Семінарія
Ефесянам 1


Ефесянам 1

“Усе об’єднати в Христі”

Зображення
Джозеф Сміт молодший стоїть на колінах у Священному гаю під час Першого Видіння. Промені світла спрямовані на Джозефа.

Чи замислювалися ви коли-небудь про те, яким було б ваше життя без відновленої Церкви Ісуса Христа? У своєму Посланні до ефесян Павло вчив, що відновлення євангелії Ісуса Христа відбудеться перед Другим пришестям Спасителя. Мета цього уроку — допомогти вам розпізнати благословення, доступні завдяки тому, що Ісус Христос відновив Свою євангелію на землі в останні дні.

Зміцнення новонавернених

Уявіть, що у вас є друг, який щойно приєднався до Церкви.

  • Якими можуть бути ваші думки та занепокоєння щодо нього?

  • Що ви можете зробити, щоб допомогти своєму другові зростати в пізнанні євангелії і залишатися вірним своїм завітам?

У своєму Посланні до ефесян апостол Павло звернувся до святих, які перебували в Ефесі та його околицях. Його метою було зміцнити тих, хто вже був членом Церкви, і допомогти новонаверненим зростати у своїх духовних знаннях і залишатися вірними своїм завітам. Деякі з доктрин, яких він навчав у цьому посланні, містять інформацію про висвячення наперед (див. Ефесянам 1:4–6); запечатувальну силу Святого Духа (див. Ефесянам 1:13–14); важливість пророків та апостолів (див. Ефесянам 2:19–22); ідею єдиної істинної і об’єднаної Церкви (див. Ефесянам 4:1–7) та про різні чини, покликання і функції в організації Церкви (див. Ефесянам 4:11–14).

Ще одна доктрина, якої навчав Павло, щоб зміцнити членів Церкви свого часу, стосувалася Відновлення євангелії в останні дні.

  • Чому, на вашу думку, знання про Відновлення євангелії в останні дні мало зміцнити святих за часів Павла?

Вивчаючи протягом цього уроку те, чого навчали про Відновлення Павло та інші, подумайте, як ця доктрина може зміцнити вашу віру в Ісуса Христа.

Розподіл повноти часів

Розподіл — це період часу, коли Господь відкриває Свої істини, владу священства та обряди людям на землі. Протягом всієї світової історії було багато євангельських розподілів.

У Посланні до ефесян Павло пророкував про особливий розподіл. Прочитайте Ефесянам 1:10 і знайдіть особливий розподіл, про який пророкував Павло, та події, які відбуватимуться протягом цього часу.

Ефесянам 1:10 — це доктринальний уривок для опанування. Ви можете позначати доктринальні уривки для опанування якось по-особливому, щоб потім їх було легко знайти.

  • Який майбутній час мав на увазі Павло в Ефесянам 1:10?

  • Що, за пророцтвом Павла, відбудеться під час “розподілу повноти часів”?

Жити під час повноти часів

У попередні розподіли Господь відкривав Своїм пророкам багато істин, Писань, завітів і повноважень. Одна з істин, яку ми дізнаємося з Ефесянам 1:10, полягає в тому, що під час розподілу повноти часів все, що було в колишніх розподілах, буде відновлено.

Уявіть, що кожна річка у наведеній далі ілюстрації являє собою євангельський розподіл.

Зображення
Малюнок того, як річки впадають в озеро.
  • Як можна порівняти розподіл повноти часів з водоймою, в яку впадають річки?

Старійшина Б. Х. Робертс (1857–1933), сімдесятник, свідчив про те, що відбудеться в межах розподілу повноти часів.

Зображення
Чорно-біла історична фотографія Б. Х. Робертса.

“Це розподіл повноти часів, і ми бачимо, як в нього вливаються, подібно могутнім потокам, що спрямовуються в океан, усі колишні розподіли, зв’язуючи нас з ними, зв’язуючи їх з нами; і ми бачимо, що у Бога від самого початку була тільки одна велика мета, і це було спасіння Його дітей. І тепер настав останній день, останній розподіл, коли істина, світло і праведність повинні наповнити землю”

(B. H. Roberts, in Conference Report, Oct. 1904, 73).

  • Які істини, Писання, завіти й повноваження з попередніх розподілів було відновлено або відкрито у розподілі повноти часів?

Проголошення про Відновлення

На історичній генеральній конференції квітня 2020 року, присвяченій 200-річчю початку Відновлення євангелії Ісуса Христа в останні дні, Президент Рассел М. Нельсон представив проголошення “Відновлення повноти євангелії Ісуса Христа: Проголошення світові, присвячене двохсотій річниці цієї події” (ChurchofJesusChrist.org). Виділіть кілька хвилин на прочитання цього проголошення, розмірковуючи про те, як ваше життя було благословенне завдяки відновленій євангелії Ісуса Христа.

  • На які частини Проголошення про Відновлення ви звернули особливу увагу?

  • Чим ви могли б поділитися з членом Церкви, який не впевнений, чи вірить він у Відновлення, або який не відчуває, що це важливо для нього?

Знайдіть хвилинку, щоб обміркувати все те, чим Ісус Христос благословив ваше життя через Свою відновлену євангелію.

Поміркуйте над цим списком під час перегляду відео “Президент Нельсон — що означає для вас Відновлення?” (1:06), доступного на сайті ChurchofJesusChrist.org.

1. У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • За які конкретні аспекти Відновлення ви особливо вдячні? Як вони вплинули на ваше життя?

  • Що, на вашу думку, Господь хоче, щоб ви зробили, аби взяти участь в Його триваючому Відновленні, щоб допомогти іншим прийти до Нього?

Додатково. Бажаєте дізнатися більше?

Чому робота Відновлення така важлива?

Пророк Джозеф Сміт (1805–1844) навчав:

Зображення
Фронтальний портрет пророка Джозефа Сміта молодшого у півзросту. Голова Джозефа повернута вбік на три чверті, права рука на поясі, а ліва рука тримає аркуші паперу. Він зображений у темно-коричневому костюмі, у білій сорочці з повʼязаною шийною краваткою.

Вона залишена нам [в останні дні], щоб ми брали участь у ній і допомагали просувати вперед славу останніх днів, “урядження виповнення часів, коли Бог збере все докупи, що на небесах, і що на землі, саме воєдино” [див. Ефесянам 1:10]… [Це є] робота, про яку Бог і ангели з радістю думали цілі покоління тому; яка запалювала серце давніх патріархів і пророків; роботу, яка повинна принести знищення сил темряви, оновлення землі, славу Бога і спасіння людської сім’ї”

(Джозеф Сміт, Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], сс. 519–520).

Що таке розподіл?

У чому саме полягає Відновлення?

Як те, що я матиму свідчення про Відновлення, може вплинути на моє життя?

Молоді чоловіки і жінки розповідають про те, яким чином події, які супроводжували Відновлення, мають дуже реальний вплив на їхнє повсякденне життя.

На генеральній конференції у жовтні 2019 року Президент Рассел М. Нельсон представив запитання, які ставляться на співбесіді для отримання храмової рекомендації. Серед них є таке: “Чи маєте ви свідчення про Відновлення євангелії Ісуса Христа?” (див. “Заключне слово”, Ліягона, лист. 2019, с. 121).

Обдумайте, чому це запитання є частиною вимоги для входу в дім Господа. Як розуміння, віра і участь у триваючому Відновленні можуть вплинути на ваші стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом?

Що означає те, що Відновлення все ще триває?

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, говорив, що Відновлення все ще триває.

Зображення
Офіційний портрет старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, 2006 р. Покликаний другим радником у Першому Президентстві 3 лютого 2008 р. Офіційний портрет зроблений у 2008 р., який замінив портрет 2004 р.

“Іноді ми вважаємо, що Відновлення євангелії — це те, що вже завершилося, те, що в нас вже позаду: Джозеф Сміт переклав Книгу Мормона, він отримав ключі священства, Церкву було організовано. Але справа в тому, що Відновлення — це процес, який триває; і ми живемо тепер в цьому процесі. Він містить в собі усе, “що Бог відкрив, усе, що Він відкриває тепер”, і “багато великого і важливого” Він ще відкриє (Уложення Віри 1:9). Брати, вражаючі події сьогодення є частиною того задовго провіщеного періоду підготовки, який досягне свого завершення під час славетного Другого пришестя нашого Спасителя Ісуса Христа

(Дітер Ф. Ухтдорф, “А чи не проспите ви Відновлення?Ліягона, трав. 2014, с. 59).

Роздрукувати