За Мною йдіть 2024
26 серпня–1 вересня: “Кам[інь] нашого Викупителя”. Геламан 1–6


“26 серпня–1 вересня: “Кам[інь] нашого Викупителя”. Геламан 1–6”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“26 серпня–1 вересня. Геламан 1–6”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
хвилі розбиваються об каміння

26 серпня–1 вересня: “Кам[інь] нашого Викупителя”

Геламан 1–6

У книзі Геламана записано як успіхи, так і трагедії, які сталися серед нефійців та ламанійців. Вона починається з того, що були “серйозні труднощі серед народу Нефійців” (Геламан 1:1), і протягом усієї книги труднощі продовжують виникати. Тут ми читаємо про політичні інтриги, банди грабіжників, відкидання пророків і гординю та зневіру по всій землі. Але ми також знаходимо приклади Нефія та Легія і “покірливіш[ої] частин[и] народу”, які не лише вижили, але й процвітали духовно (Геламан 3:34). Як вони цього досягли? Як вони залишалися сильними, коли їхня цивілізація почала занепадати і розпадатися? Таким самим чином кожен з нас може залишатися сильним посеред “могутн[ьої] бур[і]”, яку диявол насилає “вдарит[и по нас]” — побудувавши наше життя “на камені нашого Викупителя, Який є Христос, Син Бога… фундамент[і], що на ньому, якщо люди будують, вони не можуть упасти” (Геламан 5:12).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Геламан 1–6

Гординя віддаляє нас від Духа і сили Бога.

Читаючи Геламан 1–6, ви можете помітити закономірність у поведінці нефійців. Коли вони праведні, Бог благословляє їх, і вони процвітають. Після певного часу вони стають гордовитими і злочестивими, роблячи вибір, який призводить до руйнування і страждання. Потім вони впокорюються, надихаються на покаяння і Бог знову їх благословляє. Ця послідовність повторюється так часто, що дехто називає її “цикл гордовитості”.

Зображення
цикл гордовитості

“Цикл гордовитості”

Пошукайте приклади цього циклу, коли читатимете Геламан 1–6. Ось кілька запитань, які допоможуть вам зрозуміти цю модель:

  • Які докази гордовитості ви бачите серед нефійців? (Див., наприклад, Геламан 3:33–34; 4:11–13.) Чи бачите ви подібні ознаки гордовитості в собі?

  • Якими є наслідки гордовитості та злочестивості? (Див. Геламан 4:23–26.) Якими є наслідки смирення та покаяння? (Див. Геламан 3:27–30, 35; 4:14–16.)

  • Що Геламан хотів, аби його сини запам’ятали? (Див. Геламан 5:4–12.) Яким чином те, що ми пам’ятаємо про ці істини, допомагає вам уникати гордині?

Див. також “Розділ 18: Стережіться гордині”, Учення Президентів Церкви: Езра Тефт Бенсон (2014), сс. 245–257; “Моє спасіння — Ти”, Гімни, № 45.

Геламан 3:24–35

Віра в Христа сповнює мою душу радістю.

У розділі Геламан 3 Мормон описав час радості, коли Церква мала такі благословення, що навіть провідники були здивовані. На основі того, що ви прочитали у віршах 24–32, що, на вашу думку, призвело до цього радісного стану? Однак не всі члени Церкви продовжували радіти. Зверніть увагу на відмінності між людьми, описані у віршах 33–35. Чого вас навчає їхній приклад?

Подумайте, як застосувати це особисто. Скорочуючи Книгу Мормона, пророк Мормон використав фразу “ми бачимо”, щоб підкреслити важливі істини. Наприклад, що він хотів, аби ми побачили в Геламан 3:27–30? Вивчаючи Писання, ви можете час від часу робити паузи, щоб завершити фразу “таким чином ми бачимо” стосовно того, що ви прочитали.

Геламан 5:6–7

Я можу шанувати ім’я Спасителя.

Читаючи Геламан 5:6–7, ви можете відчути натхнення подумати про дане вам ім’я, а також прізвище. Що вони означають для вас? Як ви можете їх шанувати? І, що важливіше, поміркуйте, що означає взяти на себе ім’я Спасителя (див. Мороній 4:3). Як ви шануєте це священне ім’я?

Геламан 5:12–52

Зображення
seminary icon
Якщо я зроблю Ісуса Христа своїм фундаментом, то не впаду.

Що означає “побудувати свій фундамент” на “камені нашого Викупителя”? (Геламан 5:12.) Як ви знаходили безпеку в Ісусі Христі під час бур життя? Читаючи Геламан 5:12–52, визначте, які благословення отримали Нефій та Легій, розбудовуючи свою віру на камені їхнього Викупителя.

Деяким людям допомагає візуалізація того, що вони вивчають. Щоб візуалізувати Геламан 5:12, ви можете побудувати маленькі споруди на різних фундаментах. Потім ви можете створити “могутню бурю”, побризкавши їх водою і створивши вітер за допомогою віяла. Які думки це викликає щодо побудови вашого фундаменту на Ісусі Христі?

У вірші 50 згадується про “велич свідчень”, які отримали ламанійці. Прочитавши Геламан 5:12–52, ви можете пригадати докази, які дав вам Бог. Наприклад, можливо “шепіт” Духа зміцнив вашу віру в Спасителя (Геламан 5:30; див. також Учення і Завіти 88:66). Або, можливо, ви були в темряві і благали Бога про більшу віру (див. Геламан 5:40–47). Які інші випадки допомагали вам будувати свій фундамент на Ісусі Христі?

Див. також Рассел М. Нельсон, “Храм і ваш духовний фундамент”, Ліягона, лист. 2021, сс. 93–96; Шон Дуглас, “Зустрічати наші духовні урагани з вірою у Христа”, Ліягона, лист. 2021, cc. 109–111.

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Геламан 3:24, 33–34; 4:11–15

Небесний Батько хоче, щоб я був/ла смиренним/ою.

  • Запропонуйте дітям намалювати їхню версію “циклу гордовитості”, основаного на наведеній вище діаграмі. Далі, коли ви разом читатимете Геламан 3:24, 33–34 і 4:11–15, вони можуть вказати на частини циклу, про які сказано в цих віршах. Як ми можемо вирішити бути смиренними — і залишатися такими?

Геламан 5:12

Я буду будувати свій фундамент на Ісусі Христі.

  • Скористайтеся зображенням храму, щоб почати розмову про те, чому будівлі потребують міцних фундаментів. Або ви можете подивитися на фундамент свого дому чи церковної будівлі. Щоб підкреслити міць твердого фундаменту, ваші діти можуть спробувати пересунути камінь, дуючи на нього. Прочитайте разом Геламан 5:12 і запитайте дітей, чому Ісус Христос є “надійним фундаментом” для їхнього життя. Як ми можемо будувати своє життя на Ньому? (Див. Геламан 3:27–29, 35 і Уложення віри 1:4.)

  • Запропонуйте дітям побудувати вежу з кубиків або інших матеріалів на різних фундаментах (наприклад, на ватних кульках або на плоскому камені). Чим міцний фундамент схожий на Ісуса Христа? Вони могли би додавати по одному кубику до будівлі після кожної розказаної ідеї про те, що вони можуть робити, аби слідувати за Ним.

Геламан 5:21–52

Святий Дух шепоче тихим, лагідним голосом.

  • Голос, описаний у Геламан 5:29–30, 45–47, вчить нас про один із способів, якими Святий Дух говорить з нами. Щоб допомогти своїм дітям зрозуміти цю істину, прочитайте “Розділ 37: Нефій і Легій у в’язниці” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 99–102). Розповідаючи про голос, який почули люди, говоріть тихим голосом. Повторіть цю розповідь кілька разів, а потім попросіть дітей прошепотіти її разом з вами. Допоможіть їм поміркувати про інші способи, якими Святий Дух може говорити з нами. Щоб посилити засвоєння цього принципу, ви можете проспівати разом “Святий Дух” (Збірник дитячих пісень, с. 56).

Геламан 5:20–52

Завдяки покаянню на зміну духовній темряві приходить світло.

  • Щоб підкреслити, що Геламан 5:20–41 навчає про темряву і світло, спробуйте прочитати або узагальнити ці вірші в темряві, використовуючи в якості світла лише ліхтарик. Ваші діти можуть прислухатися, аби почути, що потрібно було зробити людям, аби усунути темряву. Після цього увімкніть світло й прочитайте разом вірші 42–48. Що ми дізнаємося з цих віршів про покаяння?

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Нефій та Легій у в’язниці

Навіть у в’язниці Нефій і Легій були захищені силою Бога.

© Книга Мормона для юних читачів, Нефій та Легій оточені стовпом вогню, художниця Бріана Шоукрофт; копіювання заборонено

Роздрукувати