За Мною йдіть 2024
25 листопада–1 грудня: “Вірою все здійснюється”. Eтер 12–15


“25 листопада–1 грудня: “Вірою все здійснюється”. Етер 12–15”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“25 листопада–1 грудня. Eтер 12–15”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
Етер заходить до печери

Етер ховається в ущелині скелі, художник Гарі Ернест Сміт

25 листопада–1 грудня: “Вірою все здійснюється”

Eтер 12–15

Пророцтва Етера яредійцям були “велик[і] і дивовижн[і]” (Eтер 12:5). Він “розповів їм про все… від початку людини” (Eтер 13:2). Він передбачив “дні Христа” і Новий Єрусалим в останні дні (Eтер 13:4). І він говорив про “наді[ю] на кращий світ, так, саме на місце праворуч Бога” (Eтер 12:4). Але яредійці відкидали його слова з тієї самої причини, з якої люди часто відкидають пророцтва слуг Бога у наш час: “тому що не бач[ать] цього” (Eтер 12:5). Потрібна віра, щоб вірити в обіцяння і застереження стосовно того, чого ми не можемо бачити, так само, як Етеру потрібна була віра пророкувати про “велике і дивовижне” невіруючим людям. Моронію потрібна була віра, щоб довіряти, що Господь міг узяти його “слабкість у письмі” і перетворити її на силу (див. Eтер 12:23–27). Саме така віра робить нас “впевненими і непохитними, завжди багатими на добрі діяння, і веденими до уславлення Бога” (Eтер 12:4). І це саме така віра, якою “все здійснюється” (Eтер 12:3).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Етер 12

Віра в Ісуса Христа може приводити до чудес.

Сьогодні, як це було і за часів Етера, люди, перш ніж повірити в Бога та Його силу, зазвичай хочуть побачити докази. Що ми дізнаємося з Етер 12:5–6 про таку думку?

Читаючи Етер 12, ви можете звертати увагу на кожний випадок використання слова “віра”. Поміркуйте, чого навчає про віру кожен приклад. У пригоді можуть стати такі запитання: Що таке віра? Що означає виявляти віру? Якими є плоди віри в Ісуса Христа? Ви також можете записати свої думки стосовно свідчень, які ви здобули після того, “як бу[ло] випробувано вашу віру” (Eтер 12:6).

Див. також Рассел М. Нельсон, “Христос воскрес, і віра в Нього зрушить гори”, Ліягона, трав. 2021, сс. 101–104.

Дозволяйте іншим ділитися думками та інколи навчати. Люди найкраще навчаються, коли мають можливість ділитися вивченим, або навіть навчати про це у форматі уроку. Поміркуйте про можливість дозволити іншим чи вдома, чи в Церкві, зокрема молоді, викладати частину уроку.

Eтер 12:1–9, 28, 32

Ісус Христос дає нам “більш чудову надію”.

Окрім глибоких учень про віру, в Eтер 12 також багато сказано про надію. Керуйтеся у вашому вивченні такими запитаннями:

  • З яких причин Етер міг “надіятися на кращий світ”? (Див. Eтер 12:2–5.)

  • Яка мета якоря? У чому вплив надії на вашу душу подібний до впливу якоря на човна? (Див. Етер 12:4.)

  • На що ми маємо сподіватися? (Див. Етер 12:4; Мороній 7:41.)

  • Як євангелія Ісуса Христа дала вам “більш чудову надію”? (Етер 12:32.)

Див. також Moроній 7:40–41; Джеффрі Р. Холланд, “Справжня яскравість надії”, Ліягона, трав. 2020, сс. 81–84.

Етер 12:23–29

Зображення
піктограма семінарії
Ісус Христос може обернути мою слабкість на силу.

Коли ми читаємо переконливі слова Моронія, легко забути, що він непокоївся про свою “слабкість у письмі” і боявся, що люди будуть насміхатися з його слів (див. Eтер 12:23–25). Якщо ви коли-небудь переймалися через власну слабкість, прочитайте про сумніви Моронія — і відповідь Спасителя — в Етер 12:23–29. Ви також можете згадати випадки, коли Ісус Христос допоміг вам розпізнати вашу слабкість, навіть якщо Він не повністю її усунув, і зробив вас сильними. Також подумайте про слабкості, з якими ви зараз боретесь. Що вам потрібно зробити, щоб отримати обіцяння Спасителя — щоб Він вчинив “так, щоб слабке стало сильним”? (Етер 12:27.)

Ви можете розглянути наведені далі уривки, щоб побачити, як інші люди у Писаннях отримали силу через благодать Ісуса Христа:

Див. також “Господь — Світоч мій”, Гімни, № 38.

Eтер 13:13–22; 14–15

Відкидаючи Господніх пророків, я піддаю себе духовній небезпеці.

Історично, бути царем яредійців було небезпечно. Особливо це стосувалося Коріантумра, оскільки, “могутн[і] чоловік[и]… прагнули знищити [його]” (Eтер 13:15–16). В Eтер 13:15–22 зверніть увагу на те, що робив Коріантумр, аби захистити себе, і що пророк Етер порадив йому робити замість цього. Читаючи решту книги Етера, обміркуйте наслідки відкидання пророків. Що стається з людьми, коли “Дух Господа припин[яє] боротися з ними”? (Етер 15:19). Чого Господь хотів, щоб ви навчилися з цієї історії? Подумайте, що ви будете робити, щоб іти за Його пророками?

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Eтер 12:6–22

Віра — це сподівання на те, чого ми не можемо бачити.

  • Можна допомогти дітям повторити разом з вами: “Віра є сподіване, але не бачене” з Етер 12:6. Можливо, вони захочуть подивитися ілюстрації до прикладів вияву віри в Етер 12:13–15, 19–21 (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 78, 85 і творчу сторінку для цього тижня). Нехай ваші діти пояснять, що вони знають про кожну історію. Ось кілька запитань, які допоможуть вам обговорити ці приклади віри:

    • На що сподівалися ці люди?

    • Як випробовувалася їхня віра?

    • Що сталося завдяки їхній вірі?

    Ви також можете поділитися власним досвідом вияву віри.

Eтер 12:4, 32

Надія — це як якір для моєї душі.

  • Щоб зрозуміти, чого в Етер 12:4 навчено про надію, ви з дітьми можете подивитися на зображення корабля та якоря. Навіщо кораблям потрібен якір? Що станеться з кораблем, якщо в нього не буде якоря? Читаючи разом Етер 12:4, поговоріть про те, як нам допомагає надія, подібно до того, як якір допомагає човну. Запропонуйте дітям намалювати корабель і якір, щоб навчати інших про надію.

  • Якщо вашим дітям потрібне визначення слова надія, допоможіть їм знайти його в Путівнику по Писаннях, “Надія” (“Євангельська бібліотека”). На що, відповідно до цього визначення та написаного в Етер 12:4, 32, нам слід надіятися? (Див. також Мороній 7:40–42.) Допоможіть вашим дітям згадати інші слова, що стосуються надії, а також слова, протилежні за значенням до слова надія. Ви також можете поділитися одне з одним кількома євангельськими істинами, які дають вам надію.

Етер 12:23–29

Ісус Христос може допомогти мені стати духовно сильним/ою.

  • Іноді діти опиняються в ситуаціях, в яких відчувають себе слабкими, як це було й з Моронієм. Допоможіть дітям з’ясувати, чому Мороній мав описані в Етер 12:23–25 почуття, і запитайте їх, чи вони коли-небудь відчували щось подібне. Потім запропонуйте їм прочитати вірші 26–27, щоб дізнатися, як Господь допоміг Моронію.

  • Можливо, ваші діти могли би намалювати те, що є слабким, і те, що є сильним. Потім вони можуть написати на своїх малюнках кілька слів і фраз із Етер 12:23–29, що навчають їх про те, як Спаситель може перетворити наші слабкості на силу. Заохочуйте дітей обдумувати слабкості, які вони, можливо, мають, а потім прагнути допомоги від Спасителя, щоб стати сильними. Також ви можете розповісти про випадок, коли Спаситель допомагав вам стати достатньо сильним/ою, аби виконати щось важке.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Етер стоїть на колінах перед отвором печери

Дивовижними були пророцтва Етера, художник Уолтер Рейн

Роздрукувати