Семінарія
Maрк 5:24–34; Матвій 9:20–22


Maрк 5:24–34; Матвій 9:20–22

Прикликати силу Ісуса Христа в наше життя

Зображення
A woman lying on the ground as she reaches for the hem of the garment of Jesus Christ.

Йдучи до доньки Яіра, щоб зцілити її, Ісус зцілив жінку, яка була хворою на кровотечу. Мета цього уроку—допомогти вам зрозуміти, як прикликати силу Спасителя у своє життя, виявляючи віру в Нього.

Розвиток духовної гнучкості

Підведіться й виконуйте вправу на розтягування протягом однієї хвилини. Після завершення подумки дайте собі відповідь на такі запитання:

  • Чи відчули ви якісь зміни у своєму тілі?

  • Як ви гадаєте, чи можуть регулярні фізичні вправи на розтягування піти вам на користь?

Розтягування корисні з різних причин. Атлети розтягуються, щоб краще виступати і зменшити ймовірність отримати травму. Так само й студенти, коли “розтягують свій розум”, розвивають інтелектуальну гнучкість, і виходять за рамки своїх академічних навичок, покращують свої успіхи в навчанні.

  • Що таке духовна гнучкість у вашому розумінні?

Так само, як від фізичних розтягувань зміцнюється наше тіло, наша духовність зміцнюється, коли ми виявляємо віру в Спасителя і прикликаємо Його силу. На сьогоднішньому уроці ви дізнаєтеся про жінку з надзвичайною вірою в Ісуса Христа, яка простягнула руку до Спасителя і прикликала Його силу, щоб зцілитися.На шляху до доньки чоловіка на ім’я Яір, яка потребувала зцілення, Ісуса Христа супроводжував натовп (див. Марк 5:22–24). Серед натовпу була хвора жінка.

Прочитайте Марк 5:25–26 , щоб дізнатися про стан здоров’я і потреби цієї жінки.

У Писаннях немає визначення, що означає “хворою на кровотечу була” ( Марк 5:25). Нам відомо, що це всіляко заважало їй жити. Вона “витратила все добро своє”, відвідуючи лікарів у пошуках ліків ( Марк 5:26). За законом Мойсея люди з кровотечею традиційно вважалися нечистими (див. Левит 15:19–33). Ймовірно це означало, що жінка певним чином була вигнана з суспільства на 12 років через свій недуг.

  • Для чого, на вашу думку, вам потрібна допомога Спасителя у вашому житті?

Прочитайте Марк 5:27–29 , аби дізнатися, що зробила ця жінка, щоб отримати допомогу Спасителя (див. також Матвій 9:20–22). Фраза “підійшла через натовп іззаду” свідчить про те, як важко було пробиратися через натовп для того, щоб торкнутися одежі Ісуса ( Марк 5:27).

  • Що вас вражає у тому, що зробила ця жінка для отримання сили Спасителя?

  • У цій розповіді жінка фактично простягнула свою руку, щоб торкнутися Спасителя. Яким чином ви можете “простягнути” свою руку, щоб дістатися Спасителя?

  • Чи вірите ви, що Спаситель може зцілити вас навіть попри те, що ви не в змозі торкнутися до Нього фізично? Чому?

Прочитайте Марк 5:30–34 , щоб дізнатися, як відреагував Спаситель на вияв віри цієї жінки.

  • Що ви дізналися з цих віршів про Спасителя?

Попри гостру необхідність Яіра привести Ісуса до себе додому, щоб зцілити його доньку, Ісус зупинився й допоміг цій жінці.

  • Що, завдяки цьому, ви дізнаєтеся про Спасителя?

  • Яким чином це впливає на ваше бажання звернутися до Нього по допомогу з вашими потребами?

Президент Рассел М. Нельсон застосував цю історію до нашого життя. Можливо, ви захочете переглянути відео “Прикликати силу Ісуса Христа в наше життя”, часовий код з 11:30 по 13:20, або прочитати текст нижче. Під час цього звертайте увагу на принципи прикликання сили Спасителя, яких навчає Президент Нельсон.

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Чи пам’ятаєте ви історію з Біблії про жінку, яка 12 років страждала від виснажливої проблеми? [Див. Лука 8:43–44 ]. Вона виявила велику віру в Спасителя, вигукнувши: “Коли хоч доторкнусь до одежі Його, то одужаю” [ Марк 5:28 ].

Цій вірній, зосередженій жінці потрібно було настільки потягнутися, щоб отримати доступ до Його сили. Її фізичне дотягування було символом духовного дотягування. …

Коли ви притягуєте силу Господа у своє життя з такою ж інтенсивністю, як і потопаюча людина хапається й хапається за повітря, сила Ісуса Христа буде вашою. Коли Спаситель знає, що ви дійсно хочете дотягнутися до Нього—коли Він може відчувати, що найбільшим бажанням вашого серця є прикликання Його сили у ваше життя—вас вестиме Святий Дух, аби ви точно могли знати, що саме вам треба зробити [див. Учення і Завіти 88:63 ].

Коли ви намагаєтеся дотягнутися духовно, як ніколи раніше, тоді Його сила поллється у вас.

(Рассел М. Нельсон, “Прикликати силу Ісуса Христа в наше життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, сс. 41–42)

  • Які принципи ви визначили у твердженні Президента Нельсона?

  • Яким чином ці принципи можуть допомогти вам розвинути духовну гнучкість, аби прикликати силу Спасителя?

  • В яких ситуаціях вам доводилося користуватися цими принципами у своєму житті?

1. Подумайте про свої особисті потреби і дайте відповідь щонайменше на три з наведених далі питань у своєму щоденнику для навчання.

  • Яким чином ви можете продемонструвати, що ваше найбільше бажання полягає в отриманні допомоги Спасителя?

  • Як змінилося б ваше життя, якби ви частіше прикликали силу Ісуса Христа?

  • Які перешкоди вам, можливо, необхідно здолати, аби звернутися до Спасителя з вірою?

  • Що ви можете робити, аби розпізнати настанови Святого Духа, щоб звернутися до Спасителя?

Додатково: бажаєте дізнатися більше?

Maтвій 9:20. У чому полягає важливість того, що жінка торкнулася до краю одежі Спасителя?

Край одежі позначає важливу частину вбрання ізраїльтянина. Край—це кутаси на кожному “крилі” або ж на куточку таліту чи молитовного покривала ( Мат. 14:36). Кутаси були обв’язані блакитною ниткою, яка символізувала небеса (див. Числа 15:38–40). Жінка торкнулася того кутаса, який звисав з плеча позаду. Її намагання дотягнутися й доторкнутися до кутаса означає намагання дотягнутися до небесної сили Спасителя. Пророк Малахія пророкував, що Спаситель “зійде … та лікування в промінях Його” ( Малахія 4:2).

Як мені отримати зцілення від Спасителя?

Президент Джин Б. Бінгем, генеральний президент Товариства допомоги, сказала:

Зображення
Official Portrait of Sister Jean B. Bingham. Photographed in 2017.

Коли ви вивчатимете життя та вчення Спасителя багатьма різноманітними способами, ваша віра у Нього зросте. Ви дізнаєтеся, що Він любить вас особисто та досконало розуміє вас. …

Незалежно від чого ми страждаємо, Він є джерелом зцілення. Ті, хто пройшов через будь-якого виду кривду, приголомшливу втрату, хронічну хворобу або ваду, що робить недієздатним, неправдиве звинувачення, жорстоке переслідування або духовний занепад через гріх або непорозуміння, можуть бути зціленими Викупителем світу. Однак Він не ввійде без запрошення. Ми повинні прийти до Нього і дозволити Йому здійснити Його чудеса.

(Джин Б. Бінгем, “Щоб повна була ваша радість”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, с. 86)

Сестра Рейна І. Абурто, друга радниця у генеральному президентстві Товариства допомоги, навчала:

Зображення
Official Portrait of Sister Reyna Aburto. Photographed in 2017.

Під час Свого земного священнослужіння Ісус Христос зціляв хворих і стражденних, але кожна людина мала виявити віру в Нього і відповідно діяти, щоб отримати зцілення від Нього. Дехто приходив здалека, інші простягали свою руку, щоб торкнутися Його одягу, а когось, щоб бути зціленим, необхідно було принести до Нього. Коли мова йде про зцілення, то чи не всі ми відчайдушно потребуємо Його?

(Рейна І. Абурто, “Милість Твоя спасе і захистить, Господи, будь зі мною кожну мить!”, Ensign або Ліягона, лист. 2019, с. 58)

Роздрукувати