Довідники та покликання
2. Підтримка окремих осіб і сімей у Божій роботі зі спасіння і піднесення


“2. Підтримка окремих осіб і сімей у Божій роботі зі спасіння і піднесення”, Вибране із Загального довідника (2023).

“2. Підтримка окремих осіб і сімей”, Вибране із Загального довідника

Зображення
фото сім’ї

2.

Підтримка окремих осіб і сімей у Божій роботі зі спасіння і піднесення

2.0

Вступ

Як провідник у Церкві Ісуса Христа, ви підтримуєте окремих осіб і сімʼї у виконанні Божої роботи зі спасіння і піднесення (див. 1.2). Кінцева мета цієї роботи — допомогти всім Божим дітям отримати благословення вічного життя й повноту радості.

Значна частина Божої роботи зі спасіння і піднесення виконується в сімʼї. Для всіх членів Церкви основним місцем, де відбувається ця робота, є домівка.

2.1

Роль сім’ї у Божому плані

Небесний Батько, відповідно до Свого плану, встановив на землі сімʼї. За Його наміром, сімʼї мають приносити нам щастя. У сімʼях є можливість навчатися, зростати, служити, каятися і прощати. Вони можуть допомогти нам підготуватися до вічного життя.

Боже обіцяння вічного життя включає в себе можливість мати вічний шлюб, дітей та інші благословення вічної сім’ї. Це обіцяння стосується тих, хто тепер неодружений або чия сімʼя не належить до Церкві.

2.1.1

Вічні сім’ї

Вічні сім’ї створюються, коли члени Церкви укладають завіти під час отримання ними обрядів запечатування у храмі. Благословення вічної сім’ї здійснюються, якщо члени Церкви дотримуються тих завітів і каються, коли роблять помилки. Церковні провідники допомагають членам Церкви підготуватися, щоб отримати ці обряди й шанувати свої завіти.

Ще однією складовою утворення вічних сімей є виконання обрядів у храмі, завдяки яким члени Церкви можуть бути запечатані до своїх померлих предків.

2.1.2

Чоловік і дружина

Шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом (див. Учення і Завіти 49:15). Призначення чоловіка і дружини — разом просуватися до вічного життя (див. 1 Коринтянам 11:11).

Одна з вимог для отримання вічного життя полягає в тому, що чоловік і жінка мають увійти у завіт целестіального шлюбу (див. Учення і Завіти 131:1–4). Пара укладає цей завіт у храмі під час обряду запечатування їхнього шлюбу. Цей завіт є основою вічної сімʼї. Якщо з вірністю дотримуватися цього завіту, це дозволить їхньому шлюбу тривати вічно.

Фізична близькість між чоловіком і дружиною має бути прекрасною і священною. Вона призначена Богом для створення дітей і вияву любові між чоловіком і дружиною. Не егоїзм, а ніжність і повага повинні направляти їх в їхніх інтимних стосунках.

Бог заповідав, щоб сексуальні стосунки мали місце лише в шлюбі між чоловіком і жінкою.

У Божих очах чоловік і дружина є рівними. Ніхто з них не повинен домінувати над іншим. Їхні рішення мають прийматися в єдності й любові при повній участі обох.

2.1.3

Батьки і діти

Пророки останніх днів навчали, що “Божа заповідь Його дітям — розмножуватися й наповнювати землю — залишається в силі” (“Сімʼя: Проголошення світові”; див. також Учення і Завіти 49:16–17).

Разом люблячі чоловік і дружина створюють найкращу обстановку, щоб в ній виховувати й навчати дітей. Через особисті обставини батьки не завжди можуть разом виховувати своїх дітей. Однак Господь благословить їх, якщо вони прагнуть Його допомоги і стараються дотримуватися своїх завітів з Ним.

На батьках лежить основна відповідальність — допомогти своїм дітям підготуватися до отримання благословень вічного життя. Вони навчають своїх дітей любити Бога і служити Йому, а також любити інших людей і служити їм (див. Матвій 22:36–40).

“Батько має головувати над своєю сім’єю в любові й праведності; він відповідає за забезпечення своєї сім’ї всім необхідним та її захист” (“Сімʼя: Проголошення світові”). Якщо в сімʼї немає чоловіка чи батька, над сімʼєю головує мати.

Головування в сімʼї — це обовʼязок, який полягає в тому, щоб допомагати вести членів сімʼї назад у Божу присутність, аби жити там. Головувати — це служити і навчати з лагідністю, мʼякістю та неудаваною любовʼю, наслідуючи приклад Ісуса Христа (див. Матвій 20:26–28). Головування в сімʼї також означає керувати членами сімʼї в тому, що стосується регулярних молитов, вивчення євангелії та інших аспектів поклоніння. Щоб виконувати ці обовʼязки, батьки мають трудитися в єдності.

“Мати в першу чергу відповідальна за виховання їхніх дітей” (“Сімʼя: Проголошення світові”). Виховувати означає годувати, навчати і підтримувати, наслідуючи приклад Спасителя (див. 3 Нефій 10:4). У єдності зі своїм чоловіком мати допомагає своїй сімʼї засвоювати євангельські істини та розвивати віру в Небесного Батька та Ісуса Христа. Разом вони прагнуть створити в сімʼї атмосферу любові.

“Як рівноправні партнери, матері й батьки зобов’язані допомагати одне одному у виконанні цих священних обов’язків” (“Сім’я: Проголошення світові”). Вони з молитвою радяться разом і з Господом.

2.2

Божа робота зі спасіння і піднесення в домівках

Перше Президентство заявило: “Домівка є основою праведного життя” (First Presidency letter, Feb. 11, 1999).

Щоб підтримати членів Церкви у виконанні вдома Божої роботи зі спасіння і піднесення, церковні провідники заохочують їх створити домівку, де перебуває Дух. Вони також закликають членів Церкви шанувати Суботній день, вивчати євангелію і навчати їй вдома та щотижня проводити домашній вечір.

2.2.3

Вивчення і навчання євангелії вдома

Вивчення і навчання євангелії зосереджується в домівці та підтримується Церквою. Провідники Церкви заохочують всіх членів Церкви вивчати євангелію вдома в Суботній день і протягом тижня.

Вивчення Писань за посібником За Мною йдіть — для окремих осіб і сімей є рекомендованою програмою для вивчення євангелії вдома.

2.2.4

Домашній вечір та інші заходи

Пророки останніх днів порадили членам Церкви щотижня проводити домашній вечір. Це — священний час для окремих осіб і сімей, щоб вивчати євангелію, зміцнювати свідчення, збільшувати єдність та радіти одне одному.

Підхід до проведення домашнього вечора має бути гнучким, відповідно до обставин членів сімʼї. Його можна проводити в Суботній день або інші дні й час. Його програма може складатися з:

  • Вивчення євангелії та настанов (за бажанням, можна використовувати матеріали з посібника За Мною йдіть).

  • Служіння іншим.

  • Співу або гри гімнів і пісень Початкового товариства (див. розділ 19).

  • Підтримки членів сімʼї за допомогою матеріалу Розвиток дітей та молоді.

  • Сімейної ради, щоб ставити цілі, розвʼязувати проблеми та узгоджувати розклади.

  • Розважальних заходів.

Окрім участі у звичайних недільних богослужіннях, неодружені та інші члени Церкви можуть збиратися групами, щоб брати участь у домашніх вечорах та зміцнювати одне одного, вивчаючи євангелію.

2.2.5

Підтримка окремих осіб

Церковні провідники допомагають членам Церкви, яким потрібна додаткова підтримка. Провідники допомагають таким членам Церкви та їхнім сімʼям мати можливості перебувати в товаристві, набувати корисного соціального досвіду і духовно зростати.

2.3

Взаємозвʼязок між домівкою і Церквою

Проведення Божої роботи зі спасіння і піднесення зосереджене в домівках і підтримується Церквою. Указані далі принципи стосуються взаємозвʼязку між домівкою і Церквою.

  • Провідники і вчителі шанобливо ставляться до ролі батьків і допомагають їм.

  • Деякі церковні збори є необхідними в кожному приході чи кожній філії. Серед таких — причасні збори і збори класів та кворумів у Суботній день. Багато інших зборів, заходів та програм не є необхідними.

  • Господь благословить членів Церкви, якщо вони служать і жертвують в Його Церкві. Однак обсяг часу, який члени Церкви вділяють для церковного служіння, не повинен бути таким, щоб це заважало їм виконувати свої обовʼязки вдома, на роботі і деінде.

Роздрукувати