За Мною йдіть
3--9 лютого. 2 Нефій 1--5: “Жили ми щасливо”


“3--9 лютого. 2 Нефій 1--5: “Жили ми щасливо”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“3--9 лютого. 2 Нефій 1--5”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Адам і Єва залишають Еденський сад

Aдам і Єва, художник Дуглас Фраєр

3--9 лютого

2 Нефій 1--5

“Жили ми щасливо”

Легій навчав кожного зі своїх дітей згідно з їхніми особистими потребами та обставинами. Наслідуйте його приклад, коли готуватиметеся навчати дітей у вашому класі.

Запишіть ваші враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Після того, як ви поясните, що Легій навчав свою сім’ю про свободу робити свій власний вибір, запросіть дітей поділитися досвідом, коли вони могли вибрати правильне. Які у них були почуття, коли вони зробили цей вибір? Як вони можуть у майбутньому пам’ятати вибирати правильне?

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вчення: для дітей молодшого віку

2 Нефій 1:20

Я маю благословення, коли слухаюся.

Принцип, якого навчається у цьому вірші,---послух приносить благословення---часто згадується у всій Книзі Мормона. Поміркуйте над тим, як ви можете допомогти дітям використовувати його у власному житті.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей допомогти вам визначити слово заповіді та зробити перелік заповідей. Прочитайте 2 Нефій 1:20 та підкресліть, що ми будемо “процвітати” або будемо благословенні, коли будемо дотримуватися заповідей. Що ми відчуваємо, коли дотримуємося цих заповідей?

  • Покажіть дітям речі, які надають захист, наприклад: взуття, капелюхи та рукавички. Нехай вони їх одягнуть. Як вони нас захищають? Скажіть їм, що заповіді Небесного Батька можуть захищати нас від духовної небезпеки. Поділіться досвідом, коли ви були захищені завдяки дотриманню заповідей.

2 Нефій 2:11, 16, 27

Бог дав мені свободу вибору.

Через свій вибір Адам і Єва мали залишити Еденський сад. Як ви можете навчити дітей, що вибір Адама і Єви дозволяє нам у наш час використовувати нашу свободу волі вибирати Небесного Батька?

Вправи на вибір

  • Намалюйте зображення вільної людини і людини невільної (можливо, людина за ґратами) та попросіть дітей указувати на правильний малюнок, коли ви читаєте слова вільні та неволя у 2 Нефій 2:27. Зробіть наголос на фразі “вільні вибрати” та запросіть кожну дитину повторити її.

  • Перегляньте з дітьми історію Адама і Єви (див. 2 Нефій 2:17--19; див. також “Розділ 3: Адам і Єва”, Оповідання Старого Завіту, сс. 15--18 або відповідне відео на ChurchofJesusChrist.org) і вибір, який вони зробили у Еденському саду. Допоможіть дітям зробити перелік деяких виборів, які вони роблять щодня. Свідчіть, що наш Небесний Батько дав нам свободу вибирати між добром і злом, та попросіть дітей пострибати або заплескати у долоні, показуючи тим самим радість стосовно свободи вибору.

  • Зіграйте у гру, де ви будете казати слово (наприклад, світло), а діти мають назвати протилежність цього слова (темрява). Повторіть цю вправу кілька разів. Щоб допомогти дітям зрозуміти, як протилежності допомагають нам робити вибір, прочитайте першу половину вірша 2 Нефій 2:11 та 2 Нефій 2:16. Розкажіть дітям історії про дітей, які спокушаються зробити неправильний вибір. Допоможіть дітям назвати протилежність цього вибору та попросіть їх показати це рухами. Свідчіть, що Небесний Батько благословляє нас, коли ми вибираємо правильне.

  • Заспівайте пісню про вибір, наприклад, “На Господа схожим бути” або “Вибирай правдивий шлях” (Збірник дитячих пісень, сс. 40--41, 82--83) та спитайте, що вони дізналися з пісень про те, як робити вибір.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вчення: для дітей старшого віку

2 Нефій 1:20

Я маю благословення, коли слухаюся.

Коли діти мають віру у те, що Бог благословить їх за дотримання заповідей---навіть, якщо ці благословення не приходять відразу,---для них легше робити правильний вибір.

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям переглянути деякі вибори, які зробили Нефій та його брати. Для прикладів дивіться 1 Нефій 2:11–16; 3:5–7 та 18:9–11. Попросіть їх прочитати разом 2 Нефій 1:20 та розказати, як вони гадають, чому Легій передав це послання своїм дітям.

  • На смужках з паперу напишіть фрази з 2 Нефій 1:20 та обговоріть, що вони означають. Запропонуйте дітям, використовуючи цей вірш, розставити смужки у правильному порядку. Щоб проілюструвати різницю між “будете процвітати” і “буде відсічено”, покажіть дітям якусь рослину у гарному стані та листочок або гілочку, які були відділені від рослини. Яка різниця між листочком на рослині і листочком, який відділений від неї? Як ми подібні до листочка на рослині, коли ми виконуємо Божі заповіді? Попросіть дітей записати у щоденнику, як Бог благословляє їх, коли вони вибирають правду.

2 Нефій 2:22--28

Бог дав мені свободу вибору.

Через Свою Спокуту та Воскресіння Ісус Христос врятував нас від фізичної та духовної смерті (відокремлення від Бога через гріх). Щоб знову жити з Небесним Батьком, ми повинні використовувати нашу свободу вибору---продовжувати каятися і прагнути жити праведно.

Вправи на вибір

  • Підніміть угору ілюстрацію, на якій зображено Адама і Єву (див. альбом “Євангелія в мистецтві”, № 4) та попросіть дітей розказати, що вони знають про те, що сталося з Адамом і Євою у Еденському саду. Допоможіть дітям знайти відповіді у 2 Нефій 2:22--27. Поясніть, що через вибір Адама та Єви ми отримали благословення прийти на землю та використовувати нашу свободу волі, щоб вибирати правильне та каятися завдяки Спокуті Христа, коли ми вибираємо неправильне.

  • Напишіть на дошці слова з 2 Нефій 2:27. Допоможіть дітям запам’ятати вірш, повторюючи його та витираючи по слову кожного разу при повторюванні. Допоможіть дітям уявити, яким би було життя без вибору. Чому вони вдячні за свободу вибору?

  • Попросіть дітей розповісти про те, коли вони зробили правильний вибір. Які у них були почуття, коли вони зробили цей вибір? Що ми можемо робити, аби допомогти собі вибирати правильне, коли у нас є спокуси робити щось неправильне? Ви можете заспівати пісню про те, як робити вибір, зокрема, “Вибирай правдивий шлях” (Збірник дитячих пісень, сс. 82--83) і попросіть дітей розповісти, чого навчається у цій пісні.

2 Нефій 3:6--24

Джозеф Сміт був “вибраний провидець”.

У розділі 2 Нефій 3 Легій посилається на пророцтво про пророка Джозефа Сміта. Ви можете скористатися цією можливістю навчати дітей про його місію у ці останні дні.

Вправи на вибір

  • Попросіть дітей знайти підказки у 2 Нефій 3:6--24, які б говорили про пророка. Напишіть підказки на дошці. Чому Джозефа Сміта названо “вибраним провидцем”? Що саме зробив Джозеф Сміт, що набуло “великої цінності для [його братів]”? (Вірш 7).

  • Заспівайте гімн про Джозефа Сміта, зокрема “Слава людині, що чула Єгову!” (Гімни, № 15) або подивіться відео, яке висвітлює різні боки його місії, наприклад, відео на сайті history.ChurchofJesusChrist.org/article/joseph-smith-video-downloads. Запитайте дітей, чому вони вдячні за пророка Джозефа Сміта?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Заохочуйте дітей протягом тижня помічати ті можливості, коли їм потрібно буде робити вибір. Запросіть їх бути готовими на наступному тижні розповісти про те, який вибір вони зробили, та про результати їхнього вибору.

Як покращити наше навчання

Діти можуть розпізнати вплив Духа. Навчайте їх, що відчуття миру, любові й теплоти, які вони мають, коли говорять чи співають про Ісуса Христа і Його євангелію, приходять від Святого Духа. Ці відчуття можуть формувати їхнє свідчення.

Роздрукувати