За Мною йдіть
17--23 лютого. 2 Нефій 11--25: “Ми втішаємося у Христі”


“17--23 лютого. 2 Нефій 11--25: “Ми втішаємося у Христі”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. Книга Мормона. 2020 (2020)

“17--23 лютого. 2 Нефій 11--25”, За Мною йдіть—для Початкового товариства. 2020

Зображення
Ісая пише на сувоях

17--23 лютого

2 Нефій 11--25

“Ми втішаємося у Христі”

Ваша підготовка до навчання починається з читання 2 Нефій 11–25. Щоб краще зрозуміти ці розділи, можна звернутися до посібника За Мною йдіть—для окремих осіб та сімей, а цей навчальний план може дати вам ідеї для навчання.

Записуйте свої враження

Зображення
піктограма “обмін думками”

Заохочуйте до обміну думками

Стисло зробіть огляд того, що діти дізналися минулого тижня про Спасителя і Його Спокуту. Якщо вони розповідали своїм сім’ям, що вони дізналися, запропонуйте їм розказати про це.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вчення: для дітей молодшого віку

2 Нефій 12:2--3

Храм—це Дім Господа.

Пророцтво Ісаї про “гор[у] дому Господнього” може бути хорошим приводом навчати дітей про храм та допомогти їм очікувати з нетерпінням одного дня, щоб туди піти.

Вправи на вибір

  • Нехай хтось із дітей тримає ілюстрацію із зображенням храму (див. навчальний план цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб та сімей) і попросіть дітей розповісти, що їм відомо про храм. Прочитайте 2 Нефій 12:3 та поясніть, що у цьому вірші пророк на ім’я Ісая пророкував, що в останні дні будуть храми. Прочитайте вірш знову та зробіть наголос на тому, що коли ми підемо до храму, Господь “навчить нас Своїх шляхів” та допоможе нам “[йти] стежками Його”.

  • Зробіть стежку на підлозі й у кінці неї розташуйте ілюстрацію із зображенням храму, закривши її аркушем паперу. Нехай діти йдуть цією стежкою, і під час цього допоможіть їм повторювати фразу “[йти] стежками Його”. Коли діти підійдуть до кінця стежки, нехай вони знімуть аркуш паперу, що закривав ілюстрацію. Що означає ходити Божими стежками?

  • Заспівайте з дітьми пісню про храм, зокрема, “Люблю на храм дивитись” (Збірник дитячих пісень, с. 99). Допоможіть їм знайти у пісні слова і фрази, які навчають, що таке храм і що ми робимо там.

2 Нефій 19:6; 25:26

“Ми втішаємося у Христі”.

Нефій та Ісая свідчили про Спасителя, і їхні свідчення втішали їх. Допоможіть дітям побачити, що ви “втішає[те]ся у Христі”.

Вправи на вибір

  • Запросіть когось із дітей тримати ілюстрацію із зображенням народження Ісуса Христа (наприклад, з альбому “Євангелія в мистецтві”, № 30) та допоможіть дітям знайти на зображенні немовля Ісуса. Прочитайте 2 Нефій 19:6 або покажіть відео “Спаситель народився---Різдвяне відео” (ChurchofJesusChrist.org) та попросіть дітей указувати на Ісуса, коли вони почують слова Дитя та Син. Поясніть, що пророк Ісая, який написав слова у 2 Нефій 19:6, знав про народження Ісуса за сотні років до цієї події.

  • Розкажіть історію про те, що Ісус Христос приніс радість іншим, або покажіть відео “Jesus Heals a Man Born Blind” (“Ісус зціляє чоловіка, який народився сліпим”) або “Suffer the Little Children to Come unto Me” (“Пустіть діток приходити до Мене”) на (ChurchofJesusChrist.org). Зробіть наголос на радісних моментах в історії або у відео. Прочитайте 2 Нефій25:26 і обговоріть, чому ви “втішаєтеся у Христі”. Попросіть дітей розповісти про те, як Ісус дає їм радість.

2 Нефій 21:6–922

Тисячоліття буде часом миру і радості.

Після Свого Другого пришестя Ісус Христос буде жити зі Своїм народом у цей час миру, який називається Тисячоліттям.

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям ілюстрації тварин, про які згадується у 2 Нефій 21:6--7, і попросіть дітей назвати їх. Поясніть, що ці тварини, зазвичай, є ворогами, але Ісая навчав, що після того, як Ісус Христос прийде знову, настане час миру, який називається Тисячоліттям, коли тварини не заподіють шкоди одне одному. Як ми можемо наслідувати приклад цих тварин у нашому ставленні до інших? Попросіть дітей намалювати цих тварин, які мирно живуть разом.

  • Прочитайте 2 Нефій 22:5 та попросіть дітей допомогти вам знайти пісню, яка описує, що саме “чудове” зробив Господь. Серед прикладів можуть бути: “Я знаю, Він любить мене” (Збірник дитячих пісень, сс. 16--17) або “Хвала Тобі!” (Гімни, № 86). Проспівайте пісню разом. Поясніть, що у Тисячолітті всі будуть знати про “чудове”, що Господь зробив.

Зображення
піктограма “навчання”

Навчайте вчення: для дітей старшого віку

2 Нефій 12:2--3

Храм—це Дім Господа.

Як за допомогою цих віршів ви можете допомогти дітям чекати на день, коли вони зможуть відвідати храм?

Вправи на вибір

  • Покажіть ілюстрацію із зображенням храму (ви можете знайти її у навчальному плані для цього тижня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб та сімей). Попросіть когось із дітей прочитати 2 Нефій 12:2--3, а інших дітей попросіть знайти причини, чому Ісая сказав, що нам потрібні храми. Ви можете пояснити, що Ісая називає храм “гор[ою] дому Господнього”. Чому гора є хорошим символом для храму?

  • Запропонуйте дітям намалювати як вони йдуть у храм. Якщо це можливо, попросіть одного молодого чоловіка або молоду жінку у приході розказати дітям, як це виконувати у храмі хрищення для померлих. Ця молода людина або хтось ще з приходу може навчити дітей, як знайти імена їхніх предків, яким потрібні храмові обряди.

2 Нефій 15:20

Сатана намагається заплутати мене, щоб не відрізняти добро і зло.

Ми живемо у світі, де, як пророкував Ісая, люди називають зло добром, а добро—злом. Як ви можете допомогти дітям розпізнати такий обман?

Вправи на вибір

  • Покажіть дітям щось солоне або кисле, наприклад, солоний огірок або лимон, загорнутий в обгортку від цукерки. Прочитайте разом 2 Нефій 15:20 та поясніть, що Сатана намагається зробити так, щоб погані речі виглядали хорошими. Допоможіть дітям поміркувати про способи, які застосовує Сатана. Як ми можемо розпізнати його обман?

  • Покажіть перші півтори хвилини відеофільму “Ви станете вільними” на (ChurchofJesusChrist.org). Чому рибалка замаскував свій гачок? Чому Сатана маскує гріх?

2 Нефій 17:14; 19:6; 25:23–26

“Ми втішаємося у Христі”.

Дітям необхідно знати, що євангелія Ісуса Христа приносить втіху. Як ви допоможете їм “втішатися у Христі”?

Вправи на вибір

  • Допоможіть дітям знайти імена для Ісуса Христа у 2 Нефій 17:14 та 19:6. Вам, можливо, потрібно пояснити, що “Еммануїл”---це одне з цих імен, і воно означає “Бог з нами”. Чого навчають нас про Нього кожне з цих імен?

  • Прикріпіть на дошку зображення Спасителя та прочитайте разом 2 Нефій 25:26. Чому Нефій говорив та писав так багато про Ісуса Христа? Нехай кожна дитина напише на дошці біля зображення Ісуса щось одне про Спасителя, що приносить їй втіху.

  • Запропонуйте дітям подумати про когось, кого вони бажають “переконати … повірити в Христа” (2 Нефій 25:23). Як ми можемо показати іншим радість, яку Спаситель приносить у наше життя? Нехай діти напишуть або розіграють по ролях дещо, що вони можуть робити, аби допомогти людині, про яку вони подумали, повірити в Ісуса Христа.

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Заохочуйте вивчення вдома

Запропонуйте дітям подумати про щось одне, що вони можуть робити, аби показати своїм сім’ям, що вони “втішаються у Христі”.

Як покращити наше навчання

Дозвольте дітям творити. “Коли ви навчаєте дітей, дозвольте їм будувати, малювати, розфарбовувати, писати та створювати. Ці завдання є більше, ніж просто гра---вони є суттєвими для навчання” (Навчати, як навчав Спаситель, с. 25).

Роздрукувати