За Мною йдіть 2024
Додаток А: Для батьків — готувати ваших дітей, щоб вони все життя йшли шляхом Божих завітів


“Додаток А: Для батьків — готувати ваших дітей, щоб вони все життя йшли шляхом Божих завітів”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“Додаток А”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024

Додаток А

Для батьків — готувати ваших дітей, щоб вони все життя йшли шляхом Божих завітів

Оскільки Небесний Батько любить вас, довіряє вам і знає ваш потенціал, Він дав вам можливість допомагати вашим дітям стати на шлях Його завітів, який веде до вічного життя, і просуватися ним (див. Учення і Завіти 68:25–28). Це означає допомагати їм укласти священні завіти, як-от завіт хрищення і завіти, які укладаються у храмі, та дотримуватися їх. Цими завітами ваші діти поєднуються зі Спасителем, Ісусом Христом.

Є багато способів підготувати ваших дітей до цієї подорожі шляхом завітів, і Небесний Батько допоможе вам знайти найкращі способи допомоги їм. Прагнучи натхнення, пам’ятайте, що не все навчання відбувається під час запланованих уроків. В дійсності, одна з причин, чому навчання вдома є таким впливовим, — це тому, що воно дає можливість навчатися на прикладі і під час звичайних, простих моментів, природних у плині повсякденного життя. Так само, як подорож шляхом завітів є постійним процесом, який триває все життя, так само триває і вивчення шляху завітів. (Див. “Дім і сім’я”, Навчати, як навчав Спаситель [2022], сс. 30–31.)

Зображення
матір з дитиною

Є багато способів підготувати ваших дітей до їхньої подорожі Божим шляхом завітів.

Внизу наведено кілька ідей, які можуть привести до подальшого натхнення. Ви можете знайти додаткові ідеї для навчання дітей віку Початкового товариства в “Додатку Б: Для Початкового товариства — готувати дітей, щоб вони все життя йшли шляхом Божих завітів”.

Хрищення і конфірмація

Нефій навчав, що “ворота, якими [ми маємо] увійти” на шлях завітів — це “покаяння і хрищення водою” (2 Нефій 31:17). Ваші зусилля у допомозі вашим дітям підготуватися до хрищення і конфірмації можуть допомогти їм рішуче налаштуватися йти тим шляхом. Ці зусилля починаються, коли ми навчаємо про віру в Ісуса Христа і про покаяння. Вони також містять навчання про те, як ми можемо поновити наші христильні завіти, щотижня приймаючи причастя.

Ось деякі матеріали, які можуть вам допомогти: 2 Нефій 31; спеціальний випуск журналу “Друг” про хрищення.

  • Коли з вами відбувається щось, що зміцнює вашу віру в Небесного Батька та Ісуса Христа, розказуйте про це вашій дитині. Допоможіть їй зрозуміти, що віра — це щось, що може міцнішати і міцнішати протягом життя. Подумайте, що може робити ваша дитина, аби розвинути міцнішу віру в Христа до свого хрищення?

  • Коли ваша дитина робить неправильний вибір, з радістю розказуйте їй про дар покаяння. І коли ви зробите неправильний вибір, поділіться радістю, яка приходить, коли ви каєтеся. Свідчіть, що завдяки тому, що Ісус Христос постраждав і помер за наші гріхи, Він дав нам силу змінитися. Коли ваша дитина прагне прощення, щиро і з радістю пробачайте її.

  • Розкажіть вашій дитині про ваше хрищення. Покажіть фотографії і поділіться спогадами. Поговоріть про те, що ви відчували, як ваші христильні завіти допомогли вам краще пізнати Ісуса Христа, і як вони продовжують благословляти ваше життя. Заохочуйте вашу дитину ставити запитання.

  • Коли у вашій сім’ї чи вашому приході відбувається хрищення, візьміть вашу дитину подивитися на нього. Поговоріть разом про те, що ви і ваша дитина побачили і відчули. Якщо можливо, поговоріть з людиною, яка охристилася, і запитайте щось на кшталт: “Як ви прийняли це рішення? Як ви готувалися?”

  • Коли ви побачите, що ваша дитина робить щось, що вона пообіцяла зробити, щиро похваліть її. Зауважте, що дотримання зобов’язань допомагає нам готуватися дотримуватися завітів, які ми укладаємо, коли христимося. Що ми обіцяємо Богу, коли христимося? Що Він обіцяє нам? (Див. Moсія 18:8–10, 13.)

  • Коли у вас і вашої дитини є спільні священні переживання (наприклад, у церкві, під час читання Писань або служіння комусь), розказуйте їй про ваші духовні почуття чи враження. Попросіть вашу дитину поділитися своїми почуттями. Зверніть увагу на різні способи, якими Дух може промовляти до людей, зокрема, як Він промовляє до вас особисто. Допоможіть вашій дитині розпізнати моменти, коли вона, можливо, відчуває вплив Святого Духа.

  • Перегляньте разом кілька відео з “Євангельської бібліотеки” й у фейсбуці з хештегом “СлухайЙого!” Поговоріть разом про різні способи, якими слуги Господа чують Його голос. Попросіть вашу дитину намалювати малюнок або створити відео про те, як вона чує голос Спасителя.

  • Поговоріть про те, як членство у Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів благословило вас. Як ви наближалися до Небесного Батька та Ісуса Христа, коли служили іншим, а інші служили вам? Допоможіть вашій дитині подумати про способи, якими вона може служити іншим і зміцнювати їх, як член Церкви.

  • Зробіть причастя священною і радісною подією у вашій сім’ї. Допоможіть вашій дитині запланувати способи зосередитися на Ісусі Христі під час причастя. Як ми виявимо, що причастя є священним для нас?

  • У багатьох випусках журналу Друг є статті, історії та заходи, спрямовані на допомогу дітям у підготовці до хрищення та конфірмації. Нехай ваша дитина вибере якісь із них, щоб разом з вами прочитати їх і отримати задоволення від цього.

    Зображення
    хрищення хлопчика

    Нефій навчав, що “ворота, якими [ми маємо] увійти” на шлях завітів — це “покаяння і хрищення водою” (2 Нефій 31:17).

Сила, повноваження і ключі священства

Священство — це повноваження і сила від Бога, якими Він благословляє Своїх дітей. Боже священство є сьогодні на землі в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Усі члени Церкви, які дотримуються своїх завітів, зокрема і діти, благословляються владою Божого священства в їхніх домівках, щоб зміцнювати себе та свої сім’ї (див. Загальний довідник: Служіння в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, 3.5, “Євангельська бібліотека”). Ця сила буде допомагати членам Церкви виконувати Божу роботу зі спасіння і піднесення в їхньому власному житті і в сімʼях (див. Загальний довідник, 2.2).

Ми отримуємо обряди повноваженням священства. Коли чоловіки і жінки служать у церковних покликаннях, вони роблять це з повноваженням священства, під скеруванням тих, хто має ключі священства. Усі діти Небесного Батька — Його сини і дочки — будуть благословлятися у процесі пізнання того, що таке священство.

Щоб дізнатися більше про священство, див. Рассел М. Нельсон, “Духовні скарби”, Ліягона, лист. 2019, сс. 76–79; Рассел М. Нельсон, “Ціна сили священства”, Ліягона, трав. 2016, сс. 66–69; “Принципи священства”, розділ 3 у Загальному довіднику.

  • Зробіть обряди священства постійною складовою життя вашої сім’ї. Наприклад, допомагайте вашій дитині щотижня духовно готуватися до причастя. Заохочуйте вашу дитину просити благословення священства, коли вона хвора або їй потрібні розрада чи скерування. Виробіть звичку звертати увагу членів вашої сім’ї на шляхи, якими Господь благословляє вашу сім’ю через силу священства.

  • Коли ви читаєте разом Писання, шукайте можливості обговорити, як Бог благословляє людей Своєю силою. Поділіться власним досвідом, коли Бог благословляв вас через Своє священство. Щоб знайти приклади благословень, які ми отримуємо від Бога через священство, див. Загальний довідник, 3.2, 3.5.

  • Дізнайтеся про лінію повноваження священства у когось із вашої сім’ї. (Носії Мелхиседекового священства можуть отримати примірник своєї лінії повноваження священства, надіславши електронного листа на LineofAuthority@ChurchofJesusChrist.orgChurchofJesusChrist.org.) Поговоріть про те, чому важливо знати, що повноваження священства приходить від Самого Ісуса Христа. Чому Він ділиться ним з нами?

  • Навчайте свою дитину, що після хрищення вона може отримати силу священства, дотримуючись христильного завіту. Перегляньте разом виступ Рассела М. Нельсона “Духовні скарби” (Ліягона, лист. 2019, сc. 76–79). Розкажіть своїй дитині про те, як обряди священства принесли силу Бога у ваше життя. Щоб знайти перелік деяких способів того, як нас благословляє сила священства, див. Загальний довідник, 3.5.

  • Обговоріть запитання: “Яким є слуга Господа?” Прочитайте разом Учення і Завіти 121:36–42 і пошукайте відповіді. Коли ви побачите, як ваша дитина (або хтось інший) застосовує один із принципів або виявляє якусь якість характеру, із описаних у цих віршах, зверніть на це її увагу.

  • Коли ви чи ваша дитина використовуєте ключі, щоб відчинити двері або завести машину, виділіть хвилинку, аби порівняти ці ключі з тими, які мають носії священства. (Для визначення того, що таке ключі священства, див. Загальний довідник, 3.4.1.) Що ключі священства для нас “відмикають” чи “вмикають”? Див. також Гарі Е. Стівенсон, “Де ключі та влада священства?”, Ліягона, трав. 2016, сс. 29–32; “Де ключі?” (відео), “Євангельська бібліотека”.

  • Коли вас рукопокладають на покликання, якщо можливо, запросіть вашу дитину бути присутньою. Нехай ваша дитина бачить, як ви виконуєте ваше покликання. Ви можете навіть пошукати прийнятні способи, якими вона може допомагати вам. Опишіть, як ви відчуваєте силу Господа у вашому покликанні.

Відвідування храму — хрищення та конфірмації за померлих

Храми є частиною плану Небесного Батька для Його дітей. У храмах ми укладаємо з Небесним Батьком священні завіти, беручи участь у священних обрядах, кожен з яких спрямовує нас до Ісуса Христа. Небесний Батько підготував шлях для всіх Своїх дітей, щоб вони укладали завіти й брали участь в обрядах, зокрема і ті Його діти, які не отримали їх у земному житті. На початку того року, в якому дитині має виповнитися 12 років, ваша дитина стає достатньо дорослою, аби христитися і бути конфірмованою у храмі за померлих родичів.

  • Відвідуйте храм настільки часто, наскільки дозволяють обставини. Розказуйте вашій дитині, чому ви туди йдете і як храм допомагає вам почуватися ближче до Небесного Батька та Ісуса Христа.

  • Перечитайте й обговоріть разом запитання для отримання храмової рекомендації. Поговоріть з вашою дитиною про те, що відбувається під час співбесіди для отримання храмової рекомендації. Поділіться тим, чому для вас важливо мати храмову рекомендацію.

  • Прочитайте разом Малахія 4:6. Поговоріть про те, як ви можете повернути ваші серця до своїх предків. Дізнайтеся більше про ваших предків, досліджуючи разом вашу сімейну історію на FamilySearch.org. Пошукайте предків, яких потрібно охристити і конфірмувати. Вам може допомогти консультант з храмової та сімейно-історичної роботи приходу.

  • Перегляньте разом кілька матеріалів в підбірці “Temple (Храм)” у дитячому розділі “Євангельської бібліотеки”. (Див. також “Підготовка вашої дитини до храмового хрищення та конфірмації” на сайті ChurchofJesusChrist.org.)

Отримання патріаршого благословення

Патріарше благословення може бути джерелом скерування, розради і натхнення. Воно містить особисті поради нам від Небесного Батька і допомагає нам зрозуміти нашу вічну сутність і мету. Допоможіть вашій дитині підготуватися отримати патріарше благословення, навчаючи її про важливість і священність патріарших благословень.

  • Поділіться з вашою дитиною власним досвідом отримання патріаршого благословення. Ви можете розповісти про те, як ви готувалися отримати його, як воно допомогло вам наблизитися до Бога і як ви використовуєте це благословення у вашому житті. Ви також можете попросити вашу дитину поговорити з іншими членами сім’ї, які отримали свої патріарші благословення.

  • Щоб дізнатися про процес отримання патріаршого благословення, див. Загальний довідник, 18.17.

  • Якщо у вас є предки, які отримали патріарші благословення, ви можете прочитати деякі з них вашій дитині, і це може бути надихаючим досвідом. Для подання запиту на отримання патріарших благословень померлих предків зайдіть на ChurchofJesusChrist.org, клацніть на піктограму акаунту у верхньому правому куті екрана і виберіть “Патріарше благословення”.

  • Після того, як ваша дитина отримає патріарше благословення, попросіть, щоб хтось з членів сім’ї, хто був присутнім під час цього, записав свої почуття і поділився ними з вашою дитиною.

Відвідування храму — ендаумент

Бог хоче обдарувати, тобто благословити, всіх Своїх дітей “владою згори” (Учення і Завіти 95:8). Ми відвідуємо храм, щоб отримати наш власний ендаумент лише один раз, але завіти, які ми укладаємо з Богом, і духовна сила, яку Він дає нам через цей ендаумент, може благословляти нас у нашому житті щодня.

  • Розмістіть зображення храму у своїй домівці. Розкажіть вашій дитині про почуття, які виникають у вас у храмі. Часто говоріть про вашу любов до Господа і Його дому та про завіти, які ви там уклали.

  • Подивіться разом сайт temples.ChurchofJesusChrist.org. Дозвольте вашій дитині ставити будь-які запитання, які вона має про храм. Щоб зрозуміти, які теми ви можете обговорювати за межами храму, див. виступ старійшини Девіда А. Беднара “Підготовлені отримати все необхідне” (Ensign або Ліягона, трав. 2019, сс. 101–104; особливо, див. розділ, який називається “Навчання, зосереджене на домівці та підтримане Церквою, й підготовка до храму”).

  • Коли ви і ваша дитина берете участь в інших обрядах або є свідками їх виконання (наприклад, причастя або благословення на зцілення), присвятіть певний час обговоренню символізму, який містить цей обряд. Що означають ці символи? Як вони свідчать про Ісуса Христа? Це може допомогти вашій дитині підготуватися до обдумування символічного значення храмових обрядів, які також свідчать про Ісуса Христа?

  • Допоможіть вашій дитині звернути увагу на те, як вона дотримується завіту хрищення, описаного в Moсія 18:8–10, 13. Також допоможіть вашій дитині звернути увагу на те, як Господь її благословляє. Зміцнюйте впевненість дитини у її здатності дотримуватися завітів.

  • Говоріть відкрито і часто про те, як храмові завіти скеровують ваш вибір і допомагають вам наближатися до Ісуса Христа. Ви можете скористатися Загальним довідником, 27.2, щоб переглянути завіти, які ми укладаємо у храмі.

Служіння на місії

Старійшина Девід А. Беднар навчав: “Єдина найважливіша річ, яку ви можете зробити, щоб підготуватися до покликання служити, — це те, щоб стати місіонером задовго до того, як вирушити на місію… Питання не в тому, щоб поїхати на місію; радше, питання в тому, щоб стати місіонером і служити все своє життя всім серцем, міццю, розумом і силою… Ви готуєтеся до місіонерської роботи довжиною в життя” (“Стаючи місіонерами”, Ліягона, лист. 2005, сс. 45–46). Досвід, який отримає ваша дитина, стаючи місіонером чи місіонеркою, благословить її у вічності, а не лише на період її служіння.

Щоб дізнатися більше, див. Рассел М. Нельсон, “Проповідування євангелії миру”, Ліягона, трав. 2022, сс. 6–7; М. Рассел Баллард, “Місіонерське служіння назавжди благословило моє життя”, Ліягона, трав. 2022, сс. 8–10.

  • Своїм прикладом демонструйте, як можна ділитися євангелією невимушено. Завжди будьте готові до можливостей ділитися з іншими вашими почуттями про Небесного Батька та Спасителя і благословеннями, які ви отримуєте як члени Його Церкви. Запрошуйте інших приєднатися до вашої сім’ї під час заходів у Церкві, чи сімейних заходів.

  • Шукайте можливості для вашої сім’ї спілкуватися з місіонерами. Запрошуйте їх навчати ваших друзів або запропонуйте їм дозволити навчати людей у вашій домівці. Розпитуйте місіонерів про їхній досвід і як служіння на місії допомагає їм наближатися до Ісуса Христа. Також запитайте, що вони зробили (або пожалкували, що не зробили), коли готувалися стати місіонерами.

  • Якщо ви служили на місії, часто і відкрито говоріть про ваш досвід. Або запрошуйте друзів чи членів сім’ї, які служили на місії, говорити про це. Ви також можете поговорити про способи, якими ви ділилися євангелією з іншими протягом вашого життя. Допоможіть вашій дитині придумати способи, якими вона може ділитися євангелією.

  • Надавайте вашій дитині можливості навчати вашу сім’ю принципів євангелії. Ваша дитина може також практикуватися ділитися своїми віруваннями з іншими. Наприклад, ви можете обговорити такі питання: “Як би ми розказали про Книгу Мормона комусь, хто про неї ніколи не чув?” або “Як би ми пояснили, чому нам потрібен Спаситель, людині не християнської віри?”

  • Допоможіть вашій дитині зручно почуватися, розмовляючи з людьми. Які є хороші способи розпочати розмову? Заохочуйте вашу дитину навчитися слухати, що кажуть люди, розуміти, що у них на серці, і ділитися євангельськими істинами, які могли би благословити їхнє життя.

  • Знайдіть для вашої дитини можливості дізнаватися про інші культури та віри. Допоможіть їй розпізнавати і поважати хороші та істинні принципи у віруваннях інших.

Відвідування храму — запечатування

У храмі чоловік і дружина можуть укласти шлюб на вічність. Це відбувається під час обряду, який називається запечатування. Хоча ваша дитина ще протягом багатьох років не проходитиме цей обряд, маленькі, прості, постійні дії, які ви можете робити разом протягом тих років, можуть допомогти їй підготуватися до цього чудового благословення.

  • Прочитайте разом “Сім’я: Проголошення світові” в “Євангельській бібліотеці”. Чого це проголошення навчає про щастя у сімейному житті та про успішні шлюби? Виберіть з вашою дитиною один із принципів, перелічених у проголошенні, і вивчіть його. Ви можете пошукати уривки з Писань, пов’язані з цим принципом у Путівнику по Писаннях. Ви також можете поставити цілі більш повно застосовувати той принцип у вашій сім’ї. Поки ви будете працювати над вашими цілями, обговорюйте, як життя за цим принципом впливає на сімейне життя.

  • З вашою дитиною прочитайте виступ президента Дітера Ф. Ухтдорфа “Вшановуючи тих, хто зберігає” (Ensign або Ліягона, трав. 2016, сс. 77–80). Коли ви дійдете до розділу, який називається “Суспільство нетривалого користування”, ви можете пошукати у вашій домівці предмети нетривалого користування і тривалого. Поговоріть про те, як ви ставитеся до речей, якщо хочете, аби вони довго вам служили. Що це означає стосовно того, як нам слід ставитися до шлюбу та сімейних стосунків? Що ще ми дізнаємося з послання президента Ухтдорфа про те, як Спаситель може допомогти нам вибудувати міцні шлюби та сім’ї?

  • Якщо ви у шлюбі, відкрито обговорюйте з вашою дитиною, що, на вашу думку, ви, як пара, робите добре, чого ви навчаєтеся і як намагаєтеся покращитися. Якщо ви з вашим подружжям були запечатані у храмі, покажіть вашій дитині приклад того, як ви намагаєтеся дотримуватися ваших завітів одне з одним і з Господом. Розкажіть вашій дитині, як ви намагаєтеся помістити Небесного Батька і Спасителя у центр ваших стосунків і як Вони вам допомагають.

  • Якщо потрібно прийняти сімейні рішення, проводьте сімейні наради та обговорення. Переконайтеся, що чуєте і цінуєте думку всіх членів сім’ї. Використовуйте ці обговорення як можливість показати приклад здорового спілкування і доброти у сімейних стосунках, навіть якщо ваші погляди стосовно чогось відрізняються.

  • Коли в сім’ї виникатимуть незгода чи конфлікт, виявляйте терпіння і співчуття. Допоможіть вашій дитині бачити, як вирішення конфліктів за прикладом Спасителя може допомогти їй підготуватися до щасливого шлюбу. Прочитайте разом Учення і Завіти 121:41–42 і поговоріть про те, як можна застосувати у шлюбі принципи, перелічені у цих віршах.

Роздрукувати