Семінарія
Набуття духовного знання, частина 3


Набуття духовного знання, частина 3

Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел

Зображення
Young man with brace on wrist, doing family history work on a laptop computer. (horiz)

Одна з цілей опанування доктрини—допомогти вам вивчати та застосовувати принципи набуття духовного знання. Цей урок може допомогти вам зрозуміти, наскільки важливо шукати істину через джерела, які Небесний Батько та Ісус Христос з любов’ю надали.

Де ви шукаєте відповіді?

Спробуйте знайти таку інформацію за одну хвилину.

  • Погода на наступні вихідні

  • Столиця Гренландії

  • Рецепт страви з макаронів або рису

Розгляньте наступні запитання.

  • Які джерела ви використали (або використовуєте зазвичай) для пошуку такої інформації?

  • Чому ви довіряєте цим джерелам інформації, шукаючи відповіді на подібні питання?

Де ми можемо знайти відповіді від Бога?

  • Де, на вашу думку, краще шукати відповіді на важливі запитання про Бога, Церкву чи план спасіння?

Подумайте про будь-які запитання, які ви можете мати стосовно Бога, Церкви чи плану спасіння. Це може стосуватися прочитаної чи почутої вами інформації, яка здивувала чи стривожила вас. Шукайте скерування Святого Духа під час вивчення принципів на цьому уроці, які можуть вам допомогти.

Прочитайте наступні уривки і знайдіть, як джерела істини, про які йдеться в цих віршах, можуть благословити вас.

У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

1.

  • Які джерела істини ви знайшли у цих уривках? Чому ми можемо повністю довіряти цим джерелам?

  • Щодо яких джерел інформації ви б могли застерегти людей, які шукають відповіді на духовні питання? Чому?

А якщо я невпевнений/а, наскільки надійним є джерело інформації?

Одним з найбільш відомих методів пошуку інформації на сьогоднішній день є використання мережі Інтернет. Завдяки Інтернету ми маємо доступ до багатьох хороших джерел інформації. У той самий час в Інтернеті представлено безліч джерел недостовірної та неправдивої інформації. Cтарійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, застерігав:

Зображення
Official portrait of Elder Neil L. Andersen of the Quorum of the Twelve Apostles, 2010, August.

Для інформації в Інтернеті немає опції “фільтрувати за істинністю”. Деяка інформація, незалежно від того, наскільки вона є переконливою, просто не є істинною.

(Ніл Л. Андерсен, “Джозеф Сміт”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, с. 29)

Прочитайте абзац 12 розділу“Набуття духовного знання”у посібнику Опанування доктрини. Базовий документ. За бажанням ви можете позначити, чому небезпечно шукати відповіді на духовні питання, використовуючи незнайомі або недостовірні джерела.

Коли ви натрапляєте на нову інформацію про Бога, Церкву чи план спасіння, корисно буде задати собі подібні запитання стосовно джерела інформації. Читаючи ці питання, знайдіть серед них ті, які, на вашу думку, найкраще допоможуть вирішити, чи довіряти такому джерелу. (Ви також можете ознайомитись з усіма супровідними посиланнями на Писання).

Запитання для оцінювання нової інформації

  • Які почуття, що йдуть від Святого Духа, охоплюють мене під час прочитання чи ознайомлення з цією інформацією? (Див. Учення і Завіти 50:23–24).

  • Чи наближає мене ця інформація до Ісуса Христа та Його Церкви? (Див. Мороній 7:15–17).

  • Чи заохочує мене ця інформація дотримуватися заповідей Бога?

  • Чи збігається вона з тим, чого навчають Писання та сучасні пророки? (Див. 2 Тимофію 3:15–17 ; Учення і Завіти 1:38).

  • Чи підтверджує вона те, що Святий Дух уже надихнув мене вважати істинним, або ж підштовхує мене ставити під сумнів євангельські істини? (Див. Мороній 10:5).

  • Чи надходить ця інформація з джерела, яке Спаситель чи провідники Його Церкви вважають надійним?

  • Як відреагували б на цю інформацію мої батьки чи провідники Церкви? (Якщо я відчуваю спокусу приховати її від них, що це свідчить про це джерело?)

  • Які з цих питань, на вашу думку, можуть найбільше допомогти вам? Чому?

  • Які ще питання, на вашу думку, людині слід поставити стосовно інформації, яку вона отримує?

Оберіть інформацію, яку ви почули, або питання, яке ви маєте стосовно Бога, Церкви чи плану спасіння. Потім протягом кількох хвилин спробуйте знайти відповіді за допомогою божественно призначених джерел. Серед іншого, ви можете:

  • помолитися;

  • дослідити Писання, використовуючи Путівник по Писаннях або доктринальні уривки для опанування;

  • пошукати у виступах з генеральної конференції або у додатку “Євангельська бібліотека”;

  • прочитати відповідні розділи таких матеріалів Церкви, як Заради зміцнення молоді(брошура, 2011);

  • зв’язатися зі знайомою вам людиною, якій ви довіряєте (це може бути хтось з батьків, єпископ, провідник молоді у вашому приході чи філії, або ж вчитель семінарії) та попросити її допомогти вам знайти відповіді.

2.

  • Що ви дізналися під час цього уроку такого, що допоможе вам, коли ви натрапите на нову інформацію стосовно Бога чи Церкви?

  • Чому, на вашу думку, джерела, до яких ви звертаєтесь у пошуках відповідей та інформації, важливі для Небесного Батька та Ісуса Христа?

Додатково: бажаєте дізнатися більше?

Що мені слід робити, якщо я не можу знайти відповідь за допомогою божественно призначених джерел?

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official portrait of Elder Neil L. Andersen of the Quorum of the Twelve Apostles, 2010, August.

Не всі відповіді приходитимуть відразу ж, однак на більшість запитань можна отримати відповіді через щире дослідження і пошук відповідей у Бога. …

Віра ніколи не вимагає відповіді на кожне запитання, але шукає запевнення й сміливості просуватися вперед, іноді визнаючи: “Я не знаю всього, але я знаю достатньо, щоб продовжувати іти шляхом учнівства”.

Якщо занурюватися в постійні сумніви, які підживлюються відповідями невіруючих і віроломних людей, це ослабляє віру в Ісуса Христа і у Відновлення”.

(Ніл Л. Андерсен, “Віра—не випадковість, а вибір”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, с. 66)

Чому мені слід остерігатися шукати відповідей стосовно Церкви у тих, хто покинув її?

Старійшина Ніл А. Максвелл (1926–2004), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав:

Зображення
Last official portrait of Elder Neal A. Maxwell, 1992.

Дехто наполягає на тому, щоб досліджувати Церкву очима її відступників—подібно до того, як узяти інтерв’ю в Юди, щоб зрозуміти Ісуса. Відступники завжди розповідають нам більше про себе, ніж про те, від чого вони відійшли.

(Neal A. Maxwell, “All Hell Is Moved” [Brigham Young University devotional, Nov. 8, 1977], 3, speeches.byu.edu)

Роздрукувати