За Мною йдіть 2024
29 січня–4 лютого: “Я підготую путь для вас”. 1 Нефій 16–22


“29 січня–4 лютого: “Я підготую путь для вас”. 1 Нефій 16–22”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2024)

“29 січня–4 лютого. 1 Нефій 16–22”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2024)

Зображення
люди розглядають Ліягону

29 січня–4 лютого: “Я підготую путь для вас”

1 Нефій 16–22

Коли сім’я Легія подорожувала до обіцяної землі, Господь пообіцяв їм: “Я підготую путь для вас, якщо будете дотримуватися Моїх заповідей” (1 Нефій 17:13). Явно це обіцяння не означало, що подорож буде легкою — члени сім’ї все ще не досягали згоди, у них ламалися луки, людям було важко, і дехто помирав. І в той же час їм потрібно було побудувати корабель із самостійно оброблених матеріалів. Але коли сім’я стикалася з труднощами чи завданнями, які, здавалося, неможливо було виконати, Нефій знав, що Господь завжди був поряд. Він знав, що Бог “буде живити [вірних], і зміцнювати їх, і забезпечувати засобами, за допомогою яких вони зможуть виконати те, що Він їм наказав” (1 Нефій 17:3). Якщо вам коли-небудь було цікаво, чому погане відбувається з такими хорошими людьми, як Нефій та його сім’я, ви можете знайти відповіді у цих розділах. Але, мабуть, важливішим є те, що ви побачите, що роблять хороші люди, коли відбувається щось погане.

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

1 Нефій 16–18

Зображення
піктограма семінарії
Спаситель допоможе мені подолати життєві випробування.

Сім’я Нефія зіткнулася з важкими випробуваннями, як і всі ми. Чого ви можете навчитися від Нефія стосовно того, як протистояти труднощам з вірою в Ісуса Христа? Прочитайте про його досвід у 1 Нефій 16:17–32; 16:34–39; 17:7–16; 18:1–4 і 18:9–22. Ви можете записати знайдене під такими заголовками: “Труднощі”, “Як відреагував Нефій” і “Як допоміг Господь”. Що зі знайденого ви могли б застосувати під час труднощів, які постають перед вами?

Навчаючись у Нефія та його сім’ї, ви можете записати додаткові думки під такими заголовками: “Мої труднощі”, “Як я буду реагувати” та “Як Господь може мені допомогти”. Роблячи це, ви можете посилатися на такі уривки з Писань: Матвій 11:28–30; Іван 14:26–27; Мосія 24:13–15. Гімн “Як відшукать мені втіху і спокій?” (Гімни, № 64) може зміцнити вашу віру в Спасителя і допомогу, яку Він пропонує під час випробувань.

Див. також Ентоні Д. Перкінс, “Згадай Своїх святих, що страждають, о Боже наш”, Ліягона, лист. 2021, сс. 103–105; “Допомога для життя”, “Євангельська бібліотека”.

1 Нефій 16:10–16, 23–31; 18:11–22

Бог скеровує мене малими та простими засобами.

Коли Бог повів сім’ю Легія в пустиню, Він не дав їм карту, на якій було би показано всі деталі подорожі. Натомість Він дав їм Ліягону, щоб щодня скеровувати їх. Коли ви будете читати 1 Нефій 16:10–16, 23–31 та 18:10–22, ви можете зробити список істин, які ілюструють, як Бог скеровує Своїх дітей (наприклад, 1 Нефій 16:10 може навчати, що Бог іноді скеровує нас неочікуваними способами). Які ви бачите подібності між Ліягоною і Святим Духом? Якими “малими засобами” Він здійснив “великі справи” у вашому житті?

Див. також Алма 37:7, 38–47; Учення і Завіти 64:33–34.

Зображення
Легій використовує Ліягону

Якщо ви будете готові, ви не злякаєтеся, художник Кларк Келлі Прайс

1 Нефій 17:1–6, 17–22

Мої випробування можуть бути благословенням.

Хоча Нефій і його брати мали однакові випробування в пустині, їхній досвід був дуже різним. Ви можете порівняти розповідь Нефія про подорож у пустині (див. 1 Нефій 17:1–6) з розповіддю його братів (див. 1 Нефій 17:17–22). Що з того, що знав чи робив Нефій, допомагало йому дивитися на все з перспективи віри? Можна записати про нещодавнє або нинішнє випробування з точки зору віри і вдячності. Чого ви навчилися завдяки цьому або що відчули?

Див. також Емі Е. Райт, “Христос зцілює те, що розбите”, Ліягона, трав. 2022, сс. 81–84.

Час для роздумів у тиші. Якщо виділити час для роздумів, осмислення, розмірковування або записування, можна отримати натхнення. Це може допомогти нам побачити, як доктрина або принципи євангелії стосуються нашого життя. Коли ви навчаєте інших, дайте їм час поміркувати та записати свої враження. Це також може збільшити їхнє бажання ділитися своїми думками та почуттями з іншими.

1 Нефій 19:22–24, 20–22

Я можу “застос[увати] усі писання” до себе.

Оскільки Писання були написані дуже давно, може здатися, що вони сьогодні не стосуються нас. Але Нефій знав краще. “Я застосовував усі писання до нас, щоб були вони нам на користь і в науку” (1 Нефій 19:23). Це одна з причин, чому Нефій знайшов так багато духовної сили в Писаннях.

Читаючи 1 Нефій 20–22, подумайте над такими запитаннями:

1 Нефій 20:1–9.Чого ці вірші навчають про людей у часи Ісаї? Що зі знайденого стосується вас?

1 Нефій 20:17–22.Чого ці вірші навчають про те, як Небесний Батько скеровував людей у часи Ісаї? Як Він запрошує вас іти за Ним?

Що ще ви можете знайти в 1 Нефій 20–22, що можете “застосувати” до себе?

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

1 Нефій 16:10, 28–29; 18:8–13, 20–22

Коли я дотримуюся заповідей, Господь спрямовує мене.

  • Якщо у вас є компас, карта чи щось інше, що допомагає нам знайти дорогу, ви можете показати це вашим дітям. Це може бути гарним способом почати обговорення про Ліягону, про яку ви можете прочитати в 1 Нефій 16:10, 28–29. З яких причин компас або карта можуть не працювати? Чому Ліягона іноді не працювала для сім’ї Легія? (Див. 1 Нефій 18:9–12, 20–22). Що Небесний Батько дав нам сьогодні, щоб скерувати нас назад до Нього?

  • Щоб допомогти вашим дітям застосовувати те, що вони дізналися про Ліягону в 1 Нефій 16:10, 26–31; 18:8–22, ви можете запропонувати їм подумати про важливе або важке рішення. Що дав нам Бог для скерування у наш час, що працює як Ліягона? (Див., наприклад, Алма 37:38–44). Ви можете поділитися особистим досвідом того, як вас скеровував Небесний Батько.

1 Нефій 16:21–32

Я можу бути хорошим прикладом для моєї сім’ї.

  • Читаючи разом 1 Нефій 16:21–32, допоможіть своїм дітям дізнатися, як приклад Нефія благословив його сім’ю. Це може призвести до обговорення того, як ми можемо бути подібними до Нефія. Запропонуйте своїм дітям спланувати щось, що вони можуть зробити, щоб добре вплинути на інших членів сім’ї.

1 Нефій 17:7–19; 18:1–4

Небесний Батько може допомогти мені робити важкі справи.

  • Дітям подобається розповідати історії. Ви можете запросити їх допомогти вам розповісти історію про те, як Нефію було наказано побудувати корабель (див. 1 Нефій 17:7–19; 18:1–4; див. також “Розділ 7: Побудова корабля” в Оповідання з Книги Мормона, сс. 21–22. Заспівайте разом другий куплет пісні “Відвага Нефія” (Збірник дитячих пісень, сс. 64‒65). Що допомогло Нефію мати відвагу, коли його брати сміялися з нього через те, що він намагався побудувати корабель?

  • Нефій не знав, як будувати корабель, тому він покладався на настанови від Господа. Прочитавши з вами 1 Нефій 18:1, діти можуть попрацювати над творчою сторінкою цього тижня. Коли вони це робитимуть, поговоріть з ними про те, як Небесний Батько може допомогти нам виконувати щось важке саме так, як Він допоміг Нефію.

Щоб отримати більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Нефій та його сім’я на кораблі

Вони поводилися зі мною з великою жорстокістю, художник Уолтер Рейн

Роздрукувати