За Мною йдіть
3--9 лютого. 2 Нефій 1--5: “Жили ми щасливо”


“3–9 лютого. 2 Нефій 1–5: “Жили ми щасливо”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“3–9 лютого. 2 Нефій 1–5”, За Мною йдіть---для окремих осіб і сімей. 2020

Зображення
Адам і Єва залишають Еденський сад

Aдам і Єва, художник Дуглас Фраєр

3--9 лютого

2 Нефій 1--5

“Жили ми щасливо”

Писання можуть відкривати двері особистому одкровенню. Коли ви будете читати 2 Нефій 1–5, ви можете дізнатися, що у Господа є щось конкретне, чого Він хоче вас навчати.

Записуйте свої враження

Якби ви знали, що ваше життя добігає кінця, якими останніми посланнями ви б хотіли поділитися з тими, кого любите найбільше? Коли пророк Легій відчував, що наближався кінець його життя, він востаннє зібрав своїх дітей разом для того, щоб пророкувати і поділитися дорогими для нього євангельськими істинами з найдорожчими людьми. Він навчав про свободу, послух, падіння Адама та Єви, викуплення через Ісуса Христа і радість. Не всі його діти прийняли його останнє свідчення, але ті, хто це зробили—разом з мільйонами тих, хто читає їх сьогодні—знайшли у його свідченні принципи “щасливого життя” (див. 2 Нефій 5:27).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

2 Нефій 2

Я вільний/на вибирати вічне життя.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон сказав: “Бог вважає, що Його діти повинні діяти за моральним вибором, який Він дав їм. … Це Його план і Його воля, щоб у драмі свого власного життя ми відігравали головну роль” (“Вільні назавжди, щоб діяти самостійно”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, с.16). Навчаючи про свободу волі, Легій визначив основні умови, які уможливлюють для нас свободу вибору і допомагають нам реалізувати наш божественний потенціал. Ось ці умови:

  1. Знання добра і зла (2 Нефій 2:5)

  2. Закон дано людству (2 Нефій 2:5)

  3. Протилежний, привабливий вибір (2 Нефій 2:11)

  4. Сила діяти (2 Нефій 2:16)

Коли ви читаєте 2 Нефій 2, що ви дізнаєтеся про кожну з цих умов свободи вибору та їхній взаємозв’язок? Що сталося б із нашою свободою волі, якби не було однієї або кількох цих умов? Що ще ми дізнаємося про свободу волі зі слів Легія?

2 Нефій 2:22–29

Падіння та Спокута Ісуса Христа є основними складовими плану Небесного Батька.

Багато хто з людей вважає падіння Адама і Єви трагічною подією. Але вчення Легія про Падіння відкривають, чому воно було необхідною складовою плану Батька для нашого вічного розвитку. Коли ви будете читати ці вірші, пошукайте, чому Падіння було необхідне для нашого розвитку як дітей Небесного Батька. Як спокутна жертва Спасителя викупляє нас від Падіння?

Див. також Мойсей 5:9–12, 6:51–62, “Fall of Adam and Eve (Падіння Адама і Єви)”, Gospel Topics, topics.ChurchofJesusChrist.org.

2 Нефій 3:6–24

Джозеф Сміт був висвячений наперед для відновлення євангелії.

Остання частина 2 Нефій 3 містить пророцтво, надане Йосипу з Єгипта про майбутнього провидця, який матиме те саме ім’я, як і він (див. вірші 14–15)—Джозеф Сміт. Там також багато сказано про місію Джозефа Сміта. Що у віршах 6–24 сказано про те, що зробить Джозеф Сміт, “вибраний провидець”, заради благословення народу Божого? Чому робота Джозефа Сміта має для вас “велику цінність”?

Одним з важливих завдань місії Джозефа Сміта було те, що він мав явити світу записи сімені Йосипа, які містяться в Книзі Мормона. Що ви дізнаєтеся з цього розділу про важливість Книги Мормона?

Див. також Переклад Джозефа Сміта, Буття 50:24–38 (у Путiвнику по Писаннях).

Зображення
пророк Джозеф Сміт

Пророк Господа, художник Девід Ліндслі

2 Нефій 4:15–35

Я можу звернутися до Бога у моїх слабкостях.

Нефій недавно втратив свого батька. Тепер відповідальність за провід своєї сім’ї лежала на ньому. Він відчував, що його оточували спокуси, і був збентежений через свої гріхи. Навіть якщо ваші обставини відрізняються від обставин Нефія, вам можуть бути знайомі деякі з його думок та емоцій, записаних у 2 Нефій 4:15–35. Що допомогло Нефію в його випробуваннях? Як реакція Нефія на його випробування може допомогти вам справлятися з вашими випробуваннями?

2 Нефій 5

Щастя можна знайти у житті за євангелією.

Яке б визначення ви дали щастю? Нефій записав, що він і його народ “жили … щасливо” (2 Нефій 5:27). Ви можете пошукати, який вибір Нефія та його народу приводив до щастя, як вони підтримували одне одного та свої сім’ї, що вони цінували у своїй громаді і т.д. Що ви дізнаєтеся такого, що може допомогти вам побудувати щасливе життя, як це робив народ Нефія?

2 Нефій 5:20–21

Яке прокляття зійшло на ламанійців?

У дні Нефія прокляття ламанійців полягало в тому, що вони були “відсічені від присутності Господа … через їхнє беззаконня” (2 Нефій 5:20–21). Це означало, що з їхнього життя було забрано Дух Господа. Коли ламанійці пізніше прийняли євангелію Ісуса Христа, “прокляття Бога більше не переслідувало їх” (Алма 23:18).

У Книзі Мормона також сказано, що поява чорної шкіри відбулася у ламанійців після того, як від них відділилися нефійці. Природа цієї появи і як вона виглядала не є до кінця зрозумілим. Це спочатку відрізняло ламанійців від нефійців. Пізніше, коли і нефійці, і ламанійці проходили через періоди злочестивості і праведності, це вже не мало значення і не було ознакою стану ламанійців перед Богом.

Пророки підтвердили в наші дні, що темна шкіра не є ознакою божественної немилості чи прокляття. Церква приймає вчення Нефія, в якому сказано, що Господь “ні від кого не відмовляється, хто приходить до Нього, від чорного і білого, зв’язаного і вільного, чоловічої статі і жіночої” (2 Нефій 26:33). Президент Рассел М. Нельсон проголосив: “Господь наголосив на своєму важливому вченні про рівні можливості для Своїх дітей. Відмінності в культурі, мові, статі, расі та національності втрачають свою важливість, коли вірні стають на шлях завітів і приходять до нашого улюбленого Викупителя” (“President Nelson Remarks at Worldwide Priesthood Celebration” [June 1, 2018], newsroom.ChurchofJesusChrist.org).

Див. також “Till We All Come in the Unity of the Faith (Доки ми всі не досягнемо єдності віри)” (відео, ChurchofJesusChrist.org).

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух допоможе вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

2 Нефій 1:13–25

Чого ці вірші навчають нас про найсильніші бажання праведних батьків щодо своїх дітей?

2 Нефій 3:6

Прочитайте разом “Провидець” у Путівнику по Писаннях. Яким чином Джозеф Сміт був провидцем? Чому ми вдячні за роботу, виконану Джозефом Смітом? (Див. 2 Нефій 3:6–24).

2 Нефій 4:20--25

Коли ви будете читати разом 2 Нефій 4:20–25, після кожного вірша робіть паузу, потім запросіть членів сім’ї розповісти, коли вони переживали або відчували те, що описував Нефій. Що Бог зробив для нашої сім’ї?

2 Нефій 5

Назвіть кілька ознак того, що ваша сім’я живе “щасливо”? Коли ваша сім’я буде читати 2 Нефій 5, ви можете обговорити те, що було важливим для нефійців: сім’я (вірш 6), заповіді (вірш 10), Писання (вірш 12), освіта (вірш 15), храми (вірш 16), робота (вірш 17) та церковні покликання (вірш 26). Один із способів це зробити---знайти предмети, які представляють дещо з цього, і поговорити, як ми виявляємо, що ми, як і нефійці, цінуємо те саме.

Щоб знайти більше ідей для навчання дітей, див. навчальний план для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити наше навчання

Будьте спостережливими. Якщо ви будете звертати увагу на те, що відбувається в житті ваших дітей, ви знайдете чудові можливості для навчання. Коментарі ваших дітей або їхні запитання можуть також надавати можливості для навчання. (Див. Навчати, як навчав Спаситель, с. 16).

Зображення
сім’я Легія стоїть на колінах біля узбережжя

Легій та його народ прибувають до Нового світу, художник Кларк Келлі Прайс

Роздрукувати