Новий Завіт 2023
23 квітня. Як я можу виявляти більше любові до оточуючих мене людей? Maтвій 18; Лука 10


“23 квітня. Як я можу виявляти більше любові до оточуючих мене людей? Матвій 18; Лука 10”, За Мною йдіть—для кворумів Ааронового священства і класів Товариства молодих жінок: доктринальні теми на 2023 р. (2022)

“23 квітня. Як я можу виявляти більше любові до оточуючих мене людей?”, За Мною йдіть—для кворумів Ааронового священства і класів Товариства молодих жінок: доктринальні теми на 2023 р.

Зображення
“Добрий самарянин”, художниця Анні Генрі Нейдер

Добрий самарянин, художниця Анні Генрі Нейдер

23 квітня

Як я можу виявляти більше любові до оточуючих мене людей?

Maтвій 18; Лука 10

Зображення
піктограма “Радьтеся разом”

Радьтеся разом

Проводиться членом президентства кворуму або класу; триває приблизно 10–20 хвилин

На початку зборів повторіть разом Девіз Товариства молодих жінок або Девіз кворуму Ааронового священства. Потім обговоріть роботу зі спасіння і піднесення, скориставшись одним чи кількома нижчевказаними або ж власними запитаннями (див. Загальний довідник, 10.2, 11.2). Заплануйте, що будете робити стосовно обговорюваного.

  • Жити за євангелією. Які нещодавні випадки наблизили нас до Небесного Батька та Ісуса Христа?

  • Піклуватися про нужденних. Хто нещодавно переїхав до нашого приходу чи приєднався до Церкви? Як ми можемо дати їм відчути, що їм тут раді?

  • Запрошувати всіх прийняти євангелію. На які майбутні заходи ми можемо запросити наших друзів?

  • Обʼєднувати сімʼї на вічність. Які зусилля ми можемо докласти, щоб записати наші особисті історії?

Наприкінці уроку, якщо доречно, зробіть таке:

  • Свідчіть про принципи, яких навчали.

  • Нагадайте членам класу або кворуму плани і запрошення, про які йшлося на зборах.

Зображення
піктограма “Навчайте доктрини”

Навчайте доктрини

Проводиться дорослим провідником або кимось із молоді; триває приблизно 25–35 хвилин

Готуйтеся духовно

Після того, як Ісус навчав “одного законника” важливості двох великих заповідей—любити Бога і любити свого ближнього—законник спитав: “А хто то мій ближній?” (див. Лука 10: 25–29; Матвій 22:35–40). У відповідь Спаситель розповів притчу про самарянина, який ризикнув своїм життям, щоб допомогти побитому єврейському чоловіку і відправив його у безпечне місце, щоб про нього там попіклувалися, і заплатив гроші за його догляд, поки він одужає. Самарянин не зосереджувався на різниці між ним і чоловіком, який вважався ворогом його народові, не судив його чи не шукав причин, чому не допомогти. Він служив нужденному чоловікові попри особисту незручність і жертву, виявляючи цим любов до цієї людини і до Бога. Обмірковуючи вчення Спасителя у Лука 10:25–37, подумайте про те, що насправді означає “люби … свого ближнього, як самого себе” (вірш 27).

Як ви можете допомогти тим, кого навчаєте, зрозуміти, що коли вони служать оточуючим, вони виявляють свою любов до Бога? Що може надихнути їх любити інших і служити їм? Готуючись, ви можете переглянути виступ Президента Рассела М. Нельсона “Друга велика заповідь” (Ліягона, лист. 2019, сс. 96–100).

Навчайтеся разом

Щоб розпочати обговорення про вияв більшої любові до тих, хто навколо нас, ви можете попросити членів кворуму або класу поділитися тим, що вони дізнались про любов одне до одного з притчі про доброго самарянина у Лука 10:25–37. Що ми дізнаємося про взаємозв’язок між першою і другою заповіддю у Лука 10:27 та зі слів президента Далліна Х. Оукса, наведених у “Матеріалах, що стосуються цієї теми”? Наведені далі ідеї можуть допомогти вам продовжити обговорення про вияв більшої любові до оточуючих нас людей.

  • Ісус Христос є нашим великим прикладом вияву любові до Бога через служіння іншим. Члени класу або кворуму отримають натхнення, вивчаючи Його приклад. Попросить молодь подумати про смертне життя Ісуса Христа та вибрати історію з Його життя, яка показує Його велику любов до інших людей. Попросіть кожного з присутніх розповісти історію, яку вони вибрали, і пояснити її значення для них. Попросіть тих, кого ви навчаєте, подумати про один із способів, в який вони можуть наслідувати приклад любові Спасителя. Вони також можуть розповісти свої думки про когось із знайомих, хто наслідує цей приклад.

  • Поділіться з членами класу або кворуму словами Президента Рассела М. Нельсона, наведеними у “Матеріалах, що стосуються цієї теми” та обговоріть їх. Ви можете попросити членів класу або кворуму переглянути один або більше виступів з генеральної конференції, які згадані у плані цього уроку, і знайти вчення, які можуть спрямовувати нас у наших зусиллях любити одне одного. Вони можуть зосередитися на вивчені наступного: на прикладах того, як ми можемо служити, з виступу Президента Нельсона “Друга велика заповідь”; з розділів III і VI виступу президента Оукса “Любити відмінних від нас людей і жити з ними”, а також на історії про кроликів та пораді для молоді з виступу старійшини Гері Е. Стівенсона “Серця, скріплені у єдності”. Ви також можете прочитати разом Мосія 2:17 та Мороній 7:45–48. Можливо, буде корисно перелічити вчення, обговорені молоддю, на дошці. Потім клас або кворум може порадитися разом стосовно конкретних способів, якими вони можуть краще застосовувати ці вчення у своїх стосунках з рідними, друзями або у своїх громадах, навіть коли здається, що людей важко любити.

  • Зусилля членів класу або кворуму у роботі зі спасіння та піднесення будуть мати більше значення і принесуть більшу радість, якщо вони натхненні любов’ю. Аби допомогти їм побачити, як кожен аспект роботи зі спасіння і піднесення (див. Загальний довідник, 1.2) мотивується любов’ю, напишіть ці чотири аспекти на дошці. Потім попросіть молодь обговорити, як серце, сповнене любов’ю одне до одного, може змінити те, як ми беремо участь у кожному аспекті цієї роботи. Можливо, у них є досвід з власного життя чи життя інших людей, про який вони можуть розказати.

Зображення
молоді чоловіки і молоді жінки прикрашають торт

Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Якщо ми любимо Бога всім своїм серцем, Він повертає наше серце до благополуччя інших”.

Дійте з вірою

Запропонуйте членам класу або кворуму подумати й записати, що вони будуть робити завдяки враженням, які отримали сьогодні. Якщо вони захочуть, то можуть поділитися своїми ідеями. Попросіть їх подумати, як їхні дії на основі цих вражень зміцнять їхні стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом.

Матеріали, що стосуються цієї теми

  • Даллін Х. Оукс, “Любити відмінних від нас людей і жити з ними”, Ліягона, лист. 2014, сс. 25–28

  • Гарі Е. Стівенсон, “Серця, скріплені у єдності”, Ліягона,, трав. 2021, с. 19–23.

  •  “Притча про доброго самарянина” (відео), ChurchofJesusChrist.org

  • Президент Даллін Х. Оукс навчав: “У своєму ентузіазмі у виконанні цієї другої заповіді, ми не повинні забути першу заповідь—любити Бога всім своїм серцем, душею і думкою. … Ми повинні намагатися виконувати обидві великі заповіді. Для цього ми ходимо тонкою лінією між законом і любов’ю—виконуючи заповіді і йдучи шляхом завіту, виявляючи любов до наших ближніх. Цей шлях завіту вимагає від нас прагнення божественного натхнення щодо того, що підтримувати, а чому протистояти, та як любити і слухати з повагою та навчати в цьому процесі. Наш шлях вимагає, щоб ми не йшли на компроміс щодо заповідей, а повною мірою виявляли розуміння й любов” (“Дві великі заповіді”, Ліягона, лист. 2019, сс. 73–75).

  • Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Святі останніх днів … справді прагнуть жити за першою і другою великими заповідями. Якщо ми любимо Бога всім своїм серцем, Він повертає наше серце до благополуччя інших у прекрасному, доброчинному циклі. Надавати допомогу іншим—сумлінно старатися, турбуючись про інших так само, як або й більше, ніж про себе,—ось що дає нам радість. Особливо, я можу додати, коли це незручно і коли нам потрібно вийти зі своєї комфортної зони Жити за другою великою заповіддю—це ключ до того, щоб стати справжнім послідовником Ісуса Христа” (“Друга велика заповідь”, Ліягона, лист. 2019, 97, 100).

Навчати, як навчав Спаситель

Ваш особистий досвід життя за євангелією дозволить вам переконливо свідчити про принципи, яких ви навчаєте. Оскільки ви живете за ними, Святий Дух може свідчити, що те, чого ви навчаєте—істина.

Роздрукувати