Довідники та покликання
4. Провідництво і ради в Церкві Ісуса Христа


“4. Провідництво і ради в Церкві Ісуса Христа”, Вибране із Загального довідника (2023).

“4. Провідництво і ради в Церкві Ісуса Христа”, Вибране із Загального довідника.

Зображення
збори ради приходу

4.

Провідництво і ради в Церкві Ісуса Христа

4.0

Вступ

Вас, як провідника в Церкві, було покликано через натхнення уповноваженими слугами Господа. Ви маєте привілей допомагати у роботі Небесного Батька — “здійснювати безсмертя і вічне життя людини” (Мойсей 1:39).

4.2

Принципи провідництва в Церкві

Під час Свого земного священнослужіння Спаситель подав приклад провідництва для Своєї Церкви. Його головною метою було виконувати волю Свого Небесного Батька й допомагати іншим зрозуміти Його євангелію та жити за нею (див. Іван 5:30; Мосія 15:7).

4.2.1

Підготуйтеся духовно

Ісус підготувався духовно до виконання Свої земної місії (див. Лука 4:1–2). Ви теж можете підготуватися духовно, наближаючись до Небесного Батька через молитву, вивчення Писань та виконання Його заповідей.

Прагніть одкровення, щоб зрозуміти потреби тих, кого ви скеровуєте, і те, як виконати роботу, яку Бог покликав вас виконувати.

Господь також пообіцяв дати духовні дари тим, хто їх прагне (див. Учення і Завіти 46:8).

4.2.2

Служіть всім Божим дітям

Любіть людей, яким ви служите, як це робив Ісус. Моліться “з усією енергією вашого серця”, щоб бути сповненими Його любовʼю (Мороній 7:48).

Допомагайте людям поглиблювати їхнє навернення і зміцнювати їхню віру в Небесного Батька та Ісуса Христа. Допомагайте їм підготуватися до укладання завітів, яке відбудеться, коли вони отримуватимуть для себе наступний обряд. Заохочуйте їх дотримуватися укладених ними завітів та ставати причасниками благословень покаяння.

4.2.3

Навчайте євангелії Ісуса Христа

Усі провідники є вчителями. Як вчитель, старайтеся наслідувати приклад Спасителя (див. розділ 17; Навчати, як навчав Спаситель). Навчайте доктрині Ісуса Христа та принципам Його євангелії словом і ділом (див. 3 Нефій 11:32–33; Учення і Завіти 42:12–14).

Навчайте з Писань і слів пророків останніх днів (див. Учення і Завіти 52:9).

Якщо вас покликано або призначено головувати на церковних зборах чи заході, пересвідчіться, що те, чого навчають, напучує і є доктринально правильним (див. Учення і Завіти 50:21–23).

4.2.4

Головуйте у праведності

Кожний головуючий чин служить під керівництвом того, хто тримає ключі священства (див. 3.4.1). Завдяки цій структурі забезпечується порядок і чіткі лінії відповідальності й підзвітності у виконанні Господньої роботи.

Головуючий чин може делегувати іншій особі тимчасове призначення головувати.

Провідник, який головує у церковній організації, на зборах чи заході, забезпечує досягнення цілей Господа. Роблячи це, провідник дотримується євангельських принципів, політики Церкви і дослухається до скерування від Святого Духа.

Покликання чи призначення головувати не робить особу, яка отримує його, важливішою або шанованішою за інших (див. Учення і Завіти 84:109–110).

Не є прийнятним прагнути головувати у будь-якій організації в Господній Церкві (див. Учення і Завіти 121:34–37).

4.2.5

Делегуйте обовʼязки і забезпечуйте підзвітність

Спаситель давав Своїм учням важливі доручення й обовʼязки (див. Лука 10:1). Він також давав їм можливість відзвітувати про роботу, яку їм було доручено виконати (див. Лука 9:10).

Як провідник, ви можете допомогти іншим зростати, делегуючи їм доручення. Старайтеся залучити до виконання Божої роботи всіх членів вашого підрозділу.

Крім того, завдяки делегуванню, ваше служіння стане більш ефективним. Прагніть скерування від Духа, аби знати, що саме слід делегувати, щоб ви могли зосередитися на своїх найвищих пріоритетах.

4.2.6

Готуйте інших для служіння провідниками та вчителями

Моліться, коли обмірковуєте, хто може служити у церковних покликаннях або виконувати церковні доручення. Пам’ятайте, що Господь підготує тих, кого Він покликає. Найважливішим є те, що вони бажають служити, будуть смиренно прагнути Господньої допомоги і стараються бути гідними.

4.2.7

Плануйте проведення зборів, уроків та заходів з конкретними цілями

Прагніть скерування Духа, коли плануєте проведення зборів, уроків та заходів, які мають конкретні цілі. Такими цілями повинні бути: зміцнення окремих осіб і сімей, сприяння їхньому наближенню до Христа та допомога у виконанні Божої роботи зі спасіння і піднесення (див. розділи 1 і 2).

4.2.8

Оцінюйте свої зусилля

Регулярно проводьте розгляд своїх обовʼязків та оцінювання свого духовного зростання як провідника. Оцінюйте також зростання тих, кого ви очолюєте.

Ваш успіх як провідника перш за все визначається тим, наскільки віддано ви виконуєте свій обовʼязок допомагати Божим дітям ставати вірними учнями Ісуса Христа. Ви можете знати, що Господь задоволений вашими зусиллями, відчуваючи, що Дух працює через вас.

4.3

Ради в Церкві

Господь повелів провідникам Своєї Церкви радитися разом щодо виконання Його роботи (див. Учення і Завіти 41:2–3). Ради надають можливості членам рад отримувати одкровення, коли вони прагнуть зрозуміти потреби Божих дітей і спланувати, як допомогти їх задовольнити.

4.4

Принципи ефективного проведення рад

4.4.1

Мета рад

На радах особлива увага приділяється тому, щоб допомогти членам Церкви отримати обряди і дотримуватися повʼязаних з ними завітів.

4.4.2

Підготовка до зборів ради

Очікується, що президентства і ради проводитимуть збори регулярно. Провідники шукають Господнього скерування, плануючи збори ради. Вони також просять членів ради надавати пропозиції, коли вирішують, що обговорювати.

Провідники заздалегідь повідомляють членам ради питання, що виносяться на обговорення. Члени ради готуються поділитися думками щодо цих питань.

4.4.3

Обговорення і рішення

Під час зборів ради провідник (або хтось, кого він призначить) пояснює питання, яке розглядається. Потім провідник запрошує до обговорення цього питання всіх членів ради, ставлячи запитання і пропонуючи надати ідеї.

Члени ради вносять пропозиції і з повагою вислуховують одне одного. Якщо вони прагнуть дізнатися волю Господа, може запанувати дух натхнення і єдності.

У раді, до складу якої входять і жінки, і чоловіки, провідник просить і тих, і інших поділитися враженнями та думками. Жінки і чоловіки часто дивляться на питання по-різному, і це дає необхідний баланс.

Провідник скеровує обговорення в раді. Однак він чи вона має більше слухати, ніж говорити.

По завершенні обговорення провідник може прийняти рішення про план дій або відкласти прийняття рішення, щоб отримати додаткову інформацію та скерування.

4.4.4

Єдність

Члени ради стараються стати єдиними у прагненні й меті з Небесним Батьком та Ісусом Христом. Вони прагнуть єдності у своїх обговореннях і рішеннях.

4.4.5

Дії та підзвітність

Члени ради виконують більшість своєї роботи до або після зборів ради. Під час зборів вони шукають натхнення, щоб підготувати плани з впровадження рішень. Провідник ради запрошує членів ради виконати доручення, повʼязані з цими планами.

Члени ради звітують про виконання своїх доручень. Зазвичай для просування роботи вперед потрібно приділяти постійну увагу дорученням і цікавитися їх виконанням.

4.4.6

Конфіденційність

Коли провідники діляться особистою інформацією з радою, то роблять це обачливо. Зазвичай вони просять у члена Церкви дозвіл на те, щоб поділитися цією інформацією.

Члени ради не повинні ділитися особистою інформацією ні з ким, хто не входить до складу ради, за винятком ситуації, коли це необхідно для виконання доручення, даного провідником ради.

Деякі питання є надто чутливими, щоб виносити їх на розгляд всієї ради.

Роздрукувати