Семінарія
Оцініть підсумки навчання 1


Оцініть підсумки навчання 1

Матвій 1–2; Лука 1–2; Іван 1

Зображення
A ward in the Philippines come to church on bikes, walking and on motorcycles. They walk into the meetinghouse and attend their classes and sacrament meeting. People speak, teachers teach, they sing, they learn and then they leave the building to go home.

Це перший з кількох уроків періодичного оцінювання, які ви будете проходити під час вивчення Нового Завіту. Ці уроки призначені допомогти вам оцінити свої цілі, результати навчання та особистий розвиток.

Мета уроків оцінювання

Зображення
A person’s hand planting seeds into the dirt of a garden.

Схематично намалюйте рослину на різних стадіях розвитку. Наведене зображення буде вам допомагати. Малюючи, поміркуйте, як би ви відповіли на подане нижче запитання. Після того, як ви закінчите малювати, запишіть свою відповідь на питання на тому ж аркуші паперу.

  • Що спільного між вашим духовним розвитком і розвитком рослини?

Президент М. Рассел Баллард, діючий президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював, що ми можемо зробити, аби пришвидшити свій духовний розвиток і зосереджуватися на вічних цілях:

Зображення
Official portrait of President M. Russell Ballard of the Quorum of the Twelve Apostles, 2004.

Протягом років я помічав, що ті, хто досяг найбільшого у цьому світі—це ті, хто бачить перспективу свого життя, має цілі, які допомагають їм зосереджуватися на ній, і тактичні плани, як досягти цих цілей. Коли знаєш, куди йдеш, і розраховуєш, як туди дістатися, то це надає сенс вашому життю, ставить ціль та визначає його досягнення. …

Повернутися до [Божої] присутності та отримати вічні благословення, які приходять завдяки укладанню і дотриманню завітів, і є найважливішими цілями, які ми можемо поставити. …

Я дізнався, що аби залишатися зосередженим на поверненні і отриманні обіцяних благословень, мені потрібно регулярно виділяти час на те, щоб запитувати себе: “Як у мене справи?”

Це схоже на особисте, приватне інтерв’ю з самим собою. І, якщо це звучить незвично, подумайте ось про що: хто у цьому світі знає вас краще, ніж ви знаєте себе? Ви знаєте свої думки, ваші дії наодинці з собою, ваші бажання, мрії, цілі і плани. І ви знаєте краще за інших, які успіхи ви робите у поверненні і отриманні.

(М. Рассел Баллард, “Повернутися і отримати”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, сс. 62–64)

  • Що ви дізналися від президента Балларда про регулярне оцінювання духовного розвитку?

Щоб допомогти вам регулярно оцінювати свій духовний розвиток, деякі з уроків будуть служити в якості оцінювання навчання. Ці уроки можна розглядати як можливість обдумати та відзначити, чого ви навчилися і в чому покращилися. Вони також можуть стати нагодою для визначення того, чого все ще слід навчитися або що покращити.

Прийти до Ісуса Христа та стати Його учнем

Одна з основних цілей семінарії—допомогти вам якомога ближче наблизитися до Ісуса Христа і бути Його учнем або Його послідовником. Важливим компонентом слідування за Ісусом Христом є здатність чути слова Спасителя через наше вивчення Писань та особисте одкровення.

Приділіть кілька хвилин, щоб оцінити своє особисте вивчення Писань та зусилля, направлені на отримання особистого одкровення. Запишіть свої думки в щоденник для навчання. Ось кілька запитань, що можуть допомогти в оцінюванні:

  • Як просувається ваше особисте вивчення Писань? Як ви покращили свою здатність навчатися та застосовувати слово Господа у власному житті? Що у вивченні Писань видається вам складним або не вдається взагалі, і ви б хотіли це покращити?

  • Як у цьому році ви відчували, що Святий Дух вас навчає або спонукає? Які запитання у вас є стосовно отримання особистого одкровення? Що ви можете робити для пошуку різних можливостей, що дозволять відчути голос Духа?

Покажіть результати навчання

Виберіть одну або обидві наступні вправи, щоб показати, що ви дізналися про Ісуса Христа та Його ролі, вивчаючи Матвій 12 ; Лука 12 та Іван 1 . Ви можете переглянути записи у своєму щоденнику для навчання, щоб пригадати істини, які вивчали.

Варіант А: мистецький твір, який продемонструє всім, що “ото Агнець Божий”

В Іван 1 ми читаємо, як Іван Христитель каже своїм послідовникам, що “ото Агнець Божий” ( Іван 1:36). Цим самим він спонукає їх помітити, поглянути чи звернути особливу увагу на Нього.

Виконуючи цю вправу, створіть щось, що може допомогти людям побачити, що “ото Агнець Божий”, або спинитись і поміркувати про Нього та ролі, які Він відіграє у нашому житті. Розпочніть з обдумування атрибутів, ролей та імен Христа, про які ви уже дізналися. Знайдіть уривки з Писань, з яких ви дізналися ці істини про Ісуса Христа. Можна використати уривок з Писання в якості ідеї для того, що ви створюєте. В рамках цієї вправи ви можете виконати один з наступних проєктів:

  • Створіть творче відображення якості, ролі, імені чи титулу Христа, яке буде частково важливим і для вас, а потім поясніть створене.

  • Напишіть про свій особистий досвід, який допоміг вам глибше зрозуміти Спасителя.

  • Попросіть однокласників, друзів або членів сім’ї поділитися тим, що допомогло їм побачити, що ото є Христос. Використайте їхні думки для виконання своєї роботи. Наприклад, це може бути запис в щоденнику, творча композиція або змонтоване відео, що відображає те, що вони сказали.

Варіант Б: знайомство з Ісусом Христом

Створіть перелік з трьох титулів Спасителя, які б ви використали, аби представити Ісуса Христа іншій людині. Знайдіть та процитуйте уривки з Писань, де ви можете бачити ці титули. Дайте коротке пояснення стосовно того, що кожен з титулів означає та як життя людини може змінитися, якщо вона буде усвідомлювати важливість цих титулів.

Включіть туди історію з Писань або особистий досвід, де Спаситель демонструє кожен обраний вами титул. Наприклад, ви можете використати титул “Еммануїл”, який означає “з нами Бог” ( Матвій 1:23). Ви можете навести приклади зі свого життя або життя інших, коли Спаситель був “з” вами або іншими людьми.

Цю вправу можна виконати просто письмово або застосувавши творчий підхід, наприклад, намалювавши малюнок чи створивши скульптуру. Ви можете продовжувати шукати титули Спасителя, вивчаючи Новий Завіт цього року.

1. Прокоментуйте свою роботу. Поясність, що ви зробили та чому. Або ж ви можете надіслати малюнок електронною поштою своєму вчителю або однокласникам чи показати їм відео під час наступної спільної зустрічі.

Роздрукувати