — це “здійснювати безсмертя і вічне життя людини” (Moйсей 1:39).

Центральне місце у Божому плані займає Ісус Христос. Небесний Батько відчуває безмежну любов до нас, тому Він послав Свого Сина, щоб Той викупив нас від гріха та смерті Своєю спокутною жертвою (див. Іван 3:16). Завдяки Спокуті Ісуса Христа усі ми, народжені на землі, воскреснемо й отримаємо безсмертя.

Щоб отримати вічне життя, ми повинні “прий[ти] до Христа” (Мороній 10:32). Завдяки Спокуті Спасителя ми можемо очиститися від гріха і змінити своє серце, щоб ми могли отримати вічне життя і повноту радості.

1.2

Божа робота зі спасіння і піднесення

Якщо ми йдемо до Христа і допомагаємо іншим робити те саме, ми беремо участь у Божій роботі зі спасіння і піднесення. Ця робота направляється двома великими заповідями — любити Бога і любити своїх ближніх (див. Матвій 22:37–39).

Робота зі спасіння і піднесення зосереджена на виконанні чотирьох божественно призначених обовʼязків.

Цей довідник допоможе вам зрозуміти ці чотири аспекти Божої роботи. Святий Дух буде скеровувати вас, коли ви будете виконувати свою частину в усіх цих аспектах (див. 2 Нефій 32:5).

1.2.1

Жити за євангелією Ісуса Христа

Жити за євангелією Ісуса Христа, зокрема, означає:

  • Виявляти віру в Христа, щодня каятися, укласти завіти з Богом при отриманні обрядів спасіння і піднесення та витерпіти до кінця, дотримуючись цих завітів (див. 3.5.1).

  • Вивчати євангелію Ісуса Христа і навчати її вдома та в церкві.

  • Ставати самозабезпеченими і самостійно забезпечувати себе і свої сімʼї як духовно, так і матеріально.

1.2.2

Піклуватися про нужденних

Піклуватися про нужденних, зокрема, означає:

  • Служити окремим особам, сімʼям та громадам.

  • Ділитися ресурсами, зокрема надавати церковну допомогу нужденним.

  • Допомагати іншим ставати самозабезпеченими.

1.2.3

Запрошувати всіх прийняти євангелію

Запрошувати всіх прийняти євангелію, зокрема, означає:

  • Брати участь у місіонерській роботі і служити місіонерами.

  • Допомагати новим членам Церкви і тим, хто повертається до активності в ній, просуватися шляхом завітів.

1.2.4

Обʼєднувати сімʼї на вічність

Обʼєднувати сімʼї на вічність, зокрема, означає:

  • Укласти завіти, коли ми отримуємо храмові обряди для себе.

  • Знаходити інформацію про наших померлих предків і виконувати за них обряди у храмі, щоб вони могли укласти завіти з Богом.

  • Регулярно ходити у храм, де це можливо, щоб поклонятися Богу та виконувати обряди для Його дітей.

1.3

Мета Церкви

Ісус Христос встановив Свою Церкву, щоб дати можливість окремим особам і сімʼям допомагати Богу у виконанні Його роботи зі спасіння і піднесення (див. Ефесянам 4:11–13; див. також 2.2 у цьому довіднику). Щоб допомогти в досягненні цієї божественної мети, Церква та її провідники забезпечують наявність:

  • Влади і ключів священства.

  • Завітів і обрядів.

  • Пророчого скерування.

  • Писань.

  • Підтримки у вивченні й навчанні євангелії.

  • Можливостей для служіння і провідництва.

  • Громади святих.

1.3.1

Влада і ключі священства

Застосовуючи священство, Бог виконує Свою роботу зі спасіння і піднесення. Влада і ключі священства, необхідні для скерування Божої роботи на землі, були відновлені через пророка Джозефа Сміта (див. Учення і Завіти 110:11–16; 112:30). Ці ключі сьогодні тримають провідники Церкви. Ці провідники покликають і вповноважують інших допомагати у виконанні Божої роботи (див. Учення і Завіти 107:8, 65–67).

1.3.2

Завіти і обряди

За планом Небесного Батька ми укладаємо завіти, коли отримуємо обряди спасіння і піднесення, наприклад, хрищення (див. Іван 3:5; див. також розділ 18 у цьому довіднику). Ці завіти і обряди є для нас необхідними, щоб стати більш подібними до Бога і повернутися, аби жити в Його присутності (див. Учення і Завіти 84:19–22).

1.3.3

Пророче скерування

Бог через Своїх вибраних пророків відкриває істину і дає натхненне скерування та застереження (див. Амос 3:7; Учення і Завіти 1:4). Це скерування допомагає нам стати на шлях, що веде до вічного життя, і залишатися на ньому.

1.3.4

Писання

Під керівництвом Господніх пророків і апостолів Церква надає і зберігає слово Бога, як воно знаходиться у Святих Писаннях. Писання свідчать про Христа, навчають Його євангелії та допомагають нам виявляти віру в Нього (див. Кн. Якова 7:10–11; Геламан 15:7).

1.3.5

Підтримка у вивченні й навчанні євангелії

Церква підтримує окремих осіб та сімʼї у виконанні їхнього обовʼязку вивчати євангельські істини і навчати цих істин членів сімʼї та інших людей (див. Учення і Завіти 88:77–78, 118; див. також 2.2.3 у цьому довіднику).

1.3.6

Можливості для служіння і провідництва

Бог через покликання і доручення в Церкві дає її членам можливості служити і бути провідниками. Церква забезпечує наявність відповідних структур, щоб допомагати піклуватися про нужденних членів Церкви і надавати гуманітарну допомогу іншим людям (див. Мосія 18:27–29).

1.3.7

Громада святих

Як громада святих, члени Церкви регулярно збираються, щоб поклонятися Богу і згадувати Спасителя, приймаючи причастя (див. Мороній 6:4–6; Учення і Завіти 20:77). Члени Церкви також піклуються одне про одного і служать одне одному (див. Ефесянам 2:19).

1.4

Ваша роль у Божій роботі

Як провідника у Церкві, вас покликано навчати і підтримувати тих, кому ви служите, коли вони допомагають Богу в Його роботі зі спасіння і піднесення (див. 1.2). Ясне розуміння того, що таке робота Бога, що Він запрошує нас робити і якою є мета Його Церкви, допоможе вам зосередити свої зусилля на приведенні душ до Христа.

З молитвою прагніть дізнатися, як ви можете допомогти у досягненні Божих цілей в житті тих, кому ви служите. Бог буде скеровувати вас через підказки Святого Духа (див. 2 Нефій 32:5). Робота з Господом в Його винограднику принесе вам велику радість (див. Кн. Якова 5:70–72).

Роздрукувати