Семінарія
1 Івана 2–4


1 Івана 2–4

“Улюблені, любім один одного”

Зображення
A painting of a mass of people from different ethnic backgrounds. Submission for the 11th Annual Art Competition.

Чому іноді буває важко проявляти любов до інших? Як наша любов до Бога пов’язана з любов’ю до інших? Апостол Іван навчав святих, як Божа любов до них може надихнути їх любити Бога та інших (див. 1 Івана 4:11, 19). Цей урок може допомогти вам зрозуміти та застосовувати заповідь любити інших так, як ви любите Бога.

Любов до інших

Подумайте про кілька варіантів, як ви могли б закінчити такі речення:

Любити інших легко, коли …

Любити інших набагато важче, коли …

Обміркуйте наступне запитання:

  • Що мотивує вас або заважає вам проявляти любов до інших?

Вчення Івана про любов

Апостол Іван сміливо вчив про необхідність любити інших.

Прочитайте 1 Івана 3:16–17 ; 4:7–11, 19–21 і позначте істини, які, на вашу думку, будуть корисними під час розгляду труднощів, пов’язаних із любов’ю до інших. (Зверніть увагу, що слово вблагання [ 1 Івана 4:10 ] означає спокутну жертву, що задовольняє справедливість Бога).

  • Що Ви знайшли цікавого або значущого у вченні Івана? Чому?

Одна з істин, яких Іван навчав у цих уривках, полягає в тому, що якщо ми любимо Бога, ми будемо любити й інших. Ви можете позначити цю істину в 1 Івана 4:21 .

1. Виконайте вказане далі завдання в щоденнику для навчання:

Щоб краще обміркувати благословення любові до інших, виберіть один із наведених нижче прикладів і дайте відповідь на такі питання:

а. Приклад із життя Спасителя, коли Він виявляв любов до інших б. Хтось із ваших знайомих, хто є постійним прикладом любові до інших в. Ваш власний досвід прагнення любити інших або досвід, коли інші проявляли любов до вас г. Приклади прояву любові до інших із виступів на генеральній конференції або з церковних відеороликів, таких як “Взяти на себе ім’я Ісуса Христа” з часового коду 4:43 до 6:15 (доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org)

  • Що зробила ця людина/ви, щоб проявити любов?

  • Як її/ваші дії проявляють любов до Бога?

  • Що стало результатом того, що вона/ви проявили любов?

  • Чого ви навчилися з цього прикладу?

Отримання благословень любові до інших

Прочитайте 1 Івана 3:17–18 , щоб дізнатися, як Іван закликав нас любити інших.

  • Як ви думаєте, що може означати вислів любити інших “ділом і правдою”? ( 1 Івана 3:18).

Можливо, також може мати сенс прочитати деякі вчення Спасителя про любов один до одного, записані в Матвій 5:43–44 ; 22:37–40 і Іван 13:34 , щоб зрозуміти, як Спаситель навчав нас любити інших. (Див. також Іван 15:12, 17).

Складіть список способів, якими ви можете проявляти любов до інших “ділом і правдою”, або так, як любив нас Спаситель. Можливо, буде корисно розглянути способи прояву любові до різних людей, таких як члени сім’ї, друзі або однокласники.

Якщо це допоможе побачити деякі приклади любові до інших “ділом та правдою”.

2. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • Яка з ідей прояву любові справила на вас найбільше враження? Чому?

  • Чому так важливо, щоб наші вчинки були щирими?

  • Як здійснення цих щирих вчинків може допомогти нам стати більш схожими на Ісуса Христа?

Застосування

Подумайте про когось зі своїх знайомих, до кого Господь, можливо, хотів би, щоб ви проявляли більше любові. Постарайтеся подумати про любов, яку Небесний Батько і Спаситель мають до цієї людини. Спробуйте помолитися Небесному Батькові. Прислухайтеся й спробуйте відчути натхнення в тому, що Він, можливо, хотів би, щоб ви зробили, щоб проявити любов до цієї людини. Можливо, ви захочете попросити в молитві по допомогу у ваших зусиллях. Також може бути корисним поділитися тим, що ви плануєте зробити, з дорослим, якому ви довіряєте, або другом і попросити їх допомогти вам.

Додатково: Бажаєте дізнатися більше?

1 Івана 3:18. Що означає любити “ділом і правдою”?

Старійшина Джозеф Б. Віртлін (1917–2008), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив:

Зображення
Last official portrait of Elder Joseph B. Wirthlin of the Quorum of the Twelve Apostles, 2004. Died December 1, 2008.

Часто найвеличніші вияви любові—це прості вияви доброти й турботи до тих, кого ми зустрічаємо на життєвому шляху.

(Джозеф Б. Віртлін, “Велика заповідь”, Ensign або Ліягона, лист. 2007, с. 29)

Якими є деякі з благословень любові до інших?

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, свідчив про благословення, які можуть прийти від любові до інших.

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Оскільки любов—це велика заповідь, вона має бути в центрі всього, що ми робимо в межах нашої власної сім’ї, наших церковних покликань і наших засобів до існування. Любов—це цілющий бальзам, який усуває тріщини в особистих і сімейних відносинах. Це узи, які об’єднують сім’ї, громади й народи. Любов—це сила, яка є основою дружби, терпимості, ввічливості й поваги. Це джерело, яке долає розбіжності й ненависть. Любов—це вогонь, який зігріває наше життя незрівнянною радістю і божественною надією. Любов має бути нашим життєвим шляхом і способом спілкування.

Коли ми по-справжньому розуміємо, що означає любити так, як любить нас Ісус Христос, плутанина розсіюється, і наші пріоритети вирівнюються. Наш життєвий шлях як шлях учнів Христа стає радіснішим. Наше життя набуває нового сенсу. А стосунки з нашим Небесним Батьком стають глибшими.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Любов Бога”, Ensign або Ліягона, лист. 2009, с. 21)

1 Івана 3:18. Як ми можемо проявляти любов “ділом і правдою” в наших сімейних відносинах?

Подивіться відео “Вічні благословення шлюбу” з часового коду 6:23 до 8:41, щоб побачити, як старійшина Річард Г. Скотт (1928–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, описує добрі справи, які він і його дружина робили один для одного.

//media.ldscdn.org/webvtt/general-conference/april-2011-general-conference/2011-04-5010-elder-richard-g-scott-en.vtt

1 Івана 4:12. Що мав на увазі Іван, коли сказав, що “Бога не бачив ніколи ніхто”?

“Переклад цього вірша Джозефом Смітом роз’яснює помилкове уявлення про те, що смертні не здатні бачити Бога: “Бога не бачив ніколи ніхто, окрім тих, хто вірує” (порівняйте з 1 Івана 4:12). Іван продовжував вчити: “Якщо ми любимо один одного, Бог оселяється в нашій душі і Його любов вдосконалюється в нас” ( 1 Івана 4:12). Сам Іван бачив Бога Батька (див. Об’явлення 5:1 ; УЗ 67:11). Щоб дізнатися більше інформації про те, що смертні насправді можуть бачити Бога, див. Іван 14:23 ; Дії 7:56 ; УЗ 93:1 ; Джозеф Сміт—Історія 1:16–17 ” (Новий Завіт. Посібник для студентів [2014], 517).

1 Івана 4:20–21. Хто наші “брати”?

Президент Рассел М. Нельсон пояснив:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Наші головні пріоритети в житті—любити Бога та своїх ближніх. Це в широкому сенсі стосується й ближніх у нашій власній родині, нашій громаді, нашому народі й усьому світі.

(Russell M. Nelson, “Teach Us Tolerance and Love”, Ensign або Ліягона, May 1994, 69)

Роздрукувати