Щорічні трансляції
Пророк на землі: Нинішні акценти пророка для дорослої молоді


Пророк на землі: Нинішні акценти пророка для дорослої молоді

Щорічна трансляція С/І, 2023 р.

27 січня 2023 р.

Вступ

Нашим релігійним освітянам я б хотів подякувати за все, що ви робите, аби надихати підлітків та дорослу молодь усієї Церкви. У досить буквальному сенсі у ваших класах сидить майбутнє Церкви, і мене постійно надихає те, як ви служите вашим студентам та піклуєтеся про них.

Я почну, поділившись випадком, який стався цієї осені по дорозі між Солт-Лейк-Сіті та Рексбургом, шт. Айдахо, у її найвищій точці, Малед Самміт. Коли я їхав у справах Церкви, на мене зійшло чітке враження заново прослухати звернення Президента Рассела М. Нельсона до дорослої молоді на духовному вечорі “Рішення для вічності”. Коли я під’їжджав до тієї вершини, у мене виникло два чітких відчуття. По-перше, мене охопило почуття любові до дорослої молоді Церкви. По-друге, я відчув благоговіння перед дивом існування сучасного пророка, покликаного навчати цю дорослу молодь у складні часи. Я зупинив свою машину, щоб занотувати перші враження, які зрештою привели до думок, якими я поділюся з вами сьогодні.

Ми живемо у неспокійні часи, але Господь проголосив: “Я дам вам зразок в усьому, щоб вас не можна було обманути; бо Сатана повсюди на цій землі, і він іде, обманюючи народи”1. Але, як навчала сестра Венді Нельсон, у той час як Сатана знаходиться повсюди на цій землі, у нас на цій же землі також є пророк. І ми можемо сподіватися отримати від нього істину і ясність у ці останні дні2.

Сьогодні ввечері я говоритиму про п’ять пророчих тем, на яких наголошували пророк та апостоли, звертаючись саме до дорослої молоді Церкви. Якби наступного семестру я викладав курс “Учення сучасних пророків”, ці теми стали б основою навчального плану. Який би курс ви не викладали, сподіваюся, що ви дозволите цим посланням вплинути і на ваш навчальний план, і на те, як ви будете навчати своїх студентів і служити їм.

Ось п’ять сучасних акцентів пророка, які ми б хотіли аби ви обміркували:

  1. Знати свою божественну сутність.

  2. Покладатися на силу Ісуса Христа і ваших завітів.

  3. Дозволити, щоб Бог був понад усе, і йти за Його пророком.

  4. Навчати істини з любов’ю.

  5. Взяти на себе відповідальність за своє свідчення.

1. Знати свою божественну сутність

Якби мені треба було зрозуміти наголос пророка щодо сучасної дорослої молоді, то я почав би зі всесвітніх зборів для дорослої молоді і його послання “Рішення для вічності”. Багато хто з дорослої молоді сьогодні має проблеми, оскільки не розуміє своєї істинної сутності. Президент Нельсон запитав:

Хто ви?

Перше й найголовніше, ви — дитина Бога.

Друге, як член Церкви, ви — дитя завіту. І третє, ви є учнем або ученицею Ісуса Христа”3.

Зверніть увагу, що Президент Нельсон навчає зі співчуттям і любов’ю, але у той же час доносить головну істину про божественну сутність. Послухайте уривок з його виступу.

[Початок відео]

Президент Рассел М. Нельсон: “Звичайно, існують різні ярлики, які можуть бути дуже важливими для вас. Будь ласка, не зрозумійте мене неправильно. Я не кажу, що інші визначення та ідентифікатори не є важливими. Я просто кажу, що жодний ідентифікатор не має замінювати або змінювати ці три незмінні визначення: “дитина Бога”, “дитина завіту” і “учень або учениця Ісуса Христа” чи ставати пріоритетнішим за них.

Будь-який ідентифікатор, несумісний з цими трьома основними визначеннями, зрештою вас підведе. В інших ярликах ви з часом розчаруєтеся, тому що вони не мають сили вести вас до вічного життя в целестіальному царстві Бога”4.

[Кінець відео]

Перший наголос пророка для дорослої молоді, і ми хочемо його підкреслити, — це допомогти їм зрозуміти свою божественну сутність. Я наполегливо рекомендую вам, релігійним освітянам, які працюють з дорослою молоддю і молоддю Церкви, використовувати весь виступ “Рішення для вічності” як основне джерело.

2. Покладатися на силу Ісуса Христа і ваших завітів

По-друге, для того, щоб зберегти божественну сутність, нам слід навчати нашу дорослу молодь покладатися на силу Ісуса Христа через дотримання своїх завітів. Президент Нельсон навчав: “Усе, чого люди навчаються в храмі через отримання настанов і через Духа, збільшує наше розуміння Ісуса Христа. Його необхідні обряди поєднують нас із Ним через священні завіти священства. Отже, якщо ми дотримуємося наших завітів, Він наділяє нас Своєю зцілюючою, зміцнюючою силою. І, о як же нам знадобиться Його сила у дні, що попереду”5.

Минулого року я виступав на духовному вечорі УБЯ “Finding Christ’s Peace in Perilous Times” (“Знаходити спокій Христа у небезпечні часи”) і кілька разів цитував Президента Нельсона6. Після духовних зборів деканка одного з факультетів сказала, що їй сподобалася цитата Президента Нельсона, яку я постійно використовував. Я пояснив, що в дійсності то були чотири різні цитати з подібною структурою.

Президент Нельсон використовує фрази, що складаються з двох частин — в одній частині кожного твердження мова йде про труднощі, небезпеку, тривожність і неспокій останніх днів. А в іншій частині фрази він проголошує з упевненістю і надією, що завдяки Ісусу Христу і дотриманню наших завітів, у Ньому ми можемо подолати ці труднощі. Я нарахував не менше семи таких дуальних фраз у посланнях Президента Нельсона на генеральних конференціях відтоді, як він став пророком. Розгляньмо лише дві такі фрази з його виступу “Храм і ваш духовний фундамент”.

Цитата № 1: “Мої дорогі брати і сестри, це дійсно останні дні. Якщо ми з вами маємо протистояти небезпеці та тиску, з якими стикнемося у майбутньому, необхідно, щоб кожен з нас мав міцний духовний фундамент, побудований на скелі нашого Викупителя, Ісуса Христа”7.

Цитата № 2: “Господь проголосив, що, незважаючи на безпрецедентні виклики сьогодення, тим, хто будує свій фундамент на Ісусі Христі й навчився, як використовувати Його силу, не потрібно піддаватися хвилюванням через те, що відбувається нині”8.

Знову ж таки, в обох цитатах пророк починає з визнання існування труднощів, з якими ми зустрінемося в останні дні. Потім дається обіцяння, що ми можемо подолати ті труднощі і пов’язані з ними тривоги, якщо звернемося до Спасителя і навчимося покладатися на Його силу.

Коли я вперше побачив цю модель, то подумав, що згадування Ісуса Христа означало, що зосередивши своє свідчення на Спасителі, я зможу протистояти випробуванням останніх днів. Але зараз я все більше переконуюсь, що Президент Нельсон закликає нас ставати схожими на Спасителя.

Мабуть саме про це говорив на початку цього року старійшина Джеффрі Р. Холланд, коли заохочував нас під час свого звернення до дорослої молоді в УБЯ ставати “свят[ими] через Спокуту Христа Господа”.

[Початок відео]

Старійшина Джеффрі Р. Холланд: “Цар Веніямин навчав, що головна мета земного життя, — і, можливо, єдина головна мета земного життя — полягає в тому, щоб стати “свят[ими] через Спокуту Христа Господа”, що вимагатиме від нас стати, — каже він далі, — як “дитина, смиренною, лагідною, покірною, терпеливою, сповненою любові, бажаючою підкорятися усьому, що Господь вважає за належне заподіяти їй, саме як дитина підкоряється своєму батькові” [Moсія 3:19; курсив додано]”9.

[Кінець відео]

3. Дозволити, щоб Бог був понад усе, і йти за Його пророком

Щоб допомогти дорослій молоді знати про свою божественну сутність і покладатися на силу Ісуса Христа, нам слід навчати їх ставити Бога на перше місце та йти за Його пророком. Ніде це послання не звучало переконливіше, ніж у заклику Президента Нельсона: “Хай Бог буде понад усе”. Наче проводячи співбесіду з усією Церквою пророк ставить нам шість наступних запитань:

  • “Чи прагнете ви, щоб Бог був понад усе у вашому житті?

  • Чи прагнете ви, щоб саме Бог мав найбільший вплив на ваше життя?

  • Чи дозволите ви, щоб Його слова, Його заповіді та Його завіти впливали на те, що ви робите кожного дня?

  • Чи дозволите ви, щоб Його голос мав пріоритет над будь-яким іншим голосом?

  • Чи прагнете ви в першу чергу робити все, що Він хоче, щоб ви зробили, а вже потім будь-що інше?

  • Чи прагнете ви, щоб вашу волю було поглинуто Його волею?”10

Багато років тому я відчув на собі, що означає дозволити Богу бути понад усе у моєму житті. Після перших років моєї академічної кар’єри на східному узбережжі я зрозумів, що Господь підготував інший шлях, який згодом приведе мене і мою сім’ю до Рексбурга, шт. Айдахо. У той час я скаржився своїй дружині: “Я почуваюся як багатий юнак із притчі, але я знаю кінець тієї притчі, тому піду шляхом, яким мене ведуть”.

Але такий настрій був не кращим у цій ситуації. Наступного ранку на зборах провідництва колу один з промовців використав ту саму притчу, яку я згадував дружині напередодні. Він сказав, що йому було шкода багатого юнака, зображеного на картині Генріха Гофмана. І він зауважив, що багатий юнак, здається, дивиться вбік, наче думає про все те, від чого мав відмовитися. Цей сам погляд убік утримував його від вибору кращого шляху, вказаного йому Спасителем. Щоразу, коли ми дозволяємо Богу бути понад усе у нашому житті, ми відмовляємося від себе тілесного заради чогось кращого в Ісусі Христі.

Щоб дозволити Богу бути понад усе, також потрібно прагнути особистого одкровення й отримувати його. Президент Нельсон навчав цього у своєму посланні “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”11. Скерування небес приходило не лише для його служіння у Церкві, але і для життєвого вибору щодо місця проживання, освіти, дружини, професії і в його батьківстві. Вивчення цього зразка для отримання особистого одкровення є першим кроком до того, аби дозволити Богу бути понад усе у нашому житті. Це також допоможе нашій дорослій молоді знайти й отримати одкровення, яке благословить їх у цю критично важливу пору прийняття рішень.

4. Навчати істини з любов’ю

Якщо ви уважно спостерігали, як навчають наші пророки та апостоли, то помітили зразок навчання істини, навіть перед лицем критики. Вони навчають з любов’ю, співчуттям і подібною до Христової турботою про інших. Та все ж вони навчають істин, яких їм було наказано навчати. Президент Нельсон показав цей зразок навчання істини з любов’ю, коли навчав важливості знання про нашу вічну сутність у своєму посланні під час всесвітнього духовного вечора для дорослої молоді12. Він говорив про це і коли навчав про зв’язок між любов’ю і законами Бога13. Президент Даллін Х. Оукс говорив про таку відповідальність у своєму зверненні до дорослої молоді в Ензайн-коледжі минулого року.

[Початок відео]

Президент Даллін Х. Оукс: “Виявляти повагу не означає відходити від наших вірувань та основоположних учень про сім’ю та її важливість у Божому плані щодо вічної долі Його дітей, як про це сказано у Проголошенні про сім’ю.

Будь ласка, пам’ятайте про нашу відповідальність як членів Першого Президентства і Кворуму дванадцятьох, як апостолів Господа Ісуса Христа. Нам слід проголошувати істину такою, якою її відкрив Бог. Ми не можемо вибирати, які істини будемо проголошувати і захищати”14.

[Кінець відео]

У тому самому виступі Президент Оукс описав п’ять способів навчати істини з любов’ю:

  1. Уникати ситуацій, сприятливих для виникнення суперечок.

  2. Любити інших, знаходити щось спільне, навіть якщо є розбіжності.

  3. Триматися істини навіть у спілкуванні з тими, хто її не поділяє.

  4. Бути світлом для світу.

  5. Міцно триматися Ісуса Христа.

Дехто наполягатиме, що для вияву любові до людей слід применшувати важливість Божих істин. Але зверніть увагу на пораду президента Оукса триматися істини, навіть спілкуючись із тими, хто її не поділяє. Іншими словами, це не той випадок, коли вибираючи щось одне, ми відмовляємося від іншого. Послухайте, що про це радив старійшина Холланд, виступаючи перед викладачами та співробітниками УБЯ про важливість досягнення цього балансу.

[Початок відео]

Старійшина Холланд: “Нам слід бути обережними, аби наші любов і співчуття не сприймалися як підтримка чи захист неприйнятної поведінки. Або щоб традиційність і вірність принципу не сприймалися як відсутність доброти до людей чи відданості їм. Наскільки я розумію, Христос жодного разу не припинив любити жодну людину. Але Він також жодного разу не сказав: “Через те, що я тебе люблю, тобі можна не дотримуватися Моїх заповідей”. Наше завдання — досягти в житті такого ж балансу між повагою до почуттів людей і вимогливістю до них”15.

[Кінець відео]

Коли ми ігноруємо Божі істини, це насправді може обмежувати нашу здатність виявляти Його дітям найбільшу любов. Старійшина Д. Тодд Крістофферсон пояснив, чому це так, дорослій молоді в УБЯ:

“Те, що перша заповідь стоїть на першому місці, не применшує і не обмежує нашу здатність дотримуватися другої заповіді. Навпаки, вона збільшує і посилює її. Це означає, що ми посилюємо нашу любов, збільшуючи її в божественній меті та силі. Наша любов до Бога звеличує нашу здатність любити інших більше і досконаліше, оскільки, по-суті, ми є напарниками Бога у піклуванні про Його дітей”16.

5. Взяти на себе відповідальність за своє свідчення

Останній пророчий наголос для дорослої молоді, про який я говоритиму, — це взяти на себе відповідальність за своє свідчення. Якщо ви хочете йти за пророком, будьте уважні до слів, які він повторює, особливо коли каже: “Я благаю вас”. Під час свого виступу на генеральній конференції “Подолати світ і знайти спокій” Президент Нельсон сказав: “Я ставлю перед членами всієї Церкви таке саме завдання, яке я поставив перед нашою дорослою молоддю у травні цього року. Я закликав їх тоді — і я благаю вас зараз — взяти на себе зобов’язання піклуватися про своє власне свідчення про Ісуса Христа і Його євангелію”17.

Давайте послухаємо, як він давав це завдання дорослій молоді у своєму виступі “Рішення для вічності”.

[Початок відео]

Президент Нельсон: “Я благаю вас взяти на себе відповідальність за своє свідчення. Працюйте над ним. Набувайте його. Дбайте про нього. Зміцнюйте його, щоб воно зростало. Насичуйте його істиною. Не осквернюйте його філософіями невіруючих чоловіків і жінок, щоб потім не дивуватися, чому ваше свідчення слабшає”18.

[Кінець відео]

Допомагати молоді брати відповідальність за своє свідчення — це заохочувати дорослу молодь з вірою підходити до пошуку відповідей на свої запитання. Зразок правильної постановки запитань описано у посібнику “Опанування доктрини” для С/І, у розділі “Набуття духовного знання”. Старійшина Лоуренс Е. Корбрідж виступав на цю тему, описавши різницю між головними і другорядними питаннями19. Головні питання лежать в основі свідчення. Туди входить знання, що Бог є нашим Батьком, Ісус є Христос і Книга Мормона — істинна. Другорядні питання — це питання про подробиці історії Церкви, полігамію та повноваження священства. На другорядні питання можна і слід відповідати. Але їм немає кінця, і вони рідко сприяють отриманню свідчення, якщо немає переконань щодо головних питань.

Старійшина Роберт С. Вуд розповів, як його зміцнили відповіді на головні питання у той час, як він шукав відповіді на другорядні20. На духовному вечорі для студентів УБЯ–Айдахо старійшина Вуд розповів, як одного разу провів цілу ніч, читаючи Книгу Мормона й здобуваючи своє перше чітке свідчення про її істинність. Наступного тижня друг у школі сказав йому, що знайшов докази, що Книга Мормона неістинна, і сказав, що має перелік анахронізмів у тій книзі. Старійшина Вуд сказав цьому другові, що той запізнився, і що він вже має свідчення. Іншими словами, у нього вже була відповідь на головне питання. Але він погодився взяти той перелік й опрацювати ті питання. Деяким він знайшов пояснення негайно, інші зайняли більше часу.

Тим часом старійшина Вуд служив у Церкві, уклав шлюб у храмі, отримав освіту і виховував сім’ю в євангелії. Через кілька років після того, як його покликали служити генеральним авторитетом, сімдесятником, професор Корнелльського університету дав пояснення останньому анахронізму з того списку. Ви можете уявити, що сталося б, якби старійшина Вуд чекав на вирішення кожного другорядного питання, перш ніж з вірою просуватися вперед?

Президент Нельсон пояснив нашій дорослій молоді, як знаходити відповіді на свої запитання.

[Початок відео]

Президент Нельсон: “Якщо у вас є запитання — а я сподіваюся, вони у вас є, — шукайте відповіді з палким бажанням повірити. Дізнавайтеся все, що можете, про євангелію, і обовʼязково звертайтеся за скеруванням до джерел, сповнених істиною. Ми живемо в розподілі, коли “нічого не буде приховано” [Учення і Завіти 121:28]. Отже з часом Господь відповість на всі наші запитання”21.

[Кінець відео]

Заключна частина

Брати і сестри, ми живемо в нелегкі часи22. Але Господь підготував зразок у всьому, щоб нам не бути обманутими. Частково цей зразок полягає у наявності на землі пророка, який навчає нас істини. Чи слухаємо ми і чи впливає це на те, як ми навчаємо наших студентів і служимо їм?

Сьогодні ввечері я описав п’ять нинішніх акцентів пророка, про які ми б хотіли, аби ви міркували у вашій ролі релігійних освітян. Ці теми та виступи, на яких вони основані, підсумовані у наведеній далі таблиці.

Нинішні акценти пророка для дорослої молоді

Фундаментальні звернення

1. Знати свою божественну сутність.

Рассел M. Нельсон, “Рішення для вічності” (Всесвітній духовний вечір для дорослої молоді, 15 трав. 2022), ChurchofJesusChrist.org

2. Покладатися на силу Ісуса Христа і ваших завітів.

Рассел М. Нельсон, “Храм і ваш духовний фундамент”, Ліягона, лист. 2021, сс. 93–96.

Jeffrey R. Holland, “A Saint through the Atonement of Christ the Lord” (Brigham Young University devotional, Jan. 18, 2022), speeches.byu.edu

3. Дозволити, щоб Бог був понад усе, і йти за Його пророком.

Рассел М. Нельсон, “Хай Бог буде понад усе”, Ensign або Ліягона, лист. 2020, сс. 92–95

Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, сс. 93–96

4. Навчати істини з любов’ю.

Dallin H. Oaks and Clark G. Gilbert, “Stand Fast with Love in Proclaiming Truth” (Ensign College devotional, May 17, 2022), ensign.edu

D. Todd Christofferson, “The First Commandment First” (Brigham Young University devotional, Mar. 22, 2022), speeches.byu.edu

5. Взяти на себе відповідальність за своє свідчення.

Рассел M. Нельсон, “Рішення для вічності” (Всесвітній духовний вечір для дорослої молоді, 15 трав. 2022), ChurchofJesusChrist.org

Див. Lawrence E. Corbridge, “Stand Forever” (Brigham Young University devotional, Jan. 22, 2019), speeches.byu.edu

Див. Robert S. Wood, “Be Ye Transformed by the Renewal of Your Mind” (Brigham Young University–Idaho devotional, May 13, 2003), byui.edu/devotionals

“Набуття духовного знання”, Опанування доктрини С/І

У визначенні цих тем ми зосереджувалися на головному посланні пророка: “Рішення для вічності”. Багато інших виступів надавалися в обставинах, коли пророки та апостоли зверталися до дорослої молоді напряму, під час заходів Церковної системи освіти. Кожна тема ретельно вибиралася і перевірялася з президентами ЦСО в університетах, а також адміністратором С/І, братом Чадом Уеббом, а також з провідниками Виконавчого комітету Церковного правління освіти. Ми заохочуємо вас вивчати ці основоположні звернення, перелічені у посиланнях. Вивчайте їх. Включайте їх у ваше навчання і в навчальні плани. Що найважливіше, використовуйте їх у відповідях на запитання і в служінні для задоволення потреб ваших студентів.

Я знаю, що пророк Бога веде нас у ці складні часи. Діймо за цими й іншими пророчими порадами, які ми продовжуємо отримувати. Про це я молюся в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Роздрукувати