Новий Завіт 2023
14 травня. Як Господь допомагає чоловікам і жінкам разом працювати над зміцненням шлюбу? Матвій 19–20; Марк 10; Лука 18


“14 травня. Як Господь допомагає чоловікам і жінкам разом працювати над зміцненням шлюбу? Матвій 19–20; Марк 10; Лука 18”, За Мною йдіть—для кворумів Ааронового священства і класів Товариства молодих жінок: доктринальні теми на 2023 р. (2022)

“14 травня. Як Господь допомагає чоловікам і жінкам разом працювати над зміцненням шлюбу?”, За Мною йдіть—для кворумів Ааронового священства і класів Товариства молодих жінок: доктринальні теми на 2023 р.

Зображення
пара біля храму

14 травня

Як Господь допомагає чоловікам і жінкам разом працювати над зміцненням шлюбу?

Матвій 19–20; Марк 10; Лука 18

Зображення
піктограма “Радьтеся разом”

Радьтеся разом

Проводиться членом президентства кворуму або класу; триває приблизно 10–20 хвилин

На початку зборів повторіть разом Девіз Товариства молодих жінок або Девіз кворуму Ааронового священства. Потім обговоріть роботу зі спасіння і піднесення, скориставшись одним чи кількома нижчевказаними або ж власними запитаннями (див. Загальний довідник, 10.2, 11.2). Заплануйте, що будете робити стосовно обговорюваного.

  • Жити за євангелією. Як наше звернення до Господа може допомогти нам впоратися із проблемами й випробуваннями?

  • Піклуватися про нужденних. Хто з наших знайомих потребує наших молитов і нашої дружби?

  • Запрошувати всіх прийняти євангелію. Які плани з розповсюдження євангелії обговорювалися на зборах молодіжної ради приходу? Як можна задіяти наш клас або кворум?

  • Обʼєднувати сімʼї на вічність. Як виконання сімейно-історичної роботи може зміцнити наші стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом?

Наприкінці уроку, якщо доречно, зробіть таке:

  • Свідчіть про принципи, яких навчали.

  • Нагадайте членам класу або кворуму плани і запрошення, про які йшлося на зборах.

Зображення
піктограма “Навчайте доктрини”

Навчайте доктрини

Проводиться дорослим провідником або кимось із молоді; триває приблизно 25–35 хвилин

Готуйтеся духовно

Починаючи з Адама і Єви, Небесний Батько та Ісус Христос намагалися зміцнити та об’єднати дружин та чоловіків у шлюбі. Спаситель навчав: “Покине тому чоловік батька й матір, і пристане до дружини своєї,—і стануть обоє вони одним тілом” (Матвій 19:5). У той самий час Сатана робить все можливе, щоб розколоти шлюби та зруйнувати сім’ї. Вірогідно, члени вашого класу або кворуму знають про багато різних випробувань, через які проходять шлюби у нас час. Можливо, вони також бачили дружин і чоловіків, які разом працювали над тим, щоб досягнути єдності, і шукали для цього допомоги небес. Обміркуйте, як цей досвід може навчити їх того, що потрібно робити, щоб досягнути єдності у шлюбі. Що ви можете зробити, аби навчити їх, як важливо вже зараз готуватися до майбутніх стосунків у шлюбі?

Минулого тижня члени класу чи кворуму мали можливість прочитати вчення Спасителя про шлюб у Матвій 19:4–6. Аби підготуватися до навчання, вивчіть ці вірші разом з виступом президента Дітера Ф. Ухтдорфа “Вшановуючи тих, хто зберігає” (Ліягона, трав. 2016, сс. 77–80) або інші виступи, наведені у навчальному плані цього уроку.

Навчайтеся разом

Можливо, багато хто з молоді не думає про шлюб. Однак те, що є таким важливим, вимагає ретельної підготовки. Ви можете попросити молодь уявити, що вони стоять навколішках біля олтаря в храмі, щоб бути запечатаними і запечатувач порадив їм вивчити Матвій 19:4–6. Які істини ми знаходимо в цих віршах, що можуть допомогти щойно одруженій парі? Як чоловік і дружина стають “одним”? Як Спаситель допомагає в цьому? Завдання, подібні до цих, можуть допомогти вашому класу чи кворуму зрозуміти, як досягнути єдності у шлюбі.

  • Адам і Єва подають чудовий приклад того, як чоловік і дружина можуть працювати разом в єдності. Ви можете показати їхнє зображення (див. альбом Євангелія в мистецтві [2009], № 5) та попросити ваш клас або кворум прочитати Мойсей 5:1–12, шукаючи, як саме Адам і Єва працювали разом у єдності. Що вони зробили, щоб Бог міг благословити їхні стосунки? Аби допомогти молоді дізнатися більше про єдність у шлюбі, запросіть їх вивчити уривки з Писань у розділі “Матеріали, що стосуються цієї теми”.

  • Президент Дітер Ф. Ухтдорф навчав, що у багатьох суспільствах сьогодні “усе, здається, може бути одноразовим”. Але це ставлення не має стосуватися нашого шлюбу і сім’ї; навпаки, нам слід “присвячувати наші найкращі зусилля збереженню і збагаченню [їх]” (“Вшанування тих, хто зберігає”, с. 77). Аби допомогти проілюструвати цю думку, попросіть молодь подумати про річ, яка була розбитою, зношеною або застарілою, і вони її нещодавно замінили. Яким чином шлюби відрізняються від таких речей, які можна замінити? Після цього клас або кворум може прочитати у виступі президента Ухтдорфа розділ під назвою “Зберігати наші шлюби” та розповісти про те, як чоловіки і дружини можуть працювати разом і зі Спасителем, щоб зміцнювати свій шлюб. Що ми можемо робити зараз, щоб підготуватися й мати міцний шлюб, складовою якого є єдність?

  • Можна написати на дошці заголовок Єдність у шлюбі та запропонувати молоді перелічити те, що дружини і чоловіки можуть робити, щоб бути єдиними. Потім попросіть молодь знайти у документі “Сім’я: Проголошення світові” (ChurchofJesusChrist.org) ідеї, які вони можуть додати до свого переліку. Які якості члени вашого класу або кворуму бачать одне в одному або в одружених парах, які, на їхню думку, важливі для єдності у шлюбі? Чому важливо зараз розвивати та застосовувати ці принципи у наших стосунках? Відео у розділі “Матеріали, що стосуються цієї теми” наводить кілька прикладів цих якостей в дії.

  • Якщо члени вашого класу або кворуму мають запитання або занепокоєння стосовно розлучення, можна разом переглянути уривки з виступу президента Далліна Х. Оукса “Розлучення” (Ліягона, трав. 2007, сс. 70–73).

Зображення
пара обнімається

Починаючи з Адама і Єви, Небесний Батько та Ісус Христос намагалися зміцнити та об’єднати дружин та чоловіків у шлюбі.

Дійте з вірою

Запропонуйте членам класу або кворуму подумати й записати, що вони будуть робити завдяки враженням, які отримали сьогодні. Якщо вони захочуть, то можуть поділитися своїми ідеями. Попросіть їх подумати, як їхні дії на основі цих вражень зміцнять їхні стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом.

Матеріали, що стосуються цієї теми

Навчати, як навчав Спаситель

Щирі вияви любові, подібної до Христової, мають колосальну силу, щоб пом’якшити серця членів класу, яким важко. Аби допомогти членам класу або кворуму відчувати себе потрібними та любимими, ви можете попросити їх взяти участь у наступному уроці—розповісти про свій досвід або свої почуття стосовно уривка з Писань.

Роздрукувати