За Мною йдіть 2024
11–17 листопада: “Розірв[іть] ту завісу зневіри”. Eтер 1–5


“11–17 листопада: “Розірв[іть] ту завісу зневіри”. Eтер 1–5”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“11–17 листопада. Eтер 1–5”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
яредійці подорожують пустинею

Яредійці залишають Вавилон, художник Альбін Веселка

11–17 листопада: “Розірв[іть] ту завісу зневіри”

Eтер 1–5

Хоча це правда, що шляхи Бога вищі за наші, і ми завжди маємо підкорятися Його волі, Він також заохочує нас мати свою думку і діяти самостійно. Це один з уроків, засвоєних Яредом і його братом. Наприклад, думка про подорож до нової землі, яка була “обраною над усі інші на світі”, здавалося, виникла у Яреда, і Господь задовольнив це прохання, сказавши брату Яреда: “І таке я зроблю для тебе, тому що цей тривалий час ти волав до Мене” (див. Eтер 1:38–43). І коли брату Яреда потрібно було світло всередині барок, які мали доставити їх до обіцяної землі, Господь поставив питання, яке, зазвичай, ми ставимо Йому: “Що ти хочеш, щоб Я зробив?” (Етер 2:23). Він хоче почути наші думки та ідеї, Він вислухає та дасть Своє підтвердження або порадить нам щось інше. Іноді єдина річ, яка відділяє нас від благословень, яких ми прагнемо, — це наша власна “завіса зневіри”, і якщо ми зможемо “розірв[ати] ту завісу” (Eтер 4:15), нас може здивувати те, що Господь бажає зробити для нас.

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Eтер 1:33–43

Коли я волатиму до Господа, Він матиме до мене співчуття.

В Eтер 1:33–43 розповідається про три молитви брата Яреда. Чого вас навчає відповідь Господа на кожну молитву? Подумайте про випадок, коли ви відчували співчуття Господа, волаючи до Нього в молитві. Ви, можливо, захочете записати цей випадок і поділитися ним з кимось, кому потрібно буде почути ваше свідчення.

Див. також “Я молюсь на самоті”, Гімни, № 75.

Eтер 2; 3:1–6; 4:7–15

Зображення
піктограма семінарії
Я можу отримувати одкровення для свого життя.

Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Я благаю вас зміцнити свою духовну здатність отримувати одкровення… Вирішіть виконувати духовну роботу, яка вимагається, щоб насолоджуватися даром Святого Духа і чути голос Духа частіше і ясніше” (“Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ліягона, трав. 2018, с. 96).

Вивчаючи Eтер 2; 3:1–6 та 4:7–15, що ви дізнаєтеся про “духовну роботу”, про яку говорив Президент Нельсон? Ви можете позначити одним кольором запитання або занепокоєння, які були у брата Яреда, і що він робив стосовно них, а іншим кольором ви можете позначити, як Господь допоміг йому і повідомив Свою волю.

Ось деякі запитання для обдумування під час вашого навчання:

  • Що вас вразило в тому, як Господь відповів на запитання брата Яреда в Етер 2:18–25?

  • Як ви можете застосовувати Етер 3:1–5, щоб допомогти людині, яка вчиться молитися?

  • Що може завадити вашому отриманню одкровень від Господа? (Див. Етер 4:8–10.) Як ви можете частіше отримувати від Нього одкровення? (Див. Етер 4:7, 11–15.)

  • Що, на вашу думку, означає “розірвати завісу зневіри” у вашому житті”? (Етер 4:15).

Що ще ви дізналися від брата Яреда про особисте одкровення?

Старійшина Дейл Г. Ренлунд навчав про “Схем[у] отримання особистого одкровення” (Ліягона, лист. 2022, сс. 16–19). Намалюйте схему у вигляді прямокутника і підпишіть з чотирьох боків чотири складові цієї схеми. Як ця схема може допомогти вам “зміцнити вашу здатність отримувати одкровення”?

Етер 2:14–15; 3:1–20

Своїм покаранням Господь запрошує мене покаятися і прийти до Нього.

Навіть для такого великого пророка як брат Яреда було потрібне покарання від Господа. Що ви дізнаєтеся з Етер 2:14–15 про покарання від Господа? Подумайте, як покарання від Господа і реакція брата Яреда допомогли йому підготуватися до подій в його житті, описаних в Етер 3:1–20.

Eтер 2:16–25

Господь підготує мене перетнути мою власну “велику глибочинь”.

Іноді перетин “великої глибочині” — єдиний спосіб виконати Божу волю щодо нас. Чи знаходите ви в Eтер 2:16–25 якісь подібності з вашим життям? Як Господь готував вас до ваших випробувань? Що Він просить вас робити зараз, щоб підготуватися до того, що Він хоче, аби ви робили в майбутньому?

Див. також Л. Тодд Бадж, “Постійна й неодмінна довіра”, Ліягона, лист. 2019, сс. 47–49.

Застосовуйте вивчене. Вивчення євангелії має надихати нас змінювати наше життя. Прочитавши Етер 4:11–12, ви можете перелічити те, що впливає на ваше життя, та подумати, чи це переконує вас робити добро. Згідно з відчутим вами спонуканням, які зміни вам слід зробити?

Етер 5

Свідки свідчать про істинність Книги Мормона.

Читаючи пророцтво Моронія в Етер 5, подумайте про мету Господа у підготовці багатьох свідків Книги Мормона. Яке свідчення допомогло вам повірити, що Книга Мормона є словом Бога? Як Книга Мормона показала вам “силу Бога, і також Його слово”? (Етер 5:4).

Ідеї для навчання дітей

Етер 1:33–37; 2:16–25; 3:1–6

Небесний Батько чує мої молитви й відповідає на них.

  • Якщо ви знаєте мову, якою не володіють ваші діти, дайте їм прості вказівки цією мовою (або відтворіть запис іншої мови). Ви можете використати це, щоб пояснити, чому брат Яреда молився про допомогу в Етер 1:33–37. Підкресліть, як Господь поставився до цієї молитви і як Він відповів (див. також “Розділ 50: Яредійці залишають Вавилон”, Оповідання з Книги Мормона, сс. 143–144).

  • Ваші діти можуть удавати, що вони будують барку, як описано в Етер 2:16–17. Потім ви та ваші діти можете прочитати про проблеми, які мали яредійці з їхніми баржами (див. Етер 2:19), і різні способи, якими Господь відповів на молитви брата Яреда (див. Етер 2:19–25; 3:1–6). Ілюстрація та творча сторінка в кінці цього навчального плану можуть допомогти вам і вашим дітям розповісти цю історію. Що ми дізнаємося від брата Яреда про молитву? Можна поділитися досвідом, коли ви молилися про допомогу і Небесний Батько допоміг вам.

Eтер 3:6–16

Мене було створено за образом Божим.

  • Коли діти зростатимуть, вони зіштовхнуться з великою кількістю неправильної інформації про Бога, про них самих та їхнє фізичне тіло. Ви можете попросити їх допомогти вам знайти істини щодо цих тем в Етер 3:6–16. Щоб підкреслити істину з Етер 3:13, 15, ви можете разом подивитися на зображення Спасителя і попросити ваших дітей вказувати на різні частини Його тіла. Потім вони можуть показати ті самі частини свого тіла. Також ви можете заспівати разом пісню, пов’язану з нашим тілом, наприклад, “Щоб на білім світі жити” (Збірник дитячих пісень, с. 73). Ви можете поговорити з дітьми про те, чому ви вдячні за своє тіло.

Зображення
дитина бігає по полю

Ми створені за подобою Бога.

Етер 5

Три свідки свідчать про Книгу Мормона.

  • Мороній пророкував, що троє свідків допоможуть у доведенні істинності Книги Мормона. Щоб навчити, хто такий свідок, ви можете попросити дітей описати те, що вони бачили або пережили, чого не бачили і не переживали інші. Потім, читаючи разом Етер 5, ви можете обговорити, чому Бог використовує свідків у Своїй роботі. Ви також можете поділитися одне з одним, як ви дізналися, що Книга Мормона істинна, і як ви можете поділитися своїм свідченням з іншими.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Ісус торкається 16 камінців у присутності брата Яреда

Чи бачив ти більше, ніж це?, художник Маркус Алан Вінсент

Роздрукувати