2012
Як побачити лагідні милості Господа у своєму житті
Лютий 2012


Лагідні милості Господа

З виступу на квітневій генеральній конференції 2005 року.

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

Вірність і слухняність дозволяють нам отримати ці важливі дари, і часто вибраний Господом час допомагає нам зрозуміти їх.

Я часто розмірковую над цим віршем з Книги Мормона: “Але, дивіться, я, Нефій, покажу вам, що лагідні милості Господа огортають усіх, кого Він обрав, через їхню віру, щоб зробити їх сильними і навіть надати їм рятівну силу” (1 Нефій 1:20).

Я свідчу, що лагідні милості Господа реальні і що вони не виявляються випадково або лише за збігом обставин. Часто час, вибраний Господом для Його лагідних милостей, допомагає нам розпізнати і зрозуміти їх.

Що таке лагідні милості Господа?

Лагідні милості Господа є дуже особистими й індивідуальними благословеннями, міццю, захистом, запевненням, проводом, люблячою добротою, утіхою, підтримкою і духовними дарами, які ми отримуємо від Господа Ісуса Христа, завдяки Йому і через Нього. Дійсно, Господь пристосовує “Свої милості до умов дітей людських” (УЗ 46:15).

Згадаймо, як Спаситель навчав Своїх апостолів про те, що Він не залишить їх без утіхи. Він не тільки пошле “Втішителя іншого” (Іван 14:16), саме Святого Духа, але Спаситель сказав, що Він прийде до них (див. Іван 14:18). Дозвольте мені зазначити, що один із шляхів, яким Спаситель приходить до кожного з нас,—це через Його рясні й лагідні милості. Наприклад, якщо ми з вами стикаємося з проблемами і випробуваннями у житті, дар віри і належне відчуття впевненості у собі, що перевершує нашу власну здатність, є двома прикладами лагідних милостей Господа. Покаяння і прощення гріхів та спокій совісті є прикладами лагідних милостей Господа. І наполегливість та мужність, що допомагають нам просуватися вперед з бадьорістю, незважаючи на фізичні обмеження і духовні проблеми, є прикладами лагідних милостей Господа.

Ця стійка сестра розповіла, як після повідомлення про смерть її чоловіка вона отримала послану ним Різдвяну листівку і послання. У вирі непередбаченої реальності цієї драматичної зміни життя ця добра сестра отримала вчасне і лагідне нагадування, що сім’ї дійсно можуть бути разом назавжди. З її дозволу я процитую слова з тієї Різдвяної листівки:

“Найкращій сім’ї у світі! Бажаю вам приємно провести час разом, і пам’ятайте про справжнє значення Різдва! Господь зробив так, щоб ми могли бути разом навічно. Навіть коли ми далеко одне від одного, ми залишатимемося сім’єю.

Нехай Бог благословляє і охороняє вас, і будемо вважати це Різдво нашим даром любові Тому, Хто вгорі!!!

З любов’ю, тато і люблячий чоловік!”

Зрозуміло, що її чоловік згадував у своєму Різдвяному вітанні про те, що він зараз далеко через виконання свого військового завдання. Але ця сестра, ніби голосом з праху покійного вічного супутника і батька, отримала найбільш необхідне їй духовне заспокоєння і свідчення. Як я зауважив раніше, лагідні милості Господа не приходять випадково або лише за збігом обставин. Вірність, слухняність і покірність відкривають шлях лагідним милостям у наше життя, і часто вибраний Господом час дозволяє нам зрозуміти і високо оцінити ці важливі благословення.

Не так давно я розмовляв з одним провідником священства, який відчув підказку запам’ятати імена всіх молодих людей свого колу віком від 13 до 21. Використовуючи фотографії молодих чоловіків і жінок, він зробив картки з підписами і фото, які переглядав, поки їхав у відрядження та в інший час. Цей провідник священства швидко запам’ятав імена всіх молодих людей.

Однієї ночі провідник священства побачив уві сні одного з юнаків, якого він знав тільки по фотографії. Уві сні він побачив цього молодого чоловіка одягненого в білу сорочку і з місіонерською табличкою. Разом з напарником, який сидів поруч, він навчав сім’ю. Молодий чоловік тримав у руці Книгу Мормона, і з усього було видно, ніби свідчив про істинність цієї книги. Потім сон закінчився, і провідник священства прокинувся.

На наступних зборах священства провідник наблизився до молодого чоловіка, якого він побачив уві сні, і попросив поговорити з ним протягом кількох хвилин. Після короткого вступу провідник назвав молодого чоловіка на ім’я і сказав: “Я не сновидець. Я ніколи не бачив уві сні жодного члена цього колу, за винятком тебе. Я хочу розповісти тобі про мій сон, а потім хотів би, щоб ти допоміг мені зрозуміти його значення”.

Провідник священства описав свій сон і запитав молодого чоловіка про його значення. Задихаючись від хвилювання, молодий чоловік просто відповів: “Це означає, що Бог знає, хто я”. Решта розмови між цим молодим чоловіком і його провідником священства була дуже змістовною, і вони вирішили час від часу зустрічатися і розмовляти протягом наступних місяців.

Той молодий чоловік отримав лагідну милість Господа через натхненного провідника священства. Я повторюю знову, що лагідна милість Господа не приходить випадково або лише за збігом обставин. Вірність і слухняність дозволяють нам отримати ці важливі дари, і часто вибраний Господом час допомагає зрозуміти їх.

Ми не повинні недооцінювати або не помічати силу лагідних милостей Господа. Простота, доброта і постійність лагідних милостей Господа значною мірою сприятимуть нашому зміцненню і захистять у часи випробувань, в які ми живемо зараз і будемо жити в майбутньому. Коли слова не можуть дати необхідної нам втіхи або висловити радість, яку ми відчуваємо; коли просто даремно намагатися пояснювати те, що пояснити неможливо; коли логіка і розсудливість не можуть допомогти нам здобути адекватне розуміння несправедливостей життя; коли земний досвід і оцінка недостатні для одержання бажаного результату, і коли здається, що, можливо, ми абсолютно самотні, нас дійсно благословляють лагідні милості Господа, які зміцнюють і навіть дають рятівну силу (див. 1 Нефій 1:20).

Кого Господь обрав для отримання Його лагідних милостей?

Слово обрав у 1 Нефій 1:20 є центральним для розуміння концепції лагідних милостей Господа. Словник вказує, що слово обраний означає одного з тих, кого вибрано, кому надано перевагу або кого вирізнили. Цим словом також називають призначених, або вибраних, Богом1.

Деякі люди, які слухають або читають це послання, можуть помилково не брати до уваги присутність лагідних милостей Господа у своєму житті або відкидати їх, вважаючи так: “Безсумнівно, я не належу до тих, кого було або буде обрано”. Ми можемо помилково думати, що такі благословення і дари приберігаються для інших людей, які, як здається, є більш праведними або які служать у визначних церковних покликаннях. Я свідчу, що лагідні милості Господа досяжні для кожного з нас і що Викупитель Ізраїля палко бажає нагородити нас цими дарами.

Бути або стати обраними це не винятковий статус, який нам дарують. Скоріше ви і я вирішуємо, чи є ми обраними. Будь ласка, зверніть увагу на використання слова вибраний у таких віршах:

“Ось, багато покликаних, та вибраних мало. А чому їх не вибрано?

Тому що їхні серця так сильно прикипіли до речей цього світу і жадають почестей людських” (УЗ 121:34–35).

Я вірю, що значення цих віршів є досить буквальним. У Бога немає переліку улюбленців, до якого ми маємо надію одного дня додати власні імена. Він не обмежує “вибраних” певною кількістю. Скоріш наші серця, наші прагнення і наша слухняність чітко визначають, чи зараховано нас до обраних Богом.

Господь навчав Еноха саме цій частині вчення. Будь ласка, зверніть увагу на використання слова обирати в цих віршах:

“Подивись на цих братів твоїх; вони є витвір Моїх власних рук, і Я дав їм їхнє знання того дня, коли Я створив їх; і в Саду Еденському дав Я людині її свободу вибору;

І твоїм братам сказав Я, і також дав заповідь, що вони мають любити один одного і що вони мають обрати Мене, їхнього Батька” (Moйсей 7:32–33; курсив додано).

Як ми дізнаємося з цих віршів, головними цілями дару свободи вибору були любити одне одного і обрати Бога. Тому ми стаємо вибраними Богом і відкриваємо шлях Його лагідним милостям, коли використовуємо нашу свободу вибору, щоб обрати Бога.

Одним з найбільш відомих і часто цитованих уривків з Писань є Мойсей 1:39. Цей вірш ясно і чітко описує роботу Вічного Батька: “Бо ось, це є Моя робота і Моя слава—здійснювати безсмертя і вічне життя людини” (курсив додано).

Супутній вірш з Учення і Завітів описує з такою ж ясністю і чіткістю головну роботу, призначену для нас, синів і дочок Вічного Батька. Цікаво, що цей вірш не вважається добре відомим і не цитується так часто. “Ось, це твоя праця—виконувати Мої заповіді, так, з усією своєю могутністю, з усім своїм розумом і всією своєю міццю” (УЗ 11:20; курсив додано).

Отже, робота Батька полягає в тому, щоб здійснювати безсмертя і вічне життя Його дітей. Наша праця—виконувати Його заповіді з усією могутністю, з усім своїм розумом і всією своєю міццю, і внаслідок цього ми стаємо вибраними й через Святого Духа отримуємо і розуміємо лагідні милості Господа у повсякденному житті.

Ми благословенні отримувати натхненні поради від провідників Церкви Спасителя—вчасні поради для сьогодення у наших обставинах і наших випробуваннях. Нас навчають, підбадьорюють, надихають, закликають каятися і зміцнюють. Як і ви, я палко бажаю зараз діяти згідно з нагадуваннями, порадою і особистим натхненням, якими нас благословляють. Дійсно, “Господь добрий до всіх, а Його милосердя—на всі Його творива” (Псалми 145:9).

Я вдячний за Відновлення євангелії Ісуса Христа через пророка Джозефа Сміта і знання про лагідні милості Господа, що ми маємо сьогодні. Наші бажання, вірність і слухняність спонукають і допомагають нам розпізнавати Його милості у нашому житті. Як один з Його слуг, я свідчу, що Ісус є Христос, наш Викупитель і наш Спаситель. Я знаю, що Він живе і що Його лагідні милості доступні всім нам. Кожен з нас має очі, щоб ясно побачити, і вуха, щоб чітко почути лагідні милості Господа, коли вони зміцнюють нас і допомагають нам у ці останні дні. Нехай наші серця завжди будуть наповнені вдячністю за Його рясні і лагідні милості.

Посилання

  1. Oxford English Dictionary Online, second ed. (1989), “Chosen”.

Ілюстрації Кіта Ларсона

Роздрукувати