2012
Напучуйте їх молитися
Лютий 2012


Послання Першого Президентства

Напучуйте їх молитися

Зображення
Президент Генрі Б. Айрінг

Коли я був малою дитиною, батьки своїм прикладом навчали мене молитися. Спочатку я думав, що Небесний Батько десь дуже далеко. Коли я підростав, то змінювалися і мої молитви. У своїй уяві я вже бачив Небесного Батька, Який зовсім поруч, Його оточує яскраве світло і Він досконало мене знає.

Та зміна відбулася, коли я здобув непохитне свідчення стосовно того, що розповідь Джозефа Сміта про пережите ним у 1820 році в Манчестері, шт. Нью-Йорк, є істиною:

“Я побачив прямо над головою стовп світла, яскравішого за сонце, і спускаючись повільно з неба, це світло впало на мене.

Не встигло це небесне світло з’явитися, як я відчув, що позбувся ворога, який скував був мене. Коли світло було на мені, я побачив двох Осіб, що стояли переді мною у повітрі, блиск і славу Яких неможливо описати. Один із Них звернувся до мене, називаючи моє ім’я, і сказав, указуючи на іншого: Це Мій Улюблений Син, слухай Його!” (Джозеф Сміт—Історія 1:16–17).

Небесний Батько був у гаю того прекрасного весняного дня. Він назвав Джозефа по імені. І Він представив воскреслого Спасителя світу як Свого “Улюбленого Сина”. Коли б і де б ви не молилися, ваше свідчення про реальність тієї славетної події може благословляти вас.

Батько, Якому ми молимося, є славетним Богом, Чий Улюблений Син створив світи під Його керівництвом. Він чує наші молитви—як Він почув і молитву Джозефа—настільки чітко, ніби вони промовляються в Його присутності. Він любить нас так сильно, що дав Свого Сина бути нашим Спасителем. Завдяки цьому дарові Він уможливив для нас безсмертя й вічне життя. І Він пропонує нам, за допомогою молитви в ім’я Його Сина, можливість спілкуватися з Ним у цьому житті настільки часто, наскільки ми захочемо.

Носії священства у Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів мають священне доручення “відвідувати дім кожного члена, напучувати їх молитися вголос і таємно” (УЗ 20:47; курсив додано).

Існує багато способів напучувати людей молитися. Наприклад, ми можемо свідчити, що Бог заповідав нам завжди молитися; або ми можемо навести приклади з Писань чи особистого досвіду щодо благословень, які приносить молитва вдячності, прохання і благання. Наприклад, я можу свідчити, що знаю: Небесний Батько відповідає на молитви. Я отримав спрямування і втішення завдяки словам, які з’являлися в моєму розумі, і через Духа я знаю, що ті слова були від Бога.

Пророк Джозеф Сміт здобув такий досвід, його можете мати й ви. Він отримав таку відповідь на щиру молитву:

“Мій сину, мир душі твоїй; твоя скрута і твої страждання будуть лише на короткий час;

І тоді, якщо ти витерпиш це достойно, Бог піднесе тебе на висоту” (УЗ 121:7–8).

То було одкровення від люблячого Небесного Батька вірному синові, який проходив через важкі страждання. Кожна дитина Бога може спілкуватися з Ним у молитві. Жодне напучування молитися не діяло на мене сильніше, ніж почуття любові й світла, які приносять відповіді на смиренні молитви.

Ми здобуваємо свідчення про будь-яку заповідь Бога, якщо виконуємо цю заповідь (див. Іван 7:17). Заповідь про те, що нам слід завжди молитися вголос і таємно, є істинною. Як ваш учитель і як друг, я обіцяю: Бог буде відповідати на ваші молитви і силою Святого Духа ви можете знати для себе, що та відповідь надійшла від Нього.

Як навчати з цього послання

  • “Малюнки є гарним засобом для підсилення основної ідеї уроку” (Навчати—немає покликання величнішого [2000], c. 169). Покажіть ілюстрацію “Перше видіння Джозефа Сміта”. Обговоріть досвід, отриманий Джозефом завдяки молитві. Як ваші молитви можуть ставати більш змістовними, якщо ви будете уявляти, подібно до президента Айрінга, що Небесний Батько “зовсім поруч”.

  • Як і пропонує президент Айрінг, ви можете поділитися своїм свідченням про молитву, розповідаючи про благословення, які отримали завдяки молитві, чи навівши уривки з Писань, де йдеться про молитву.

Фотоілюстрація Метью Рієра

Роздрукувати