За Мною йдіть
9–15 березня. Кн. Якова 1–4: “Примиріться з Богом через спокутування Христа”


“9–15 березня. Кн. Якова 1–4: “Примиріться з Богом через спокутування Христа”, За Мною йдіть—для окремих осіб та сімей. Книга Мормона. 2020 (2020)

“9–15 березня. Кн. Якова 1–4”, За Мною йдіть—для окремих осіб та сімей. 2020

Зображення
жінка навколішках біля ніг Ісуса

Прощена, художник Грег К. Олсен

9–15 березня

Кн. Якова 1–4

Примиріться з Богом через спокутування Христа

Коли ви записуєте духовні враження, ви показуєте своє бажання, щоб Святий Дух вас навчав. Коли ви будете читати Кн. Якова 1–4, ви можете записувати свої думки.

Записуйте свої враження

Нефійці вважали Нефія своїм “великим захисником” (Кн. Якова 1:10). Він захищав їх від нападів ворогів і застерігав проти духовних небезпек. Тепер його не було, і завдання бути духовним керівником нефійців перейшло до Якова, якого Нефій висвятив бути священиком і вчителем народу (див. Кн. Якова 1:18). За натхненням Яків відчув, що його народ слід було навчати “надто прямолінійно”, бо вони “почина[ли] чинити гріх” (Кн. Якова 2:7, 5). Ці гріхи були подібні до тих, з якими люди борються сьогодні: любов до багатства і сексуальна аморальність. І хоча Яків відчував, що він мав засудити цю злочестивість, його серцю також боліло за тих, хто став жертвами цієї злочестивості, чиї серця були “простромлені глибокими ранами” (Кн. Якова 2:35). Яків свідчив, що зцілення обох груп людей---грішників і духовно поранених---приходить від Спасителя Ісуса Христа. Послання Якова, як і послання Нефія перед цим, було закликом “примир[итися] з [Богом] через спокутування Христа” (Кн. Якова 4:11).

Зображення
піктограма “особисте вивчення”

Ідеї для особистого вивчення Писань

Кн. Якова 1:6–8, 15–19, 2:1–11

Господь хоче, щоб я звеличував своє покликання.

Для Якова навчання слову Бога було чимось більшим, ніж дорученням його брата---це було “доручення від Господа”, тому він старанно працював, щоб “звеличува[ти] [свою] службу” (Кн. Якова 1:17, 19). Президент Гордон Б. Хінклі навчав, що ми звеличуємо наші покликання “коли ми старанно служимо, коли ми навчаємо з вірою і свідченням, коли ми піднімаємо і зміцнюємо, і створюємо переконання праведності в тих, чийого життя ми торкнулися” (“Magnify Your Calling”, Ensign, May 1989, 47). Подумайте про ваші власні “доручення від Господа”, коли будете читати Кн. Якова 1:6–8, 15–19 і 2:1–11. Чому Яків навчав з такою вірою? Що його приклад надихає вас робити для звеличення ваших церковних покликань і вашої відповідальності вдома?

Див. також “Rise to Your Call” (Підніміться до вашого покликання) (video, ChurchofJesusChrist.org).

Кн. Якова 2:23–3:12

Господь втішається цнотливістю.

Гріх має свої наслідки для окремих осіб і суспільств. Говорячи про сексуальний гріх, Яків застерігав про обидва види наслідків. Коли ви будете читати Кн. Якова 2:31–35 і 3:10, пошукайте способи того, як нечестивість впливала на нефійців як на народ і як на окремих осіб. Яким чином це є подібним до наслідків нечестивості, які ви бачите у сучасному світі? Що ви знаходите у словах Якова такого, що може допомогти вам навчати близьких вам людей про важливість цнотливості? Які благословення ви отримали завдяки вашим зусиллям бути цнотливими?

Зверніть увагу, що Яків також звернувся до практики мати більше однієї дружини. Що ви знаходите в Кн. Якова 2:23–30 такого, що допомагає вам зрозуміти, чому Господь в окремих ситуаціях наказував Своєму народу практикувати множинний шлюб? Що Він відчуває щодо тих, хто робить це без Його дозволу?

Кн. Якова 4

Я можу примиритися з Богом через Спокуту Ісуса Христа.

Яків благав свій народ “примир[итися] з [Богом] через спокутування Христа” (Кн. Якова 4:11). Що, на вашу думку, це означає? Чи допоможе вам, якщо ви подивитеся визначення слова примиритися у словнику? Можливо, ви знайдете у цьому розділі слова або фрази, які підкажуть вам, як ви можете прийти до Христа, щоб ви могли примиритися з Богом. Наприклад, Яків навчав, що закон Мойсея був наданий для того, аби направляти людей до Ісуса Христа (див. Кн. Якова 4:5). Що Бог надав для того, аби спрямувати вас до Христа? Як ви використовуєте це, щоб наближатися до Бога?

Див. також 2 Нефій 10:24.

Кн. Якова 4:8–18

Я можу уникнути духовної сліпоти, якщо зосереджуся на Спасителі.

Коли Яків прагнув більш повно звернути увагу свого народу до Господа, він застеріг їх від духовної сліпоти і просив їх не зневажати євангельські “слова прямоти” (див. Кн. Якова 4:13–14). Старійшина Квентін Л. Кук застерігав про подібні проблеми у наші дні: “Є тенденція у декого з нас “поглядати за межу” замість того, щоб підтримувати свідчення про євангельські основи. Ми робимо це, коли замінюємо людськими філософіями євангельські істини, беремо участь у євангельському екстремізмі, … або піднімаємо правила понад вчення. Уникання такої поведінки допоможе нам уникати теологічної сліпоти і спотикання, описаних Яковом” (“Looking beyond the Mark”, Ensign, Mar. 2003, 42).

Згідно з Кн. Якова 4:8–18, що ми можемо робити, аби зосередитися на Спасителі та уникнути духовної сліпоти?

Зображення
піктограма “сімейне вивчення”

Ідеї для сімейного вивчення Писань і домашнього сімейного вечора

Коли ви будете з вашою сім’єю читати Писання, Дух може допомогти вам зрозуміти, на яких принципах слід наголосити і які обговорити, в залежності від потреб вашої сім’ї. Ось кілька ідей.

Кн. Якова 1:6–8, 15–19, 2:1–11, 4:18

Які слова чи фрази у цих віршах передають любов Якова, яку він мав до тих, кого вів? Що зробили наші провідники Церкви, щоб допомогти нам відчути їхнє “бажанн[я] благополуччя [наших] душ і стурбованіст[ь] через нього”? (Кн. Якова 2:3). Можливо, члени сім’ї можуть поділитися способами, якими ми можемо підтримувати провідників Церкви. Ви можете запланувати зробити щось як сім’я для місцевих провідників Церкви, наприклад, написати листівки, аби подякувати їм за їхнє служіння, або згадати їх та їхні сім’ї у ваших молитвах.

Кн. Якова 2:8

Як слово Господа зцілює “поранену душу”?

Кн. Якова 2:12–21

Чого можна навчитися з цих віршів стосовно того, як нам слід дивитися на матеріальне багатство? Що ми робимо, аби допомогти іншим, хто потребує нашої допомоги?

Кн. Якова 3:1–2

Що означає бути “чисти[ми] серцем” і “див[итися] на Бога з твердістю розуму”?

Кн. Якова 4:4–11

Один із способів допомогти вашій сім’ї зрозуміти, що означає мати віру, яка була б “непохитною”, це знайти неподалік велике дерево і попросити членів сім’ї потрусити окремі гілки. Потім дайте їм спробувати розхитати стовбур. Чому розхитувати стовбур важче? Що ми можемо дізнатися з учень Якова про те, як розвинути віру, яка буде “непохитною”?

Зображення
велике дерево в парку

Так само, як і стовбур дерева, наша віра в Христа може бути “непохитною”.

Більше ідей щодо навчання дітей можна знайти у навчальному плані на цей тиждень у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Як покращити особисте вивчення

Прислухайтеся до Духа. Під час вивчення звертайте увагу на ваші думки і почуття (див. УЗ 8:2–3), навіть якщо вони, на перший погляд, не стосуються того, про що ви читаєте. Ці враження можуть стосуватися того, що Бог хоче, аби ви знали і робили.

Зображення
Яків пише на золотих пластинах

Я розішлю Їхні слова (Яків---учитель), художник Елспет Кейтлін Янг

Роздрукувати